xVybraná videa
text k videu
Obchod s drogami? To je další oblast zájmu. Přišel čas pro Spojené Státy Americké převzít odpovědnost za bolest a utrpení a mučení a vraždy, které se dějí v celé Latinské Americe. Možná, že jeden z důvodů, proč se Mitt Romney tolik stará o Drogové Války, je ten, že se tento problém dotýká jeho samého i jeho rodiny, v jednom místě jižně od amerických hranic. Ahoj, jmenuji se Shane Smith a jsme tady v hlavní budově Vice ve Williamsburgu, v Brooklynu. Dnes je Williamsburg totální líheň hipsterů, což znamená, že se tady taky totálně paří, a taky je tu velká spousta kokainu. Takže se ve Vice v posledních letech hodně mluvilo o kokainu. V podstatě, na jedné z titulních stránek našeho časopisu bylo zrcadlo s čárou nasekanýho koksu.

Ale nedávno jsme sledovali příběh, který tu naši fascinaci kokainem docela naboural. A má to co dělat s Mormony, tedy s rodinnými typy Mormonů jako je Mitt Romney, Mexické drogové kartely, polygamie, únosy, kokain, a konečně taky vraždy. Takže, je to skutečně dost ujetej příběh a událo se to právě jižně od amerických hranic a my si to pojedeme sami omrknout, abychom to měli z první ruky a viděli, o co vlastně jde.

MEXICKÁ VÁLKA MORMONŮ
Právě jsme projeli El Pasem v Texasu, což je nyní jedno z nejbezpečnějších měst v současné Americe, do města Juarez v Mexiku, což je zase jedno z nejnebezpečnějších měst současnosti na celém světě. V podstatě, pro novináře je to vůbec to nejnebezpečnější město na světě a my tady projíždíme s kamerou, což je, jak teďka zpětně vím, kurevsky blbej nápad.

Lidi se mě vždycky ptají, na jakém jsem byl nejnebezpečnějším místě. Když řeknu Mexiko, jsou z toho trochu vyjevený. Říkaj, "Mexiko? Já jsem byl v Mexiku. Byl jsem v Cancunu. Byla tam pěnová party Joea Tequilly and Bum Bum Rum." Ale tohle Mexico, přímo v Juarezu je Mexiko, kde vládnou Narko-páni. Jim je jedno, co kamerou zabíráš. Nepřijdou k tobě a neřeknou, "Hej! Na co máš tu kameru?" Prostě viděj kameru, přijdou a "tohle není dobrý" a bum. Takže, ti drogoví bossové, kteří vládnou severnímu Mexiku, jsou stejní jako kterákoliv jiná mafie na světě. Jsou děsně bohatí a nepříčetní a nelítostní. Ale to, co odlišuje Mexické kartely od ostatních, je jejich zdánlivě hluboká láska k vraždění. Ostatní zločinecké syndikáty totálně zahanbí přímočarostí jejich zabíjení. Nemluvě o ohavné nápadnosti s jakou předvádějí jejich vraždy, s jakousi vynalézavostí v tom, jak jsou krutí. A nejedná se ani o tradiční násilnosti gangu proti gangu. Tyto kartely zabijí kohokoliv, tedy každého, kdo se jim postaví do cesty. Rivalové, oběti, novináři, politici a policajti, toto všechno jsou jejich cíle. A spíše, než by jako ostatní zločinci těla schovávali, tak vlastně chtějí, abyste je viděli, a taky chtějí, abyste přesně věděli, kdo je zabil. "Všem co se pokusí vstoupit na toto území, i vám se stane přesně toto. Srdečně, Kartel Guzman." Ve skutečnosti jsou Drogové Války v Mexiku tak drsné, že počet obětí je asi desetkrát větší než počet obětí ve skutečných válkách v Iráku nebo v Afghanistánu. A v zemi, kde je údajně nelegální nosit zbraň, jsou tihle narkobaroni po zuby ozbrojeni nepřebernou plejádou zbraní, z nichž je 90 % pašovaných ze Spojených Států, což je věc, kterou musíme omrknout jako první, hned jak dorazíme do města Juarez. Tady, v této budově je balistická laboratoř, je tam velké množství důkazů nashromážděných za nějakou dobu.

