xVybraná videa
text k videu
Svatba a manželství Tématem jeho čtvrtého dílu je manželství a svatba. Manželství je ve všech náboženských kulturách pokládáno za veřejnou záležitost s dalekosáhlými důsledky.

Jídlo a náboženství Tématem pátého dílu je jídlo. I když by se zdálo, že se jedná o profánní součást každodenního lidského života, není tomu tak. Jídlo vždycky mělo a dodnes má hluboký náboženský význam.

Žena Tématem šestého dílu je žena, spolu se související problematikou společenských vztahů a tradic.

Modlitba Tématem tohoto dílu seriálu je modlitba jako jeden z nejvýznamnějších projevů náboženského života vůbec.

Náboženství a násilí Tématem 15. dílu je násilí. Je to téma nanejvýš aktuální, spojené s fenoménem terorismu, ale i s řadou otázek nad minulostí a jejími důsledky pro dnešní svět. Dokument ale položí i opačně postavenou otázku: Je spojení násilí a náboženství vůbec relevantní? A pokud ano, do jaké míry?

Nová náboženství? Tématem předposledního dílu seriálu jsou jednak nově importované náboženské směry, jednak úkaz, který možná trochu nečekaně přinesl život. V prostředí sekularizovaného světa se ukázalo, že náboženství nemizí, jen se transformuje. Mnohé typické charakteristiky náboženství přebírá řada zdánlivě nenáboženských aktivit. Těmto novým „pseudonáboženstvím“ ovšem chybí zakotvení v duchovní realitě i staletími prověřená tradice.
x Tomáš Halík provází světem velkých věroučných systémů.
Struktura lidského života se opírá o několik základních nosných bodů. Jsou jimi svátky, slavnosti, ale i mimořádné či naopak opakující se události, skutky nebo činnosti. Systém těchto životních milníků vnímá každé náboženství trochu jinak, a přece v něčem vždycky stejně. Cyklus Prolínání světů nabízí setkání se způsoby, jak tyto uzly lidského života chápou největší světová náboženství. (2006). Režie M. Kratochvíl
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.