xVybraná videa
x Reportáže nezávislé filmové a zpravodajské produkce Journeyman Pictures.

Pobřeží slonoviny bylo kdysi pýchou Afriky, nastoupilo cestu s rodící se demokracií a rostoucí prosperitou. Teď, v roce 2008, leží na pokraji občanské války, její ekonomika je v troskách.

Soweto v Jihoafrické republice je přeplněno gangy mladých mužů, kteří dávají přednost trestné činnosti v drsné realitě života v ghettu. S nezaměstnaností a chudobou které charakterizují život v ghettu, gangy prohledávají celé čtvrti Soweta a rozsévají strach do života obyčejných obyvatel. Mladíci jsou učeni, aby se starali jen o sebe.

Válka kanibalů (1996): Chtěli jsme přivézt exkluzívní zprávu jak začíná proces s bývalým liberijským diktátorem Charlesem Taylorem, odhalující zvěrstva spáchané Taylorovými muži.
Natočeno uprostřed občanské války, obsahuje záběry Taylorových příznivců, kteří připravují k jídlu lidské srdce a také vzácný rozhovor s Taylorem. Film začíná gigantickými vojenskými vrtulníky USA vznášejícími se nad Monrovií. Praskání kalašnikovů, "liberijská hudba", se opakuje všude kolem v prázdných ulicích. Toto je město bez zákonů lidskosti, jak je známe. Objevujeme skupinu dospívajících NPFL bojovníků na barikádě. Mrtvoly leží u nohou, jejich těla rozřízli od shora dolů, ve stylu africké voodoo oběťi. Chlapec vytahuje kbelík, z kterého hrdě vytáhne lidské srdce. "Když najdu svého nepřítele, sním ho", chlubí se. "Ale jen já jím jen vojáky, ne civilisty. Jsem samozřejmě lidská bytost. " Někteří bojovníci se domnívají, že tím, že jí nepřítele, dostanetou jeho moc.
Charles Taylor shrnuje: "Slyšeli jsme o přímém kanibalismu, ale to je otázka války. Neexistuje žádná civilizovaná válka. Smrt je smrt." Pro tuto chvíli je klid. OSN má odzbrojená vojska na ulicích. Trh v Monrovii je opět plný lidí. Ale mnozí si myslí, že mladí kanibalové z Libérie zašli příliš daleko: lékař prorokuje katastrofu, když se kanibalové stanou budoucími vůdci.

Grand Theft Congo 2005
Hlavním problémem, kterému čelí Afrika je korupce a řízení zdrojů. V Demokratické republice Kongo, krade armáda nerostné suroviny, které prodává západním společnostem.
Na vzdáleném dolu ve střední Demokratické republice Kongo, pracovníci s pochodněmi vybírají místa, kde těžit v načervenalé zemi. Dolují kasiterit, minerál zásadní k výrobě notebooků a mobilních telefonů. Mezi horníky jsou rozptýleni vládní vojáci Konga - v civilu před kamerou - doslova nutí většinu pracovníků k práci se zbraní u hlavy. "Vojáci vždycky kradou všechno. Dokonce přicházejí střílet lidi dolů do dolu" stěžuje si Regina Maponda. Západní chamtivost po kasiteritu podněcuje boom - na letišti poblíž dolu vojáci pečlivě střeží svou kořist, která se vydává na cestu do Japonska a na Západ. Konfliktní těžba je prokletí, ale je těžké to pochopit, co s tím lídři zemí G8 mohou udělat.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.