xVybraná videa
text k videu
Dluhový kolaps
Jestliže víte, jak světový finanční systém funguje, znáte hru, kterou hrajete. A jestliže neznáte hru a pravidla, podle kterých se hraje, skončíte na porážce, skončíte na porážce. Od doby, kdy se zrodil Federální rezervní systém, žijeme ve lži. Abychom si udrželi úroveň, kterou máme, a abychom udrželi prosperitu, Obama bude muset být dvakrát více zadlužen, až opustí úřad, než když do něj nastoupil, nebo se to celé začne bořit. Federální rezervní banka - ta nakupuje dluhopisy přímo od Ministerstva financí.

Jedná se o kvantitativní uvolňování, jak to nazývají, a to znamená, že dochází k nouzovému stavu. Pochopil jsem, že za celou dobu dějin, kam až finance sahají, tu ještě nikdy nebylo něco, co by bylo natolik jistou věcí jako to, že zlato a stříbro zúčtují s rozšiřováním zásoby fiat měny. Není tady sakra žádná šance, že se to nestane, právě teď je na to potřeba kolem 15000 až 20000 dolarů za unci zlata. Mám za to, že nejprve nastane deflace a pak všechny centrální banky začnou tisknout jako šílený, aby nás z té deflace dostali, a Ben Bernanke povede tuto zteč.

Nemůžete mít dluh, který je desetkrát větší než vaše ekonomika. Není to možné. Všechno se nejprve zastaví se skřípěním brzd. Musim vám ukázat, že světové akciové trhy a bubliny s realitami musí pokračovat v propadu, protože všechno to je o trhu, který se snaží nalézt spravedlivou hodnotu. Snaží se nalézt ekvilibrium, to je to, co trhy dělají. Je to jejich práce. Víte, v zásadě je celý náš měnový systém imaginární, ve skutečnosti neexistuje. To jenom nám všem se zdá ten samý sen.

Jestliže se někdo rozhodne probudit... je s ním konec. Moc vám všem děkuji! Jsem Mike Maloney, autor nejprodávanější knihy o investování do drahých kovů, průvodce investováním do zlata a stříbra, který je součástí edice Bohatého táty, s níž Robert Kiyosaki začal. Původní kniha... Robert Kiyosaki řekne: Napiš knihu, bez dalších instrukcí: napiš knihu, a tak jsem začal psát tuto knihu 1,5 roku výzkumu a psaní, pravděpodobně 30 hodin týdně, každý týden po celou tu dobu. Je to velmi fundovaná kniha.

Jedna z věcí, které mě opravdu znepokojují, je pokračující dezinformace, chci, aby to bylo přesné, a pak se pokouším to zestručnit a opravdu zjednodušit. Čtu všechny ty knihy od ekonomů jako Milton Friedman, Murray Rothbard, Ben Bernanke, budete-li mít možnost číst nějaké knihy od Bena Bernanke, nečtěte! Je to strašný autor, opravdu strašný. Jenom se snaží navzájem vjet do vlasů a ohromit se A přitom nechávají ekonomiku vyznít natolik složitě, že si každý pomyslí, že ekonomice rozumět nemůže.

Je to velice jednoduché. Ekonomika je velmi jednoduchá, jestliže ji zredukujete na její podstatu. A té není tak obtížné porozumět, a to je to, co jsem se pokusil udělat ve své knize. Pro lidi, kteří nečetli mou knihu, tak asi 75% jejího obsahu není o investování do zlata a stříbra, je tam nějaká historie peněz a pak to, jak funguje světová ekonomika a co by se možná mohlo přihodit. Čili odkud jsme přišli, kde jsme dnes a co by se mohlo přihodit. Mimochodem, opravdu bych se tolik nemusel starat o zlato a stříbro, nechci zlato a stříbro, jen jsou právě teď ve svém cyklu, je to hloupá hrouda kovu, který není spojen s žádným vedlejším příjmem nebo podílem z dividendy.

A tak nechci zlato a stříbro, Je to jen proto, že právě teď nechci nic jiného. Akorát jsou právě teď ve svém cyklu a zanedlouho předčí všechno ostatní, to je můj názor a vyplývá to i z mého výzkumu. A za ně si budete moci koupit daleko více dalších věcí. Daleko více nemovitostí, daleko více akcií, daleko více ropných vrtů, zemědělské půdy. Všechno to skutečné bohatství je v budovách, podnicích, zemědělské půdě, které tu jsou, a lidé mají tento obrázek stále na paměti, obrázek, že jestliže se stane hospodářská katastrofa, jestliže dojde k nějakému krachu, že všechno pak bude vypadat jako po atomové bombě.

Nikoliv. Všechny budovy a obytné domy zde stále budou. Jenom budou nabízeny se slevou. Problém je v tom, že když se investice nabízejí se slevou, nikdo je nekupuje. Veřejnost do toho vletí jako střelená a honí se za investicemi, až když jsou nahoře. Zlato a stříbro se stanou horkými, kdykoli jdou nahoru a jakmile je uvidíme trochu klesnout, je to většinou, jako když slevy zhasnou stiskem vypínače. A já nechci, aby kdokoli skončil na porážce. Opravdu nechci, aby se tyto špatné věci staly, jenom si myslím, že tu jsou všechny důkazy, že to, co naši lídři provedli ekonomickému systému, způsobí, že se tyto věci stanou, a je to nevyhnutelné.

A já se snažím varovat co možná nejvíce lidí co možná nejrychleji. Moje společnost má poslání, dostat do rukou střední třídy co nejvíce zlata a stříbra co možná nejrychleji, protože když dojde k velkému ekonomickému otřesu, dochází k politické změně, a ta je s ním obvykle spojena. V době hyperinflace ve výmarském Německu v roce 1923, tato hyperinflace skončila . listopadu 1923. 8. listopadu, týden před koncem hyperinflace, Hitlerovy přepadové oddíly namířily kulomety na hlavní dveře do Burgerbraukeller, kde se konalo politické shromáždění, v tomto velkém pivním sále, kde kolem 3000 lidí poslouchalo politické projevy, a té noci se zmocnil řečnického pultu - za pomoci zbraně u spánku - a tomuto doslova zajatému publiku přednesl projev, který změnil svět.

Nikdo neznal jméno Hitler, nikdo nevěděl, kdo to byl, do doby, než pronesl tento projev nové, ožebračené střední třídě, lidem, kteří byli vyděšení a hledali někoho, kdo je povede, A tento charismatický chlapík se ujímá slova, předkládá jim obětního beránka a říká: "Znám z toho cestu ven". Následující den tito lidé v pivním sálu jej následují a pokusí se o státní převrat, pokusí se převzít vládu, ale neuspěli. Byl uvězněn, souzen za velezradu, jeho proces trval celý měsíc, a během tohoto měsíce mu naslouchal celý národ.

Psalo se o něm ve všech novinách v celém Německu, a soudci sympatizovali s jeho názory, takže ho nechali pronášet projevy celé hodiny, a když potom získal moc, bylo to tehdy, když střední třída byla vyděšená. Střední třída určuje, kam bude směřovat stát. Kam směřuje střední třída, tam směřuje i stát, A proto mě ani tak neznepokojuje ztráta své finanční prosperity, jako ztráta kapitalismu, ztráta naší životní úrovně, ztráta naší svobodné volby. To je to, co mě znepokojuje, A já vím, že tu jsou lidé, které nebudu schopen oslovit.

Joe Sixpack, mám na mysli chlapíka, který procitne ze svého pivního a fotbalového opojení na samotném konci býčího trhu a skočí do toho rovnýma nohama a kupuje na vrcholu. Nemohu pro něho udělat nic. Věřím ale, že pro vás všechny něco udělat mohu. Toto jsou cykly bohatství. Jestliže máte dvě třídy aktiv, které rostou, máte například, řekněme, že toto dole jsou reality a tady nahoře máme drahé kovy, drahé kovy za předchozí dekádu jsou zde. Drahé kovy předčily reality a akcie, ale všechno šlo nahoru.

Akcie šly nahoru, dluhopisy šly nahoru, reality šly nahoru a stejně tak i komodity a drahé kovy. Je to možné? Může jít všechno nahoru? Zamyslete se nad tím na minutku. Jestliže máte ve společnosti tolik věcí a máte zde ty nebo 4 třídy aktiv a všichni se nahrnou do jedné a udělají z ní bublinu, nemělo by to odčerpávat měnu z těch ostatních? Neměly by ty ostatní jít dolu? V minulé dekádě tomu tak nebylo. A tady dochází k tomu, že máte-li 2 věci, které jdou nahoru, jestliže jste investovali tady do té dole, když máte prodat, nemůžete si koupit tolik této.

Jestliže jste investovali do této, když prodáte, můžete si koupit více této. Cena obou roste, tato klesá na hodnotě, když ji prodáte, nemůžete si koupit tolik zlata nebo jídla nebo ropy. Váš dům má o polovinu větší hodnotu než ropa, která v roce 1999 stála 10 babek za barel. Takže váš dům poměřovaný ropou se propadl. Akciový trh poměřovaný ropou se propadl. Podíváte-li se na váš domov nebo všechny vaše investice a vydělíte je něčím jiným, abyste je mohli porovnat cenou bušlu pšenice, libry mědi, tuny železa akcií podle Dow nebo cenou uncí zlata, něco odhalíte.

Tyto 2 věci, které rostou, tak ve výsledku lidé, kteří investovali sem, si uvědomí, že jsou chytrými investory, uvědomí si, že z toho bude bublina, prodají a nakoupí podhodnocené aktivum, a pak se ten trend zase obrátí. Nemůže to stále jen růst, a kdyby tomu tak bylo, kdyby zlato vždy překonalo reality, přišel by den, kdy by 1 unce zlata koupila celou planetu a my všichni víme, že se to nemůže stát. Ano? Čili, nakonec jedno se stane nadhodnoceným a to druhé se stane podhodnoceným a cyklus se obrátí, a pak se opět obrátí.

A nyní dochází k tomu, že tisknou měnu asi v téhle míře, a to je důvod, proč to nevidíte. Lidé si řeknou: "Alespoň má můj dům o 100.000 dolarů větší hodnotu, než měl v roce 2000" či "má o 20 % větší hodnotu". Jestliže ale inflace byla dohromady 40 %, pak vlastně na hodnotě klesl. Řeknou, že, víte, podívají se na akciový trh a Dow je právě teď sotva nad svým vrcholem v roce 2000. Akcie šly v poslední dekádě dolu. A měli jsme tu mezitím inflaci, navýšili měnovou zásobu.

Takže, začnete-li poměřovat jednu věc jinou věcí, čili poměřujete věci jinýma věcma místo měny, odhalíte, že všechno je uvězněno v tomto hodnotovém kanálu, kde všechno jde od nadhodnocení k podhodnocení k nadhodnocení a opět k podhodnocení, a věc, se kterou to porovnáváte, dělá přesně opačnou zrcadlovou vlnu. Kumšt je: Prodejte nadhodnocené aktivum, pokud možno blízko vrcholu, a najděte podhodnocené aktivum. Já to nazývám cykly bohatství. A umíte-li to, je to cesta k opravdovému bohatství, utečete z tohoto hodnotového kanálu.

Tady je skutečný příklad, toto je Dow měřený v bodech. A co to jsou body? Body jsou odvozeny od dolarové hodnoty stěžejních akcií, čili v zásadě jeho body jsou dolary, A jedním z důvodů, proč se měří v bodech, je jako ten, když pojedete do Las Vegas, vezmou si od vás měnu a dají vám žetony. Teď už to jsou jen kousky plastu, takže je vám to fuk, jenom se bavíte. Takže je změňte na body, a už to nevypadá tak hrozně jako "Páni! Ztratili jsme tolik dolarů" "Šly dolu o tolik bodů".

Nicméně to je Dow měřený v bodech, ale projdete-li na tomto grafu každý měsíc od roku 1900 až dodnes, a každý den vezmete body Dow a vydělíte je cenou zlata, dostanete z toho, kolik uncí zlata stojí jedna akcie na Dow, A takhle to vypadá v porovnání se zlatem. Nikam to nejde, má to střed někde kolem 4 uncí, což znamená, že cena zlata by měla být na čtvrtině bodů Dow a pak všechny věci budou tak nějak v ekvilibriu. Spravedlivá hodnota je, když Dow má pouze čtyřikrát větší hodnotu než zlato.

Ale tady vidíte, že to jde od spravedlivé hodnoty k bublině, na 18 uncí zlata, propadá se na 2 unce, další bublina, 28 uncí zlata, protože bublina byla větší, jelikož v mezidobí natiskli další měnu. Když se to propadlo, spadlo to na unci zlata. V roce 1980 byl den, kdy zlato bylo na 850 bodech a Dow byl na 850 bodech, Jedna unce zlata koupila 1 bod Dow. Obráceně, kdybyste to zpeněžili, mohli byste koupit jednu unci zlata za výnos z vašich akcií, A pak jdeme do největší bubliny v dějinách.

Nikdy v dějinách - tady ten bod v letech 1999, 2000 - nebylo do té doby zlato tak zatracované a opomíjené jako v této době. Žádný národ je neměl za peníze a šlo dolu po 20 let, byla to nejhorší investice, jakou jste vůbec mohli udělat, nikdo jej nechtěl. Podívejte se na toto. Toto je cena Dow měřená zlatem. Obraťte to vzhůru nohama a dostanete cenu zlata měřenou v Dow. Dejte tyto dvě věci dohromady a zjistíte, že je tady cyklus. A jestliže jste tady upisovali akcie až do roku 1929 a pak jste vaše akcie prodali a nakoupili zlato, a pak v roce 1932 šli do zlata ... a potom, mám na mysli zpět do akcií, a potom v roce 1980 šli opět do zlata, a tak dále, uh... toto je cesta k opravdovému bohatství, myslím tím, že z toho tady máte obrovské zisky.

