xVybraná videa
text k videu
Zdá se to bizarní, ale dvacet let po rozpadu Sovětského svazu existuje stát, který se stále potýká s živým dědictvím komunismu. Stát, jehož existenci téměř nikdo neuznává. Stát o 500.000 obyvatelích různých národností, kteří mají tři až čtyři různé pasy, aby se z něj vůbec mohli dostat někam ven. Stát, kterému donedávna vládl prezident Smirnov v saku s ustřiženými rukávy. Do této podivuhodné, temné země se vydávají dva mladí čeští dokumentaristé, aby zde natočili poetický příběh o člověku, jeho vztahu ke svobodě a také o jeho touze uniknout modernímu světu do ideálního univerza, v němž se o něj stát skutečně postará.
x Z bývalé sovětské armádní základny v Lotyšsku je dnes tajemné území plné podivných bytostí.
Starousedlíci města Ljepaja v severním Lotyšsku pamatují lepší i horší časy. Někteří z nich nostalgicky vzpomínají na tklivý slavnostní odchod sovětské armády po rozpadu SSSR. Když vládly na blízké vojenské základně Karosta vojenské poměry, byl tam i pořádek. A dnes? Prý se tam po setmění bojí i policisté či záchranka... Bydlí tam různé podivné existence a přišli dokonce i cizinci, aby tu vybudovali jakési centrum umění... Britští dokumentaristé se do Karosty vydali s kamerou a pokusili se zachytit jak život v "záhadné" zóně, každodenní potíže, s nimiž se musejí místní obyvatelé vyrovnávat, tak mnohdy bizarní názory starousedlíků. Lotyšsko-britský dokument
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.