xVybraná videa
text k videu
Sýrie je po Libyi, Tunisu a Egyptě dalším cílem koloniálních snah globálních uskupení, v přímé linii "revolucí" tzv. arabského jara. Výpovědi o tom, o čem tento konflikt je, kdo má o něj zájem, jaké prostředky používá a kam eventuálně směřuje. Už 1,5 roku probíhá v Sýrii válka, nekonečný seznam speciálních operací, vítězství a porážek. Konfrontace mezi vládními silami a ozbrojenou opozicí se zbraněmi v ruce a ve vysílání světových médií.

O lokálních bojích se diskutuje za hranicemi státu, jelikož výsledek této války ovlivní nejen budoucnost Sýrie. Zdejší situace rozděluje svět na dva tábory. Tohle je beze slov další vnitřní konflikt, který bude mít dopad na celý svět. Televizní štáb VGTRK strávil 2 měsíce spolu se syrskou armádou a mezi obyvateli horkých míst, aby dostal odpověď na složité otázky.

S kým bojuje syrská armáda? Za co bojuje syrská opozice? Proč je v tomto konfliktu tolik zaujatých stran? Tento film nebyl vytvořen v redakci, ale v bojových podmínkách, tak aby co nejvíce nastínil situaci, která zde panuje.

Role BBC v syrské válce
Následující zpráva obsahuje znepokojivé záběry. Takhle stránka BBC ve svém pořadu Panorama 30.srpna 2013 uvedla zprávu od reportérů Iana Pannella a Darrena Conwaye. Příběh obsahoval video, natočené v Aleppu na severu Sýrie, neznámého ředitele školy, které dokumentuje minuty po útoku napalmu na jeho školu syrskými ozbrojenými složkami 26.srpna.

Podle zprávy "ďábelské" jednotky Bashara Asada, které zrovna tu dobu zrovna vytvářely strategickou výhodu nad protivládními rebely a zahraničními žoldáky, neměly nic lepšího na práci než napadnout školu bez žádného vojenského zájmu napalmem, aby mezinárodní média a zvláště BBC Panorama mohla příběh převzít a odvysílat jej západnímu publiku přesně v době hlasování Britského parlamentu o tzv. "humanitární intevrenci" v Sýrii, kterou prosazoval premiér David Cameron, aby se takovým zločinům předcházelo. ...Svět by neměl přihlížet..

Jsou Asadovy síly tak blbé? Samožřejmě, že ne. Nezabralo dlouho, aby si několik mezinárodních komentátorů a pozorovatelů všimlo spousty nesrovnalostí ve videu a celkovém příběhu. Italský autor Francesco Santoianni poukazál, jak byl celý příběh nepřesný, vyvolal tak podezření, že celé video mohla být fabrikace. Následuje jeho analýza. Zaprvé, napalm je látkou, která vytváří teploty mezi 800 - 1200 stupni Celsia.

Jinými slovy, přímé vystavení nikdy nikdo nepřežil. Tyto fyzické charakteristiky znamenají, že když byl napalm použit během války, tak byl hlavně použit pro zničení oblastí s velkou vegetací, a ne v městských oblastech, kde se častěji používá bílý fosfor, jak Spojené státy použily v roce 2005 ve Fallůdži a Izraelské armáda v Gaze v roce 2008. Tak či tak BBC očekávala, že je její diváci uvěří, že Asadovy jednotky použily zastaralý napalm na školu.

A to ve škole s žádnými učitelskými prostředky, ale s bazénem v zadní části. Oh, ano. Případ uzavřen, musí to být škola. Zdroji ze Sýrie nám bylo také řečeno, že školní rok nezačal do 15.září, takže co tito všichni lidé dělali v zavřené škole? Ve videu je nám také ukázán pár zimní bot, není jasné, jak se tam v srpnu dostaly, a dámská bota. A co obuv obětí? Jaktože je nedotčená?

Skoro každé britské noviny, které příběh převzaly, nás informovaly, že "útok zabil více jak deset školáků a spousta byla vážně zraněna." I přes varování o znepokojivých záběrech nám ale nebyly ukázány těla, nebo truchlící rodiče. V jednom záběru se jedno dítě třese. Jeho kůže je nedotčená stejně jako jeho vlasy. To s napalmem nesouvisí. A co je ta bílá látka na jeho těle?