NAME WITHHELD HLAVA STÁTNÍHO SOUDNÍHO ÚŘADU je tam velké množství důkazů nashromážděných za nějakou dobu. Přišli jsme sem a uviděli tento obrovský bunkr. No a my na to, "Ó, tady držej všechny ty zbraně a tak, v tomhle velkým, masivním betonovým bunkru." A oni jako, "Ne, ne. Ty drogy a zbraně jsou v těchto návěsech. Tohle je nightclub zvaný Sphynx." No a včera večer policie chytla tyhle chlápky, kteří se snažili propašovat 268 000 řad s těmito náboji v náklaďáku s cedulí Oklahomy. A řídil to chlápek z Dallasu. Víc než čtvrt milionu řad se střelivem.

Take takovouhle palebnou sílu tam měli. Tohle je Browning, kalibr 30, kterej střílí fakt rychle a prostřelí i opancéřovaný auta. A pak tady mají tohle, protileteckou, kalibr 50. Můžu si to potěžkat? Ne, nešahej na to. Do píči, už jsem šáhl. Dotknul jsem se toho. Dostanu se do potíží. Zabavěj ty zbraně a ...a já šahal na kalibr 50. A oni ještě nesnímali otisky, no a teď jsou moje otisky na vražedný zbrani. Nic moc. Všechny jsou spojeny s různými zločiny; hlavně s vraždami.

Tyhle vypadaj, jako že jsou z Ameriky. Amerika, Amerika, Amerika. Všechny ty zbraně jsou z Ameriky. Všechny jsou vražedný. Už je zkoumali? Jo, úplně všechny. Hele miř s tím na zem... Jé, promiň. To bylo hlasitý. Dost to smrdí. Pane Bože. Jo, vím, že to ani tak nevypadá, úlet, ale můžeš si čuchnout... Ty krávo, to je fůra drog. Drogy a drsňácký saka. Tohle je tak troche zastaralý způsob pašování zvaný burrero, což znamená něco jako osel. A oni jdou prostě skrz poušť s trávou na zádech.

Trh pro všechny ty drogy je Amerika. A zase trh pro zbraně je tady v Mexiku. A tak to prostě funguje. Ale když koukáš na tyhle, kalibr 50 útočný pušky, a tyhle armádní samopaly, tak si uvědomíš, jak proti nim vlastně policie může bojovat? Nechat bejt obyčejný lidi. Nechat bejt Mormony, kteří nemůžou nosit zbraň. To je ujetý. Takže teď jsme asi 200 mil jižně od města Juarez. A jsme pryč, venku, uprostřed ničeho. Tohle je něco jako narko-super-dálnice. Je tu asi tak 300 různých pašeráckých cest, kterýma můžete jet.

