xVybraná videa
text k videu
Uprostřed červenohnědé kamenné pustě sedí nehybně indián, jehož barva oblečení téměř splývá s okolím. Kamera sleduje jeho pohled směřující k nebi, kde krouží orel. Pak se vydá po širé zemi, která se sice zdá neplodná a nehostinná, ale přesto má zvláštní kouzlo a její hry barev od načervenalých, bílých a tmavých skal, přes zelené roviny, až po modrou oblohu příjemně působí na diváka.

Několik indiánů je součástí přípravy na rituál, který se dokonale hodí do jejich přirozeného prostředí jejich pomalými pohyby. Je to obřad na přivolání deště, v poušti konečně prší a jeden z indiánů nabírá životodárnou tekutinu rukama z malého jezera.

Ve svém druhém filmu o přírodě mnichovský režisér Gogol Lobmayr klade zvláštní důraz na “Barvy Země”, jak ohlašují úvodní titulky. V první dlouhé sekvenci filmu s Indiánem dominují červenohnědé zemité tóny, další část vede do egyptské pouště, kde převládají žluté tóny, pak následuje tmavohnědá sopečná krajina. Poté zářivě bílý sníh kontrastuje s azurově modrou oblohou. Tmavomodré je také hvězdné nebe, kaluž vody a samozřejmě moře, ve kterém plavou bílé ledové kry. Zde je možné spatřit zvířata žijící především v Antarktidě, jako jsou velryby, mořští rackové a tučňáci.

Uklidňující obrazy jsou příjemné na pohled a nechávají čas divákovi vstřebat v sobě nádherné krajiny. Tyto záběry jednotlivých přírodních scén doplňuje instrumentální hudba podtrhující náznaky indiánské či arabské hudby s odpovídajícím kulturním vkusem. Také je několikrát použit vokální hudební doprovod a to vše doplňují zvuky přírody.

Fascinující příroda
Dokumentární film zachycuje 25 impozantních krajin na pěti kontinentech naší překrásné planety. Každá kapitola je vizuální báseň, esej o citlivé kráse flóry, fauny a geografie Země.

Tyto nádherné záběry natočil německý kameramanem a režisér Gogol Lobmayr během pěti let. Snímek je bez slovního doprovodu, protože sám tvrdí, že v našem světě je beztak už plno nadbytečných slov. Natáčel z ruky, z lodi, ale hlavně z balónu, ultralehkého letadla, z hydroplánu a z vrtulníku. O velkolepou hudbu se postaral Michael Hofmann de Boer původem také z Německa. Když spolu tito dva kinematografové spolupracují, dokáží spojit hudbu a obrázky tak, aby to bylo co nejvíce fascinující a působilo jako balzám pro všechny vaše smysly.

Dokument se specializuje na místa s nejhezčími přírodními jevy, například v USA bizony a sopečnou činnost v Yellowstounském národním parku, hluboké rokle a kaňony v Grand Canyonu, kterými se vine jako had řeka Colorado, jeskyně v Navaho Antelope Canyonu, kde skalními puklinami pronikají sluneční paprsky, které vytvářejí překrásnou hru barev a stínů, bizarní skalní věže v Národním parku Bryce Canyon, solné útvary jezera Mono Lake a přehradou vytvořené jezero Lake Powell.

Ale i v jiných částech světa jsou k vidění krásné přírodní scenérie, jako třeba v Antarktidě stříbřitě modré ledovce s tučňáky a velrybami, křehké korály Velkého bariérového útesu, hřmící vodopády Iguaçu, v Turecku skalní města vykutaná v sopečném tufu, krásné písečné pláže a tyrkysové laguny na ostrovech Bora Bora v jižním Pacifiku, gorily v deštném pralese mlhavé horské Ugandy, jemně zakřivené obrovské písečné duny v Namibijské poušti, skvělé záběry volně žijících zvířat v rozlehlé savaně Afriky, strhující západy slunce a mnohem více.

01. Nový Zéland
02. Národní park Bryce Canyon – Utah – USA
03. Velký bariérový útes – Austrálie
04. Cappadocia – Turecko
05. Ostrovy Bora Bora – Tahiti – Francouzská Polynésie
06. Africké savany – Keňa – Namibie – Jižní Afrika
07. Virunga – horské gorily – Uganda
08. Monument Valley – Colorádská náhorní plošina – Utah/Arizona – USA
09. Vodopády Iguaçu – Argentina/Brazílie
10. Arktida Kanady – Churchill/Manitoba – Kanada
11. Národní park Yellowstone – Wyoming – USA
12. Pamukkale – Turecko
13. Navaho Antelope Canyon – Arizina – USA
14. Jezero Lake Powell – Utah/Arizona – USA
15. Antarktida
16. Patagonie – Chile/Argentina
17. Newfoundland – Kanada
18. Sossusvlei – Namibijská poušť
19. Niagarské vodopády – Kanada/USA
20. Skalisté hory – Kanada/USA
21. Grand Canyon – Arizona – USA
22. Lijiang Valley – Čína
23. Jezero Mono Lake – Kalifornie – USA
24. La Digue – Seychely
25. Paria Sandhills – Arizona – USA
x Obrazový dokument za doprovodu překrásné hudby. Autor: Gogol Lobmayr - FRAMEPOOL Footage.

1. Barvy Země
2. Červená
3. Žlutá
4. Hnědá
5. Bílá
6. Modrá
7. Zelená
8. Letící albatros
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.