Ve své knize ukazuji dvě smyšlené rodiny a jedna se za tu dobu dostane z 35 babek na 11.000 babek a ta druhá se dostane z 35 na 11 milionů A to je ten rozdíl. Jedna rodina vytvoří dynastii, ta druhá si neudržela ani to, co měla. Toto je poměr zlato/Dow místo poměru Dow/zlato, čili poměřujete hodnotu unce zlata procenty akcie na Dow, za kterou si unci koupíte, A ukazuje se nám, že na zlatu ještě zdaleka není bublina, je zde stále velmi podhodnocené, ještě musí jít nahoru, střed by měl být na 25% nebo více a a každá bublina v dějinách a v přírodě, dříve jsem byl inženýrem elektrotechniky, ve fyzice, když se něco dostane nad normál, když se to vrací zpátky na střed, přestřelí jej.

Je-li to více nad normálem, když se to vrací zpátky na střed, přestřelí jej více. Takže očekávám, že přijde den, kdy cena zlata bude dvojnásobek nebo více bodů na Dow. Toto je poměr stříbro/Dow. Stříbro právě... Myslím, že zisky zde budou ohromné. Toto je jen zlato za minulou dekádu. A vyzývám každého, aby našel index, akcii nebo cokoli jiného, co vypadá za posledních 10 let takhle dobře. Je to vynikající graf, je velice optimistický.

Není tam nic, co by říkalo, v této informaci, na kterou se nyní díváte, na ni se dívají techničtí analytici když se snaží zjistit, jestli mají nějaké aktivum koupit nebo prodat, a toto říká, že zlato bude ve svém růstu zřejmě pokračovat, není tu nic pesimistického v tomto signálu. Toto je S&P 500 za poslední dekádu, takže představuje akcie 500 největších amerických společností a tady je zlato. uh... Tady máme stříbro a... Nedávno jsem hovořil na 8. výroční bankovní konferenci v Soči, v Rusku, je to velká bankovní konference pro celou Evropu a Rusko.

A já jsem jim toto ukazoval na samém konci, oni mě přerušili, bylo to velice zajímavé. Docházel mi čas a najednou slyšíte hlas z mikrofonu a to byl jejich ministr financí v jejich parlamentu, jak mně říká: "Pane Maloney, pane Maloney, musíte už skončit, pane Maloney". Pokoušeli se mě přerušit, prezentoval jsem tuto informaci, kterou nechtěli na této konferenci prezentovat, a potom za mnou přichází s mojí knihou, kterou koupil, a chce ji podepsat! A mimochodem, zastavte se pak u našeho stolu, rozdáváme - toto jsou stobilionové dolarové bankovky, jsou opravdové, rozdáváme u mého stolu celkem 20 biliard, tak... uh... si přijďte pro svých 100 bilionů!

Dobře, tak... To, co jsem tu ukázal, byl obrácený diagram "hlava a ramena", který funguje stejně dobře vzhůru nohama, jako funguje bez převrácení. Vidíte viset hlavu, je to jako kdyby tenhle chlapík visel za nohy. Toto je diagram "hlava a ramena", který zde značím modře, a pak, to natáhnete přes výstřih a obrátíte hlavu v předpokládaném směru a uvidíte to, podíváte-li se na mé...jestliže si vygooglujete "10 dollar oil", uvidíte video, jak mě přerušuje a já to tam tak nějak v rychlosti ukazuju, nemám šanci to popsat.

Ale předpovídal jsem, že stříbro udělá velký posun a co myslíte? To je to, co stříbro udělalo. Znásobilo se oproti tomu, kde bylo. Toto je aktuální cena stříbra. Toto je cena stříbra "IOU". Cenu zlata a stříbra určují lidé tím, že jedou: "Dlužím ti 5000 uncí stříbra, dlužím ti 5000 uncí stříbra, dlužím ti 5000 uncí stříbra" a vydávají tyto věci a obchodují tyto "IOU" na komoditních burzách, a to je tím, co určuje aktuální světovou cenu. Dnes to můžete dělat bez krytí. Nazývá se to prázdný prodej.

Nemáte-li stříbro na krytí, jestliže nesedíte na hromádce stříbra a přitom vypisujete "IOU", můžete je přesto prodat. A některé velké banky to tak dělají, jako J. P. Morgan. Nabourají trh a potom tam vstoupí a pokryjí svůj prodej, odkoupí zpět své "IOU" za nižší cenu, než za kterou je prodali, a z toho rozdílu profitují. Oškubou veřejnost, stejně tak i některé fondy, které investovaly do stříbra stovky milionů dolarů na základě stejných praktik, a dělají to pravidelně.

Stříbro spadlo tentokrát příliš hluboko a stejně tak i zlato a investoři, kteří je sháněli ve fyzické podobě, si uvědomili, že byly vlastně příliš levné A všichni chtěli nějaké získat, a tak se vytvořily nedostatky a všude v Indii, Evropě a Severní Americe byly šálky prázdné. Byly tu 3 měsíce, kdy jsme mohli získat pouze jeden stříbrný produkt ve stejnou dobu a neměli jsme žádné zlato. Neměli jsme žádné zlato a mému obchodníkovi trvalo doručování až 3 měsíce a já jsem jednal s 4 světově největšími velkoobchodníky a nebyli schopni pro nás najít zlato.

Lidé si neuvědomují, kolik je na planetě zlata a stříbra. Na planetě je 6,6 miliardy lidí, ale pouze 2,2 miliardy uncí zlata. To je třetina unce na osobu. Stříbro je ještě vzácnější. Na jednu osobu připadá asi jedna čtrnáctina unce. To znamená, že 14 lidí se musí podělit o tu samou unci stříbra. A právě nyní můžete dostat opravdu hodně za vaši měnu. uh... Udělám zde malou odbočku. Nedefinoval jsem rozdíl mezi měnou a penězi a vy mě uslyšíte, jak říkám: měna, měna, měna, stále dokola.

Tehdy... do první světové války, uh... na každé bankovce Ministerstva financí, na každém dolaru ve Spojených státech stálo, že u Ministerstva financí USA jsou uloženy zlaté mince po 20 dolarech, vyplatitelné držiteli bankovky na jeho žádost. Peníze byly v trezoru, měnou byla bankovka, kterou vám dali, byla to stvrzenka, jenom stvrzenka na peníze. Je to totéž, jako když půjdete do čistírny a dáte jim svou košili a oni vám dají potvrzení, že tam máte tu košili. Hodnotou je ta košile v čistírně, nikoli ten kousek papíru který říká, že vlastníte tu košili.

Takže naší měnou v oběhu byly papírové dolary a byly to stvrzenky na peníze. A lidé nechápou, že peníze musí být uchovatelem hodnot. Jen zlato a stříbro jsou způsobilé být penězi. Mají všechny vlastnosti, které potřebujete. Jsou přenosné, trvalé, dělitelné, nahraditelné... a pak jsou peníze uchovatelem hodnot po velmi dlouhou dobu. Jednou z věcí, s níž vždy začínám, je to, jak se měna tvoří, protože víte-li, jak světový finanční systém funguje znáte hru, kterou hrajete.

A jestliže neznáte hru a pravidla, podle kterých se hraje, skončíte na porážce, skončíte na porážce. Takže už jen to, že to víte, zvyšuje vaši šanci vyhrát více jak stokrát. Takže...uh... když vy nebo já vypíšeme šek, musí zde být dostatečné prostředky na našem účtu, aby jej pokryly, ale když Federální rezervní banka vypíše šek, nejsou zde žádné bankovní vklady, na jejichž základě se ten šek vystavuje. "Když Federální rezervní banka vypisuje šek, vytváří peníze". A to je z publikace "Putting it Simply" na stránkách Bostonské federální rezervní banky.

V zásadě, způsob, jakým to funguje: Za USA obchoduje Ministerstvo financí. uh... ale každá země má ekvivalent našeho Ministerstva financí, čili ministerstva financí po celém světě uh... vytvoří dluhopis. A co je dluhopis? Dluhopis je jenom "IOU". Puč mně bilion babek a já se zavazuju, že ti za 30 let zaplatím 2 biliony. To je v zásadě dluhopis, "IOU". A pak tady uprostřed je něco, co se nazývá operace na otevřeném trhu, které vám tady ukážu jen v rychlosti, ale operace na otevřeném trhu jsou jenom takovou střílečkou, která zastiňuje, co se doopravdy děje.

Tak banky se účastní aukcí Ministerstva financí, primární obchodníci, tak se nazývají, a pak se objevuje Federální rezervní banka a prostřednictvím operací na otevřeném trhu vypíše těm bankám šek a koupí od nich ten dluhopis, takže Federální rezervní bance zůstane dluhopis, ale potom, další měsíc, se tyto banky znovu ukáží na té dražbě. Nyní má Ministerstvo financí dolary a Federální rezervní banka má dluhopis, a tento proces se opakuje stále dokola a dokola. U Ministerstva financí se nahromadily dolary a u Federální rezervní banky dluhopisy.

Čili, tvoříme měnu půjčkou skrz "IOU", skrz ten dluhopis a Federální rezervní banka založí prázdnou šekovou knížku, na níž není jediný cent, a vypíše falešný, padělaný šek a předá jej Ministerstvu financí a vzniknou dolary. Ministerstvo financí je poté vloží do dalších institucí státní moci a vláda pak realizuje nějaké schodkové výdaje, na sociální programy, veřejné podniky a na válku. A potom zaplatí těmto státním zaměstnancům, smluvním partnerům a vojákům. A všichni tito lidé si výplatu uloží do svých bank.

"Banky vytvářejí peníze přeměnou soukromých dluhů mezi podniky a jednotlivci na peníze." Federální rezervní banka New York. Tak a nyní vstupují do hry divy půjček z částečných rezerv, Půjčky z částečných rezerv jsou tím, co jejich název říká. Vyhradí si část toho, co dostali, Jestliže půjdete do banky a uložíte 100 dolarů, je banka oprávněna ponechat 10 dolarů na vašem účtu pro případ, že někdy budete chtít něco z těch 100 dolarů, a ukradnou těch 90 dolarů, aniž by vám to řekli.

Na vašem běžném účtu nikdy není zůstatek, který je tam uveden. Vypůjčili si odtamtud většinu té měny a půjčí ji jiným lidem. Jakmile tito lidé půjčku podepíší, měna se právě vytvoří, protože vy máte na vkladu 100 dolarů, a oni mají těch 90, takže teď je tu 190 dolarů. Potom, si jdou něco koupit, to je důvod, proč si tu půjčku berou. Chtějí si koupit dům nebo auto nebo něco takového, a když tu věc koupí, prodejce si příjem uloží na svůj vlastní účet, takže se uloží 90 dolarů a pak se seberou a ukradnou z toho zase 90 procent, tedy 81 dolarů, takže nyní tu je už 271 dolarů na vkladech.

Rozumí každý tomu, jak zde banky zvětšují zásobu měny? A tento proces se opakuje neustále dokola a při sazbě minimálních povinných rezerv 10 procent může každý uložený dolar vytvořit dalších 10 dolarů. Takže jestliže uložíte bilion v papírových penězích, můžete vytvořit 10 bilionů, uh... A to je v podstatě ono, není tu nic dalšího. Celá naše měnová zásoba jsou buď "IOU" nebo stvrzenky na "IOU". Nic jiného to není. Celé to je jedna imaginární dohoda a má to hodnotu, protože ze včerejška máte zkušenost, že vám dolar něco koupil, takže očekáváte, že tomu tak bude i zítra.

Tedy máte zde tuto dohodu, která je v zásadě, víte, celý náš měnový systém je imaginární. Ve skutečnosti neexistuje. To jenom nám všem se zdá ten samý sen. Jestliže se někdo rozhodne probudit, je s ním kone. Čili je to jenom pár babek, který se vyšvihnou nahoru tady v tom malým hokus - pokus schématu, kde Ministerstvo financí a Federální rezervní banka vystavují "IOU" jeden pro druhého, šek je "IOU", dluhopis je "IOU". Vymění si "IOU", a vzniknou dolary. Dolar je doklad nebo stvrzenka na "IOU"!

Zbytek měnové zásoby je skupinou čísel, která banka zadává do svých počítačů. Neexistují. Ve své knize, nazývám věci penězi až do okamžiku, než definuji, co jsou peníze a jaký je rozdíl mezi penězi a měnou. A nadále nazývám penězi už jen zlato a stříbro a všechno ostatní nazývám měnou, ale v původním rukopisu, když začínám mluvit o masivní tvorbě měny, ke které dochází a jak banky po celém světě jenom znehodnocují svoji měnovou zásobu a jak tento kouzelný mechanismus funguje, mluvím o tom jako o číselné zásobě.

O číselné zásobě M3, uh... o "číselné měnové bázi", protože to jsou jenom čísla, která si někdo vymyslel. I já můžu psát čísla na samolepící papírek a takhle je vydávat. Vymýšlí je, píší je do počítače, není to nic než zásoba čísel. Kolik je tam čísel? Nekonečně! Takže to není nic jiného než zásoba čísel. Ale stávají se reálnými, když pracujete za část měnové zásoby, této zásoby čísel, a v tomto okamžiku představují vaši krev, pot, práci, myšlenky a talent. Vy jste tím, kdo měnové zásobě dává hodnotu.

Bez vás by neměla žádnou hodnotu. A způsob, jakým se ta hodnota vynucuje, tak to je opravdu drsný vtip. Řekněme, že uložíte část té měnové zásoby, abyste mohli zaplatit daň výběrčímu, v USA se nazývá IRS, aby ten ji zase mohl předat Ministerstvu financí, aby to bylo schopno splatit jistinu a úroky z toho dluhopisu, který byl proplacen prázdným šekem. Tak teď už to vidíte, ano? Vidí každý, jak to funguje? Nyní je tu další vtip. Z toho dluhopisu byly splatné úroky.

Dovolte, abych se vás zeptal. Jestliže vytvoříte dolar půjčkou a je to jediný dolar, který existuje na celé planetě, ale vy se zavážete splatit dolary, kde získáte ten druhý dolar? Má na to někdo nějakou odpověď? Ano, vytvoříte jej další půjčkou. Když lidé říkají, že jen tisknou peníze, mýlí se. Za prvé tisknou měnu, ale měnu vytváří půjčkou. FED jenom netiskne peníze, to, co dělají, je, že nás zadlužují do budoucna. Každá z těchto půjček, které jsme si vzali u těchto bank, které vytvořily drtivou většinu naší měnové zásoby, zhruba 95 procent bylo vytvořeno bankami.

uh... Myslím, že teď to je 93 procent, a Federální rezervní banka vytvořila asi 7 procent. Ale uh... před finanční krizí vlastní fyzické papírové dolary, které Federální rezervní banka a Ministerstvo financí vytvořily, jsou tím, co se nazývá peněžní báze, já to nazývám měnovou bází. uh... A potom zbytek měnového základu vytvoříme tím, že půjdeme do banky a půjčíme si na dům nebo podobně, anebo si koupíme večeři a zaplatíme naší kreditní kartou. Když se podepíšete na účtenku ke kreditní kartě, rozšíříte měnovou zásobu planety.

