xVybraná videa
text k videu
Pozitivem filmu je, že nabourává tradovanou teorii, hypotézu o údajné sebevraždě Štefánika, resp. jeho sestřelení. Na základě nových skutečností dojde k závěru, že pád letadla Caproni, na kterém se vezl Štefánik domů se 4 italskými letci byla tragická nehoda zapříčiněna špatnými povětrnostními podmínkami. Po smrti M.R. Štefánika dochází k rozporuplným hodnocením jeho života a díla.

Zejména Edvard Beneš - ačkoli po smrti Štefánika, hodnotí jeho život a dílo pozitivně, prezident Masaryk zaujme spíše opatrnou pozici v hodnocení, Italové a Francouzi vysoce hodnotí jeho život a dílo. Ba kritizují předních představitelů první ČSR za vlažný postoj k ocenění jeho díla, nejen jako vědce, ale především jako zakladatele první republiky. Hlavně z české strany dávají o sobě slyšet různé pseudoteórie o jeho životě a díle.

Jde zejména o Otakara Španěla a novináře Peroutka, podle nichž šlo o sebevraždu. Avšak francouzský generál Janin, jeho blízký spolupracovník a přítel tyto výpady ostře kritizuje, tuše, že mezi Benešem, částečně i prezidentem Masarykem bylo jisté pnutí. I později z řad Maďarů a části Rakušanů dochází k negativnímu hodnocení Štefánika, zpochybňování jeho přičinění se o vznik první ČSR.

Nakonec není se ani co divit, vždyť následné jednání v Trianonu a Pařížské mírové smlouvy rozhodli o zániku Rakousko-uherské monarchie a vzniku nástupnických států. Slovensko se poprvé stalo svobodným a ve světě uznávaným státem v rámci první ČSR.
x Široce koncipovaný dokumentární film Pavla Kániše, který se pokusil na základě dlouholetého sběru a přípravy dokumentárních materiálů, dotáček vytvořit dokumentární film, v němž by byly objasněny okolnosti návratu M.R. Štefánika do vlasti.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.