xVybraná videa
text k videu
Abrahám Lincoln
Abraham Lincoln, 16. prezident Spojených států amerických, první prezident, který zemřel zákeřnou rukou atentátníka. Abraham Lincoln, legendární politik, mající čestné místo v americké a světové historii jako státník a bojovník za svobodu, který se významně zasloužil o zrušení otroctví a zamezil, byť za cenu občanské války, rozpadu Unie.

Ačkoliv jsou názory a činy Abrahama Lincolna z pozdních let jeho života docela dobře známé, neboť existuje řada dokladů, dokumentů a památek na něj, mnoho se neví o jeho životě v mladém věku, ani o jeho politických názorech zpočátku jeho kariéry. Byl tento uvážlivý muž uvážlivý i v mladém věku? Proč vlastně byl proti otroctví a otrocké práci, co jej k tomu vedlo, měl k tomu i nějaké osobní důvody?

Byl tento politik vždy tím zásadovým mužem, jež šel neohroženě za svou ideou, nebo byl někdy v časných letech své kariéry populistou a rád se předváděl? Podívejme se tedy spolu do starých záznamů a utvořme objektivnější obraz Abrahama Lincolna nejen jako politika, ale i jako člověka. Obraz pravdivější a objektivnější, než oficiální životopisy. Podívejme se na jeho skrytou motivaci i skrývanou minulost. Podívejme se spolu za kulisy na muže, prezidenta, státníka, jehož postřelil atentátník John Wilkes Booth dne 14. dubna 1865.

Adolf Hitler
Adolf Hitler v Nemecku zriadil absolútnu diktatúru. Agresívnou politikou voči okolitým krajinám vyvolal v Európe druhú svetovú vojnu. Bol inšpirátorom a hlavným organizátorom masového vyvražďovania obyvateľstva a vojnových zajatcov v okupovaných krajinách, osobitne v ZSSR. Za nepriateľov Nemecka považoval najmä Židov, Rómov, Slovanov, homosexuálov, zdravotne postihnutých, ale aj politických oponentov. Bol zodpovedný za hmotné a morálne zničenie Nemecka.

Král Artuš
Legenda o králi Artušovi a rytířích kulatého stolu - jedna z nejromantičtějších středověkých legend a také jedna z nejkrásnějších, známá nejen v místě svého zrodu, ale po celém světě, která ožívá v dalších a dalších filmových a televizních zpracováních, v nichž se objevují slavná herecká jména. Příběh cti a slávy, příběh slavného krále Británie, příběh statečnosti, lásky a zrady. Je však tato legenda pouze vybásněným příběhem, nebo má historické pozadí?

Je král Artuš a jeho rytířská skupina, jeho hrad Kamelot a meč Excalibur pouze krásná pohádka či pověst? Odborníci na historii středověké Británie, jež tehdy ještě nebyla „Velkou", zkoumají historické záznamy a archeologické nálezy aby odhalili, zda tato legenda, tento krásný a romantický příběh má reálné historické jádro. Pátrání není uzavřeno, neboť práce historiků, zejména při zkoumání tak vzdálených dávných událostí málokdy skončí jasným závěrem a důkazem.

Práce historiků bude pokračovat možná ještě velmi dlouho. Ale z dosud nalezených a prozkoumaných historických pramenů je vcelku jasné, že příběh o králi Artušovi své faktické historické jádro má, byť se v legendách o něm možná spojují osudy více lidí a není úplně jisté, která z historicky doložených osobností je tím „správným králem Artušem".

Nabízíme vám tedy zajímavá fakta, přesvědčivé, či méně přesvědčivé důkazy, a zajímavé teorie o králi Artušovi i o zrození jeho legendy. Poučte se i pobavte a vzpomeňte si na tento dokument, až zase budete v televizi, v kině či na DVD sledovat některý z filmů o králi Artušovi, rytířích kulatého stolu a meči Excalibur.

Lawrence z Arabie
Thomas Edward Lawrence pochádzal zo starodávnej šľachtickej rodiny. Jeho rodičia však nežili práve podľa vtedajších noriem. Splodili päť synov a nik­dy sa nezosobášili. Dôvod bol jednoduchý: Lawrenceov otec bol už ženatý. S bývalou guvernantkou svojich detí z legálneho manželstva žil nadivoko. Malý Lawrence nebol dobrý žiak, často sa potuloval, utekal z domu aj z internátu. Už vtedy sa ukazovalo, že nebude nijakým domasedom...

