xVybraná videa
text k videu
Možnosti hrdinů
Výrazný a osobitý, tak by se dal charakterizovat režisér Petr Hvižď. Zůstala po něm řada vynikajících televizních filmů i dokumentárních pořadů. Patří mezi ně i dokument Možnosti hrdinů zachycující historické souvislosti z doby druhé světové války. Zdokumentoval historii paraskupiny Wolfram a osudy jejích členů. Čeští parašutisté byli vysláni na území Protektorátu z Anglie v roce 1944.

Stínoví vojáci 1. díl Cesta do tmy
Třídílný dokumentární pořad Stínoví vojáci zobrazuje nezvykle dramatickou formou dosud málo známé příběhy parašutistů, které vyslalo londýnské ústředí československé armády v období druhé světové války do okupovaných českých zemí, aby zde plnili tajné zpravodajské a odbojové úkoly. Režisér Petr Hvižď zaznamenal desítky unikátních svědectví dosud žijících přímých účastníků těchto speciálních operací a za pomoci hraných rekonstrukcí i archivních materiálů analyzuje jednotlivé klíčové momenty jejich života. Autoři se nevyhýbají ani problematickým otázkám odboje a v nových souvislostech analyzují také chyby, kterých se dopouštěli organizátoři zpravodajských výsadků v Londýně. Autoři akcentovali lidskou stránku událostí před chladným výčtem historických faktů. V prvním díle Cesta do tmy vypráví příběh paraskupin Calcium, Carbon a Clay, které byly nasazený do akce na jaře roku 1944. mimo jiné v něm hovoří bývalý radista skupiny Calcium, Karel Neimezyk, který jen o vlásek unikl smrti při střetnutí s gestapem.

2. díl Soukolí zrady
Druhé pokračování dokumentární dramatu režiséra Petra Hviždě odhaluje prakticky neznámý tragický příběh československých parašutistů ze západu, kteří byli vysazení v roce 1944 v tajných operacích Chalk a Sulphur. Celá událost, která se odehrála nedaleko Příbrami, je otřesným svědectvím o skutečném hrdinství a sebeobětování na straně jedné a o slabosti a zradě na straně druhé. V dokumentu vypovídá poslední žijící člen paraskupiny Chalk, Josef Künzel, který dnes žije v Kolumbii. Při natáčení společně se štábem České televize Brno navštívil po padesáti letech rodiny lidí, kteří byli za války kvůli spolupráci s jeho skupinou deportováni do koncentračních táborů a mnozí z nich tam zahynuli. Příběh je vyprávěn objektivně ve všech souvislostech, které vylučují černobílý pohled na otázku viny. Zvláštní pozornost je věnována metodám pražského gestapa, které se specializovalo na likvidaci parašutistů a jejich spolupracovníků z odboje.

3. díl Dvojí fronta
Dokumentární drama o československých parašutistech ze Západu za druhé světové války popisuje spletité osudy několika těchto výsadků, jejichž členové se po vysazení na území Protektorátu dostali do mezních situací. Dnes s odstupem více než půl století mohou ti, kteří válku přežili, vzpomínat na osudové okamžiky a zpětně hodnotit svá rozhodnutí. Právě výpovědi přímých pamětníků v kombinaci s dobovými archivními materiály nabízejí unikátní pohled na málo známe stránky našeho národního odboje.

Příslušníci výsadků do Protektorátu Čechy a Morava
Výsadky do Protektorátu Čechy a Morava
Glucinium
Barium
Spelter
Potash
Wolfram
Embassy
Operace
Operace Tungsten
Operaca Platinm
Operace Bauxite
x Operace Dukla měla být skončena za 4 dny s tím, že pomůže Slovenskému národnímu povstání. Ze vzpomínek pamětníků je však patrné, že šlo o zneužití vojáků a vojenskou blamáž, ze které později režim udělal slávu. České znění.

Bitva o Dukelský průsmyk byla nejtěžším bojem, kterého se za 2. světové války zúčastnili českoslovenští vojáci na východní frontě. Dodnes se vedou spory o to, zda tento útok před dobře opevněné horské pásmo nestál zbytečně mnoho životů. V dokumentu hovoří pamětníci, kteří proslulou karpatsko-dukelskou operací prošli - bývalí velitelé i vojáci z první linie, ošetřovatelky poraněných i frontoví lékaři. Jejich svědectví doplněné hranými rekonstrukcemi a archivními materiály mapuje průběh celé události. Dokument předkládá některé skutečnosti, o kterých se nikdy otevřeně nemluvilo a zobrazuje i zlomky lidských příběhů, které se v rámci této válečné mašinérie odehrály. První díl dokumentu rekonstruuje příčiny, které vedly k nečekanému masakru československých jednotek hned při zahájení operace a zabývá se otázkou zodpovědnosti našeho i sovětského velení.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.