xVybraná videa
text k videu
Mzda, ze které se dá uživit
Jak dlouho musíte pracovat, abyste se uživili? A co lidé, kteří pro nás vyrábějí zboží naší každodenní spotřeby? Podívejte se na krátký dokument z kambodžských továren, kde se vyrábí zboží pro nám známé značky. Zatímco těmto značkám zisky rostou, mzdy dělnic jim stěží umožňují uživit se vlastní prací.

Přitom nárok na mzdu pokrývající životní potřeby je jedním ze základních lidských práv. Existují iniciativy, které prosazují zavedení takové mzdy, která by pokryla základní životní náklady a umožnila důstojný život pro dělnice i jejich rodiny. Dokument vznikl ve spolupráci s Clean Clothes Campaign.

Země úsměvů
Thajsko je jednou z nejrychleji rozvíjejících se ekonomik v regionu. Zde se podíváme blíže na problematiku a příčiny politických nepokojů v Thajsku.

Čtyři Češi a jeden Slovák se rozhodli opustit svou zemi, své rodiny i povolání a odstěhovali se do vzdáleného Thajska, aby tam začali svůj druhý život. Jaká byla jejich dobrodružství, mají štěstí nebo smůlu v novém domově? Jaké záhady této překrásné země je na cestě potkaly?

Dokument nás přenese do světa minulosti a neznáma. Objevíme magickou moc tajemné sošky Smaragdového Buddhy, který prý drží ochrannou ruku nad osudem země. Další záhadou je osud prvního bělocha, který si získal srdce a důvěru Thajců, a přesto před třiceti lety záhadně zmizel.

Jmenoval se Jim Thompson. Říkali mu hedvábný král Bangkoku, protože na znovu objeveném thajském hedvábí vydělal jmění. Po jeho stopách jdeme v naději, že poodhalíme důvody jeho nevysvětlitelného konce.
x Nejlepší scény dokumentu:
meditace v Bangkoku, noční život v Thajsku, příběh Smaragdového Buddhy, mniši v buddhistickém chrámu, Sukhothaj – opuštěné město, mystická zátoka Phangha, ostrov Jamese Bonda, ostrovy Phi Phi, podmořský svět souostroví Similan

Redaktorka ČRo Leonardo Kamila Drtilová v pořadu Sedmý světadíl zpovídala 29. 6. 2011 Annu Lazorovou, koordinátorku kampaně Ušili to na nás!
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.