xVybraná videa
Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase Výstup na Rysy Vysoké Tatry Tatranská Javorina - Zadné Meďodoly - Kopské sedlo- Veľké Biele pleso - Dolina Kežmarskej Bielej vody Slovensko - prírodný klenot Prirodopisný film Zdena Vlacha (2007,SK)  História Tatier  Voda a tatranský les
text k videu
Podobně však napáchalo škody následná rozhodnutí o zachování padlého dříví, aniž by se revitalizovaly velké části dotčeného území - navzdory znalosti a zkušenosti, potvrdily se prognózy problému kůrovce, kteří se množí na dřevo.

Předpovědi lesníků se staly skutečností. Dnes je již situace s kůrovcem neudržitelná, a celé tatranské smrkové porosty velmi rychle usychají. Tento film je jedním z pěti dokumentů, které natočil amatérský filmař, lesník Pavol Král. Vysvětluje význam lesa jako součást koloběhu vody v přírodě a jeho význam pro jarní oblastech, jako jsou ve Vysokých Tatrách, je důležitou součástí střechy Evropy.

Řešení tohoto problému můžete vidět na LesyTanap.sk.

Stará slovenská povesť hovorí: Keď Boh stvoril Zem, rozdelil anjelom krásu, aby ju rozniesli po krajinách. Najmladší z nich si chcel skrátiť cestu cez vysoké pohorie. Nevládal však so záťažou vzlietnuť vyššie. Zavadil o jeden z ostrých štítov a všetka krása sa mu rozsypala po okolitých dolinách.

Starí Slovania dali divokým horám plným zvierat a povier meno Tatry. Dnes vieme, že sú najmenšími veľhorami sveta.

Skúste s nami opatrne nazrieť do ich kráľovstva. Potichu sa rozhliadnuť a nechať svoje myšlienky unášať majestátom prírody. Možno sa dotknete poznania, ako všetko so všetkým na tomto svete súvisí. A možno pochopíte aj svoju zodpovednosť za zachovanie divočiny, ktorá by tu mala ostať aj pre budúce generácie, akoby zamrznutá v čase.

Výstup na Rysy je najpopulárnejším turistickým výstupom, najmä vďaka krásnemu výhľadu z vrcholu. Rysy, nachádzajúce sa na slovensko-poľskej hranici, majú tri vrcholy. Najvyšším je stredný vrchol (2 503 m n. m.) ležiaci na území Slovenska, druhým v poradí je severozápadný vrchol na poľskom území a najnižším je juhovýchodný vrchol (2 473 m n. m.).
x Miniaturní velehory Slovenska - Vysoké Tatry - se chlubily krásným jehličnatým lesem, který obklopoval jeho masiv až do roku 2004. Malá část Tater je dokonce pokryta původním pralesem. Tato vzácná krása byla narušena 19. listopadu 2004 velkou větrnou kalamitou, která poškodila 12.000 hektarů lesů.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.