xVybraná videa
text k videu
Byl jsem na pohřbu Lenina
Profesor Jiří Brauner kromě tohoto stihnul zažít 1. světovou válku, císařsko-královskou Vídeň. Pamatuje meziválečné Brno, kde vystudoval českou techniku. Setkal se se Šmeralem, Janáčkem a Baťou, biskupem Gorazdem, s Gottwaldem i generálem Svobodou. Je jedním z otců poválečné energetiky v Československu. Byl náměstkem ministra, ředitelem Brněnské teplárny i vyhozeným osmašedesátníkem, který veřejně odmítl sovětskou okupaci. Mnohokrát projevil profesní i občanskou statečnost a byl připraven za to nést důsledky. Jde o osud muže, který přežil svou generaci, a jako jeden z mála se dožil obnovení demokratické společnosti v naší zemi.

Vážený Leonide Iljiči
Dokument o tom, jak je spravedlnost někdy až moc slepá a jak se někdy neumíme vyrovnat s naší minulostí. Zvláštní moment v pohnutých událostech srpna 1968 představují tzv. zvací dopisy, jimiž se pětice členů Ústředního výboru KSČ obracela s prosbou o pomoc na tehdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva. Prosba o "poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici" sice nebyla důvodem napadení Československa, nicméně posloužila Brežněvovi jako vítané posvěcení jeho kroků. Dokumentární film podrobně rekonstruuje historické události a lidské pohnutky, které vedly k sepsání dopisů, a taktéž příběh hledání pravdy o dopisech, jenž trvá od roku 1968 až do současnosti. Dokument přináší mimo jiné i unikátní záběry, které pořídil tým českých kriminalistických expertů na začátku devadesátých let při pátrání v moskevských archivech.

V. I. Lenin
Miliony lidí povstaly jeho jménem a toužily změnit svět. A taktéž miliony proto zemřely. Dnes, v době, kdy máme přístup k archivům a díky svědectví lidí, jenž promluvili, můžeme sestavit portrét otce velké ruské revoluce. Tento portrét boří všechny mýty, které o něm kolovaly. Exponovat Lenina znamená rozkrýt celé století – jeho iluze, ambice, utopie a barbarství – vše ve jménu ideologie. Dnes můžeme tvrdit s jistotou, že před smrtí měl Lenin pochybnosti o správnosti své cesty, o tom, zda může socialismus zvítězit. Nevíme, zda někdy projevil lítost nad těmi, kteří jeho vinou zahynuli. Neexistuje o tom žádné svědectví…
x "Z trochu jiného soudku je dokument Zory Cejnkové Byl jsem na pohřbu Lenina. Stoletý hrdina tohoto snímku se narodil českým rodičům na krvavou neděli roku 1905 v carském Petrohradu. Dramatický den jakoby předznamenal jeho neuvěřitelný životní příběh, který je osobním svědectvím osudových dějinných zvratů minulého století. V Rusku prožil bolševickou revoluci, občanskou válku i hladomor. Setkal se s československými legionáři i s řáděním ČEKY, bolševické tajné policie. Ve svých devatenácti letech byl na pohřbu V.I.Lenina na Rudém náměstí v Moskvě. Před Stalinem utekl do vlasti svých rodičů, Československa."
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.