xVybraná videa
text k videu
Zrozen k přežití
Existují neviditelné síly, které nám pomáhají okamžitě reagovat v situaci, kdy hrozí bezprostřední nebezpečí. Stojí také za vrozenou schopností dětí odmítnout škodlivou potravu nebo přijmout riskantní rozhodnutí v zoufalé situaci. Tyto síly jsou spojeny se základní podstatou každého člověka. V tomto cyklu budeme hovořit o našich základních instinktech a o tom, proč se chováme tak, jak se chováme.

Naše cesta nezačíná v přelidněném moderním světě, ale na rozlehlých pláních africké savany. Proč? Protože právě v takové krajině začali naši předkové dělat své první kroky, s nimiž jsou tyto instinkty spojené. Dodnes zkoumáme, co je skutečnou podstatou člověka, protože po celoživotním studiu lidského těla známe je část pravdy. Je to objevitelská cesta. Poprvé v historii začínáme rozumět základním kamenům našeho chování.

Nejhlubší touhy
Jedním z nejsilnějších lidských instinktů je reprodukce, touha mít sex a zplodit příští generaci, která bude naším obrazem. Odlišné biologické znaky mužů a žen vedly k vývoji diametrálně odlišných instinktů, které mají reprodukci zajistit. Některé z těchto instinktů nás k tomu vedou způsoby, které velmi dobře známe, jiné naopak řídí naše jednání, aniž bychom si to uvědomovali.

Tajně natočený experiment v kampusu Londýnské univerzity odhalil, jak rozdílně muži a ženy reagují na obyčejné svádění a proč. Robert Winston vysvětluje důvody, proč se ženám líbí muži s úzkým pasem a širokým hrudníkem a proč muže instinktivně přitahují ženy s postavou přesýpacích hodin. Jedná se totiž o známku zdravých genů a plodnosti. Robert se zabývá i otázkou výbušné sexuální žárlivosti, instinktem, který se vyskytuje ve všech kulturách světa.

Touha po vítězství
Každý člověk je vítězem. Všichni jsme potomky stovek tisíc generací prarodičů, kteří bojovali o přežití v náročných podmínkách panujících v hluboké minulosti a tento instinkt se v nás dochoval dodnes. Naše tělo nás nutí bojovat všemi prostředky o nabízenou odměnu. Motivací je nádherný pocit vítězství a nepříjemná chuť prohry. Bojujeme o výživu v lůně svých matek, s vlastními dětmi, o postavení v hierarchiích, a to vše bez toho, abychom si to uvědomovali.

Pořad odhaluje, že tato soutěživost se projevuje dokonce ještě před narozením! Co mají společného Gándhí, Darwin, Thomas Jefferson a Florence Nightingaleová? Kromě toho, že se jedná o významné myslitele, byli všichni mladšími sourozenci. Výzkum Mičigenské univerzity zkoumá, jak starší a mladší sourozenci soupeří o pozornost rodičů a ukazuje, že ti mladší mají už od velmi útlého věku tendenci zpochybňovat pravidla, aby získali, po čem touží.

Dokument mimo jiné prozradí, jak změny naší stravy v průběhu vývoje nejen nastartovaly růst mozku, ale také katapultovaly náš instinkt soutěživosti na zcela novou úroveň, a proč jsme se díky mozkové kapacitě v kombinaci s instinkty stali nejúspěšnějším druhem na Zemi.

Rození hrdinové
Naše instinkty nás chrání a střeží naše zájmy způsoby, o kterých ani netušíme. Co však vysvětluje pozoruhodný lidský instinkt riskovat vlastní život ve prospěch druhých, proč jsme ochotní riskovat život nebo zdraví kvůli vlastnímu dítěti nebo i zcela neznámému člověku? Věda teprve začíná chápat, proč jsou lidé schopni hrdinských činů. Pořad zkoumá, jak jsou lidé naprogramovaní, aby chránili své děti od okamžiku jejich narození a jak miliony let vývoje přispěly k tomu, že jsme velkorysí k naší rodině.

Sleduje, jak lidé dokáží číst myšlenky druhých a jak nám nejunikátnější lidské instinkty pomáhají stát se nejúspěšnějším druhem planety. Dokument také odhaluje, že anatomie lidské tváře je v živočišné říši naprosto jedinečná a dokáže vyjadřovat pozoruhodnou škálu emocí. Robert Winston se zúčastní experimentu, aby dokázal, že lidský mozek dokáže číst myšlenky druhých a vědci odhalí existenci schopnosti vcítit se do cizích lidí, protože náš mozek je uzpůsoben k tomu, aby odrážel emoce.

x Dodnes ovládají tělo, myšlení a činy člověka mnohem víc, než jsme ochotni si připustit.
Místy velmi emotivní čtyřdílný dokument o základních lidských emocích. Konkrétně o hněvu, lásce, radosti a strachu. Mezi instinkty a pudy člověka můžeme zařadit taky vůli zvítězit, pud sebezáchovy, sexuální pud a instinkt pomáhat druhým. Cyklus televize BBC.

Kmitání po úsečce pudů a intelektu. Umírající spontaneita dětství a nasazování masek dospělosti. Tento 13 měsíční projekt má být frontálním útokem na existenciální a tělesné smysly. Autor: Daniel Vondráček
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.