Problém s tímto systémem je v tom, že každý jednotlivý měsíc je na tom dluhopisu splatná platba na jistinu a úroky a jsou tu splatné platby na vašich hypotékách a na vašich autech a na vašich kreditních kartách, každý jeden měsíc musíte provádět platbu v měně, kterou jste vytvořili půjčkou a v účetní rozvaze tato platba umoří měnu, kterou jste vytvořili půjčkou, takže se měnová zásoba začne hroutit. Tento systém vyžaduje, abychom šli každý měsíc do hlubšího dluhu, než ve kterém jsme byli minulý měsíc, musíme vždy vytvořit více měny půjčkou, než kolik jí každý měsíc umoříme, nebo se nám celá věc začne hroutit.

A za minutu vám ukážu, jak takový kolaps vypadá, ale nejprve vám chci ukázat peněžní bázi, toto je, Toto jsou fyzické papírové dolary, v zásadě to jsou hotové peníze v oběhu plus vklady, které komerční banky mají u Federální rezervní banky. Všechny banky mají běžný účet u Federální rezervní banky a jejich vklady jsou vyměnitelné za papírové dolary, čili je to výměra toho, kolik papírových dolarů existuje. Trvalo to 200 let od doby, kdy neexistoval žádný papírový dolar, než tu bylo 825 miliard dolarů, pak v roce 2008 přišla finanční krize a trvalo to jen 2,5 roku, než se jejich počet ztrojnásobil.

Nyní jsme asi na ,4 bilionu dolarů peněžní báze, z 825 jen před 2,5 lety. Takže to vypadá, jako kdyby měnová zásoba planety právě explodovala, když se na to podíváte, a většina ekonomů a zpravodajů mluví o inflaci, inflaci, že inflace je už za dveřmi, že tohle se stane. Mám za to, že budeme mít - ve své knize jsem napsal, že nejprve budeme mít hrozbu deflace, kterou bude následovat velká inflace, kterou jsme už měli, to je to, co je tady, kterou bude následovat skutečná monetární deflace, což je kolaps měnové zásoby.

Inflace a deflace jsou správně charakterizovány jako rozšíření, resp. zúžení měnové zásoby. Ceny následují, ale je tu prodleva, a tak inflace spotřebitelských cen odvádí vaši pozornost jinam. Umíte-li se podívat na to, co se děje v měnové zásobě, vidíte do budoucnosti. A já mám za to, že nejdříve nastane deflace, a pak všechny světové centrální banky začnou tisknout jako šílený, aby nás z té deflace dostali, a Ben Bernanke povede tento úder. A tak tehdy v březnu 2006 Federální rezervní banka skryla nejširší měřítko měnové zásoby, u měnové zásoby máme M1, M2 a M3. M1 jsou hotové peníze v oběhu uh... plus běžné účty.

M3 byl nejširším měřítkem, které zahrnovalo nejrůznější typy bankovních vkladů apod., zdaleka ne celkovou měnovou zásobu, celková měnová zásoba je vlastně celkový úvěr. Dnes činí asi 53 bilionů a už se zastavil a začal klesat. Ale M3 zveřejňovali dříve každý měsíc, byl měřítkem měnové zásoby, na který většina zpravodajů odkazovala a který ukazovali ve zprávách, a FED jej před námi v březnu 2006 ukryl s tvrzením, že dávat dohromady všechny tyto informace je příliš drahé a že to je beztak zbytečné, že z M3 se nedozvíte nic víc, než co dostanete z M2.

A teď je tu skutečná pecka. Je tu... M3 je... vezmete všechny různé měnové agregáty, které FED zveřejňuje, a složíte je dohromady a dostanete M3. Mám za to, že jediné, co nezveřejňují, jsou eurodolary. Nemohu si vzpomenout, myslím, že to jsou eurodolary. Bylo to 0,6 % z M3, Čili stále ještě můžete poskládat M3 ze všech ostatních měnových agregátů s přesností plus mínus 0,6 % A je tu několik společností, které to dělají. "Shadowstats", temné vládní statistiky či shadowstats.com, je jednou z nich, Jsou od Johna Williamse.

Je jedním z lidí, kteří to dělají, a všichni lidé, kteří to dělají, tak jejich data souhlasí, Čili jsem si z 99,4, protože to je plus mínus 0,6 %, jsem si z 99,4 procent jistý, že tato informace je přesná, A co tady vidíte, je, že tu dochází k menšímu kolapsu měnové zásoby tady nahoře. Není obrovský, dostali jsme se z - tady to bude nějakých 15, takže z asi 14,7 bilionů dolarů na něco pod 14 bilionů dolarů v M3, ale měnová báze je součástí M3, tady ta červená část dole je jeho součástí, A oni ji tlačí nahoru jak šílený.

Proč? Protože právě teď dochází k úvěrovému kolapsu. Jestliže odečtete měnovou bázi od úvěrového základu této části M3, tedy z té části, kterou vytváříme půjčkou, stane se to, že nám to ukáže tento enormní kolaps, k němuž dochází. Je to M3 mínus peněžní báze. A je tu propad 1,7 bilionu dolarů měnové zásoby, je to kolem 13 procent. Doposud se to v dějinách nestalo, musíme jít až do roku 60, s výjimkou začátku Velké deprese. To bylo naposledy, kdy se měnová zásoba takto smrštila, na začátku Velké deprese.

Obvykle tu je prodleva mezi tím, když se tyhle věci stanou, a než to veřejnost začne pociťovat. Takže Federální rezervní banka vytváří měnu půjčkami jako šílená a nyní provádí přímé nákupy dluhopisů od... Už ani nepodstupují tu střílečku s operacemi na otevřeném trhu, která odvádí vaši pozornost od toho, co se děje. Nakupují dluhopisy rovnou od Ministerstva financí, je to kvantitativní uvolňování, jak to nazývají, a to znamená, že dochází k nouzovému stavu. Říkají nám, že je všechno v pohodě, že že všechna jejich mimořádná opatření všechno vyléčila a ekonomika je O.K.

Co je k čertu tady tohle? Proč jenom za několik posledních měsíců, je to součást kvantitativního uvolňování, proč se měna rozšířila z bilionů na 2,4? Kdyby všechno bylo v pohodě, Federální rezervní banka by tohle nedělala! Jsou podělaný hrůzou, proto se to děje! Dělají všechno, co je v jejich silách, aby tento deflační kolaps odvrátili, který jsem předpověděl ve své knize. Víte, Poprvé jsem začal nakupovat zlato, když stálo 325 babek za unci, vlastně to bylo 315, uh... 26 za zlaté orly.

To bylo v říjnu 2002, do dubna 2003 jsem poznal stříbro a hned jsem do toho šel. Vzpomínám si, že jsem v letech 2001 a 2002 hodně četl, zkoumal jsem, co se děje ve světové ekonomice každý jednotlivý den, zcela jsem tomu propadl. A v říjnu 2002 jsem se v tom začal angažovat a v dubnu 2003 jsem v tom už byl naplno. V roce 2004 jsem o tom začal přednášet. V roce 2005 jsem založil GoldSilver.com a stal jsem se obchodníkem a začal jsem psát svou knihu, která vyšla v roce 2008, Takže já jsem nedal do sázky jenom moje portfolio, vsadil jsem celý svůj život.

Pochopil jsem, že za celou dobu dějin, kam až finance sahají, tu ještě nikdy nebylo něco, co by bylo natolik jistou sázkou, natolik jistou věcí jako to, že zlato a stříbro zúčtují s rozšiřováním zásoby fiat měny.. Zlato a stříbro mají svou určenou hodnotu v rámci této fiat měny, těchto digitálních čísel, která se zadávají do počítačů, a bankovek, které tisknou jak noviny, a všechno se to vytváří na základě půjčky. V průběhu historie za posledních 2400 let to dělali opakovaně.

Toto je... ta spodní linie je hodnota zlata drženého Ministerstvem financí, čili uh... počet uncí zlata krát cena. Horní linie představuje měnu v oběhu, měnovou bázi. A je to od roku 1918 a tady máme burzovní krach v roce 29 a toto jsou nájezdy na banky ve 30. letech, kdy se lidé dožadovali zlata. Oni ale vytiskli příliš mnoho stvrzenek na zlato. Kdybyste šli do období před 1. světovou válkou, tyto dvě linie by se protly. Tehdy se od sebe oddělily a my jsme vytvořili tuto lež, v níž jsme vytvořili všechny tyto poukazy na zlato, tyto stvrzenky na zlato, které neexistovalo.

Když je lidé chtěli, Roosevelt musel postavit soukromé vlastnictví zlata mimo zákon, protože tu byl hon na zlato, a ve Spojených státech nesměli Američané vlastnit zlato. A potom, o rok později, přestali vázat dolar na zlato a hodnota dolaru prudce klesla, takže nejprve bylo třeba 20 dolarů na koupi unce zlata, pak už bylo třeba 35 dolarů a oni to nazývali změnou ceny zlata, nemohou změnit cenu zlata, jste-li na celosvětovém zlatém standardu, a zlato má svou určitou vnitřní hodnotu. Dolar spadl.

A tak... co je úžasné, je, že zlato zúčtovalo s měnovou zásobou. Jsou to volné trhy a vůle veřejnosti, které nutí vládu, aby změnila pravidla. Tady je opět ten samý graf, ale nyní jsem přidal další letopočty, takže můžete vidět . světovou válku, rozšíření měnové zásoby, pak v roce 59 Charles de Gaulle, prezident Francie říká: "Chceme naše zlato", ostatní země se přidávají a zlato začalo opouštět trezory. Potom, nyní to ještě více prodloužím, protože tento graf jde do roku 1971.

V roce 1971 opouštíme zlato, ale máme tu další linii, modrou linii. Kolik z vás tady by řeklo, že kreditní karty nahrazují hotové peníze v oběhu? Kreditní karty nahrazují hotové peníze v oběhu. Mám za to, že ano. A když podepíšete stvrzenku platby kreditní kartou, kterou jste tomu obchodníkovi zaplatili, jeho běžný účet nezná rozdíl mezi měnou na kreditní kartě, kterou jste vytvořili vy, a hotovými penězi, které vytvořila Federální rezervní banka. Nedokáže to poznat rozdíl a ta měna, kterou jste vytvořili vy, je v oběhu, dokud ji někdo neuloží a nezaplatí dluh z té kreditní karty.

A proto to řadím k měnové zásobě. Poté, co nás Nixon odvedl od zlata a zlato se stalo samostatně obchodovanou komoditou / měnou, vůle veřejnosti a volné trhy vyhnaly cenu zlata nahoru, dokud opět hodnota zlata drženého Ministerstvem financí nepřesáhla měnovou zásobu a byl tu rok, kdy jsme se mohli vrátit zpět ke zlatému standardu a zlato současně krylo i nesplacený revolvingový úvěr na celý měsíc. Takže udělalo stejnou věc jako v roce 1934 a ve výmarském Německu a stokrát a stokrát od roku 407 př. n. l., kdy první velká inflace zasáhla Atény.

Toto je opět ten samý graf, ale ukazuje Bena Bernanke, jak tady panikaří, a toto je zvýšení měnové báze. To je ten první graf, který jsem vám ukázal, ne zrovna ten první, ale ten, kde byla červená oblast na úpatí, čili je to navýšení měnové báze. Tak, zde máme nesplacený revolvingový úvěr, který se na ní navršil, zde je zlato a tady to znamená, že to zlato musí vyrůst odsud až úplně tam nahoru, aby provedlo to samé zúčtování, které již provedlo dvakrát ve Spojených státech a stokrát a stokrát v dějinách.

Je to přirozená věc. Dělá to automaticky. Vůle veřejnosti a a volné trhy si vynutí, aby se tak stalo. Myslím, že tu není absolutně žádná šance, že se to nestane, právě nyní je k tomu zapotřebí asi 15000 až 20000 dolarů za unci zlata. Tak tady je jiný způsob náhledu na tu samou věc a je to vynikající způsob, jak sledovat, zda je zlato podhodnocené nebo nadhodnocené. Jestliže vezmete pouze papírové dolary, měnovou bázi a řeknete, že je tady určité množství, papírových dolarů, kolik zlata v procentech máme k tomu, abychom ty papírové dolary pokryli.

A tudíž je zlato drahé, když máme příliš moc zlata, více než papírových dolarů, a je levné, když ho moc nemáme, a je velmi levné, když... když klesne až sem dolu. Tak, tady jsme, pokud jde jen o papírové dolary. Takhle to je, když přidáte nesplacený revolvingový úvěr. Takhle vypadá zhroucení dluhu nebo zhroucení měny. Vytváříme zde dvě měnové jednotky půjčkou a abychom tak učinili, zavazujeme se vrátit, vytváříme tuto měnu půjčkou na základě dluhopisu dluhopis máme tady, řekněme, že dlužíte tyto dvě jednotky i s úroky, čili dlužíte více, než kolik tou půjčkou vytváříte, ale pak každý měsíc musíte splatit malou část toho dluhu, a tak příští měsíc půjdete a půjčkou vytvoříte další měnu a zase něco splatíte.

Splácíme ten dluh každý měsíc a vždy si musíme půjčit více, než kolik splácíme, ale všimněte si něčeho. Zaznamenali jste, jak dluh narůstá rychleji? Byl jen o 50 % větší, ale nyní to už je dvojnásobek, je to 100 procent. Roste rychleji než měnová zásoba. Přijde den, kdy toto bude neudržitelné. Jestliže veřejnost dostane strach a oni přestanou tvořit měnu půjčkou a všichni budou šetřit a platit dluh, pak celou tuto věc čeká deflační kolaps. To je to, co jsem předpovídal a to, co se právě teď děje.