Není tu ani žádná zeď nebo něco. Prostě vypadneš do pouště s baťohem plným koksu a pak, z ničeho nic, koks je ve Williamsburgu a hipsteři si dávaj do nosu. A jak tak odtud vypadneš, začínáš si uvědomovat, že vlastně není kam jít. Tak nějak, když se něco stane nebo dokonce když po nás někdo jde, kam můžeme běžet, protože policii věřit nemůžeme. Obzvlášť nemůžeš věřit místní policii, protože ta je celá prolezlá korupcí. Takže v tu chvíli musíš jít rovnou k Mormonům, za jejich zbraněmi a jejich bohem. Tak jsme přišli do Země Zaslíbené. Joel LeBaron byl zabit svým bratrem Ervilem. A ten začal zabíjet ve jménu Boha. To je ale podělaná píčovina.
PŘEDVOLEbNÍ SJEZD REPUBLIKÁNŮ 2012 TAMPA, FLORIDA
Můj otec se narodil v Mexiku a jeho rodina musela během Mexické Revoluce odejít. Měl velké plány. Byli jsme Mormoni a vyrůstali jsme v Michiganu, což se může zdát trochu neobvyklé, ale já na to tímto způsobem vlastně vůbec nevzpomínám. Mí přátelé se daleko více starali o to, jakému sportovnímu týmu se fandí, než do jakého chodíme kostela. Takže, jsme na cestě do města Colonia Juárez, což je v Severním Mexiku ve státě Chihuahua. Spousta lidí možná ví, že Romney a jeho rodina ve skutečnosti pocházejí odtud.
GEORGE ROMNEY OTEC MITTA ROMNEYHO
Jeho otec se narodil tady v kolonii Mormonů. Ale co možná neví, že tyto kolonie Mormonů jsou stále tady. A v současné době bojují s drogovými kartely, tedy těmi drogovými kartely, které fungují v tomto regionu. Oni povstali a bojují proti únosům a násilí a vůbec proti zločinu. Takže otázka je, co vlastně Mormoni dělají tady v Mexiku na prvním místě?
PRVNÍ VÝPRAVA DO MEXIKA 1875
Mormoni původně přišli do Mexika v pozdních letech 19. Století, potom co americká vláda přinutila mormonské kostely zakázat polygamii.
UVĚZNĚNÍ POLYGAMISTÉ V MÍSTNÍ VĚZNICI V UTAHU 1880
Celý ten problém se týkal toho, že Joseph Smith, prorok této víry, tvrdil, že polygamie bylo vlastně boží přikázání. Věřil, že dosáhnout nejvyšší úrovně Nebeského Království, nebo Nebe, můžete jen tehdy, žijete-li v několikanásobném manželství.
BRIGHAM YOUNG A ŽENY 1880
Jednoduše, čím víc žen máte, tím lepší bude Nebe. A než by se vzdali svého místa v Nebi, spousta z nich přesídlila do Mexika, aby mohli pokračovat v polygamii a takto si zajistit své místo v životě posmrtném.
POLYGAMISTÉ MORGAN 1870's
Zde, v izolaci Mexické pouště, mohli provozovat všechny standardní Mormonské rituály, jako je křtění mrtvých nebo nošení kouzelného spodního rádla. Ale samozřejmě také mnohem více kontroverzní několikanásobné manželství, nebo, jak jsme brzy zjistili, naprosto pomatenou praktiku krevního vykoupení. Takže asi po pěti hodinách dost neklidný jízdy a několika festovních vojenských kontrolách, a tím nemyslím dvě zastávky v motoprodejnách s chlastem, kde bychom zklidnili naše nervový vlákna, jsme konečně přistáli v místech, které slibovaly přítomnost Mormonů. Opustili jsme Juarez, což je město plné špíny a chudoby a drog samozřejmě, a z ničeho nic, přejedeš tyhle kopečky a vidíš sady a golfová hřiště. Ulice jsou úhledné, mají tam hezké školy, děcka hrají baseball a jsou tu snad i andělé a vše je tak trochu, "Aah!" Víte jak, přijeli jsme do Země zaslíbené, protože je to tady překrásné a je vidět, že jsou tu bohatí. Tak proto se stávají cílem narko-baronů a také proto jim to vracejí. Takže teď se jdeme setkat s nějakými Mormony, které zrovna teď bojují proti drogovým kartelům.
KOLONIE LEBARON CHIHUAHUA, MEXIKO
Tak tohle je farma Brenta LeBarona. Jsou známí svým tajnůstkářstvím ohledně jejich zbraní a jejich bojů, nikterak zvlášť nechtějí, aby byli opět terčem některého kartelu. Ale my se s ním jdeme sejít a jsme zvědaví, jestli nás provede kolem. Vy jste Brent? Jo jo, osobně, a Vy? -Shane Smith.
BRENT LEBARON RODINNÝ MLUVČÍ LEBARONŮ
Brent LeBaron, rád vás poznávám. I já vás rád poznávám, jak se daří? -Ale jo, mám se fakt dobře. To je váš statek? -Ano, tohle je můj statek. Pěstujeme tu čili a taky trochu pšenici. Záleží na čase a jaká je sezóna. Slyšeli jsme, že rodina LeBaronů, tedy kolonie LeBaronů, tak trochu povstala proti drogovým kartelům. Ano, je to tak, měli jsme s nimi pár konfliktů. Moc se mi o tom nechce mluvit. Ale, no... Moc rád vám to tady ukážu. Pojďme. -Tak jo, pojďme. V tuhle chvíli nevím, co si mám o Brentovi myslet, protože když jsem ho potkal, zdál se mi víc americkej než většina američanů. V zásadě, ani bych nebyl moc překvapenej, kdyby mi řekl, že hrával zadáka za Alabamu. Když mě začal provádět po hřbitově, najednou jsem si uvědomil, že celý jeho příběh je jakýkoliv, jen ne normální. Tak tohle je hřbitov, kde je pohřben můj dědeček i pradědeček. Původní příběh je takový, že sem přišli kvůli několikanásobným sňatkům, prostě aby v tom mohli pokračovat. Jasně. -Víte, Mexiko to umožňovalo. Takže oni chtěli pokračovat v polygamii? -Ano. Můj pradědeček byl konzervativec,
ALMA DAYER LEBARON ZAKLADATEL KOLONIE LEBARONŮ
on se odpojil od Mormonského kostela, protože měl dvě ženy. To bylo, když založil kolonii LeBaronů. Založili tu pět nebo šest kolonií. Kolonie by měla být něco jako rodina. -Několik rodin. Jasně. A tak váš dědeček
VERLAN LEBARON BRENTŮV DĚDEČEK
měl deset žen. Ano. Děti měl s osmi z nich, ale ano, deset, on- -A kolik vnoučat potom tedy měl? No, když spočteme vnoučata i pravnoučata, tak to ke dnešnímu dni dělá 400. -Teda. Všechny se jmenují LeBaron. -Všechny se jmenují LeBaron. Takže chápu, že mít více než 400 vnoučat se někomu zdá dost extrémní,
BRATŘI LEBARONOVÉ 1965
ale to je nic ve srovnání se sračkou, s jakou přišel Ervil, Brentův strýc. On byl skutečně mrdací pomatenec. Nejde jen o to, že Ervil měl 13 žen a 50 dětí, ale on také využíval svou rodinu, včetně svých dětí, jako zabijáky. Byl přezdívaný "Mormonský Manson," Ervil a jeho rodina byli podezřelí z více než 40 vražd. Joel LeBaron byl zabit svým vlastním bratrem Ervilem, kvůli krevnímu vykoupení. -Aha. Takže Ervil zkoušel převzít moc v kostele a začal hlásat krevní vykoupení, tedy právo zabíjet ve jménu Boha.
ERVILOVO NAŘÍZENÍ KREVNÍHO VYKOUPENÍ
Když mu budeš odporovat, má právo tě zabít. Jo. -A jakmile se toho Ervil chopil, byla to hotová jízda zabíjení. Zabil svoje dcery, zabil svoje ženy, taky zabil svý syny a všechno to vzešlo z tohoto. Tím myslím, že úplně zchátral. Takže Ervilova jízda zabíjení vedla přes Mexiko a přes Spojené státy, a v určitém bodě po něm začly jít tajné služby,
PREZIDENT JIMMY CARTER 39TÝ PREZIDENT 1977-1981
protože hrozil, že zabije prezidenta Cartera. Nakonec zajali Ervila v roce 1979 a poslali ho do vězení. A pak to zabíjení ustalo, je to tak? To ne. A potom, když zemřel v cele, lidi pak zabíjeli za něho. Potom, co zemřel, tak takto zabil asi až 25 lidí, protože po něm zbyl seznam smrti. Takže oni to zabíjení takto prodloužili. -Ano, přesně tak, dělali to za něj. Jak mi to tak Brent říká,
NÁSLEDOVNÍCI A OBĚTI ERVILA LEBARONA
snažím se mít na mysli, že tahle jízda zabíjení v rámci krevního vykoupení se stala třeba někdy kolem roku 1880 nebo tak nějak, ale tohle se stalo na začátku roku 1980. Můj dědeček před ním utíkal asi 10 let. No teda. Takže on pak chytil mého dědečka někde u Nikaraguy. Váš prastrýc se snažil zabít vašeho dědečka. Přesně tak. Verlan M. LeBaron zemřel při autonehodě hned za Mexiko City. A spousta lidí tomu ani nechtěla věřit, že Ervil s tím měl skutečně co dočinění, a jeho poslední zaznamenaná slova byla, "Bratře, vypadá to, jako bychom sešli z cesty."

