xVybraná videa
text k videu
Louisiana byla územně-správní součást francouzské kolonie Nová Francie. Toto území, které bylo pod správou Francouzů po většinu 17. a 18. století, neslo své pojmenování po francouzském králi Ludvíku XIV.. Poprvé toto pojmenování použil francouzský objevitel Cavelier de La Salle. Zaujímala většinu hydrografického povodí největší severoamerické řeky Mississippi.

Přibližné geografické vymezení Louisiany je: na severu Velká jezera, na jihu Mexický záliv, na západě Skalnaté hory a na východě Apalačské pohoří. Louisiana byla rozdělena do dvou regionů Dolní Louisiana a Horní Louisiana, přírodní hranice mezi těmito správními jednotkami byla řeka Arkansas. Jeden z dnešních států USA - Louisiana - nese své jméno po tomto historickém regionu, ale rozlohou zaujímá pouze malou část původní Louisiany ovládané Francouzi.

Stát Mississippi je ohraničen státy Tennessee na severu, Alabama na východě, Mexickým zálivem a státem Louisiana na jihu a na západě státem Arkansas. Ten od Mississippi dělí právě stejnojmenná řeka. Nejvyšším bodem je hora Woodall, která se tyčí do výšky 806 m nad mořem. Jinak se jedná o stát spíše rovinatý, místy mírně zvlněný a na jihu velmi úrodný. V severozápadní části státu se rozkládají prérie. Delta řeky Mississippi je jedna z nejúrodnějších oblastí na světě. Lesnatost je 55 %.

1. NEW ORLEANS
2. LAFAYETTE
3, SAINT MARTINVILLE
4. HOUMA
5, NEW IBERIA
6, MORGAN CITY
7, LAKE CHARLES
8, MISSISSIPPI
9, BATON ROUGE
10. NATCHEZ
x přirozené prostředí mokřin a říčních bažin oblasti Národního parku Everglades je podstatná součást ekosystému Floridy. Z civilizačních důvodů však rychle mizí. Více se dozvíte v tomto půlhodinovém dokumentu a nebo na stránkách projektu CERP kde taky píší o použití materiálů: Information presented on this website, unless otherwise indicated, is considered in the public domain. It may be distributed or copied as is permitted by the law.
Související odkaz
Florida Bear Grylls uvádí
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.