Děkuji vám. Toto ukazuje, jak velký máme dluh v porovnání s velikostí naší ekonomiky. Dlužíte-li 50 centů a vaše ekonomika je dolar, dlužíte 50 % velikosti ekonomiky. Dlužíte-li 500 miliard a vaše ekonomika má velikost jednoho bilionu, dlužíte 50 procent velikosti vaší ekonomiky. Je to to samé. Tento graf ukazuje, jak velký dluh mají Spojené státy, národní dluh, ve srovnání s velikostí jejich ekonomiky, A jde to až do roku 1792, kdy byl vydán původní mincovní zákon Spojených států, a kdy tu byl ještě zbytek dluhu z revoluční války, to je tady ten dluh na samém začátku grafu, hned tady, a vidíte, že nikdy nepřekročil hranici 50 % až do 2. světové války, v to počítaje občanskou válku, 2. světovou válku a zřízení Federální rezervní banky, Velkou depresi.

Vidíte, že během 20. let naše ekonomika rostla rychleji než dluh, a proto dluh ve srovnání s velikostí ekonomiky představuje její menší a menší část, protože jsme tu měli čilá 20. léta, ekonomika rostla a dluh tak rychle nerostl. Takže na tomto grafu dluh klesá v průběhu 20. let, ale pak v roce 1930 náhle vzroste. Proč? Nebylo to proto, že bychom si byli půjčovali celý balík měny a zadlužovali se, nýbrž proto, že ekonomika klesla a náš dluh zůstal stejný. Čili to byla poslední velká deflace, která nás dostala do většího dluhu, protože jsme si nemohli dovolit platit dluh, který jsme měli, ekonomika poklesla rychleji.

Pak jsme museli navýšit schodek kvůli 2. světové válce a můžeme se dostat nad úroveň 50 procent, protože tu nyní máme systém fiat měny, ve kterém si klidně můžeme vytvořit měnu půjčkou, ale když vyrobíte ten dluhopis, dluhopisy mají splatnost od měsíce až do 30 let do budoucna, kdy je budete muset splatit. To znamená, že si půjčujeme prosperitu z budoucnosti. Vzpomínáte si, jak jsem řekl, že si ukládáte část měnové zásoby, abyste mohli zaplatit daň, aby ta mohla zaplatit jistinu i s úroky.

Takže prosperitu, které se nyní těšíme, v tento moment, dlužíme do budoucnosti. Musíme zaplatit jistinu s úroky za privilegium, že nyní máme měnu, kterou můžeme použít. V podstatě někdo nahoře jenom slízne smetanu, je to způsob, jak bankovní systém slízne smetanu, děje se to prostřednictvím inflace. Jsou tu lidé, kteří na tom bohatnou, aniž by museli dělat nějakou práci a přidat do toho systému nějakou svoji hodnotu, vysají kupní sílu z toho systému prostřednictvím inflace.

Ale každý dolar, který vytvoříme půjčkou, nás zadlužuje do budoucnosti. Čili každý rok si půjčujeme prosperitu z budoucnosti a dnes ji utrácíme. Prodloužení data splatnosti se u dluhopisů pohybuje v průměru kolem 4,5 let, takže prosperitu, které si nyní užíváme, dlužíme..., budeme muset zaplatit od teď za 4,5 roku. A daně, které právě teď platíte, splácejí prosperitu za Bushovy administrativy. Již jsme ji utratili, je pryč. Pak naše ekonomika začala růst rychleji než naše schodkové výdaje, takže náš dluh v porovnání s velikostí naší ekonomiky klesá během korejské války, a války ve Vietnamu, a pak tu máme konec zlatého standardu a potom Reagan říká: "Na schodcích nezáleží." Klidně můžeme jít dál a utratit tolik, kolik chceme.

A dluh se zvyšuje. Krátce před touto érou finanční krize tu je takový malý sklon, kdy začíná jít dolu, to je éra Clintona. Říkali, že máme přebytky, byla to hovadina. Podíváte-li se... nedívám se na státní účetnictví, zda říkají nebo neříkají, že máme přebytek nebo schodek, to, nač se dívám, je národní dluh. Šel nahoru? Šel-li nahoru, znamenalo to, že jsme utratili víc, než jsme měli. Šel-li dolu, znamená to, že jsme měli přebytek, měli jsme příjmy navíc oproti tomu, co jsme utráceli, a za Clintona tu nebyl jediný rok, kdy by byl skutečný národní dluh šel dolu.

Nevím, zda tu jsou lidé ze Spojených států, vzpomeňte si, když Gore a Bush kandidovali proti sobě, oba nám říkali, jak utratí všechnu tu měnu, která přitékala. Víte, snažili se mezi sebou soupeřit o to, kdo z nich nám v budoucnu dá víc týhle blbosti, a to je, jak... no není to zrovna, proč Bush vyhrál, to je zase jiný příběh. Nicméně, tyto statistiky jsou z Kanceláře Kongresu pro rozpočet. To je to, co nám chce naše vláda říct, co se má v budoucnu stát, a není to pěkné.

Je to naprosto neudržitelné, je to nemožné. Nemůže se to stát, nemůžete mít dluh, který desetkrát přesahuje velikost vaší ekonomiky. Není to možné. Všechno se nejprve zastaví se skřípěním brzd, a tak musí dojít k nějaké změně. Právě teď, nevím, jestli to už prošlo nebo ne, ale vláda... nesleduji zprávy, všechno to považuji za dočasný povyk, který odvádí vaši pozornost od toho, co se opravdu děje, takže si nejsem jistý, usnesli se na nějaké podobě rozpočtu a bude vláda dál fungovat? Ví to někdo?

Ano, dohodli se? Vyhráli republikáni, kteří se snažili schválit to, kdo nakonec zaplatí dluh? Je to tak nějak kompromis. Pač vidíte, že je to deflační. Pokus splatit tento dluh by způsobil finanční kolaps, musíte se... Abychom si udrželi úroveň, kterou máme, a abychom si udrželi prosperitu, Obama bude muset být... budeme muset být dvakrát více zadluženi, až opustí úřad, než když do něj nastoupil, nebo se to celé začne bořit. Tak, více důkazů toho, že nejprve půjdeme do deflace.

Takhle vypadají křeče mrtvé kočky. Toto je akciový trh. Akcie roste, je na vrcholu, trochu klesne, přichází houf investorů a v domnění, že shrábnou nejvýhodnější obchod, začnou kupovat a ta akcie zase začne růst a pak ten krach pokračuje, protože když ji začali nakupovat, ještě nedosáhla spravedlivé hodnoty. Jenom se přehoupla, trochu zakolísala na trhu, který stále hledá spravedlivou hodnotu, čili máme tu mrtvou kočku, která je v křečích. Tady je NASDAQ, a takhle tedy vypadá mrtvá kočka v křečích.

Původní propad NASDAQu byl 38 %. Celkový propad byl procent. Toto je Dow a jeho krach v roce 1929 a také tu byly křeče mrtvé kočky, První část propadu činila 48 %, a celkový propad byl 90 procent. Takže v prvním případě to bylo 38 procent a 78 procent, pak procent a 90 procent. Čili je-li počáteční krach větší, zbytek propadu bude také větší. Procházíme gigantickou verzí krachu z roku 1929 nebo krachu NASDAQu. Právě jsme tu měli největší propad v dějinách: Dow, který je považován za největší a nejbezpečnější, 30 největších společností ve Spojených státech se propadlo o 56 % a my jsme v křečích mrtvé kočky, což znamená, že nakonec by měl být celkový propad více než 90 % svého maxima.

Toto je nejlepší způsob, jak posoudit hodnotu akcie. - Omlouvám se, jestliže jedu moc rychle a nestíháte to vstřebat, musim tady ukázat hodně věcí a ke všem něco říct, mám už jenom 20 minut, Musim vám ukázat, že světové akciové trhy a bubliny s realitami musí nutně pokračovat v propadu, protože všechno to je o trhu, který se snaží nalézt spravedlivou hodnotu, snaží se nalézt ekvilibrium, to je to, co trhy dělají, je to jejich práce. S&P 500, toto jsou poměry P/E.

Kolik z vás tady ví, co je poměr P/E? Dobrá, kolik z vás neví? Je to v pořádku, zvedněte ruku a řekněte, že nevíte. OK, Dobrá, je to cena podílu z akcie dělená výdělky společnosti. V zásadě to je o tom, kolik mě ta akcie stojí v porovnání s tím, jak společnost vydělává. A je to jeden z nejlepších způsobů, celý trh s akciemi průmyslových podniků, průmysl, finanční průmysl, všichni se shodnou, že toto je pravděpodobně nejlepší způsob jak určit opravdovou hodnotu akcie, zda je předražená nebo příliš pod cenou, když ji kupujete.

S&P jde jen do roku 1950, ale profesor Robert Shiller z Univerzity v Yale provedl rekonstrukci S&P a vzal 500 největších amerických společností a protáhl graf zpět až do roku 1880. Takže zde máte data za 120 let nebo 121 let. Spravedlivá hodnota je, když jsou sazby PE kolem 12, což znamená, že zaplatíte výdělky akcie dvanáctkrát, čili nakoupíte-li akcii, bude vám trvat, nezmění-li se nic jiného a a bude-li mít společnost stejný zisk každý rok, bude vám trvat 12 let, než se vám vrátí peníze a budete mít zisk.

Podhodnocené je všechno pod 10, nadhodnocené je od 15 do 18, a cokoli nad 18 je bublina. Takže tady máme data, která sahají až do roku 1880, a to, co zde vidíte, je, že za celou tu historickou dobu nikdy nedošlo k tomu, abychom šli ze spravedlivé hodnoty do nadhodnocení, jakmile se to dostane do nadhodnocení, nezastaví se to, skáče to při cestě dolu, až to zajde k podhodnocení, nadhodnocení, podhodnocení, nadhodnocení, podhodnocení, nadhodnocení. Největší bublina v historii, rok 2000, P/E je skoro na 45, je úplně šílený investovat do akcie a čekat 45 let na to, než budeme v zisku.

Bylo to padlý na hlavu a lidi se honili za akciema jako šílený. Toto je technický boom apod. Taky se to propadlo na spravedlivou hodnotu během krachu na trzích v r. 2008 a zase to skočilo do bubliny, kde P/E je právě teď kolem 23 nebo 24. Akciové trhy hledají rovnováhu, po letech hledají spravedlivou hodnotu. Je to jejich práce, to je to, co dělají. Slavný obchodník jménem Bernard Baruch, jenž řekl, že při běhu na krátkou trať se akciový trh chová jako hlasovací zařízení, je jako stroj na akcie, mám na mysli automat nebo hlasovací stroj, dělá to, co si veřejnost myslí, že by měl dělat.

Veřejnost se vždycky honí za tím, až když je z toho bublina, ale dlouhodobě to jsou váhy, vyvažuje se, jejich misky se navzájem vyrovnávají. A to je to, co se akciový trh snaží vždycky dělat - nalézt spravedlivou hodnotu. Je to zde jen na krátký okamžik v historii, ale smysl je v tom, že pokaždé, když jsme v bublině, vždy se to dostane do těžkého podhodnocení a čím větší je bublina, obvykle tím více přestřelíte spravedlivou hodnotu. Toto je druhý nejlepší způsob jak posoudit hodnotu akcie: výnos z dividendy.

Koupíte-li akcii za dolar a ta společnost vám každý rok vyplatí 6 centů na váš makléřský účet, dostanete šestiprocentní výnos. Já jsem tento graf obrátil, protože čím je výnos vyšší, tím více je akcie podhodnocená, čím je výnos menší, tím víc je nadhodnocená. Čili jsem to obrátil, bubliny jsou nahoře a podhodnocení je dole, takže spravedlivá hodnota je ,5 až skoro 6. uh... Zde vidíte tu samou konfiguraci jako předtím, ale tady je to, co je na tom alarmující. Za prvních 118 let, kdy máme údaje, nebyl jediný okamžik, kdy bychom byli měli tak velkou bublinu.

Je to absolutní šílenost a nemůže to dál trvat. Jsou tu dva způsoby, jimiž může trh najít ekvilibrium. První: Trh se zhoršuje po dobu deseti let, zatímco tu řádí vysoká inflace, která vyváží sumu a poté přivede výnosy z dividend a P/E zpět do linie. Zadruhé: Dojde ke krachu, trhy jdou dolu, zhroutí se měnová zásoba, tudíž to musí být deflační kolaps, nemůže to být inflace, kterou nazývají neviditelným krachem. Toto jsou světové akciové trhy, máte tu akciové trhy USA, Anglie, německý akciový trh, toto jsou Singapur a Japonsko.

Všimněte si, že před rokem 2000 Singapur a Japonsko obchodovaly v opačně než Spojené státy. USA mohly růst, zatímco jejich akciové trhy šly dolu. Ale před rokem 2000 se na všech trzích všech významných ekonomik obchodovalo stejně ve stejnou dobu. Tady je Brazílie a zde je Rusko. A asi kolem roku 2003 začali obchodovat stejným způsobem kvůli propadu trhů v roce 2008. Všechny trhy jsou současně všechny světové trhy, které se ubírají stejným směrem v tu samou dobu. S&P a Dow jsou hodně, hodně nadhodnocené, v bublině, máme tu deflační kolaps měnové zásoby, trhy musí jít dolu, když jdou, tak ostatní na světě musí jít také, kam jdou Spojené státy, tam jde zbytek světa.

Všechny tyto trhy musí zkrachovat. Nyní tu probíhají některé bubliny s realitami. Bublina s realitami ve Spojených státech v zásadě praskla v letech 2007 a 2008 a stále padá ale já měřím něco, co se nazývá poměrem mezi hypotékou a nájmem, Spravedlivá hodnota vašeho domu je, jestliže platíte něco mezi dolarem a dolarem a 5 centy za hypotéku, na 30leté hypotéce za měsíc plus náklady na údržbu a provoz, jako je pojištění a podobně, za každý dolar, za nějž si můžete pronajmout dům, jestliže jste jej chtěli pronajmout.

