xVybranĂĄ videa
x Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války je nejznámější dílo Jaroslava Haška, které vznikalo v letech 1921-1923. Spisovatel zemřel dřív, než ho stihl dokončit. Čtyřdílný humoristický román byl přeložen do více než padesáti jazyků.
Hašek v románu satiricky vykresluje poměry v rakousko-uherském mocnářství. Hlavní postava zdánlivě prostoduchého vojáka Josefa Švejka se z každého maléru dostane díky neobyčejné výmluvnosti. I mezi běžnou veřejností je Švejk často citován a napodobován. Často je vnímán jako vzor vychytralého lidského chování v nepříznivých situacích („švejkování").
O oblibě tohoto románu za českými hranicemi svědčí i každoroční Švejkovské slavnosti, které se konají ve městě Przemyśl na jihovýchodě Polska. Nezdolnému vojákovi tam odhalili i pomník. Pravděpodobně nejznámějším ztvárněním Josefa Švejka ale zůstanou ilustrace Josefa Lady a film režiséra Karla Steklého z roku 1956, kde si hlavní roli zahrál Rudolf Hrušínský.
Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Čte Jan Pivec, režie Jiří Roll. Natočeno v roce 1956.

Memoriál Matěje Kuděje je akce, kterou svoláváme vždy koncem října. Pro nezasvěcené, by se dala charakterizovat jako „putování od hospody k hospodě". Duch akce je však opřen o kořeny literární a z našeho pohledu je tak mnohem hlubší. Zdeněk Matěj Kuděj, dobrodruh a nejlepší přítel Jaroslava Haška, je slavnou postavou pražské bohémy.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
PoĹĄli link
Ahoj, podĂ­vej se na zajĂ­mavĂŠ video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.