xVybraná videa
text k videu
Píše se rok 2012, v Holicích na Pardubicku je po dvouleté rekonstrukci otevíráno Africké muzeum dr. Emila Holuba. Takže ve středu 2. května je tady důvod k malé oslavě. Muzeum nabízí zcela novou a rozšířenou expozici, autorem jejího projektu je architekt David Vávra.

Znovuotevření muzea zahájili zcela neformálně svými bubnovými rytmy členové souboru ze škol Svítání v Pardubicích. Mezi hosty byla velvyslankyně Jihoafrické republiky v Česku její excelence Celia-Sandra Botha. Účast pardubického hejtmana Radko Martínka, představitelů města a řady významných hostí jen potvrzuje, jaký význam Holice a celý región muzeu přikládají.

Ojedinělá expozice inspirovaná životem doktora Emila Holuba a jeho cestami po Africe využívá moderní audiovizuální techniku s řadou interaktivních prvků. Nechybí vyvíječ projekční mlhy, za níž se otevírá pohled na stylizovanou řeku Zambezi a Viktoriiny vodopády, ústřední motiv expozice. Za nimi venkovní část s projekcí v jedné z chatrčí domorodé vesnice.

Nová expozice se věnuje i Holubově choti Růženě. Především díky ní se velká část sbírek uchovala, těsně před svou smrtí v roce 1958 věnovala Holicím řadu vzácných exponátů. V expozici dostali prostor i Holubovi následovníci, Hanzelka se Zikmundem a „trabantista" Dan Přibáň.

Nechybí malý promítací sál, jemuž vévodí dnes už populární lev Princ, známý z předchozí expozice. U vzniku původního památníku Dr. Emila Holuba v Holicích byl v roce 1966 pan Miloslav Kment, tehdy ředitel Kulturního domu, dnes jeden z mála pamětníků té doby.

Projekt rekonstrukce holického muzea byl spolufinancován Evropskou unií (Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severovýchod) z Evropského fondu pro regionální rozvoj a jeho celkový rozpočet přesáhl 22 miliónů korun.

Jde o unikátní turistickou atraktivitu Pardubicka, která nemá svým pojetím a zaměřením srovnatelnou konkurenci. I proto je očekáván zvýšený zájem návštěvníků o novou expozici. Vnímat novou expozici všemi smysly, to je nevyslovené motto Afrického muzea Dr. Emila Holuba v Holicích. To vyslovené je uchování odkazu tohoto holického rodáka a zároveň posílení prožitkové turistiky v celém pardubickém regionu.
x Jižní Afrika je neodmyslitelně spojena se jménem slavného cestovatele minulého století Dr. Emila Holuba. Při svých výpravách do neprobádaného vnitrozemí studoval nejen život a zvyky původního obyvatelstva, ale v dané oblasti se zajímal o botaniku, zoologii, geologii i klimatické podmínky. Nashromážděné sbírky během obou cest svou šíří překvapily tehdejší světovou kulturní společnost. Bohužel velká většina cenného materiálu byla ještě za jeho života rozptýlena po Evropě. Co tedy zůstalo zachováno po sto letech? Pátrání v památníku v Holicích, Pátku u Loun, pražském Náprstkově muzeu, ale i v Kimberley na jihu Afriky přineslo řadu zajímavých poznatků nejen o samotném Emilu Holubovi, ale i o jeho opomíjené ženě Růženě, která s ním podnikla tu nejdobrodružnější svatební cestu, jaká se mohla tehdy odehrát. Režie: Tomáš Kaucký
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.