Marco Polo
Marco Polo (* 15. september 1254, ostrov Korčula alebo Benátky - † 8. január 1324, Benátky) bol benátsky kupec, ktorý sa preslávil svojimi správami o cestách v Číne. Bol to prvý Európan, ktorý podrobnejšie poznal východnú Áziu...

Muž se železnou maskou
Je rok 1717. Spisovatel, filozof, básník a dramatik Francois Marie Arouet, jež užíval pseudonymu Voltaire, je uvržen téměř na rok do Bastily, nejznámějšího francouzského vězení, za pomluvy a kritiku Filipa II Orleánského, Prince regenta francouzského království a bratrance krále Ludvíka XIV, zvaného Král Slunce. Nenávist k Bourbonům, vládnoucí dynastii, a k absolutní monarchii vůbec, kterou Voltaire cítil již dávno před tím, se ještě stupňuje.

V roce 1739 začíná Voltaire psát dílo „Doba Ludvíka XIV.", jež se stane součástí Filozofického slovníku. V knize se poprvé objevuje postava Muže se železnou maskou, muže, kterého král Ludvík XIV., podle autora, dal uvěznit v železné masce, která nesměla být sejmuta. Příběhu se po Voltairovi ujímají další spisovatelé - například Germain-François Poullain de Saint-Foix a zejména Alexandre Dumas.

Podívejme se nyní do této tři sta let vzdálené minulosti, do starých dokumentů a řekněme si co je na této legendě pravda, co fabulace, či dokonce lež. Uvažujme společně, z jakého důvodu byla Voltairem napsána a zda měl pro její vyprávění důkazy či informace. Zeptejme se odborníků na historii, vězeňství i lékařství, zda je něco takového vůbec možné.

Narození Ježiše Krista
Ježíš Nazaretský či Ježíš z Nazareta, je ústřední postavou křesťanství. Ježíš veřejně působil asi od roku 28 jako pocestný kazatel v oblasti dnešního Izraele a západního břehu Jordánu. Hlásal brzký příchod Božího království a vyzýval k obrácení či pokání. Kolem roku 30 jej Římané v Jeruzalémě ukřižovali. Křesťané považují Ježíše za Židy očekávaného Mesiáše, Spasitele lidstva a Božího Syna, muslimové za jednoho z nejvýznamnějších proroků.

Nostradamus
Nostradamus - již toto jméno, vzniklé polatinštěním jména Michel de Nostre Dame, zní našim uším tajemně. A co teprve když se začteme do jeho mnohosmyslných čtyřverší... Nostradamus se narodil roku 1503 v jihofrancouzské městečku Saint Remy de Provence. Studoval v Avignonu a jako mladý muž se živil jako mastičkář a podomní obchodník s léky. V dvaceti šesti letech se zapsal ke studiu medicíny na univerzitě v Montpellieru, ale studia nedokončil.

Přesto si otvírá lékařskou praxi v Agenu v Jižní Akvitánii. Současně se stává astrologem a věštcem. Slávu získává, když předpoví, že se stane něco významného francouzskému králi Jindřichovi II. a ten po několika měsících umírá na následky zranění v rytířském klání. Stává se královským dvorním astrologem a věštcem a je povolán na několik královských dvorů, mimo jiné i na dvůr císaře Rudolfa II. Habsburského do Prahy.

Zatímco v 19. století bylo jeho jméno ve francouzštině posměšným synonymem pro pouťového mága, ve dvacátém a našem století se jeho proroctvím dopřává pozornosti, která dále roste v důsledku jejich šíření internetem. Proroctví jsou skládána hned z několika jeho vzájemně nesouvisejících veršů a upravována tak, aby odpovídala událostem, jež právě proběhly... Jak to tedy je s Nostradamovými proroctvími a jak je to s jeho geniální jasnozřivostí? Podívejme se na jeho proroctví očima historiků a odborníků na astronomické a astrologické výpočty.