Určitě to nemůže být chemikálie vystřelené ze stíhaček - to by poškodilo jeho vlasy - tak musíme předpokládat, že jde o nějakou mast první pomoci. Ten, kdo to dělal, se ani neobtěžoval sundat z jeho zápěstí hodinky. Nikdo se zdá se o to dítě nestará, jedinou osobou, která má nějaký zájem, je kameraman. Méně přesvědčujícím je pár, který na videu používá dobře procvičené nadávky v arabštině.

Je tu ale problém: obličej ženy je pokryt stejnou bílou látkou. Pár právě přijel do tzv.nemocnice, takže nemůže jít " o nějaký druh mastičky první pomoci." Musí to být "chemikálie na způsob napalmu." Máme věřit, že chemikálie "na způsob napalmu", vystřelená ze stíhačky, nějak skončila nastříkaná na obličeji této ženy, která má nedotčený šátek? Tohle má být provizorní nemocnice.

Na zemi se třese pět dospělých - tři z nich mají nedotčené oblečení, podívejte se ale na tohohle: postaví se a odejde, nejspíš se rozhodl, že toho mád dost. Mimochodem, pořád vidíme zdravotníky z tzv.charity Hand in Hand for Syria, která jen tak náhodou šetří popáleniny z chemických zbraní bez rukavic, z nějakého důvodu ale měli plynové masky. A dokonce i prachovou masku - co to je?

Tato žena je Dr.Rola, hvězda tohoto videa. Mezi zdravotníky byla britskou doktorkou navštěvující charitu Hand in Hand. ..Je tu absolutní chaos a masakr. Máme velký příliv něčeho co vypadá jako vážné popáleniny, nejsem si jistá, muselo to být něco jako napalm. Pak je tu samozřejmě část ukazující rozrušeného místního, který svůj silný vztek směřuje na mezinárodní komunitu, vždy kritizovanou jako neschopnou a věčně zablokovanou v jednání.

PR rozhodla, že taková postava musí být s tragédií spojena, a to bez detailů, a že když mluví na kameru, tak nesmí mluvit místním jazykem, což by pro západní publiku znělo jako teroristické plácání, spíše ale improvizovanou řeč v dokonalé angličtině. Musí to dokonalé, aby to znělo jako napsaný a dobře nacvičený projev, nebo s nápovědou. Tato PR přece fungovala v Libyi.

Jste OSN! Voláte pro mír! O jaký mír voláte? Vidíte to? Co chcete vidět? Chceme vidět lidi, chceme žít! Je tohle našim právem na život? Všechny tyto absurdity byly odhaleny okamžitě po vydání videa na kanálech BBC. Takže, proč o nich mluvíme zase? Jedním důvodem je to, že samotná BBC, nejspíše poté, co dostala desíty stížností od diváků, kteří neocenili urážku své inteligence, se rozhodla zachránit vše, co mohla, a největší nepovedenou scénu vymazala.

A tady se to stává děsivým. Protože to nutí si myslet, že tohle nebyl případ, kdy BBC naivně sežrala příběh prodaný anti-syrským PR strojem, (to by nebylo poprvé), ale že BBC aktivně vytvořila produkt, který měl ovlivnit veřejný názor k intervencionistické pozici. Pro takový produkt existuje jen jedna definice: propaganda. Lidskoprávní aktivista Craig Murray si uvědomil, že rozdíl mezi prvním a druhým vydáním videa je ve slovech Dr.Roly.

Poslechněte si původní verzi s odkazy na napalm. ...Je tu absolutní chaos a masakr. Máme velký příliv něčeho co vypadá jako vážné popáleniny, nejsem si jistá, muselo to být něco jako napalm. A teď poslouchejte tu upravenou: Je zde abolutní chaos a masakr, máme velký příliv něčeho, co vypadá jako vážné popáleniny, zdá se, že to musí být nějaká chemická zbraň, nejsem si jistá. Zmínka o napalmu jen tak náhodou zmizela.

Oba klipy mají stejnou zvukovou kvalitu: se svou technologií toho BBC dokáže spoustu, Dr.Rola měla také prachovou masku, která nechala zmizet všechny stopy zahrnující dabování, synchronizaci rtů, atd. Upravený audioklip musel být přidán až později, což nás nutí se ptát: jak si můžeme být jistí, že původní audio nebylo vytvořeno a nahráno ve studiu?