Tak to je pěkně ujetá kokotina. To jo. Je to jako moderní verze Kaina a Abela. Myslíte, že jeden z důvodů, proč jste se semkli jako rodina, že jste byli pak tvrdší, když po vás šli narkobaroni, bylo to, že jste prožili uvnitř rodiny něco jako občanskou válku? Ó, no to samozřejmě. Každý držel stráž. No a všechno tohle tady říká právě kvůli Ervilovi, každý v klanu LeBaronů hlídal všechny ostatní. Takže když kartely unesly někoho z jejich řad, oni byli připraveni.
ERIC LEBARON UNESENÝ RODINNÝ ČLEN
Ericu LeBaronovi bylo pouhých 16 let, když byl unesen a držen za výkupné jeden milion dolarů. A vy jste nezaplatili výkupné? Ne, to jsme tedy nezaplatili. -Jasně. Dokonce, i když ty peníze seženete a zaplatíte jim, budou to dále dělat. Prostě přicházejí a pokračují v tom. -Oni tedy ty peníze použijí, aby si koupili více zbraní a měli větší moc. Přesně tak. Pokud té nestvůře nesekneme hlavu teď hned, jen se to zhorší. Musíme jít za vládou a říct, "Hej. Vy nás nenecháte nosit zbraně.“ Jasný. -„Ale zodpovídáte za naši ochranu.“ Ty protesty přinutily vládu vyvinout tlak na únosce. A to je v těchto situacích dost vzácné, Eric se pak vrátil, aniž by mu ublížili, a bez placení výkupného. Tak či tak, to posloužilo k tomu, aby to rozzuřilo místního narkobarona
JOSE "EL RIKIN ESCAJEDA VYSOKO POSTAVENÝ BOSS KARTELU Z JUAREZ
jménem "El Rikin," který bydlel jen osm mil dolů po silnici od Kolonie LeBaron. To je narkobaron, kterej tolik miluje drogy, že zmasakroval 18 lidí, kteří mu zkoušeli vzít zboží v odvykacím centru. A teď jde po LeBaronech.