Dostali jsme se do bubliny na 1,25 babek v letech 1989 - 1990, spravedlivá hodnota je asi 1,05 babek a pak jsme měli recesi a šlo to dolů na 90 centů v celostátním průměru v roce 1995. Příjmy z realit klesly o 10 % u průměrného bytu pro jednu rodinu ve Spojených státech, s výjimkou, že jste tehdy nemohli dostat půjčku, úvěry byly omezené, ekonomika byla pod psa. Potom jsme šli tady do té bubliny s realitami, což byla největší bublina ve světových dějinách, kdy lidi platili 1,85, 1,90 babek, skoro 2 babky za každý dolar, za který mohli dům pronajmout.

A potom bublina pukla a vrátilo se to dolu, nikoli ale na spravedlivou hodnotu, ale na 1,25 babek a skákalo to, čili šlo to zpátky dolu na úroveň předchozí bubliny, skákalo to, a my jsme právě teď na hodnotě 1,25 babek, takže zhodnocení na realitách jsou stále stejně vysoká, jaká byla při bublině v roce 1989. Musí jít dolu, nebo nájmy musí jít nahoru. Všechno je to deflační, což znamená, že nájmy nepudou nahoru, tím pádem reality pudou dolu. Jak jsem řekl, všechno tohle cestuje společně.

Nyní když zkrachují světové akciové trhy, zná někdo bubliny, které nyní probíhají, bubliny s realitami, které teď probíhají ve zbytku světa? Kolik z vás tady sleduje videa, která každý týden dáváme na YouTube a podobně? OK, líbí se vám ta videa? Ano, dobře. Dávají vám informace? Ano. Snažíme se vám něco prodat? Ne. Pouze vzděláváme. Tady je video, které jsme natočili v Las Vegas. To je náš řidič, velice dobře informovaný muž, velmi vzdělaný. Dobře se vyznal ve světových financích, v akciových trzích, realitách, opravdu věděl, co se děje v Las Vegas.

To za ním je projekt velkého kasina, nemohu si vzpomenout na jeho jméno. Tady jsou... v pozadí máte Benátky a před nimi roste nová budova. To je ten projekt kasina, který vyvíjeli, a tohle je jeho jiný záběr. Vidíte tu vysokou budovu za ním? To je hotel, který se jmenuje Fontainebleau. Půjdete-li na druhou stranu hotelu Fontainebleau, všimnete si, že tam dělají bednění u řady oken, zatím se tý věci dotkli jenom zvenku, vevnitř to není hotový, dostali miliardu a půl, aby to dodělali, a teď se poohlíží po dalších 3 miliardách dolarů, aby tu věc mohli dodělat.

A všechno tohle je po celém Las Vegas. Není to jen v Las Vegas, je to všude na světě. Tohle je v Moskvě, je to projekt ve vývoji nazvaný Moskevské městské centrum, To je ten projekt, nemůžete to přečíst, ledaže umíte rusky, ale všechny tyhle nádherné budovy, je tu 9 budov, jedna z nich byla ve stádiu hrubé stavby, druhá byla způli hotová. Z těch dalších jsou dvě obsazené, a jedna je obsazená z jedné třetiny, zbytek má akorát hotový venek, ale nejsou hotové vevnitř.

Projekt je zatím pozastaven a před ním zeje v zemi obrovská díra a to je místo, kde měla stát ústřední budova. Měla to být chlouba Ruska, měla to být nejvyšší budova v Evropě, Federální věž a je to jenom díra v zemi a dírou v zemi i zůstane, nikdy ji nedodělají. Zná někdo Singapore Flyer? Mám jenom deset minut a nebudu moct tuhle věc dokončit, Je to velké ruské kolo v Singapuru, je jedním z nejvyšších na světě, jestliže ne nejvyšší, myslím, že je nejvyšší, A tady se koukám na jejich bublinu s realitami a můžete si všimnout, že na střechách všech těchto budov jsou jeřáby, jeřáby jsou všude.

Podívejte se na všechny ty budovy, které se staví. Všechny bubliny prasknou, jsme v celosvětové úvěrové bublině, až se tyto trhy převalí, gigantické bubliny s realitami, které šly nahoru a nabraly trochu dech, když naše. trhy se propadly, jejich bubliny zase po chvilce začaly růst, když naše bublina s realitami pukla a začala se vracet zpět na spravedlivou hodnotu. Trhy se jenom snaží nalézt spravedlivou hodnotu, to je vše, co dělají. Ale lidi a světové centrální banky na to: "Ježiš, proboha", pokaždé, když je tu nějaký krach.

"Musíme s tím něco udělat!" Nevypadá to dobře, když jste v recesi, takže všechno vyženou, vypumpujou nahoru, ale neuvědomují si, že tím akorát všechno zhorší později. Všechno, co udělaj, se jim nakonec vrátí jako bumerang v podobě inflace nebo této deflace, o které mluvím, rozšíření úvěrových limitů. Zde je další věc, která se děje, která bude znamenat, že tato dekáda je jiná než cokoli dalšího, co jste dosud poznali. Lidé si neuvědomují, že každých 30, 40 let má svět zcela nový měnový systém.

Mění se každých 30 až 40 let. V roce 1873 Německo začalo s klasickým zlatým standardem A k roku 1900 snad každá vyspělá země světa byla na tomto standardu, kde veškeré oběživo, které bylo vydáváno jejich ministerstvy financí, bylo kryto odpovídajícím množstvím zlata, bylo ze 100 procent kryto. Pak došlo k 1. světové válce a všechny válčící státy opustily klasický zlatý standard a začaly tisknout. A mezi válkami jsme měli něco, co se nazývalo zlatý burzovní standard, což byla směsice dluhu a zlata kryjícího měnu.

Byl to velmi křehký a umělý systém a cokoli, co je umělé, nemůže dlouho trvat, čili v zásadě byly... Federální rezervní banka, podle tehdy platného zákona o Federální rezervní bance činila sazba minimálních povinných rezerv 40 % a dále směla dát do oběhu $50 bankovku pouze za každých 20 dolarů v hodnotě zlata, které těch 50 dolarů krylo, čili vydávají stvrzenky na větší množství zlata, než které vlastně měli. Od doby založení Federální rezervní banky žijeme neustále ve lži.

A tvrdí-li lidé, že máme ve Spojených státech volné trhy, mýlí se. Nemůžete mít volné trhy bez volně směnitelných peněz. Vaše měna je 50 % každé transakce, všechny transakce představuje volný trh. Je-li tady úzká skupina lidí, kteří rozhodují, jaká je měna a jaká bude její cena, úroková míra, to volný trh. Nemáme volné trhy, nemáme je od roku 1913. Potom tu máme něco jako brettonwoodský systém, klasický zlatý standard ztroskotal, Brettonwoodský systém tu byl od roku 1944, kde všechny světové měny byly kryty americkým dolarem při ceně 35 dolarů za unci a zahraniční centrální banky pouze mohly vyměnit tyto dolary za zlato u pobočky FEDu v New Yorku, za 35 dolarů za unci, čili všechny světové měny byly vázané na zlato, ale skrz americký dolar.

Všechny tyto země začaly žádat dolary a zlato vyplulo z trezorů a Nixon nás pak musel v roce 1971 odvést pryč ze zlatého standardu, takže máte nejprve 30 až 40 let, pak 30 let, 28 let, 39 let plus co bude dál? V této dekádě dojde k mimořádné schůzce zemí G7, zemí G20, a budou se snažit s nemalými obtížemi dohodnout na novém světovém měnovém systému a oni už na něm pracují, snaží se přijít na to, co budou dělat, až se dolar zhroutí. uh... Tady jsou rozdíly mezi býčím trhem 70. let a dneškem a to je důvod, proč říkám, že je opravdu nemůžete srovnávat, není tu žádné srovnání.

A pamatujte, během 8 let šla cena zlata nahoru 24krát, cena stříbra 36krát. To jsou enormní zisky za tak krátkou dobu. V 70. letech to byly v zásadě Severní Amerika a západní Evropa, které vyhnaly cenu drahých kovů, Z burz to byla Londýnská burza kovů, a komoditní burzy ve Spojených státech, tam se určovala cena zlata a stříbra. Celý SSSR lidé tam se nemohli účastnit, nebyly tam žádné burzy, žádné trhy se zlatem a stříbrem a i když se vám nějaké podařilo koupit, bylo to na černém trhu, takže vaše investice neovlivnila celosvětovou cenu.

Tito lidé byli vyloučeni z účasti na tomto býčím trhu a z tlačení ceny zlata nahoru. Čína za Maa, to samé. Za prvé všichni živořili, dokonce jen velmi málo lidí mělo elektřinu, nemluvě o tom, aby šli a investovali do zlata. Indie, Mexiko, Jižní Amerika, tyto země byly v té době velice chudé. Nejbohatším mužem světa je Carlos Slim, žije v Mexico City. Ve všech těchto zemích máte nyní obrovské investory a v Šanghaji je investování sportem, Lidé sedí různě v místnosti jako tato a dívají se, jak skáčou informace na burzovních monitorech a sázejí.

Zbytek světa, Afrika, mám na mysli, že zbytek světa byl v zásadě vyloučen z toho býčího trhu a zlato šlo nahoru 24krát a stříbro 36krát. Také zprávy se tehdy šířily velice pomalu, Zapli jste ten starý elektronkový televizor, počkali 60 vteřin, než se zahřeje, a pak se na obrazovce objevil Walter Cronkite a řekl vám cenu zlata, a nebo jste příštího dne otevřeli noviny a dostali jste se ke 24 hodin starým zprávám a potom jste zvedli telefon a zavolali svému makléři a pokud jste měli štěstí, mohl váš požadavek vyřídit na půdě burzy ještě téhož dne, ale většinou až následující den.

Čili zprávy a reakční doba byly velmi pomalé. Rovněž i vývoj způsobu uvažování u investorů. Než byl přijat zákon ERISA a než nás Nixon odpoutal od zlata, před rokem 1971, kdy nás Nixon odpoutal od zlata, jestliže jste chodili do práce ve věku mezi 18 až 25 lety, podle toho, zda jste šli na vysokou nebo ne, mohli jste očekávat, že ušetříte-li 10 procent z vašeho měsíčního příjmu, tak až vám pak bude 60, můžete jít do důchodu a žít z úroků na vašem spořícím účtu. Můžete si to dneska dovolit?

Nikdo si dnes nemůže dovolit žít z úroků na svém spořícím účtu, ledaže mu tam leží 20 milionů babek, milionů babek, je to jediný způsob, jak to můžete zařídit. A nenechali byste je na spořícím účtu, kde je znehodnocuje inflace, vaše jistina ubývá na velikosti v důsledku inflace. uh... Takže, generace mých rodičů byli střadatelé, nikoli spekulanti nebo investoři. Co se dnes změnilo? Dnes se může účastnit celý svět. Je tu zhruba desetkrát více populace, která se může účastnit tohoto býčího trhu.

Zprávy se šíří rychlostí světla napříč nesčetným množstvím médií. Můžete se dostat ke zprávám na vašem mobilu, na vašem laptopu uh... a investor, který cestuje přes Saharu, tady natáčíme u pyramid a je tu ten beduínský chlapík, jak sedí na zemi a má nějaký klacky, aby rozdělal oheň a uvařil nějakej čaj, a právě je na mobilu! Tenhle chlapík, co jede přes poušť, vezme do ruky svůj Apple iPhone, zkontroluje cenu zlata a hned tam uzavře obchod. Je to jiný svět nebo ne? Ano? OK. uh... Pak tu máte vývoj v myšlení investorů.

Spolu s tím přichází internetová horečka a Nasdaq a každý pro sebe získal obchodní platformu a stal se obchodníkem na denní bázi, A potom ti všichni byli potrestáni, trh se propadl. Pak máme bublinu s realitami a každý se pustil do realit a pak na nich nechali propadnout hypotéku, bublina s realitami pukla, aspoň tady v USA a Anglii, Bubliny ještě probíhají po celém pobřeží Číny a Austrálie a Nového Zélandu. Tyto bubliny jsou obrovské a jsou na prasknutí. A tak byli potrestáni, nikdo ale nebyl potrestán za drahé kovy za 30 let.

Naše paměť nesahá tak daleko, takže drahé kovy jsou předurčeny k tomu, aby se staly příští velkou bublinou. Nikdo se o ně dosud nespálil. Nikdo, kdo se honí za investicemi, buď aby se pojistil na důchod, nebo aby si koupil nové Lamborghini. uh... A tak vývoj v myšlení investorů, to je opravdu třeba pokusit se zjistit. Kolik jednotek měny na planetě se požene na tu samou malou, tenkou hromádku zlata a hromádku stříbra, která představuje 1/5 své velikosti v roce 1980? V úvahu přichází alespoň desetkrát více populací, v každé z nich je alespoň desetkrát více měny, a jak teď nad tím přemýšlím, je to asi více než tato čísla.

Říkal jsem, že tu je asi desetkrát nebo stokrát více investorů, ale zamyslete se nad tím: V celém SSSR a Číně, ve více než polovině světového obyvatelstva, nebyl jediný investor, ani jeden. A v Šanghaji je to dnes sport. Takže si myslím, že to je víc než 100, mohlo by to být 1000, nevím. Takže můžete vzít tato čísla a možná k nim přidat nulu a a to je potenciál měnových jednotek, které mohou pronásledovat tu samou... myslím tím, že jsme tehdy měli 2 miliardy uncí zlata na trzích, a dnes tu máme 2.2, takže tu máme o 10 % víc zlata, ale u stříbra to je jen něco kolem 600 milionů uncí na burzách, 500 milionů uncí, 600 milionů uncí.

Tady je 747, a tady je malý muž s velmi silnýma nohama, který právě seskočil z oblohy, tohle je jenom jako měřítko. A kdybyste vzali všechno dosud vytěžené stříbro, vešlo by se do krychle asi této velikosti a veškeré zlato, které kdy bylo vytěženo, by bylo krychlí asi této velikosti. Ovšem zlato má dvě základní funkce: peníze a šperky. A tím to v podstatě končí. Pouze 5 % produkce zlata se spotřebuje v průmyslu. Stříbro je druhou nejužívanější komoditou, kterou člověk zná, na prvním místě je ropa s asi 30.000 způsoby využití, Stříbro je na druhém s asi 10.000 způsoby užití, ale používáme je v mikroskopických množstvích. Píšete-li na klávesnici, píšete na stříbře, díváte-li se na DVD nebo CD, díváte se na stříbro, díváte-li se do zrcadla, díváte se na stříbro.

