xVybraná videa
text k videu
open-source plány pro civilizaci
Dobrý den, jmenuji se Marcin Jakubowski, jsem farmář, technolog. Narodil jsem se v Polsku, teď bydlím v U.S.A. Založil jsem skupinu, která se jmenuje Open Source Ecology. Určili jsme 50 nejdůležitějších strojů, které jsou podle nás zásadní pro moderní život - věci jako traktory, pekárny na chleba, stroje na výrobu obvodů. Pak jsme začali vytvářet open source DIY (udělej si sám) verze, které si za pakatel může vyrobit a udržovat kdokoliv. Tomu říkáme Stavební Sada Globální Vesnice.

Řeknu vám jeden příběh. Když jsem se blížil ke třicítce, dokončil jsem titul Ph.D. z fúzní energie a zjistil jsem, že jsem k ničemu. Neměl jsem žádné praktické dovednosti. Život mi nabízel možnosti a já je bral. Asi se to dá nazvat jako konzumní způsob života. Tak jsem založil farmu v Missouri a učil se o hospodaření na farmě. Koupil jsem traktor - ten se rozbil. Zaplatil jsem za opravu - pak se to rozbilo znova. Nedlouho poté jsem byl zruinovaný já.

Zjistil jsem, že příhodné levné nástroje, které jsem potřeboval na postavení udržitelné farmy a osady se prostě nevyráběly. Potřeboval jsem nástroje, které byly pevné, sestavné, vysoce výkoné a optimalizované, levné, vyrobené z lokálních recyklovaných materiálů, které vydrží celý život, nevytvořené pro to, aby zastarávaly. Došlo mi, že je musím sestrojit sám. Tak jsem to udělal. A ozkoušel jsem je. A zjistil jsem, že se dá průmyslově výrábět i v malém měřítku.

Poté jsem tedy na naší wiki stránce zveřejnil 3D plány, schémata, instruktážní videa a rozpočty. Pak se začali objevovat přispěvovatelé z celého světa a při svých návštěvách vyráběli prototypy. Zatím jsme vyrobili prototypy osmi z padesáti strojů. A nyní se začal projekt rozrůstat sám od sebe.

Víme, že open source se podařilo uspět s nástroji pro řízení znalostí a s kreativitou. A to samé se začíná dít s hardwarem. Soustředíme se na hardware, protože hardware je jediné, co může změnit život lidí v takovém hmatatelném rozsahu. Jestliže dokážeme ulehčit přístup k farmářství, stavění, zpracovávání, můžeme uvolnit obrovské množství lidského potenciálu.

Nejde jen o rozvojový svět. Naše zařízení jsou vytvořeny pro amerického farmáře, stavitele, podnikatele, výrobce. Tito lidé jsou z toho velmi nadšení, mohou začít se stavební firmou, továrnou na součástky, komunitní biofarmou nebo jen prodávat energii zpět do oběhu. Naší cílem je vytvořit repozitář publikovaných designů tak jasných a kompletních, že jedno jediné DVD poslouží jako instrukce k vybudování civilizace.

Zasadil jsem sto stromů za den. Slisoval jsem 5000 cihel v jednom dni z hlíny na které jsem stál a vyrobil traktor za šest dní. Z mého pohledu je to pouze začátek.

Pokud je tato myšlenka opravdu platná, její důsledky jsou významné. Větší distribuce výrobních prostředků, environmentálně příznivé zásobovací sítě a významná kultura "Udělej si sám" by mohly překonat uměle vytvořený nedostatek. Objevujeme hranice toho, co můžeme udělat, abychom vytvořili lepší svět s technologií open hardware.

Děkuji vám.
Potlesk

Marcin Jakubowski - The Open Source Economy
Marcin vraví, že jeho cieľom je vytvoriť otvorenú ekonomiku. Efektívnu, ktorá optimalizuje výrobu aj distribúciu, pričom poskytuje sociálnu spravodlivosť a obnovu živ. prostredia. Privítajme na pódiu Marčina Jakubowskeho. Ďakujem, Calm. Volám sa Marčin, narodil som sa v Poľsku. A toto je... Sorry... Toto je moje rodné mesto. Mnohé spomienky z detstva sa spájajú s poľskou históriou, môj dedo bol v podzemí a počas druhej svetovej vykoľajoval nemecké vlaky. Moja babka bola v koncentráku. A bežná spomienka je, ako som sa bláznil na ihrisku, ako každé decko, no tiež čakanie v radoch na jedlo, lebo jedlo bolo na prídel. Vtedy tanky hučali ulicami a nešlo o prehiladku, bolo to stanné právo za železnou oponou. Bol jasný stav materiálnej núdze. Keď som mal 10, odišli sme sa do Ameriky, všetko bolo lepšie, život sa zmenil, šiel som na univzerzitu Princeton, dostal titul PhD v energetickej syntéze jadier, no neprestal som myslieť na hrôzu, čo sa deje, keď je nedostatok zdrojov, a ľudia sa o ne bijú.
x Marcin Jakubowski použil sdílenou databázi wiki a počítačem projektované plány k výrobě padesáti zemědělských strojů. Umožňuje komukoliv vytvořit vlastní traktor nebo kombajn úplně od nuly. A to je jen první krok v projektu, který si klade za cíl sestavit instrukční sadu návodů pro celou soběstačnou vesnici (s cenou od 10.000 dolarů).
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.