Hrozili jeho rodině ručním granátem. Prostě říkali, že použijí ten granát, pokud on... se nevzdá. -pokud neotevře dveře. Střelili ho čtyřikrát do hlavy, každej. Deset dětí, mladších než sedm let osiřelo, když se toto stalo. Další dva Mexičané zemřeli v důsledku násilností v Mexiku. Tyto oběti byly zastřeleny tento týden zabijáky z drogových kartelů. Máme tu spoustu příběhů kolem polygamie, a spoustu příběhů kolem násilností drogových kartelů, ale nikdy by nás nenapadlo, že se tato dvě témata propletou takto tragickým způsobem. Propuštěním toho jejich člověka, za kterého LeBaronové protestovali v Chihuahue, tak poslali zprávu narkobaronům. Oni se nestáhli, oni neustoupili, oni budou bojovat. Ale netrvalo dlouho a El Rikin na zprávu odpověděl.
GALEANA, MEXIKO
-Takže tedy, tohle je dům mého bratrance Benjamina. -Jasně.
BRENT LEBARON, MLUVČÍ RODINY LEBARONŮ
Tenhle chlápek "Rikin" nařídil jeho likvidaci
JOSE "EL RIKIN" ESCAJEDA, VZSOKO POSTAVENÍ BOSS KARTELU JUAREZ
kvůli tomu, že jsme se vybouřili. On byl skutečnej zločinec, tím myslím, že je známo, že byl dopaden na Americké straně hranice v uniformě Mexické armády, byla tam přestřelka s pohraničníky, a pak se vrátil sem. Jo. -Takže oni přišli sem k jeho domu? -Jo. Přitáhl sem s 15 až 20 chlápky, víte jak, dvě tři dodávky, pick-upy. Benjamin a jeho rodina spali v domě, když tihle chlápci přijeli, obklíčili barák a taky vyrazili dveře, a skončilo to u toho, že taky vymlátili skoro všechna okna, tady jsou stále myslím nějaké stopy na dveřích, kde se to snažili rozstřílet zbraněmi, vším co měli, víte jak, tohle jsou stopy po palici. No a v ten moment hrozili jeho rodině ručním granátem. Hrozili, že odbouchnou jeho rodinu granátem, pokud on... Pokud neotevře dveře. A tak on otevřel dveře. A v tu chvíli jeho švagr Luis přišel zjistit, co se vlastně děje. On přišel zcela prozaicky v sandálech. Přišel na pomoc, a přitom byl nevinný kolemstojící. Takže sem přišel bosý a beze zbraně... -Docela tak. -...proti chlápkům, kteří byli ozbrojeni granáty a samopaly?
BENJAMIN LEBARON, 32 LET / LUIS WIDMAR, 29 LET
Ano. Ale oni ho zbili
BENJAMIN LEBARON, 32 LET/ LUIS WIDMAR, 29 LET
a sebrali jeho a Benjamina, odvezli je asi dvě míle odtud po silnici, a oba je zastřelili a nechali je tam ve škarpě. No, a protože El Rikin sejmul bratrance Benjamina, víte jak, vznikl z toho tady doma dost velký tlak, aby ho předali americkým autoritám, kvůli tomu incidentu s pohraničníkama, když byl přestrojen za mexického vojáka. Přesně tak. Přesně tak, jo, protože si nemyslím, že by měli na to ho udržet tady. Takže ho převezli lodí do Spojených států. No a proto byl El Rikin vydán do Ameriky, za jeho přestřelky s pohraniční hlídkou, a ne za těch dalších 20 chlapů zapletených ve dvojité vraždě, ze které nebyl nikdy usvědčen. Ale LeBaronové neměli v úmyslu přestat. V podstatě, Julian LeBaron, Benjaminův bratr, se do toho vložil po bratrově smrti velmi aktivně.
JULIAN LEBARON, BENJAMINŮV BRATR
Ta velká věc je, že chceme být respektováni. -Jasně. -A v Mexiku není nikdo respektovaný. Nejsme respektováni zločinci a nejsme ani respektováni vládou. Našli jsme něco jako vzkaz, no, něco jako že za vyjekávání s lidma Chapo Guzmana nebo taková nějaká stupidní sračka. Už si nepamatuju, o co šlo. No a tady je našli. Střelili je čtyřikrát do hlavy, každej. Myslím, že většina z nás byla ráda za to, že jsme je našli, protože někdy lidi odtáhnou a mučej je k smrti. Aha. Lidi z našich sousedských komunit se podíleli na té vraždě. Vymrdej. Tihle, tihle jsou jedni z lidí, kteří, eh, -kteří jsou zapleteni v tom střílení. -Vážně? Tohle že jsou padouši? Já nevím. To nevím, jestli jsou, ale ta dodávka, kterou naložili,
ZÁZNAM Z KAMERY, PODEZŘELÍ Z VRAŽDY
tím myslím, že tohle je přesně ta samá dodávka, ta stejná barva. Identická. Já myslel, že zrovna vy jste přátelé. Ne. Jim je to k smíchu. Mnoho dětí mladších než 7 let osiřelo po tom, co se té noci stalo. Můj bratr a jeho švagr byli jedni z nejváženějších lidí v naší komunitě. Tohle prostě nikdy nebude zkousnutelné. Nikdy. Protože pokud by bylo, není už před náma žádná budoucnost. Komunity to braly nejprve tak, jak jsme říkali, že za každou osobu, kterou nám zabijí, zabijeme jejich deset, protože víme, co jsou zač. Ale pak jsme si řekli, ne, tohle není řešení, protože pak se stanem stejnými, jako jsou oni. A slunce začalo zapadat, začalo se připozdívat, a LeBaron nám řekl, že bychom se měli vrátit do našeho hotelu, dříve než se setmí. Jedeme do hotelu, který je přímo v kolonii LeBaronů, ale my doufáme, že tam bude bezpečněji. Ale když slyšíte takovýhle historky, moc tomu nevěříte, víte jak, strach z násilností, ve kterých tito lidé musí žít každý den. Když slyšíte takovýhle historky, stáváte se trochu paranoidní. Takže my pojedeme do hotelu a prostě se zamkneme.