Díváte-li se skrz termální okenní tabulku, díváte se skrz stříbro. Je všude. Je v biocidech, supravodivých materiálech, dává se do RFID čipů, ale víte co? Na ničem z toho nezáleží. Tím, co vyžene cenu stříbra, bude investiční poptávka, je to veřejnost, která se do toho pustí, a až bude pro ni zlato příliš drahé, začne upřednostňovat stříbro. To je to, co se stalo tehdy na konci roku 1979 a začátku roku 1980, Stříbro zaostávalo za zlatem a pak explodovalo, protože zlato se stalo příliš drahým.

Ale stříbro už zlato předhání a přijde den, kdy to komentátoři na MSNBC, Fox News a CNN budou ukazovat... Kdykoli jste v bublině, cokoli je v bublině a veřejnost se za tím honí, chce o tom slyšet a zprávy se tomu přizpůsobí, dají vám cokoli, co o tom chcete slyšet. Neřeknou vám to, co by vám říci měli, řeknou vám to, co chcete slyšet. A ve vysílání budou lidé jako já ukazovat grafy a říkat: "Samozřejmě, že stříbro předhání zlato, je ho tu méně". "Ke koupi je tu pro investory pětkrát více zlata než stříbra".

To je důvod, proč předhání zlato. Čili je možné, že by zlato mohlo vskutku překonat cenu zlata? Samozřejmě. Jediné, co musíte udělat, je podívat se na tyhle šílený bubliny, který se už v minulosti staly, jako třeba tulipánové šílenství v roce 1637. Nevím, jestli tomu tak bude, vlastně to neočekávám, ale určitě by mohlo, protože je vzácnější a trhy dělají něco jako mechanismus zjišťování ceny, kdy se snaží zjistit, nastaví cenu založenou na ekvilibriu, které je určeno vzácností těch dvou položek.

Takhle to už probíhá po staletí. Mechanismus zjišťování ceny není porouchaný, stále funguje a očekávám, že fungovat bude i nadále. Čili spotřebováváme stříbro, výsledkem toho je, že takhle vypadají dnes. Teď krychle klamou, takže krychle zlata je čtyřikrát nebo pětkrát větší než krychle stříbra. Vezmete-li kubickou stopu, to je stopa krát stopa krát stopa a vezmete-li 2 stopy na 2 stopy a na 2 stopy, nezdvojnásobila se, nyní je to kubických stop. Tak, když zdvojnásobíte délku strany krychle, nabude na objemu osmkrát, Takže tu je asi čtyřikrát, pětkrát více zlata než stříbra na burzách, které investoři mohou koupit, takže jakmile se do toho lidi naženou, očekávám to...

Právě teď je cena stříbra na 1/35 ceny zlata. Očekávám, že předhoní zlato aspoň 3,5násobkem, očekávám poměr : jako naprosté minimum. Je zcela logické, aby cena stříbra byla na 1/5 ceny zlata, Půjde-li nahoru pomalu a dostihne cenu zlata, pak celý průmysl přejde na zlato, protože to je jediný kov, který lze použít ve většině těchto případů. Lze použít platinu, rhodium, paladium a zlato, ale každým rokem se vytěží pouze 5 milionů uncí platiny, rhodia a paladia. Spotřebuje se však až 900 milionů uncí stříbra, takže tu není dostatek těch druhých kovů, jedinou alternativou stříbra je ve většině těchto využití, jako u klávesnic a v elektronice, zlato.

Takže kdyby jeho cena narůstala pomalu a kdyby opravdu udeřilo na cenu zlata, zlato by je mohlo na jeho dráze zastavit, bude-li tu horečka, může se dostat i za něj, nicméně stříbro se těží mnohem levněji než zlato a nezůstalo by tam. Neustále se v naší společnosti snažíme tyhle věci zjišťovat, pokoušíme se to posoudit a určit, kdy nakoupit a kdy prodat. A nyní... Můžete spustit to... Toto je klip z jednoho našeho videa na YouTube a je to video pro důvěrné zákazníky, které naši zákazníci mohli vidět na Goldsilver.com před dvěma měsíci a pak jsme je teprve zveřejnili.

A tak toto je druh informací, který získáte, a až se budeme blížit k vrcholu, naši zákazníci budou informováni o tom, co my děláme. Takže můžete prosím pustit to video? A to, co vidíte, je, že když se dostáváte z bubliny, je to nadhodnocené, nikdy se to za 130 let nevrátilo na spravedlivou hodnotu a nikdy to pak zase nešlo do bubliny. Vždy to pokračuje ve svém sestupu v "medvědím" trhu, dokud to není těžce podhodnocené a pak zase začne nový býčí trh a zase to začne stoupat.

Jsme tedy v bublině, musí se najít ekvilibrium, bouchne to asi hned po ní a půjde to do těžkého podhodnocení, jako tomu bylo pokaždé za posledních 130 let. Čili akcie a reality to dělají v tu samou dobu, zatímco my jsme na býčím trhu s drahými kovy a je tu problém s měnami. Takže všechny tyto věci hodláme posuzovat velice pečlivě a potom za použití určitých stvrzujících indikátorů, které by nám měly zablikat, abychom věděli, kdy máme být připraveni prodat a určitě vám dáme vědět, takže velké díky a doufám, že si užijete krásné prázdniny. Nashledanou.

Poslali mě před zelenou obrazovku, takže jsem tam tak nějak kreslil ty grafy zpaměti a náš animátor Adam musel tak trochu připlout s grafama ke mně a pohybovat s nima kolem dokola podle toho, kam jsem zrovna ukazoval prstem, ale to je to, co dostáváte jako zákazník, je to na kanálu YouTube "Why Gold and Silver?", takže zadáte-li do vyhledávače "sell silver Mike Maloney", protože to je o tom, kdy byste měli vaše zlato a stříbro prodat, takže "sell silver Mike Maloney", získáte to video celé a jsou tu desítky videí na "WhyGoldAndSilver" "GoldMikeMaloney" a na "WealthCycles".

Čili to jsou ty 3 kanály na YouTube, na které můžete zajít, a na každém z nich je pár desítek videí. uh... Toto je zlatá panika v Šanghaji v roce 1948. Budete-li čekat až do poslední minuty, víte, nemluvím moc sprostě, Robert Kiyosaki v tom vyniká, já nebývám příliš moc sprostý na pódiu, ale budete-li čekat až do poslední minuty, budete mít pech, budete plout proti proudu ve sračkách na kánoi z ostnatýho drátu, bez pádla, v prdeli. Děkuju. Narozdíl od předchozího snímku tu je jedna věc, kterou si lidé neuvědomují.

Není to tím, že by Ben Bernanke tiskl dolary do úplného bezvědomí, aby se zlato dostalo na 10.000 dolarů za unci, 50.000 dolarů za unci nebo 100.000 dolarů za unci. Postačí, aby se několik velmi bohatých investorů, pokusilo získat to svoje předtím, než se masy probudí a stádo do toho vlítne. Toto jsou ty masy, to jsou ti lidé, kteří se probudili ze svých pivních a fotbalových opojení, přicházejí na poslední chvíli, i když tady to je trochu jiná situace, protože jejich měny spadly na nulu kvůli válce, ale v zásadě musíte předstihnout trend a pak jít z toho ven dříve, než všichni ostatní začnou takhle panikařit.

Jak jsem řekl, je to největší přerozdělení bohatství v dějinách, ale nemáte potuchy o jeho rozměrech, dokud se nezamyslíte. Dojde-li opravdu ke změně našeho měnového systému a budeme-li se muset vrátit zpátky k nějaké měně kryté aktivy, bude to znamenat, že lidé, kteří budou držet měny nekryté žádnými aktivy, což jsou dneska všechny měny na planetě, pak jejich bohatství přejde na držitele drahých kovů. Je to největší přerozdělení bohatství v dějinách, proto je to největší příležitost v dějinách.

Mimochodem, je tady Stephanie Wing? Stephanie, postav se prosím na chvilku. Sestra jejího dědečka byla ministryní během čilých 20. let a během krachu na newyorské burze a pak v nejhorších chvílích Velké deprese začala kupovat akcie, kdy je všichni ostatní prodávali a kdy akcie byly špatnými a prohnilými investicemi, s nimiž jste nechtěli mít nic společného. Sestra jejího dědečka začala tyto akcie nakupovat, je příkladem cyklů bohatství, nechala tyto akcie vyšplhat nahoru a nevím přesně, kdy to udělala, ale asi musela mít nějaký vrozený instinkt, že akcie byly nadhodnocené, a prodala je a koupila nemovitosti.

Půjdete-li na francouzskou ambasádu ve Washingtonu D.C., to byl její hotel. Díky, Stephanie. Tak, moc vám děkuju a uvidíme se venku na chodbě, kde od nás můžete dostat zadarmo 100 bilionů babek. Díky!

Tak, právě jsem odešel z pódia a, víte, je to skvělé, celá akce vyšla skvěle, všechny informace přijali výborně, bylo to skvělé publikum, ale, víte, i když je to tak vděčné mluvit k lidem živě a slyšet jejich reakce, přesto oslovit několik stovek nebo několik tisícovek lidí najednou není stále dost, opravdu jsme teď v krizovém stavu a potřebujeme najednou oslovit miliony lidí, a to je to, proč se snažím orientovat více na videa, než abych cestoval po světě jako dosud, z jedné země do druhé a mluvit najednou k 400 až 4000 lidem.

Takže, víte, snad... Doufám, že nebudu muset podniknout žádná další osobní vystoupení, že budu moci jen vytvářet videa, psát knihy a dostat informace ven co možná nejrychleji a oslovit miliony místo tisíců. Teď už nějakou dobu pracujeme na dokumentárním filmu a byli jsme všude po světě, na Tchaj-wanu, v Singapuru, Austrálii, na Novém Zélandu, v Kolumbii, Peru, Ekvádoru, Londýně, v ruském Petrohradě, Moskvě, Německu, Římě, Paříži, v řeckých Aténách a natáčeli jsme u pyramid v Egyptě, byl to pozoruhodný výlet, během kterého jsme se snažili sestavit tento dokumentární film a myslím, že pro lidi bude opravdu příjemný a vysoce vzdělávací.

Ano, neni tu sakra žádná šance, že se to nestane, pokud jde o světovou měnu, kterou každý bude používat. Ale co vidíte, je, že podle XAU od začátku 80. let, v průměru, zlato a stříbro v průměru předčilo akcie. ... Musíš hned začít, protože... Ano, volné trhy vždy zvítězí nad manipulacemi, je to plán, který je odsouzen k zániku. Nakonec to selže, ale musíš se podle toho zařídit, musíš bejt připravenej, nemůžeš čekat, pač pak taky můžeš vidět zlato s rozdílem 200, 300, 400 bodů.

Víte, v zásadě dospějete k tomu, že že všechny fiat měny se nakonec stanou obětí své vnitřní hodnoty, kterou, protože na to dali inkoust, představuje množství energie, kterou dokážete uvolnit, množství jednotek BTU, při spalování, když tím zatopíte. A viděli jste to během výmarské hyperinflace, lidé používali měnu jako palivo k vytápění svých domů. Měny byly v minulosti kryty ropou, zlatem a stříbrem, půdou.

Jakmile odstraníte něco, co nemůžete, něco, co je finančně omezuje, kdy jich nemůžete jen tak vytisknout tolik, kolik chcete, pak jsou téměř jistě odsouzeny k zániku. Nad tím už snad nejde ani kroutit hlavou. A kdyby to nemělo hrozivé, účinky, bylo by to docela úsměvné, bylo by to vlastně komické, že si s tím můžeme užít takové legrace. Přitom je to děsivé. Podíváte-li se zpět do historie posledních 3000 let, každá epizoda týhle pitomý blbosti skončila velice, velice špatně.

Největší podvod v dějinách lidstva
Chystáte se dovědět o jednom z největších tajemství v dějinách světa. Je to tajemství, které má obrovské důsledky pro každého, kdo žije na této planetě. Většina lidí cítí někde hluboko, že něco není úplně v pořádku se světovou ekonomikou, ale jen málokdo ví, čím to je. Pryč jsou dny, kdy rodina mohla přežít jenom z jednoho platu. Každý den se zdá, že věci jsou stále více a více mimo kontrolu, ale pouze jeden z milionu rozumí proč.

Chystáte se porozumět systému, který je v konečném důsledku zodpovědný za většinu nerovnosti v našem světě dnes. Síly, které to vytváří, nechtějí, abyste o tom věděli, protože tento systém je to, co je udržuje v horní části finančního potravinového řetězce posledních 100 let. Pokud to pochopíte, změní to váš život, protože to změní rozhodnutí, která provedete. Pokud to pochopí dost lidí, změní to svět, protože to změní systém.

Toto je největší skryté tajemství peněz. Nikdy v historii lidstva nebylo tak mnoho lidí okradeno několika málo lidmi. To vše je provedeno přes tento největší podvod v dějinách lidstva. Říká se, že peníze nerostou na stromech, ale pravdou je, že moderní bankovní systém vytváří měnu daleko rychleji, než stromy mohou růst. Většina lidí nemá ponětí, jak se vytváří měna. Ekonomové a bankéři vytváří dojem, aby to vypadalo složitě, a aby si lidé mysleli, že tomu nemohou rozumět.

Ale já vám dnes poodhalím jádro peněžního systému, takže uvidíte podvod za oponou, a jak vás to ovlivňuje. Každá moderní společnost vytváří měnu v podstatě stejným způsobem, ale proto, že americký dolar tvoří většinu světové měny, budu používat Spojené státy jako náš příklad. Všechno to začíná, když některý politik říká "Hlasujte pro mě, protože já zajistím lépe, aby vláda poskytla více věcí zdarma, než můj soupeř." Ale není nic takového, jako oběd zdarma.

