xVybraná videa
text k videu
Plantáže palmového oleje
Je velmi pravděpodobné, že každý den používáte palmový olej, 6aniž byste o tom věděli. Jedná se o jednu ze složek v šamponech, zubních pastách, čokoládě i čisticích prostředcích. Občas je dokonce i v palivu pro auta. Je prakticky všude. Některý palmový olej má však špinavé tajemství. Ničení lesů. Indonéské pralesy jsou káceny, aby vytvořily prostor pro plantáže palmy olejné.

Indonésie je pokladnicí biodiverzity. Je domovem více než 15 % všech známých druhů rostlin, savců a ptáků. Tento domov však mizí 6a v divočině zbývá posledních 400 tygrů sumaterských. Životy milionů Indonésanů, kteří jsou na lesech závislí, se mění k nepoznání: přes boje o půdu, lesní požáry až po přesidlování. A to jsme ještě nezmínili dopad, který má odlesňování na naše klima. Rašeliniště v Indonésii jsou rozsáhlá a skladují v sobě zhruba 35 miliard tun uhlíku.

Když dojde k jejich vysušení, spálení a nahrazení plantážemi, vzniknou ideální podmínky pro ničivé lesní požáry a ve stromech vázaný oxid uhličitý se uvolní do atmosféry. Tohle všechno riskujeme, pokud budou lesy zničeny. Jaký to má ale vliv na vás? Plantáže s palmovým olejem prodávají oplodí palem obchodníkům a ti je přeprodávají obrovským společnostem vyrábějícím produkty, které najdeme v regálech v našich obchodech.

Takto se „pere“ špinavý palmový olej prostřednictvím světových trhů. Je však možné získat palmový olej, který bude čistý a nebude spojený s ničením lesů a vymíráním tygrů. Největší světový prodejce se zavázal, že bude prodávat čistý palmový olej a další velké značky přislíbily, že vyčistí své dodavatelské řetězce.

Vy máte moc to změnit. Vybavte si, jaké značky používáte. Tak, je načase, aby se i ony přidaly k závazku. K závazku na ochranu pralesů. Přidejte se k nám. K našemu hnutí strážců pralesů. Staňte se strážci pralesů. Neohroženě za záchranu pralesů.

Strážci pralesa
V neproniknutelných lesích rovníkové Afriky bojuje skupinka odvážlivců za záchranu ohrožených zvířat. V srdci gabonského rovníkového pralesa svádí skupinka několika lidí těžký boj, který má za cíl chránit druhy zvířat, jimž hrozí vyhubení. Jsou to Gabonci, Holanďané, Belgičané a Němci. Přírodní bohatství Gabonu je výjimečné – laguny a lesy, jež jsou domovem stovek zvířat a tisíců vzácných rostlin. Prioritou lidí, pracujících pro Světový fond na ochranu přírody je zajistit, aby tento ekosystém zůstal i nadále ve svém původním stavu. Autoři filmového dokumentu je při těchto akcích provázeli na každém kroku.

x Dokument popisuje obavy ze sociálních, enviromentálních a ekonomických dopadù výroby palmovéh oleje v Indonesii. Každý rok zmizí více než 2,8 milionù hektarù deštného pralesa. To je rozloha šesti fotbalových hřiš» každou minutu.

Palmový olej je společnou surovinou pro tisíce produktù od nezamrzajících směsí přes šampony až po smažené brambùrky. Je bezpochyby dùležitou součástí Indonézské ekonomiky. Má vliv na místní komunity, včetně konfliktù porušování lidských práv, práv země a ochany pùdy.

Film byl vytvořen podle zpráv neziskových organizací, aby seznámil spotřebitele z celého světa s touto situací. Aby pomohl snížit spotřebu palmového oleje a podpořil více udržitelné hospodářství.

Více se dozvíte na The Paradigm Shift Project
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeò vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.