xVybraná videa
text k videu
Stejně jako většina arabských a islámských zemí, Libye trpěla činy extrémistických skupin a zpravodajskou válkou proti těmto skupinám, stejně jako jiní v jiných částech světa, kteří se této války účastnili. Libyjský stát se s problémy extrémismu vypořádával bezpečnostními akcemi a dialogem. Ti, kteří byli zatčeni doma, nebo se vrátili z Afghánistánu, Iráku nebo Guantanáma, byli po přezkoumání a po zřeknutí se násilí propuštění. Jenže...Zřekli se násilí doopravdy?

Čekali spící buňky na správný moment? Systém lidových kongresů využil příležitosti pro prodiskutování všech problémů a Libyjci přes tyto konference praktikovali moc a nepotřebovali tak demonstrovat v ulicích. Ve všech arabských a islámských zemích požadovali intelektuálové a vzdělaní občané reformy na boj proti finanční a administrativní korupci. Mezi nimi byl i Sajf Al-Islám al-Kaddáfí, který vedl proud obnovy a reformy skrz občanskou akci. Vedení reforem převzala Kaddáfího nadace, která tlačila na státní úřady.

Kaddáfího asociace dosáhla nějakch úspěchů. Noviny, televize a rozhlas se věnovaly reformnímu hnutí. To poskytlo příležitost pro kulturní a politická spektra vyjadřovat názory a myšlenky a poskytlo to možnost vytvořit občanské asociace sponzorované Sajfem al-Islámem al-Kaddáfím. Tou nejvýznačnější byla Kaddáfího asociace pro lidská práva předsedaná a vedená bývalými vězni. Kaddáfího asociace pod podporou Sajfa Isláma uspěla v propuštění politických vězňů, jako třeba členů Libyjské islámské bojovné skupiny.

Každý mluvil o tom, že se Libye změnila a začala nová éra míru a sociální stability vedoucí k protikorupční kampani. Libyjci si užívali klid, bezpečnost, rozvojové projekty a reformy jim prospěšné. Co se ale stalo? Po vypuknutí situace v Tunisku vyšly lidé do ulic a režim Ben Alího padl. Po vypuknutí situace v Egyptě a odstoupení Hosniho Mubaraka se v Libyi na Facebooku objevily hlasy pro demonstraci 17.února 2011, na páté výročí úmrtí čtyř ze 13ti lidí v Benghází při útoku na italský konzulát v rámci protestu proti italskému ministrovi.

Ten urazil proroka Mohameda. Rodiny 13ti obětí vydali přes média prohlášení. Odmítli protestovat a dokonce i obvinili ty, kteří volali po demonstraci z toho, že jsou pokrevní zrádci jejich synů. .února 2011 byly rodiny přijaty Muamarem Kaddáfím a vyjádřily podporu bezpečností a stabilitě Libye. Bezpečnostní složky zatkly Fateha Tharbila, právníka Asociace příbuzných obětí věznice Sabú Salím poté, co občany pubuzoval, aby šli k věznici Abú Salím v Tripolisu jako kdyby hořela a osvobodili vězně.

Na požádání některých rodin byl propuštěn a pak organizoval demonstrace před bezpečnostním direktoriátem, které vedl až do centra města Benghází. Protesty nebyly nikdy zastaveny nebo narušeny. V jiných ulicích se odehrála další demonstrace a bezpečnostní složky zabránily střetům mezi oběma demonstracemi. 16.února 2011 ráno protestovali přes Severním soudem v Benghází klidně někteří právnici a aktivisté, požadovali právní a politickou reformu. Pak přišel správný moment pro spící buňky extrémistů z Iráku, Afghánistánu a Guantanáma.

16.února 2011 večer byly v Benghází napadeny tři policejní stanice molotovovy koktejly a lehkými zbraněmi. Zasáhli a zapálili ředitelství Vnitřní bezpečnosti a kanceláře generálního prokurátora. Při útoku přišlo o život 6 lidí. Ve stejnou dobu, ve městě Al-Bájda, asi 200 kilometrů východně od Benghází, byl napaden Batalion Juify a letecká základna Labr, byly zabaveny všechny zbraně a zatčeno několik vojáků. V oblasti vyvěšené logo ukázalo, že zde existuje Al-Kájda, masakrovala a věšela zajaté vojáky.

Libyjci v Benghází, Al-Bajda, v Derně, Egdbayi, Tripolisu, Misuratě, Záwiji a v dalších městech.. Držte v rukách své zbraně, posbírejte je a schovejte všechny, co můžete. Nikdy nazapomeňte na váš cíl. Zabití libyjských vojáků ozbrojenci v Misuratě metodou Al-Kájdy Metoda zabití Al-Kájdy Zabití libyjských vojáků v Al-Bajdě metodou Al-Kájdy. Ve stejnou dobu v západní části Libye nastal další útok na administrativní sekretariáty a na budovu libyjské televize, která byla obsazena, zvandalizována a zapálena.

Byly napadeny policejní stanice a budova Vnitřní bezpečnosti. V armádních základnách v Záwiji, Subratě, Derně, Erždabji a Zintanu bylo zabaveno obrovské množství lehkých zbraní. V Benghází 17.února, po pohřbech předchozích obětí, zamířili demonstranti na základnu Jednotky Al-Fadeen a převzali ji. Boje mezi nimi a vojáky začaly o : pokračovali až do půlnoci. Výsledkem bylo 14 obětí na obou stranách. 18.února 2011 útočnící použili bomby z TNT a Molotovy.

