xVybraná videa
text k videu
Inspekce z televize ABC vstoupila do projektu započtení snížení emisí skleníkových plynů způsobené diváky jejich programu po dobu jednoho roku. Jejich plán měl kompenzovat emise skupováním pozemků brazilského deštného pralesa. výsledky jsou fascinující, šokující a nakonec i zábavné.

Metr pralesa za 1 cent
První díl začíná v Nizozemí, dozvíme se některé otázky týkající se "uhlíkově neutrálních produktů", které to o sobě tvrdí a odhadneme i snížení emisí skleníkových plynů s vlivem na diváky. Od 10. minuty je tým projektu KVW v Brazílii, mluví anglicky a hledají hlavně inzerát ke koupi pozemku nebo společnost s nabídkou prodeje deštných pralesů jako Brazílie Property Group. Zatímco půda deštných pralesů, je levná, život původních obyvatel Amazonie vypadáí být levnější tady, alespoň podle Michaela Greene, generální ředitel Property Group Brazílie. Vůbec ho netankuje, že na té prodávané půdě žijí domorodci.

"Můžu letět do Ameriky s čistým svědomím, protože někdo v Africe přispěl na výrobu bioplynu na vaření." Chris Lang, 06.5.2011

V druhém díle se inspekční tým vydá hlouběji za důsledky CO2 offsetů.
V druhém díle, jsme se rozhodli kupovali pozemkové záznamy inspekce v Brazílii. Je zajímavé, že Martin Greene z Property Group Brazílie zapomenul přinést svůj pas. Žádné otázky na katastru nemovitostí. Ale otázky týkající se řešení kompenzace jsou zvýšeny v rozhovoru s Jutta Kill z Bruselské nevládní organizace Fern.

Kontrolní návštěvy výměry lesa se dějí lodí a hřebíkem přitlučená znamení na stromě oznamují, kdo je vlastníkem této oblasti nebo lesa. Zlatým hřebem je rozhovor s Gertem de Gans z Fair klimate fondu. Je nepříjemné poslouchat jeho vyhýbavé řeči o (pravděpodobně dobře míněném) Evropském povědomí o tom, že náš životní styl s vysokou spotřebou produkující uhlík je kompenzovaný některými z nejchudších lidí na planetě. Profesor Ramos de Castro z Univerzity v Pará dále vysvětluje některé z křivd obchodu s emisními povolenkami, jako obviňování místních obyvatel nebo domorodců pro ničení deštných pralesů. Místo nich však nesou zásadní vinu za následky velké průmyslové koporace, nadnárodní zemědělství a plantáže.

Program končí oznámením: "Pokračování příště ..." těšíme se tedy na pokračování dalších dílů. Kompletní přepis dialogů

x Holandská TV natočila dvoudílný pořad na téma iracionálního kupčení s emisními povolenkami. Provádí se například prostřednictvím levného prodeje půdy v deštných pralesech Brazílie.

Pozn. Spottera: Pro pochopení závažnosti problému je klíčové pochopit také širší souvislosti.
Existují firmy, které na vlně "ekologie" obchodují, prodávají půdu a emisní povolenky, vyrábí geneticky modifikované plodiny a hnojiva. To není dobrý přístup a velmi často tak zkreslují smysl sdělení o klimatických následcích a úsilí k udržitelnému životu.
Na druhou stranu jsou neziskové ekologické organizace, které skutečně usilují o záchranu pralesů i tím, že pořádají sbírky, nebo přináší rozvojovou pomoc do regionů, kde právě ty jiné "zelené" organizace bezostyšně podnikají...
Oba typy činnosti jsou naprosto zásadně rozdílné. Pouze pro povrchní a ukřičené anti-ekologické fanatiky splývají a tak rádi poukazují na to, jak ekologisti vydělávají miliony... Nikdy se však nedostanou k tomu, kdo skutečně ty zmiňované miliony končí.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.