xVybraná videa
text k videu
Obloukový most Píšť je jeden ze tří dodnes dochovaných velkých mostů, které se původně stavěly v letech 1939-1950 pro původní projekt dálnice spojující Prahu-Brno. Samotný most byl dokončen, až na izolaci vozovky, avšak nikdy nepoužíván pro svůj původní účel, neboť při obnoveném projektu stavby dálnice ze 70.let minulého století došlo ke změně vedení dálnice, a tak nad starým mostem vyrostl nový most, po kterém vede v současnosti D1 (76,5 km) a starý most je v současnosti využíván, ve dvou pruzích (původně směr Brno), pro místní komunikaci třetí třídy. Dva pruhy pro směr na Prahu jsou nevyužívány. Díky tomu se most jeví zajímavě nejen z konstrukčního hlediska jako celek (díky dvěma patrům nad sebou), ale i svým vzhledem.

Most Borovsko, původně budovaný přes Sedlický potok ve stejné době, je obecně mnohem známější, byť není vzhledem ke změně vedení dálnice díky výstavbě vodní nádrže nikterak využíván a přístup k němu je zakázaný. Kromě toho, že je známý z klipu Petra Kotvalda k jeho písni Mumuland zaujímá i díky tomu, že po výstavbě přehrady Švihov dnes vyčnívá jen pár metrů nad hladinou a díky tomu vyniká i jeho nedokončení, neboť dnes končí "uprostřed" vodní plochy přehrady, nikoliv nenápadně nad údolím zahalen stromy, jako dříve. Jinak řečený Hitlerův most (vzhledem k datu jeho výstavby) je v nepřístupném ochranném pásmu vodní nádrže Švihov, a tak je z dnešní D1 nezahlédnutelný.

Most Šmejkalka na 24 km dnešní D1 je tak jediným dochovaným velkým mostem budovaných s přestávkami pro starý projekt dálnice v letech 1939-1950, který dnes plně slouží svému původnímu určení. Je z nich díky 240 metrům také nejdelším z nich.

V rámci výstavby nové D1 v 70.letech 20.století bylo mnoho podobných staveb této doby buď zcela zlikvidováno nebo nahrazeno modernějšími / vhodnějšími mosty. Jednalo se například o mosty přes údolí Božkovského potoka u obcí Kunice a Božkov nebo velký most přes Sázavu u Hvězdonic.

Za svědky minulosti: Ve znamení dřevěného kola Dokument z cyklu výprav za technickými památkami, tentokrát o historii mostních staveb (1986) - m.j. železničních v Běchyni, Lipníku n/Bečvou a Ivančicích a mostu SNP v Bratislavě.
x Dobový dokument o stavbě dálnice D1 v Čechách.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.