Robin Hood
Robin Hood, slavný rebel, bojující s nottinghamským šerifem, skvělý lučištník, rozený vůdce, přítel krále Richarda zvaného Lví Srdce, král Sherwoodského lesa, partner krásné dívky Marianny. Je tato legenda pouze vybásněným příběhem, nebo má historické pozadí? Byl Robin Hood pouze baladickým hrdinou, nebo se jedná o historickou postavu, o níž lze najít záznamy ve starých dokumentech a archívech? Odborníci na historii středověké Británie, jež tehdy ještě nebyla „Velkou", zkoumají historické záznamy a archeologické nálezy aby odhalili, zda tato legenda, tento krásný a romantický příběh má reálné historické jádro.

Pátrání není uzavřeno, neboť práce historiků, zejména při zkoumání tak vzdálených dávných událostí málokdy skončí jasným závěrem a důkazem. Bude tak pokračovat možná ještě velmi dlouho. Ale z dosud nalezených a prozkoumaných historických pramenů je vcelku jasné, že Robin Hood žil, že příběh své pravdivé historické jádro má, byť se v legendách o něm zřejmě spojují osudy nejméně dvou mužů a není úplně jisté, která z historicky doložených osobností je tím „správným Robinem Hoodem".

Nabízíme vám tedy zajímavá fakta, přesvědčivé, či méně přesvědčivé důkazy, a zajímavé teorie o králi Sherwoodského lesa Robinu Hoodovi, a jeho skupině ostrých chlapíků i o zrození jeho legendy. Poučte se i pobavte a vzpomeňte si na tento dokument, až zase budete v televizi, v kině či na DVD sledovat některý z filmů o anglickém králi zbojníků, Robinu Hoodovi.

Romanovci
17. července 1918 v Jekatěrinburgu, v domě, který zkonfiskovali obchodníkovi Ipatijevovi, zavraždili bolševici carskou rodinu a jejich personál - bývalého cara Mikuláše II., jeho manželku carevnu Alexandru a pět jejich dětí: dvaadvacetiletou Olgu, dvacetiletou Taťánu, osmnáctiletou Marii, šestnáctiletou Anastázii a následníka trůnu, careviče Alexeje, jemuž bylo teprve čtrnáct let. S nimi byli zavražděni komorná Demidová, lékař Dr. Botkin, komorník cara a kuchař.

Vražda byla provedena na příkaz V. I. Lenina, Trockého a Sverdlova - nejvyšších představitelů bolševického Ruska... Průběh vraždy, při které byly oběti brutálně mláceny, mučeny a zohaveny a jejich majetek rozkraden, je poměrně dobře zdokumentován. Zdokumentováno je i to, co se dělo s těly zavražděných - těla byla rozsekána sekyrami, polita kyselinou a benzínem a zapálena.

Deset dní po vraždě Jekatěrinburg osvobodili československé legie a ruští kozáci věrní prozatímní vládě a zahájili vyšetřování vraždy za předsednictví krajského vyšetřujícího soudce v Omsku, Sokolova. Co však chybělo, bylo nalézt ostatky carské rodiny, identifikovat je a důstojně pohřbít. A také odhalit některá neznámá fakta o tom, jak na uvěznění carské rodiny reagovali jejich příbuzní a současně spojenci - britská královská rodina.

Colin Powell
Zní to skoro jako pohádka: mladý afroameričan jamajského původu v 17 letech narukuje do americké armády, kde velice rychle postupuje až do hodnosti generála. Stává se poradcem pro národní bezpečnost a během válečného konfliktu v Perském zálivu v roce 1991 stojí v čele sboru náčelníků. Jeho popularita roste a v polovině 90. let Powell zvažuje kandidaturu na prezidenta Spojených států amerických. Dle průzkůmů veřejného mínění jsou jeho šance na zvolení tak vysoké, že se ho bojí i demokratický kandidát Bill Clinton. Zákulisní hry však nakonec rozhodují jinak...

Severní Korea: portrét rudého diktátora Kim Čong-il
Jeho osobní život je klasifikován jako státní tajemství. Kvůli vlastní bezpečnosti si pořídil jadernou zbraň a své kritiky neváhá trestat smrtí.

