xVybraná videa
text k videu
Slavný výrok "Poznej sám sebe" je datován do starověkého Řecka. Někteří přisuzují toto jedinečné poznání Platónovi, PB? jiní Pythagorovi. Ale pravda není důležitá, který mudrc, to řekl dříve, protože je to moudrá rada, dokonce i dnes. "Poznej sám sebe." Je to výstižné skoro nicotný PB? ale zní to povědomě a pravdivě, že. "Poznej sám sebe." Já rozumím tomuto nadčasovému výroku jako prohlášení o problémech, nebo ještě zmateněji, o vědomí. Vždy jsem byla okouzlena sebepoznáváním. Toto okouzlení mne dovedlo k mémo zanoření do umění, ke studiu neurovědy a později jsem se stala psychoterapeutem.

V současnosti kombinuji všechny mé vášně jako generální ředitel InteraXon, myšlenkami řízená počítačová společnost. Můj cíl je úplně jednoduchý, pomoci lidem stát se více naladěnými se sebou. Přebrala jsem to ze rčení "Poznej saám sebe" Když o tom přemýšlím, tento rozkar je druh definování charakteristický našemu druhu/rodu, že ano? Myslím, že povědomí o sobě které oddělilo homosapiens od dřívějších instancí lidstva.

Dnes jsme často zaneprázdněni péčí o naše iPhony a iPody doopravdy zastavit a začít se poznávat. Pod záplavou mimutu po minutě textovek e-mailů, vytrvalé přepínání mediálních kanálů a hesla a aplikace, připomenutí, tvítů a tagů, ztrácíme ze zřetele. PB.. na prvním místě především sebe Hodně času jsme ochroměni všemi těmito způsoby. .. a umíme stěží najít čas k hlubšímu zamyšlení zpátky samy v sobě Sami jsme přeplněni tím vším, a pak si přejeme daleko pryč izolovaný útulek, nechat všechno za sebou.

Tak odjíždíme daleko do nejvyšších hor domýšlející se, že svým usazením na místě je omezeno dát nám paouzu, úlevu kterou potřebujeme uspořádat nepořádek/zmatek, zmatený každodenní den, al nalézt opět sebe. Ale na horách kde jsme získali nádherný klid mysli, čeho jsme skutečně dosáhli? Byl to skutečně úspěšný útěk. Myšleno v pojmech, které užíváme, "Ústup". Což je termín, který armády používají, když prohrají bitvu.

To znamená chceme se dostat pryč. Je to jak cítíme tlaky našeho světa, že objednáváme dostat se dovnitř sebe že utíkáme do kopců? A problém s únikem ze všedního života je když nakonec přijdete domů. Takže když o tom přemýšlíme jsme skoro jako turisté navštěvující sami sebe. A časem dovolená skončí.

Takže moje otázka je, můžeme najít cestu k poznání sebe sama bez útěků? Můžeme předefinovat náš vztah k technologickému světu zvýšený pocit uvědomění které hledáme? Můžeme zde žít a nyní v našem propojené síti a ještě dodržovat tyto staré instrukce, "Poznej sám sebe?" Já odpovídám, že ano. Jsem dnes tady, abych se podělila o nový způsob kterým můžeme pracovat s technologiemi, aby jsme se seznámili s naším vnitřním já jako nikdy předtím - polidštění techniky a podporování toho starého hledání nás pro více úplné poznání sebe. To je nazývané myšlenkami řízené počítače.

Mohli jste si nebo nemuseli všimnout že nosím malou elektrodu na mém čele. To je ve skutečnosti snímač mozkových vln který čte elektrické signály z mého mozku zatímco vedu tuto řeč. Tyto mozkové vlny jsou analyzovány a vy je můžete vidět jako graf. Nechte mne ukázat, jak vypadají. Tato modrá čára je moje mozková vlna. To je přímý signál zaznamenaný z mé hlavy, a zobrazovaný/vynesený v reálném čase.

Zelený a červený sloupec ukazuje ten stejný signál zobrazený podle frekvence, nízké frekvence jsou zde a vyšší frekvence tady nahoře. Vy se právě díváte do mé hlavy, během toho co hovořím. Tyhle grafy jsou působivé, jsou zvlněné, ale z lidského pohledu, nejsou aktuálně moc užitečné. To je důvod, proč jsme strávilo mnoho času přemýšlením, jak udělat tyto data smysluplná pro lidi, kteří je budou používat.

Na příklad, co když budu chtít použít tyto data ke zjištění jak jsem uvolněná v jakémkoliv okamžiku? Nebo když chci vzít tyto informace a položit je do přírodního tvaru na obrazovce? Postava napravo se stává indikátorem toho, co se děje v mé hlavě. Čím jsem uvolněnější, tím více energie ??? Také mne může zajímat jak jsem soustředěna, tak položím rovinu pozornosti na kruhovou desku na druhé straně. Čím více je můj mozek soustředěný, tím více kruhových desek se vlní s energií.

Běžně, nemám způsob poznání jak jsem soustředěná či uvolněná v jakémkoliv hmatatelném zpsobu. Jak víte, naše pocity o tom, jak se cítíme jsou notoricky nespolehlivé. Všichni jsme měli stres plížit se na nás aniž by si toho všimli dokud jsme ztratili ho na někoho, kdo nebyl si to zaslouží a pak jsme si uvědomili, že jsme asi měli kontrolovat sami se sebou v trochu dříve.