A tak za poskytnutí údajných věcí zdarma hlasujete pro to, aby země utratila více než je její příjem. To se nazývá deficitní výdaje. Pro splacení tohoto deficitu finanční správa půjčí měnu vydáním dluhopisu. Takže, co je to dluhopis? Pokud o tom přemýšlíte, dluhopis není ničím zvláštním než velebeným I.O.U (dluhem). Je to docela obyčejný kus papíru s čísly, kde se píše: "Půjč mi bilion dolarů dnes a slibuji, že za 10 let ti vrátím, bilion dolarů plus úroky."

Ale to, co musíte pochopit je, že státní dluhopisy jsou náš národní dluh. Tyto velebené I.O.U (dluhy). mají být vráceny od vás, ode mne a našich potomků prostřednictvím budoucího zdanění. Z tohoto důvodu: Když vláda vydá dluhopis, krade prosperitu v budoucnosti, aby ji strávila již dnes. Ministerstvo financí, pak dá dluhopis do aukce a největší banky světa soutěží o to, která koupí část našeho národního dluhu a vydělá na úroku.

Všimněte si, že jak postupujeme dále tímto procesem, velké banky si na každém kroku této cesty vždy kousek ukrojí. Toto není náhoda, jak zakrátko uvidíte. Přes hazardní hru s názvem Operace na volném trhu, se bankám podaří prodat některé z těchto dluhopisů Federálnímu rezervnímu systému se ziskem. Federální rezervní systém platí za dluhopisy svou velkou starou šekovou knížkou a vydává falešné, padělané šeky, které nejsou ničím kryté, protože jsou vázané k účtu, který má vždy nulový zůstatek, není tam ani jeden cent.

Chcete-li citovat z Bostonské publikace Federálního rezervního systému: "Když vypíšete šek, ručíte za to, že je tento šek dostatečně krytý finanční prostředky na vašem účtu, ale když Federalní Reservní banka vypíše šek, neexistuje žádný bankovní vklad na učtu, pro který byl tento šek vydán. Když Federální rezervní banka vypíše šek, vytváří nové peníze." Fed pak předá tyto šeky bankám a od tohoto okamžiku je měna uvedena v platnost.

Banky pak vezmou tuto měnu a koupí další dluhopisy na příští státní aukci. Ale co je to šek? Šek je také I.O.U. (dluh). Když vypíšete šek, zavázali jste se k následujícímu: "Tady je můj I.O.U. dlužní úpis v hotovosti, vše, co musíte udělat, je jít do banky a nechat si jej proplatit." Teď je velmi, velmi důležité, abyste pochopili tento proces, protože se k němu budeme později vracet a ukazovat devastující účinek, který to na vás má.

Státní pokladna vydává I.O.U.s - dluhopisy. Banka pak kupuje tyto I.O.U.s (dluhopisy) prostřednictvím měny. Federální rezervní systém pak vypisuje I.O.U.s - šeky a vyměňuje je s bankou za státní I.O.U.s - dluhopisy. A měna je vytvořena. Takže to, co se opravdu děje je to, že Federální reservní banka a státní pokladna si pouze vymění úpisy, pomocí bank jako prostředníků, a abrakadabra, měna je jako mávnutím kouzelného proutku uvedena v platnost.

Tento proces se opakuje znovu a znovu obohacováním bank a zadlužováním veřejnosti při zvýšování státního dluhu. Konečným výsledkem je, že se ve Federálním rezervním systému hromadí dluhopisy a měna ve státní pokladně. Tento proces je také způsob, jakým se všechny papírové měny vytváří. Federální rezervní systém a vláda jej chybně nazývají "Základní peníze", protože neviděli Episodu 1 tohoto seriálu, a neznají rozdíl mezi penězi a měnou.

Ale já poukazuji na to že "Základní měna" nejsou peníze. Je to MĚNA a jak jsme se dozvěděli, je mezi nimi velký rozdíl. Peníze musí být uchovatelem hodnoty a udržovat svou kupní sílu po dlouhé časové období. V Episodě 1 jsme se naučili, které papírové měny v naší historii byly kryté. Reprezentovali skutečné peníze s vnitřní hodnotou, ve zlatě a stříbře, které bylo uloženo ve státní pokladně.

Mohli jste jít do jakékoliv banky a plácnout svou měnu, řekněme dvaceti dolarovou bankovku na pult a vyměnit ji za skutečné peníze v hodnotě dvaceti dolarového kousku zlata. Ale teď za základní měnou, která se hromadí, nestojí opravdu nic, pouze potvrzení o přijetí nebo kontrola nároku na I.O.U., tento dluhopis, takže není to opravdu nic, než zdroj čísel. Státní pokladna pak rozdělí nově vytvořenou měnu do různých oborů vlády, a politici říkají: "Hej, díky za to!" a vláda pak udělá nějaké deficitní výdaje na veřejné práce, sociální programy a válku.

Vládní zaměstnanci, dodavatelé a vojáci pak uloží svůj plat v bankách. Teď ale můžete zažít šok, protože když vložíte svou měnu do banky, neukládáte ji na bezpečný účet. Místo toho svou měnu vlastně půjčujete bance, která v určitých zákonných mezích, s ní může udělat cokoliv, co se ji zlíbí. To zahrnuje hazardní hry na akciovém trhu, a půjčuje ji samozřejmě se ziskem. Nyní jsme v místě, kde stroj na vytváření měny se spustí doopravdy, protože je to okamžik, kdy něco, so se nazývá "frakční rezervní systém půjčování", přichází do hry.

Frakční rezervní systém půjčování je přesně to, co říká. Bankám je povoleno rezervovat jen zlomek vašeho vkladu a větší část můžou použít. Ačkoli minimální rezervy se mohou lišit, budu používat pro náš příklad rezervní poměr 10 procent. Pokud vložíte 100 dolarů na váš účet, může banka legálně vzít devadesát dolarů a půjčit někomu aniž by vám o tom řekla. Banka musí držet deset dolarů vkladu jako rezervu pro případ, že byste nějaké z nich chtěli.

Tyto rezervy se nazývají "Vault Cash". Ale proč váš bankovní účet stále ještě říká, že na něm máte sto dolarů, když vám banka z nich ukradla devadesát dolarů? Protože banka vytvořila dluh zvaný "bankovní kredit" na své straně. Teď už vím, že to zní šíleně, ale tady je to černé na bílém z Fedu: "Komerční banky vytváří šekové peníze, když poskytnou půjčku, jednoduše přidáním nových vkladových dolarů na účtech ve svých účetních knihách výměnou za dlužníkův dlužní úpis."

Nejedná se o nic jiného než čísla, které banky napíšou do svého počítače, a i když tato čísla bankovních úvěrů I.O.U. jsou velmi odlišná od čísel pro Základní měnu (protože existují pouze v počítačích), je to stále měna. Takže teď již existuje sto devadesát dolarů. Důvod, proč lidé berou půjčky od bank, je něco koupit. Chystají se koupit dům nebo auto nebo něco takového. Takže dlužník bere devadesát dolarů, které mu banka půjčí z vašeho účtu, a zaplatí prodejci za zboží.

Ale potom si prodejce vloží tuto měnu na svůj účet, a jeho banka půjčí někomu devadesát procent z tohoto vkladu a ponechává velikost bankovního úvěru na své straně. Takže teď již existuje 110 dolarů. Tento proces se opakuje tak dlouho než 10 procent rezervního poměru počátečního vkladu pouhých sto dolarů vytvoří až jeden tisíc dolarů bankovních úvěrů, vše podpořeno pohými sto dolary v trezoru v hotovosti, pouhých 10 procent.

Ale jak už jsem řekl minimálních rezervy se velmi liší. Některé vklady jsou 10-ti procentní, jiné pouze 3 procentní a na některých formách vkladů jsou minimální rezervy dokonce nulové! Výsledkem je, že expanze oběživa bankami je mnohem větší, než ukazuje tento příklad. Takže ještě jednou, když je měna vložena do bank, banky ji půjčují a to pak vkládáme opětovně na účet, což se znovu půjčí, vloží a půjčí, vloží a půjčí, znovu a znovu a tím se po celou dobu vytváří bankovní úvěry.

To je místo, odkud drtivá většina naší měnové dodávky pochází. Ve skutečnosti 92 až 96 procent veškerých měn, které existují, nejsou vytvořeny vládou, ale tady v bankovním systému. Obrovské množství peněz, které banky chrlí do společnosti, může na první pohled vypadat jako zábava. Ale pouze do té doby, než si vzpomenete na jedno z nejdůležitějších skrytých tajemství peněz z Episody 1: Že ceny běžných výrobků a služeb působí jako houba na rozšiřující se nabídku měny.

Čím více měny máme, tím více ceny rostou. Toto je místo, odkud inflace pochází. Pravda, definice inflace je rozšíření měnové nabídky, rostoucí ceny jsou pouze symptomem. Takže celá naše měnová dodávka není nic jiného, než za pár babek rozdmýchaná v tomto podvodném triku výměna mezi státní pokladnou a Federálním rezervním systémem, posvěcená I.O.U.s (dluhopisy) a spoustou čísel, které banky pouze zadají do svých počítačů. To je vše. To je celá naše nabídka.

Není to nic jiného, než dodávka čísel. Některé z nich jsou vytištěné, většina pouze zapsaná a nic jiného. Ale pokud jste si mysleli, že je to šílené, pak se připravte vstoupit do soumračné zóny moderní ekonomiky. Pracujeme pro některé z těchto měnových dodávek. Skutečné bohatství je váš čas, ale v našich životech neustále obchodujeme hodinu po hodině, den za dnem a rok od roku kvůli číslům, které někdo vytisknul na kousky papíru, nebo je pouze zadali do počítače.

Nyní tato čísla představují naši krev, pot, slzy, práci, nápady a talent. Jsme to, co dává měně svou hodnotu. Ale tady přichází opravdu krutý vtip. Budeme tvrdě pracovat, takže můžeme uspořit část z této měny, můžeme zaplatit výběrčímu daní (ve Spojených státech, to je známé jako IRS), který ji protočí státní pokladnou tak, aby ministerstvo financí mohlo zaplatit jistinu a úrok z tohoto dluhopisu, který Federální rezervní banka koupila za šek vystaveným na účet, na kterém nic není.

Nyní pojďme udělat rekapitulaci této části, protože to je to místo, kde systém začne okrádat tebe a mě v masovém měřítku. Hodně z našich daní není použito pro školy, silnice a veřejné služby, ale k zaplacení úroků z dluhopisů, které Federální rezervní systém koupil za šek vystavený na účet, na kterém nic není. Federální rezervní systém páchá podvod. Ale tady je jedno z největších tajemství: Před založením Federálního rezervního systému nebylo vůbec potřeba zavést osobní daň z příjmu.

Federální rezervní systém byl vytvořen v roce 1913 a ve stejném roce byla změněna ústava tak, aby zahrnovala daň z příjmu. Opravdu si myslíte, že to byla jen náhoda? Zeptejte se sami sebe, kolik daní z příjmu jste zaplatili v průběhu života. Hodně z toho bylo tiše odčerpáno pryč do rukou těch, kteří vlastní systém. Ano tento systém má vlastníky. Kdo jsou, je ještě větší tajemství, ke kterému se zakrátko dostaneme, ale nejprve musíme pochopit zdánlivě složitou věc tzv. "dluhový strop".

To vše je založeno na obrovském paradoxu: Máme úrok splatný z tohoto dluhopisu, a máme úrok z každého z těchto úvěrů, které vytvořily banky. To znamená že existuje úrok z každého existujícího dolaru. Dovolte mi, abych se vás na něco zeptal: Pokud byste si půjčili vůbec první dolar a byl by to jediný dolar, který existuje na této planetě, ale slíbíte, že jej splatíte přidáním dalších dolarů jako úroků, kde dostanete druhý dolar k zaplacení úroků?

Odpověď je, že si jej budete muset půjčit a stejně slíbit jeho splacení i s úroky, takže teď už tam existují dva dolary, ale dlužíte čtyři a tak dále a dále. Výsledkem je, že nebude nikdy dost měny, aby zaplatila celkový dluh. Celkový dluh v systému je vždy větší, než je množství měny v oběhu, schopné splatit dluh. Z tohoto důvodu, není možné celý systém provozovat donekonečna a jednoho dne přijde konec.

Co by se stalo, kdyby si vláda přestala půjčovat na deficitní výdaje? Skončili by platby na těchto státních dluhopisech? Co by se stalo, kdyby si veřejnost přestala půjčovat a neupadala tak hlouběji do dluhů? Zastaví vám vaše platby za dům a auto? Ne, platba je splatná každý měsíc jako část jistiny a úroku z každého dolaru, který existuje a tyto platby se nezastaví. Zastavíme-li půjčování, pak není vytvořena žádná nová měna, která by umožnila platit tyto platby.

Ať už děláte platbu na půjčku nebo placení daně, která splácí dluhopis, část platby, která jde na splácení jistiny umoří část dluhu. Ale s umořeným dluhem také mizí měna. Měna a dluh jsou jako hmota a anti-hmota. Když se setkají, zničí se navzájem. Pokud bychom splatili pouze jistinu ze všech úvěrů a dluhopisů, které existují, celková měnová nabídka prostě zmizí. Takže pokud bychom neupadali hlouběji do dluhů každý rok, podívejte se, co se stane.

Celá věc by přešla do deflačního kolapsu pod vahou těchto plateb. Politici a experti mluví o vyrovnání rozpočtu, splacení dluhu a žití z našich prostředků. Oni vůbec nechápou, že by to bylo deflační, že je to nemožné, aniž by se v rámci našeho současného měnového systému nezřítila celá ekonomika. To je důvod, proč každá diskuse o dluhovém stropu je nejen směšná, ale jsou to naprosté bludy.

Systém je navržen tak, aby vyžadoval neustále rostoucí úrovně dluhu a to je důvod, proč politici budou vždy kopat plechovku dolů po silnici a navyšovat tento tzv. "dluhový strop" znovu a znovu, dokud celý systém nezkolabuje pod svou vlastní vahou. Jinými slovy, oni nechtějí, aby se zhroutil v jejich volebním období. Otcové zakladatelé Spojených států věděli o nebezpečí centrálního bankovnictví a snažili se osvobodit se od těchto věcí.