Hon na bin Ládina
Nejhledanější terorista světa není ani po letech od útoku na newyorské obchodní centrum dopaden. Možná už ani nežije. Kolik úsilí stojí za mezinárodní honičkou vedenou Spojenými státy? Tajné služby hledají bin Ládinův úkryt někde mezi Pákistánem a Afghánistánem, v srdci teroristické sítě al-Kajda. Chtějí jej ale opravdu najít?

Železné dámy z Libérie
Vypadá to až pohádkově: v zemi, která byla čtrnáct let zmítána občanskou válkou, se ujala vlády vzácná moudrá žena a začala napravovat stav věcí... Ale tak jednoduché to Ellen Johnson-Sirleaf zase neměla. Od ledna 2006, kdy nastoupila do funkce prezidentky Libérie a sestavila vládu s ženami v klíčových pozicích, byla aktivní členkou opozice a velmi dobře věděla, co a jak by se mělo v zemi změnit. Ve funkci ovšem velmi rychle pochopila, že se musí vyzbrojit obrovskou trpělivostí a přesvědčit i občany, že nemohou očekávat změny hned. Dokument sleduje první rok její vlády, její mnohdy až sisyfovskou snahu o dílčí zlepšení těch nejbanálnějších záležitostí.

Romano Prodi
Dokument o předním italském politikovi.

Silvio Berlusconi
Kontroverzní politik, mediální magnát a majitel jednoho z nejlepších fotbalových klubů na světě. To vše a mnohem víc v sobě skrývá osobnost Silvia Berlusconiho.

Charisma v politice - řeč těla
Má obsah mluveného projevu v politice takový význam, jaký mu obvykle přičítáme? Jaký má nonverbální komunikace dopad na vyznění projevu: grimasy, gesta, intonace. Jaké jsou emocionální a racionální prvky, které rozhodují o pozitivní - nebo negativní reakci na daného politika? Proč jsou někteří politici charismatičtější než jiní? Charisma je kombinace schopnosti navázat kontakt s posluchači a vést s nimi dialog. Proto je charisma velmi dobře patrné u amerických státníků jako Ronald Reagan a Bill Clinton, kteří jsou si v tomto ohledu podobní.

Charisma spočívá rovněž v určité souhře s obecenstvem. Charisma znamená, že slova řečníka nezapůsobí jen na jeho bezprostřední okolí, ale budou mít dopad i na mnohem širší okruh posluchačů. Je to schopnost upoutat pozornost, takže lidé budou obracet svůj zrak k jeho nositeli, v kombinaci se schopností ovlivňovat jejich pocity a dokonce i to, co si myslí a jak se chovají. Charismatický člověk je ten, který na vás zapůsobí, který vás zaujme, který vás přitáhne, který má určitý šarm a vy mu důvěřujete.

Šimon Peres
Do vrcholné politiky vstoupil na samém počátku státu Izraele, přesto dlouhá léta prohrával. Stvořil Izraelský jaderný program a zároveň bojoval za mír. Dokument o Šimonu Peresovi, novém izraelském prezidentovi.

Večeře s prezidentem Mušarafem
Jsou diktátoři vůbec někdy dobří? Tvůrci dokumentu "Večeře s prezidentem" nás při hledání odpovědi na tuto otázku zavedou do Pákistánu, kde povečeříme jak s jejím autoritativním prezidentem Mušarafem a jeho matkou, tak vyslechneme názory obyčejných chudých obyvatel této země.

Abdalláh II.
Jordánský král - duší voják, okolnostmi přinucen vládnout. Dokument o výrazné politické osobnosti Blízkého východu. Portrét vzdělaného státníka s pokrokovými názory. Jakým výzvám tento politik musí čelit? A proč zcela přirozeně dokáže cestovat turistickou třídou?

Ruští milionáři
Oligarchové. Kontroverzní dravci současného Ruska. Jsou mladí, dynamičtí a pohádkově bohatí. Nebojí se riskovat, i když vědí, že cena za úspěch může být hodně vysoká.

Chodorkovskij - vězeň Kremlu
Michail Chodorkovskij patřil k nové generaci ruských oligarchů. Rozdělil Rusko na dvě poloviny. Jedni ho považují za mučedníka, druzí za obyčejného zloděje. Postavil se prezidentu Putinovi a vysloužil si vězení.
x Colin Powell, Fidel Catro. Dále seriál Portréty záhadných osobností historie v českém znění.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.