xVybraná videa
text k videu
Generacia na prelome
Autorská výpověď režisérky Yvonne Vávrová o generaci, která se narodila v " ochranném náručí " socialistické společnosti a která musí čelit nástrahám a způsobem typickým pro ranně - kapitalistickou společnost. © 2010 Yvonne Vavrová

Dokumentární film o generaci dnešních 50 až 60níků, kteří se narodili v " ochranném náručí " socialistické společnosti a kteří museli čelit útokům ranně - kapitalistických pseudo - podnikatelských dravců, o generaci, která musela procházet dramatickými a turbulentními změnami v kontrapunktu se vzděláním a morálkou vštěpovanou v minulém režimu. Mnozí se dokázali pohotově a flexibilně adaptovat, mnozí však nikoli. Říká se, že generace na přelomu to "schytala" nejvíce.

Generace, která se narodila a vyrůstala ve dvou ekonomických režimech (socialistickém a raně kapitalistickém), generace, která produktivní věk zažívá na "rozkroku" dvou ekonomicko - morálních systémech, generace, která se musí aklimatizovat ve velmi krátkém čase na dynamické změny přechodu průmyslového věku na věk informační. Generace, která se narodila v druhém tisíciletí avšak pracovat už musí v třetím tisíciletí.

Jak se vypořádala tato generace s nástupem informačních technologií, s nástupem "kultu mladých lidí" na manažerských postech? Vedou šťastný a spokojený život? Nežijí v citovém a morálním zmatku? Dokumentární celovečerní film GENERACE na přelomu je o této generací . O generaci lidí na přelomu režimů, na přelomu morálních hodnot, na přelomu tisíciletí. Mohli bychom ji nazvat i ztracená generace, avšak ne všichni na prudké změny zareagovali pasivitou a depresí.

Našli se i draví a zdraví podnikatelé, kteří chytili "šanci za pačesy". nechali všechno, co nabízela a nabízí dnešní doba včetně dramatického zbohatnutí a zmedializování se. Právě proto tento dokument nenazýváme filmem o ztracené generace. Portrét 4 prototypů lidí této generace tvoří kostru celého dokumentu: manželský pár Šebovcov zastupuje úspěšných megapodnikateľov, dále slovo dostanou herečka Božidara Turzonovová, novinářka Barbora Laucká a vysokoškolský pedagog - matematik a filozof - Ladislav Kvasz.

Každý jeden z nich má své specifické problémy a každý jeden z nich se svérázným způsobem vypořádává s dobou. každý má svůj osobitý recept na život, své know - how přežití. Dokumentární film časosběr a průběžným mapováním každodenního života ukáže dramatičnost doby, která zasáhla nás všechny, bez ohledu na to, zda jsme mladí nebo staří.

Jde o autorskou výpověď režisérky Yvonne Vávrové, kterou tato problematika natolik zaujala, že se natáčení a ztvárnění tohoto tématu do podoby téměř hodinového dokumentárního filmu intenzivně věnovala dva roky.
x Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí... a nezadaní. Film GENERACE SINGLES režisérky Jany Počtové a nezávislého producenta Filipa Čermáka jako součást cyklu „BEZ CENZURY“. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita… Nemáme takovou potřebu realizovat se životem v páru... Co všechno způsobuje, že se takto podivně rozhodujeme? A je tomu opravdu tak? Není spíše problémem dneška, že lidé nemohou, (ačkoliv by více než chtěli), někoho najít? Ve filmu se příběhy hlavních postav filmu propojují s názory odborníků na toto téma, které zasahuje do ekonomie, sociologie, psychologie, marketingu, etologie a hlavně zprostředkovaně nebo přímo do života každého z nás. Kromě odborníků z předpokládatelných disciplín budou ve filmu vystupovat například i hvězdy českého pick‐up artu – vědeckého pohledu na balení žen, majitelé seznamovacích agentur, organizátoři víkendů pro nezadané, provozovatelé internetových seznamek nebo stále populárnějších akcí typu speed‐dating atd. (oficiální text distributora)
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.