Z libyjských a zahraničních stavebních společností byly ukradeny buldozéry pro demolici zdí základny. Výsledkem bylo několik obětí. 19. února pokračovala bitva proti Jednotce Al-Fadeen a útočníci použili samopaly zabavené z vojenského tábora Šahad, 220 kilometrů východně od Banghází. 20.února použili útočníci tanky, bomby a lehké zbraně. Výsledkem bylo více obětí z obou stran před policejními stanicemi a vojenskými základnami. Byla napadena také budova vnitřní bezpečnosti, oběti přibývaly.

I přes všechnu sabotáž, státní bezpečnost a ani armáda nikdy nazakročily, měli totiž rozkazy neútočit na žádné civilisty. Telefonní hovory, který byly zachyceny mezi teroristy, a přiznání těch, kteří byli zatčeni později, byly dobrým důkazem o tom, že je zde plán a spiknutí větší, než si každý myslel. Součástí nebezpečného a destruktivního plánu byl také útok na věznici, propuštění vězňů a vyzbrojení vězńů zbraněmi. Země se rychle ponořila do války se všemi různými zbraněmi, od primitivních po sofistikované, lehké a těžké, které se rebelům povedlo ukrást.

Velké množství pocházelo z vojenských základen a policejních stanic. Ulice velkých libyjských měst se změnily na zbraňové přehlídky, na ulicích jezdily tanky řízené cizinci a vítáné uprchlíky. Protiletadlové střely, samopaly a děla skončily v rukách zločinců, kteří terorizovali lidi ve městech pod jejich kontrolou, země se posunula k občanské válce. I přes to, co se dělo na zemi, média současné události v zemi neprobírala. Média poskytla obrázek popisující přehnané a falešné události v Libyi.

Absence zahraničních reportérů a selhání libyjských médií vedlo k absenci objektivity a povinnosti zpravodajství událostí v Libyi. Stát ale i tak pozval novináře z celého světa, aby události sledovali přímo na místě. Některá média v přehánění a vymýšlení pokračovala. Média publikovala spoustu lží o Kaddáfím a falešné detaily. Tím největším byl jeho útěk, který pocházel od neznámého zdroje, britský ministr zahraničí to pak potvrdil a vyjasnil roli další část plánu - zapojení některých vlád v libyjských událostech....

I přes důkazy, že Kaddáfí zůstal v Libyi... Některé zpravodajské stanice pokračovaly v propagaci lží, jako třeba bylo bombardování Tripolisu, Bani Walíd, Misuratě a v Zuwara. Některé satelitní kanály podněcovaly násilí a nenávist a vyvolaly válku proti Libyi a Libyjcům s černou pletí pod záminkou přítomnosti afrických žoldáků bojujících s vládními složkami, připomínalo to příběh zbraní hromadného ničení v Iráku. Tváře těchto žoldáků nebyly kamerám těchto televizí ukázány i přes příběhy jejich perzekuce.

Na těchto stanicích dokonce ukázali fotografie s libyjskými vojáky tmavé pleti. Svět zažíval spoustu válek a konfliktů, v libyjském případě byla světová reakce jiná. Organizace a vlády poprvé zaujaly postoj na základě přehnaných zpráv z médií a tím největším nebezpečím byla rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1970, což je nebezpečný mezinárodní precedent. Přítomná média šířila strach a teror a vyděsila dokonce i velvyslance, libyjské delegáty a mezinárodní organizace, to je donutilo zaujmout pozice proti své zemi.

Rusko, Amerika, Čína, Somálsko, Jemen a další takové události zažily, s libyjskou krizí to bylo pro svět jinačí. Libyjci různých generací a regionů zaplavily ulice, odmítaly plán proti jejich vlastní zemi a vyjádřili symbol národní jednoty - Muammara Kaddáfího. Většina Libyjců odmítala násilí a vyjádřili důležitost obnovy sociálního míru mezi všemi Libyjci. Rebelové zatím pokračovali v postupování na ty nejnebezpečnější místa. Na ty nejdůležitější pro Libyjce a celý svět - šli ovládnout ropné terminály.

Přiznání jednoho ze sabotérů snažícího se odpálit oblst Souk Al-Jumaa a most mezi letištěm a Bab al-Zizyiou. Přiznání jednoho člena libyjských bojovných skupin Jeden z Egypťanů z teroristických skupin Al-Kájdy Al-Kaddáfí ve svém proslovu 2.března prohlásil, že všechny reformy požadované klidnými demonstranty budou oznámeny na generálních lidových kongresech, a že nenechá extrémisty a vzbouřence pohrávat s národní jednotou a zdroji. Libyjská ropa patří všem Libyjcům a žádná skupina ji nesmí ovládnout násilím.

Je toho na ovládnutí hodně - libyjská ropa a libyjská půda pro další kolonizaci Libye. Tohle je nemožné...nemožné...nemožné. Potvrzení, že skupiny ukradly zbraně, a další fakta potvrzují, že je Libye obětí spiknutí, ve kterém hrají důležitou roli extrémisté, média a některé cizí státy. . 9.3.2011 začala zahraniční vojenská agrese. Masky spadly, konspirace byla odhalena a pravda byla venku. Překlad: http://wertyzreport.com
x Časová osa válečného konfliktu a zpráv o něm na serveru Dipity. Zaregistrujte se na tomto portálu a jednoduše vytvářejte časové osy událostí z videí na YouTube, fotografií na Flickru nebo z jiných zdrojů. Interaktivní časová osa je přehledná a dává lepší vhled do souvislostí u komplexních událostí. Zaznamenejte historické událostí protestů v Madridu, popište korupční skandály v Čechách, dejte ostatním vědět, co se děje.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.