xVybraná videa
text k videu
Ruská ponorka Kursk byla považována za ponorku 21. století. Podle vojenské a elektronické charakteristiky je to nejmodernější ponorka na světě. Když 12. srpna 2000 Kursk vypluje na námořní cvičení v Barentsově moři, je jedním z úkolů posádky odpálit raketové torpédo nevídané síly a účinnosti. Pak se pod hladinou odehraje tajemná tragédie, která ohrozí politickou budoucnost prezidenta Putina. A pak se z Moskvy spustí lavina oficiálních lží, které až dosud znemožňují poznat celou pravdu. Jisté je jen jedno: havárie ponorky nezůstala bez vlivu na vnitropolitickou situaci v Rusku.

Jste mladý muž a toužíte po dobrodružství. Chcete být hrdinou, kterého obdivují a chcete se podívat, na daleká místa. Také možná věříte, té naivní propagandě o obraně vlasti. Armáda vám tuto možnost dá. Poskytne vám vynikající výcvik a vybavení a odveze vás na druhý konec světa. Nejprve jste z toho velice nadšený. Nadšení se ale začne postupně vytrácet, když váš kamarád šlápne na minu a jiného trefí odstřelovač do hlavy. Nebo vidíte roztrhané a spálené kusy lidských těl a pochopíte, že je to o něčem jiném a že to je tvrdá realita, která nemá s romantikou a dobrodružstvím nic společného. Je to boj o přežití. Jenže už není cesty zpátky.

Už je pozdě. Musíte to dotáhnout do konce, nebo můžete jet domů dříve, ale v rakvi. Párkrát se dostanete do situace, kdy si budete moci vybrat, mezi tím být zabit, nebo zabít. Potom to vše skončí a vy konečně jedete domů. Jenže už nic není tak jako dřív. To co máte v sobě, už nejde vymazat. Dostáváte od armády každý měsíc nějaké peníze, takže si můžete klidně zaplatit psychologa. Také si koupit nějakou tu lahev kořalky aby, jste na to zapomněl. Na prsou máte pár odznaků se stužkou, co mají výrobní cenu několik korun a lesklejší nárameníky, které svědčí o tom, že jste postoupil ve vojenském žebříčku o kousek výše a bez obav můžete brutálně vynadat vojákovi s nižší hodností, že má špatně vyčištěné boty.

Je ale přeci něco dobrého, co jste si domů odnesl. Je to přátelství vašich kamarádů z boje, které je jako ryzí zlato a pevnější než ocel a vědomí že válka je zbytečná. Odnesl jste si domů zkušenost. Víte, že podruhé už tam nepůjdete, protože to nemá smysl. Jenže to jste měl vědět předtím a nebýt tak naivní hlupák. Mezitím na válce někdo vydělal veliké peníze a stát mu zaplatil všechny náboje, které jste za celou dobu vystřílel a které nakonec zaplatí obyčejní lidé ze své dřiny. Může si díky tomu žít v blahobytu a vůbec ho nezajímá váš život, bolest co máte do konce života v srdci, ani životy vašich kamarádů co se domu nevrátí a slzy těch co na ně čekali. Je to pro něj jen obchod a velice výdělečný.

Až to pochopíte, už se nebudou vyrábět zbraně, protože nebudou potřeba a nikdo je nekoupí a tak nebudou žádné války. Války dělají naivní lidé, jako jste byl vy, protože skáčete na podvodné řeči. Když nebude nikdo, kdo vezme zbraň do ruky, celý tento vynikající obchod se zhroutí jako domeček s karet. Pamatujte na to. Je to velice důležité. Zůstaňte doma, obdělávejte půdu, vychovávejte děti a rozdávejte lásku. Výrobci zbraní ať si sami používají své svinstvo jeden na druhého.

Jak vidíte na příkladu námořníků s ponorky Kursk, lidský život a utrpení nikoho v pozadí nezajímá. Jde jenom o obchod a ten se nesmí zastavit. Je třeba si uvědomit, že jsme všichni stejní a neskákat na lživou propagandu v mediích, která roztrušují jen lži a strach. Neskákejte už na divadelnické útoky pod falešnou vlajkou. To je pravidelný scénář válečných štváčů. Každý z nás je obyvatelem této planety a nejsou potřeba války, zbraně ani nenávist. A hlavně nejsou potřební zlodějští bankéři a politici, kteří za tím vším stojí. Každý normální člověk chce pro sebe a svojí rodinu mír a ne válku.

Proč máme jako naprostá většina poslouchat pár chamtivých oslů, kteří ženou lidi do válek za účelem zisku. Myslím, že lidé už začínají mnoho věcí chápat a že se velice brzo hodně změní.
x První sovětská jaderná ponorka s označením K-19 nosí smůlu ještě před svým prvním ostrým startem, a od námořníků proto dostává přezdívku Hirošima, která vyrábí vdovy. A svou pověst K-19 potvrzuje hned po vyplutí na počátku 60. let. Kvůli nedbalosti se během plavby ve výsostných vodách NATO šíří její palubou radiace a svět stojí pouhý krůček od nukleárního konfliktu. O jedenáct let později pak palubu Hirošimy zachvátí požár. Bez jídla, v naprosté tmě, s nedostatkem kyslíku a bez možnosti spojení s hladinou začíná několik desítek námořníků bojovat o své životy.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.