xVybraná videa
text k videu
Mayská říše je v literatuře běžné, ale nepřesné označení pro předkolumbovské městské státy Mayů na území dnešní Guatemaly, Belize, části Hondurasu a Mexika (Yucatán). Předkové Mayů se na přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l. usadili v Peténu. Kolem poloviny 1. tisíciletí př.n.l. byly osídleny oblasti pozdějších mayských měst, projevoval se vliv kultur ze Salvadoru a Mexika. Z doby asi 50 př.n.l. až 100 n.l. pocházejí první významné doklady o formování klasické mayské kultury (šlechtické hroby, polychromní keramika, fresky).

Za začátek tzv. klasického období se považuje datum 292 n.l. podle nejstarší známé datované stély (Tikal). V rané fázi (asi do roku 625) se předpokládá už zformovaná třídní struktura společnosti (otrokářství při zachování zbytků rodových vztahů) a hierarchie společnosti. Vznikala města jako centra vlády, náboženství a výroby. Ve vrcholném období (asi 625 až asi 800) se rozvíjela architektura, umění a věda, rozkvět měst.

Od 9. století nastal postupný úpadek způsobený řadou příčin (klimatické změny, přelidnění, sociální nepokoje, vpády kmenů ze severu Đ Toltékové). Klasické období končí zhruba v polovině 10. století opuštěním většiny měst v Guatemale a hromadným odchodem Mayů (jeho přesné příčiny nejsou dosud známy) na Yucatán.

Zde vznikl maysko-toltécký stát, jehož centrem bylo od poloviny 11. století Chichen Itzá a od konce 12. století Mayapán. Asi od roku 1280 vládla mayapánská dynastie Cocomů, sílil mexický kulturní vliv. Vzájemná rivalita a války vedly ke zničení mnoha měst, povstání vazalů proti Mayapánu (dobyt v roce 1441) znamenalo rozpad státu. V době příchodu Španělů v 1. polovině 16. století byly městské státy i jejich kultura v úpadku. Poslední nezávislý mayský stát (Tayal na jezeře Petén Itzá) byl Španěly dobyt v roce1697.

Dnes je známo více než 100 mayských měst (Bonampak, Copán, Chichen Itzá, Piedras Negras, Quiriguá, Tikal, Uaxactún, Yaxchilán) s monumentální architekturou, kultovními, obytnými a obchodními čtvrtěmi. Města byla spojena sítí silnic. Hlavou státu (města) byl dědičný panovník, který jmenoval náčelníky vazalských měst a osad, jež musely platit daně a dodávat vojáky. Nejvyšším duchovním představitelem a také panovníkovým rádcem byl hlavní kněz.

Společnost byla členěna na šlechtu (hlavně vojenská, úřady byly obsazovány kněžími), kněží, osobně svobodné kupce, zemědělce a řemeslníky a na otroky (hlavně váleční zajatci). Základem hospodářství bylo žďárové zemědělství (kukuřice, fazole, rajčata, tykve, paprika, bavlník, kakaovník). Významný byl i lov, rybolov a včelařství. Rozvinutá byla specializovaná řemesla, obchod (i dálkový). Platidlem byly kakaové boby. V náboženství převládaly zemědělské kulty a uctívání personifikovaných přírodních sil. Vysoké úrovně dosáhla matematika, astronomie a medicína.
zdroj

APOCALYPTO
Režie: Mel Gibson Hudba: James Horner Hrají: Rudy Youngblood, Dalia Hernández, María Isabel Díaz, Raoul Trujillo, Rodolfo Palacios

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady.

Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista.

Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film.

"Jejich osud byl předurčen?"

Úspěšný režisér Mel Gibson přichází s novým filmem Apocalypto - napínavým mýtickým dobrodružstvím o bouřlivých událostech konce kdysi mocné civilizace. Tento velkolepý projekt nás zavádí do říše Mayů a nabízí nám jednu z možných variant zániku této starověké civilizace. Její původ, způsob života a náhlá destrukce jsou dosud opředeny mnoha tajemstvími. Pozůstatky mayské kultury se zachovaly pouze v pyramidách ukrytých v neprostupné džungli.

Nyní, pět set let po jejím zániku, režisér Mel Gibson rozehrává tuto nikdy neobjasněnou záhadu a vytváří tak napínavý dobrodružný film na pozadí mytologie. Vše se točí kolem základní otázky. Je možné vyhnout se destrukci?

Snímek Apocalypto (název pochází z řečtiny a znamená "nový začátek") se odehrává na soumraku mayské říše, v době přírodních katastrof a rozkladu společnosti. "Paralela mezi přírodní nerovnováhou a zkažeností hodnot, které zničily říši Mayů, a naší současností, je zcela očividná," poznamenává Gibson.

V jeho filmu se nejvyšší kněží snaží všeobecný úpadek zastavit pomocí četných lidských obětí. Jednou z nich má být i mladý muž jménem Jaguar Paw (Rudy Youngblood), který však svůj osud odmítne a rozhodne se uprchnout do deštného pralesa. Vydává se na cestu za hranice své říše, ovládané strachem a útlakem, kde ho očekává nejistý konec. Podporován silou lásky ke své ženě a rodině, udělá nakonec zoufalý pokus k návratu domů, aby zachránil svůj tradiční způsob života.

Film se natáčel v Catemaco a ve Veracruz, v jednom z posledních zachovalých deštných pralesů v Novém Mexiku. Natáčelo se také v Yucatánu, jižní Kalifornii, Edmontonu, Calgary, Torontu, Vancouveru a střední Americe. Většina postav byla obsazena místními obyvateli.

Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na Zlatý Globus v kategorii nejlepší cizojazyčný film.
x V neprostupných pralesích poloostrova Yucatán na jihovýchodě Mexika se ukrývají zbytky dávno zaniklé civilizace. Přibližně dva tisíce let před naším letopočtem se tady začala rozvíjet mayská civilizace, která zaznamenala výrazný úpadek ještě před příchodem Španělů na území Yucatánu v šestnáctém století. Mayové věřili, že lidstvo bylo stvořeno z kukuřice. Ta také byla základní potravinou pro rozrůstající se populaci. Na území, kde neprší dvě třetiny roku, kde nejsou jezera ani řeky a kde většinu vláhy okamžitě pohltí porézní vápencové horniny, si Mayové vytvořili postavu boha deště Chaaca. D`zonot, tímto slovem označovali posvátné prameny, nespočetné vodní nádrže, které na Yucatánu umožňovaly přežít v období sucha. Cenoty, jak prameny nazýváme dnes, hrály hlavní roli také v mayské mytologii. Podle ní se pod hladinou nacházejí vstupy do podsvětí, do temných moří pravěku, která jsou domovem bohů a zemřelých předků.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.