xVybraná videa
text k videu
1. časť: Politik v objektíve
Dokument o porušovaní ústavného práva na prijímanie informácií občanmi. Scenár a réžia: Zuzana Piussi.

2. časť: Povedzme to na námestí
Dokument o porušovaní ústavného práva na slobodné zhromažďovanie sa občanov. Scenár a réžia: Robert Kirchhoff.

3. časť: Starosti so starostom
Dokument o zákonnom postupe odvolávania starostu, ktorý stratil dôveru občanov. Scenár a réžia: Zuzana Piussi.

4. časť: Vyvlastňovanie
Dokument o zákonnom a férovom postupe pri vyvlastňovaní rodinného domu v Prešove, za ktoré roky bojovali jeho vlastníci. Scenár a réžia: Zuzana Piussi a Robert Kirchhoff.

5. časť: Skládka
Dokument o dlhoročných aktivitách občanov bojujúcich proti skládke odpadu v Pezinku. Scenár a réžia: Zuzana Piussi a Robert Kirchhoff.

6. časť: Účastníctvo
Dokument o dôležitosti účasti občanov na rozhodnutiach týkajúcich sa znižovania kvality ich životného prostredia. Scenár a réžia: Zuzana Piussi a Robert Kirchhoff.

7. časť: Sloboda prejavu
Dokument o zákonných možnostiach občanov slobodne vyjadriť svoj názor. Scenár a réžia: Zuzana Piussi a Robert Kirchhoff.

8. časť: Nakladanie s obecným majetkom
Dokument o tom, čo môžu občania robiť, ak ich obec nakladá so svojim majetkom nehospodárne. Scenár a réžia: Zuzana Piussi a Robert Kirchhoff.

Všetky kauzy majú spoločný občiansky princíp, keď sa občan zo svojich osobných pohnútok rozhodne protestovať proti svojvôli moci a vyhľadá právnu pomoc, aby sa jeho prípad v budúcnosti neopakoval. Dokumentárne filmy obsahujú konkrétne rady, ako postupovať, ak sa aj iní ocitnú v podobnej situácii.

Cyklus pracuje s jazykom, ktorý je zrozumiteľný širokej diváckej obci, pretože jeho hlavným zmyslom je informovať verejnosť, že možnosť zmeniť stav vecí v prospech verejného záujmu sa môže týkať každého z nás.

Spolurealizátorom cyklu filmov Právo pre ľudí bola spoločnosť atelier.doc a jeho renomovaní tvorcovia režisér Robert Kirchhoff, režisérka Zuzana Piussi a producent Robert Zipser.
x Právo pre ľudí je séria 8 dokumentárnych filmov, ktoré poskytujú návod ako s pomocou zákona efektívne hájiť svoje práva a verejný záujem. Sú postavené na reálnych prípadoch, kedy sa občania dostali do konfliktu s mocou resp. „záujmom mocných“, v ktorých VIA IURIS zabezpečila právnu pomoc.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.