Toto nové povědomí nám otvírá rozsáhlé možnosti pro aplikaci, která pomůže zkvalitnit naše životy a nás samotné. Zkoušíme vytvořit technologii, která užívá nadhledu udělat naši práci více efektivnější, naše přestávky více uvolněné a naše spojení/vztahy hlubší a více plnící než dříve. Jdu se s vámi trošku podělit o některé tyto vize, ale nejdříve se potřebuji podívat jak se dostanu sem. Mimochodem, se cítím volná/svobodná ve své vlastní hlavě v každém čase. (Smích)

Můj tým v InteraXonu a já vyvíjíme myšlenkami ovládané apliace téměř celé desetiletí. V první fázi vývoje jsme byli nadšeni všemi věcmi/nástroji, kterými jsme mohli ovládat svou mysl. Vyrábíme předměty spouštěné, rosvěcující se a pracující pouze pomyšlením. Přesáhli jsme prostor mezi myslí a přístrojem (zařízením). Přinesli jme do života rozsáhlou sbírku prototypů a produktů, které můžete ovládat Vaší myslí, jako myšlenkami ovládané domácí spotřebiče nebo autodráhy nebo videohry nebo levitující křeslo. Vytvořili jsme technologii a aplikace, které se zabývají lidskou představivostí, a to bylo opravdu vzrušující.

A pak jsme byli požádáni vytvořit něco skutečně velkého pro Olympiádu. Byli jsme vyzváni vytvořit masívní instalaci na zimních olympijských hrách 2010 ve Vancouveru, jsme použili ve Vancouveru ovládání osvětlení na C.N. Tower (telekomunikační a turistická věž), na budově kanadského parlamentu a niagárské vodopády ze všech směrů napříč zemí použitím jejich myslí.

Během 17 olympiských dnů 7 tisíc návštěvníků ze všech koutů světa skutečně jednotlivě ovládali světla od C.N. Tower, parlamentu a niagáry v reálném čase s jejich myslí napříč zemí přes 3000 km. Takže ovládání věcí s vaší myslí je docela v pohodě.

Ale my se vždy zajímáme o vícestupňové úrovně lidské interakce. Tak jsem začali vynalézat myslí ovládané aplikace ve více komplexnějším rámci než jen ovládání. A to byla citlivost. Uvědomili jsem si, že máme systém, který umožnil technice poznat něco o vás. A mohla by vstoupit do vztahu s Vámi. Vytvořili jsme citlivou místnost, ve které jsou světla, hudba a rolety upraveny k Vašemu stavu.

Oni následují tyto malé změny ve vaší mentální aktivitě. Tak jak jste se dohodli na uvolnění na konci náročného dne, na pohovce ve vaší kanceláři, hudba se uklidňuje s Vámi. Když čtete, stolní lampa může svítit jasněji. Máte-li usnout, systém by věděl, stmívání do tmy jako vy.

My si pak uvědomíme, že jestliže technika může znát něco o nás a toho může využít, aby Vám pomohla. Je to ještě cennější aplikace než to. Že můžete poznat něco o sobě. Mohli by jste poznát část sebe která je ale celá neviditelná a přijďte se vidět věci, které byly dříve skryté. Nechte mne ukázat vám příklad toho, o čem jsem zde mluvila.

Tady je aplikace, kterou jsem vytvořila pro iPad. Cílem původní hry Zen Bound je omotat provaz okolo dřevěné figurky. Tak to použijte se svými sluchátky. Sluchátka jsou propojena bezdrátově na iPod nebo chytrý telefon. V těchto sluchátkách máme čelenku se senzory na čele a nad uchem. V originální hře Zen Bound, hrajete rolováním prstů na podložce. Ve hře, kterou jsme vytvořili, samoržejmě, ovládáte dřevěnou figurku, která je zde na obrazovce s vaší myslí.

Jak se soustředíte na dřevěnou figurku, tak rotuje. Čím se více soustředíte, tím rychleji rotuje. To je skutečné. To není podvod. Co je skutečně zajímavé pro mne je na konci hry dostanete statistiky a zpětnou vazbu o tom jak jste to udělali. Máte grafy a "tabulky" které Vám řeknou jak váš mozek pracuje ne jenom kolik jste použili provazu a jaké je vaše skóre, ale co se dělo uvnit vasí mysli. A to je cenná zpětná vazba kterou můžete použít k pochopení, co se děje ve vašem nitru.

Ráda bych to nazvala "intra - aktivní." Obyčejně přemýšlíme o technice a interakci (spolupráci). Tato technologie je intra-aktivní. Rozumí, co je ve vás a vytvoří typ/druh citlivých vazeb mezi vámi a vaší technikou takže můžete využít této informace k pohybu vpřed. Můžete použít tuto informaci k vašemu pochopení v citlivých smyčkách. V InteraXonu, intra-aktivní technologie je jeden z našich skutečně definovaných mandátů. Je to o tom, jak rozumíme vnitřnímu světu a jeho zrcadlení vně v této úzké smyčce.

Například, myšlenkami ovládané počítače mohou učit děti s poruchou pozornosti (ADD) jak zlepšit jejich soustředění. S poruchou pozornosti mají děti nižší míru beta vln (13 - 30 Hz) při stavech pozornosti a vyšší míru Theta stavů. Takže můžete vytvořit aplikaci, která odměňuje za soustředěné stavy mozku.

Můžete si představit děti hrající video hry s jejich mozkovými vlnami a díky tomu zlepšení jejich ADD symptomů. Je to stejně účinné jako Ritalin (lék pro zklidnění a soustředění hyperaktivních dětí).

Děkuji (Potlesk)
x Představte si, že hrajete počítačovou hru řízenou vaší mysli. Teď si představte, že hra vás také učí o svých vlastních vzorcích chování, o stresu, relaxaci a soustředění. Na TEDxToronto Ariel Garten ukazuje, jak se dívá na vlastní aktivity mozku a dává tak nový význam starému výroku "Poznej sám sebe."
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.