Robert Stuart pro Media Lenses Forum poukázal, že Dr.Saleyha Ahsan, zahrnutá v nové verzi videa, je filmařkou s vojenskou minulostí: je bývalou kapitánkou Zdravotních sborů Královské armády a novinářkou na volné noze. Byla zapojena ve vytváření produktu? Minulost samotné Dr.Roly je také zajímavá. BBC samozřejmě není cizí: tady ji můžete vidět v politickém programu zastávajícím bombardování Sýrie.

Cítím, že svět za poslední dva roky selhal, teď je čas jednat. Zajímavým také je, že charita Hand in Hand for Syria, kde Dr.Rola údajně pracuje jako dobrovolný zdravotník, má ve svém logu vlajku z éry francouzské kolonizace, kterou používá opoziční koalice. Tohle je spojení, které BBC neshledávala vhodným pro diváky.

Pro ty, kteří věří v to, co z reputace mediálních standartů a vyváženého zpravodajství zbylo, je zde další užitečná informace: The BBC Media Action (dříve BBC World Service Trust) s chytlavým sloganem: "Přeměna životů skrz média po celém světě." V zajímavé zprávě na své stránce BBC Media Action vysvětluje: V roce 2008 BBC Media Action spustila svůj tříletý projekt "Sociálně zodpovědné mediální platformy v Arabském světě" za pomocí peněz od Britského MInisterstva zahraničí.

Oficiálním syrským partnerem, schváleným Ministerstvem informací ve jménu BBC, byl Syria News. Projekt má za úkol vytvořit interaktivní online výcvikovou platformu, Ara2 Academy, pro syrské novinářské a blogující komunity a vytvoření sítí mezi nimi. Tohle odráží měnící se status blogerů v regionálních médiích a odpovídá jejich touze stárt se věrohodnými sociálními komentátory.

Projekt také podpořil Syria News jako příklad pro dlouhodobou nezávislou mediální organizaci s manažerským personálem zapojeným ve studiích v Londýně a v lekcích obchodního rozvoje. BBC Media Action nespolupracuje ve výcviku blogerů s místním partnerem, protože by to znepřátelilo a vyloučilo části blogující komunity.

BBC místo toho spolupracovala s informální sítí blogerů po celé zemi a ze vzdáleného vzdělávacího systému (Ara2 Academy) rekrutovala mentory, kteří cvičili v Londýně a Damašku." Nikdo by si nemohl přát lepší popis trojského koně financovnaého jednou vládou pro destabilizaci druhé. Ještě jednou si projdeme časovou osu: tříletý projekt BBC Action Syria začal v roce 2008. Syrská "vzpoura" začala v únoru 2011. Překlad: http://wertyzreport.com

x Situace na Blízkém východě dlouhodobě připomíná patovou partii šachu. Pro Izrael ani pro Sýrii taktický ústup bez boje nepřipadá v úvahu a rozhodný útok se může změnit v katastrofu. Obě strany tak vyčkávají, aniž by přesně věděly, co jim další vývoj přinese. Přesto je tato hra zajímavá a přitahuje pozornost jiných hráců, kteří by rádi promluvili do jejího osudu. Dokument z roku 2008, české znění.

Reporter Ghaith Abdul-Ahad cestuje do srdce povstání, s rebely, kteří rozpoutali totální útok na síly prezidenta Bašára al-Asada v ulicích největšího města Sýrie. V rámci "osvobozených zón" v blízkosti města Aleppo, rebelové nejen bojují proti syrské armádě, ale bojují proti sobě. Reportáž zkoumá, jak se prezident drží u moci.

Prvním videem, které jsme se k tématu rojavské revoluce a (nejen) kurdského odboje vůči teroristům z Daesh (na Západě znamým pod pojmem Islámský stát/ISIS) rozhodli přeložit, je krátký dokument britské stanice BBC nazvaný Rojava-Skrytá syrská revoluce. I když je místy poměrně schematický, myslíme si, že ve svých 22 minutách poskytuje docela objektivní souhrn tamního dění a dává možnost utvořit si obrázek o celkové situaci i bez nutnosti číst předem další texty k jeho pochopení.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.