Revoluční válka začala jako daňová vzpoura, ale nyní musíme platit daně jen kvůli peněžnímu systému. Trpěli jsme hyperinflací, když jsme měli Continental dolar, který byl tištěn do zapomnění, aby financoval revoluční válku, kdy jsme pochopili nebezpečí fiat měny a dluhové báze peněžních systémů. Takže pro ochranu budoucích generací od institucionálních krádeží a vlád, které se vymkly kontrole, jsme napsali do ústavy, že pouze zlato a stříbro mohou být peníze, z jednoduchého důvodu, že je není možné vytisknout.

Náš současný systém je nejen protiústavní, ale krade nám svobodu a prosperitu, za kterou naši předkové bojovali a umírali. My všichni teď pociťujeme dopady ignorování ústavy. Tím, že se dává více měny do oběhu, ředí se naše kupní síla. Inflace je pomalá a zákeřná skrytá daň, která je prostě výsledkem tohoto na dluhu založeném měnovém systému. Tento systém dává výhodu těm, kteří vytvářejí měnu a přijímají ji jako první, dříve, než se dostane do oběhu a než to ovlivní ekonomiku.

Kradou kupní sílu od vás a převádí ji do bank a vlády každou hodinu, každý den, jenom kvůli tomuto falešnému měnovému systému. A není to tak, že to lidé nahoře nevědí. Chcete-li citovat Federální rezervní systém: "Pokles kupní síly způsobené držiteli peněz z důvodu inflace přerozděluje zisky ve prospěch emitentů peněz." Je to podvod, je to pyramidová hra, je to Ponziho schéma, je to podvod a je to lež. Celý náš měnový systém není nic jiného než forma legalizované krádeže.

Ale tady je od nich ještě větší podfuk: Federální rezervní systém není federální - je to akciovka. Neexistuje žádná federální agentura, která má akcionáře. Co je akcionář? Akcie představuje procentuální vlastnictví ve společnosti, takže akcionáři jsou vlastníky této společnosti. Proto je Federální rezervní systém soukromá společnost s vlastníky. A můžete to vidět na vlastní oči, když půjdete na webové stránky Federálního rezervního systému kde se píše: "Akcionáři obdrží roční dividendu šest procent."

Teď víme, že akcie Federálního rezervního systému byly původně vydány do největších bank ve Spojených státech, protože přes fúze a akvizice nemůžete v průběhu let skutečně sledovat, kdo vlastní akcie Federálního rezervního systému. To je velmi přísně střežené tajemství. Můj odhad je, že majitelé jsou těmi primárními obchodníky, banky, které se dostanou k zisku tím, že prodávají část našeho státního dluhu - tyto dluhopisy - do Federálního rezervního systému které se nakupují za nekryté šeky!

Pak platíme daně, abychom splatili jistinu a úroky z těchto dluhopisů tak, že Federální rezervní systém může platit bankám -ti procentní dividendy. Nepanikařte, pokud zcela nechápete podvod tohoto systému na první pohled. Pouze velmi málo lidí to chápe. Je to záměrně složité. Ekonom John Maynard Keynes kdysi napsal: "Tímto způsobem může vláda tajně a nepozorovaně zabavovat majetek lidí, a méně než jeden člověk z milionu si této krádeže všimne."

Jsem přesvědčen, že správnou prezentací může pochopit systém kdokoli, bez ohledu na to, jak složité to je. Takže pojďme udělat rekapitulaci a prolomit to ještě více. Způsob, jak tento systém funguje Krok 1. Vláda vytvoří slavné I.O.U. úpisy. Tyto dluhopisy zvýší náš národní dluh a uvalí toto břemeno na veřejnost, aby jej zaplatila. Krok 2. I.O.U.s dluhopisy jsou vyměněny za vytvořenou měnu. Státní pokladna prodává dluhopisy bankám.

Banky obratem prodávají náš národní dluh se ziskem Federálnímu rezervnímu systému, který pravděpodobně vlastní. Federální rezervní systém pak otevírá svou šekovou knížku, kde není ani halíř a kupuje tyto I.O.U.s dluhopisy vypsáním I.O.U.s šeku k běžnému účtu, který má nulový zůstatek. Pak se předají tyto šeky bankám a měna je uvedena do své existence, a pak se celý proces opakuje. To má za následek hromadění dluhopisů ve Federálním rezervním systému, a měny na ministerstvu financí, což je opravdu jen dodávka čísel.

Ministerstvo financí pak rozdělí vklad do různých odvětví vlády a dostáváme se ke kroku 3. Vláda utrácí čísla za sliby, veřejné práce, sociální programy a válku. Pak si je státní zaměstnanci, dodavatelé a vojáci ukládají na své účty do banky a dostáváme se ke kroku 4, kde banky násobí čísla jakoby mávnutím kouzelného proutku, vyrobí více I.O.U.s dluhu prostřednictvím systému částečných finančních rezerv, kde se krade část každého vkladu a půjčuje.

Tato měna je opět uložena a část znovu ukradena, a proces se opakuje znovu a znovu zvětšujíce měnovou nabídku exponenciálně. Pak pracujeme pro některá z těchto čísel, a to nás přivádí ke kroku 5, tam, kde jsou zdaněna naše čísla. Platíme daně IRS, potom se protočí naše čísla na ministerstvu financí, takže ministerstvo financí může zaplatit jistinu plus úrok z dluhopisů, které byly zakoupeny Federálním rezervním systémem za nekryté šeky.

Pak se dostaneme ke Kroku : Bludu o dluhovém stropu. Systém je navržen tak, aby vyžadoval stále rostoucí úrovně zadlužení a nakonec se zhroutí pod svou vlastní vahou, protože politici vždy kopali plechovku dolů po silnici, ale nechtějí, aby se zhroutil v jejich volebním období. A konečně krok 7. Utajení vlastníci si ukrajují své. Největší světové banky, které vlastní Federální rezervní systém a vydělávají prodejem našeho státního dluhu Fedu, vytváří zisk, když jim Fed platí úroky z rezerv držených Fedem a Fed jim platí dividendu šest procent jako vlastníkům Fedu.

Tento systém je ve své podstatě zlo. Je nálevkou bohatství od ekonomicky aktivního obyvatelstva do vlády a bankovního sektoru. To je příčinou umělých rozkvětů a krachů moderních ekonomik, a to způsobuje velké rozdíly v bohatství mezi bohatými a třídou pracujících. A to je možné jen proto, že již nepoužíváme skutečné peníze, ale měnu. Ale nejhorší ze všeho je forma zotročení. BOND (dluhopis) je kořen slova BONDAGE (otroctví).

Kdykoliv vydá vláda dluhopis, zavazuje se v budoucnu ke zvýšení daní. Nikdo se vás nezeptal, jestli byste chtěli dnes platit daň za prosperitu všech, kterou jsme si užili už v minulém století. Nikdo se neptá svých dětí, zda chtějí v budoucnu tvrdě pracovat a zaplatit za prosperitu, které se těšíme dnes. George Washington jednou napsal Jamesi Madisonovi: "Žádná generace nemá právo uzavírat smlouvy na dluhy, které jsou větší, než může být splaceno v průběhu její vlastní existence."

Tím, že krade prosperitu zítřku tak, že ji může utratit už dnes, zotročuje sama sebe i budoucí generace. Všechno to zní dost špatně, ale je zde velká naděje, že VY jste největší hrozbou pro tento falešný měnový systém. Tento systém se spoléhá na to, že veřejnost vůbec nezná, jak funguje. Prosím, podělte se se znalostmi s každým, koho znáte, protože informovaná veřejnost, která plně chápe systém, může budovat lepší budoucnost pro budoucí generace.

A nyní vás opustím s tímto citátem, všeobecně připisovaným bývalému řediteli Bank of England: "Moderní bankovní systém vytváří peníze z ničeho. Tento proces je pravděpodobně nejvíce ohromující šikovný trik, který kdy byl vynalezen. Bankovnictví bylo počato v nespravedlnosti a narodilo se do hříchu. Bankéři vlastní Zemi. Vemte jim ji, ale pokud jim ponecháte moc vytvářet peníze a kontrolovat kredit, pak pouhým pohybem pera si vytvoří dost peněz, aby si ji koupili zpět.

Chcete-li zůstat otroky bankéřů a platit náklady svého vlastního otroctví, nechte je pokračovat ve vytváření peněz a kontrolovat kredit." Tato instituce Federalní Reservy ve Washingtonu DC je umístěna na Constitution Street (ústavní ulici), a je ještě větším vtipem, že Fed v New Yorku se nachází na Liberty Street (ulici svobody). Obě jsou protiústavní a obě omezují naši svobodu, a převádí každou vteřinu bohatství od nás všech každý den do Federálního rezervního systému, vládě a bankovního sektoru.

VY jste nyní jedněmi z milionů, kteří dokáží detekovat krádež vaší prosperity. Takže velká otázka je, co s tím můžete dělat? 1. Podívejte se na toto video tak, abyste jej dokázali přetlumočit a přenést na ostatní. Ti, kteří pochopili systém mohou se připravovat na jeho nevyhnutelné zhroucení a ochránit se. Historie ukazuje, že ti, kteří nemají vůli, budou pravděpodobně zničeni. . Sdílejte toto video s každým, a to zejména s těmi, na kterých vám záleží.

Vše, co je k tomu potřeba, je jeden nebo dva kliknutí myší, aby se tato zpráva dostala k milionům lidí. Přidejte toto video na Facebook, Tweeter, pošlete jej blízkým. Prosím, podělte se všude tam, kde je to možné. . Zapojte se do konverzace. Současný světový monetární systém je založen na třista let staré konstrukci určené k obohacení několika na úkor mnoha. Musí existovat lepší způsob. Na HiddenSecretsOfMoney.com jsme vytvořili open source platformu pro návrh a vývoj nového světového monetárního systému.

Vyzýváme každého ekonoma, každého studenta, každou vysokou školu, každou jasnou mysl a každého, kdo má zájem se připojit k diskusi. Vzděláváním sebe a navzájem můžeme zabránit dalším ztrátám naší svobody a možná, prostě doufám, vrátit některou z nich zpět. ...

... Zůstaňte naladěni na Rona Paula, Jima Rickardse, a Stevea Forbese Sledujte více epizod na HiddenSecretsOfMoney.com

[Ron Paul] Myslím, že vaše Episoda 4 je velmi přínosný a velmi užitečný způsob, jak představit tyto myšlenky mnoha lidem, a jak jsem právě říkal, musíme změnit myšlení lidí, aby tomu lépe porozuměli a myslím, že jsme nyní na tom místě, kdy stále více lidí v posledních několika letech - čtyři nebo pět let - přemýšlí o Fedu, než kdykoli předtím v předchozích devadesát pěti let, takže myslím, že vysvětlování a ukazování diagramů je velmi užitečné, protože, zcela upřímně, oni nemají zájem to dostat do základních škol, nemají zájem do dostat na střední školy, nemají zájem to dostat na univerzity, protože jsou to příliš citlivé okolnosti, než aby lidé směli pochopit, jak to funguje.

[Jim Rickards] Víte, několik let předtím, než jsem se ponořil do opravdového studia zlata a některých věcí, o kterých dnes píši a mluvím, jsem byl po celá desetiletí peněžní ekonom, které znáte ze svých videí a kteří hovoří o primárních prodejcích.

Byl jsem hlavním poradcem a šéfem jako úvěrový úředník pro jednu z největších sítí primárních prodejců po dobu deseti let, takže jsem měl uvnitř místo na trhu financí a měl jsem tu čest pracovat s několika lidmi, bývalým místopředsedou správní rady Johnsonem a Davidem Mullinsem někdy v 80. a 90. letech, takže jsem velmi dobře seznámen s tím, o čem mluvíte a myslím, že to bylo extrémně přesné, velmi jasné, a nemyslím si, že jste přeháněl v kterémkoli bodě, je to opravdu něco jako dálkový kurz PhD s výjimkou toho, že to bylo velmi snadné na pochopení, myslím, že je to přístupné, myslím, že jsme viděli trochu revoluce v komunikaci v tom smyslu, jak poukázat na to, jak byl Fed vytvořen v roce 1913.

V roce 1913, kdy nebyl žádný web, nebyl YouTube, žádný Twitter, tenkrát nebyl opravdu nikdo, kdo by vstal a oponoval Fedu, nebo chcete-li, vynesl to ven, nebo vyvolal skutečnou diskuzi, kterou by normální Američané mohli sledovat. To už teď není pravda, teď se sociálními médii a všeho ostatního můžete oslovit miliony a desítky milionů lidí a říct jim, co se děje. Myslím, že jste to udělal, Udělal jste to úspěšně a oceňuji to, myslím, že je to skvělé video těším se na to znovu, vím, že se to bude líbit miliónům lidí.

[Steve Forbes] No, jak víme, Federální rezervní systém je přesvědčen, že může vytvářet peníze z ničeho a neuvědomují si, že peníze mají představovat skutečné produkty a služby a to, co si lidé neuvědomují je, že když Fed toto dělá, ve skutečnosti, jak poukázal Keynes, je to forma zdanění, je to forma zabavení a protože to lidé nevidí, politici jdou od toho pryč, ale také to oslabuje sociální důvěru, je to prostě korozivní pro celou společnost. V následujících letech budeme mít hodně zmatku, ale to bude ten druh zmatku, který povede k pozitivním věcem. Takže nezoufejte, dostaňte se tam a bojujte, protože doba se obrací. Toto bude poslední štace.

[Mike Maloney] Děkuji!

[James Anderson] Tato epizoda Mike Maloneyho Skryté tajemství peněz vám byla přinesena prostřednictvím GoldSilver.com a novým kolem Silver Pegasus, abyste se naučili, jak chránit svou rodinu a zvrátit přicházející ekonomické bouře a vidět příležitosti: GoldSilver.com Překlad: Taubinger

x Mike Maloney přednáší o ekonomice, dluzích a drahých kovech.

Velmi vydařené vzdělávací video Mika Maloneyho o principech, na kterých funguje dnešní finanční trh. Jednoduše a ve vší nahotě nám odkrývá záležitosti, které se nikde nevyučují a odhaluje nám naší vlastní finanční negramotnost.
Související odkaz
Zlato
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.