Toto je svatyně Jesúse Malverdea, který je patron pašeráků drog, narkobaronů. Takže tady zapálíme svíčku. Jsem z toho teda trochu mimo, protože... jsem dost pověrčivý. Tady, to je on. Svatý patron drogových dealerů. Ti sem všichni přicházejí, pomodlí se, nebo tu modlitbu napíší sem. A pak říkají, "Prosím, nech mě dostat se přes hranice... ...s mými drogami." Doslova vyznání drogových dealerů. No a celý ten čas, co jsem se potuloval s rodinou LeBaronů, jsem se nestačil divit, jak se vůbec dokážou ubránit proti narkobaronům, kteří mají pod palcem celý armády zabijáků, jejichž jediná starost je sejmout protivníka?
KOLONIE LEBARON CHIHUAHUA, MEXIKO
Takže, LeBaroni začli tím, že přejali taktiku, jakou používá armáda, a postavili kontrolní místa, zátarasy a strážní věže. Utržili jsme fakt velkou ránu.
BRENT LEBARON RODINNÝ MLUVČÍ LEBARONŮ
Když sejmuli Benjamina, byla to pro celou naši komunitu velká rána. Já... Byli jsme si hodně, opravdu hodně blízcí s Benjaminem, znal jsem ho moc dobře. Potom, co byl Benjamin zabit, Zavedli jste v komunitě systém hlídek, vaši vlastní noční hlídku, a pak jste postavili tohle a celou noc jste sledovali lidi. - Každou noc. - A co vlastně sledujete? - Převážně podezřelá vozidla. Skoro každého tu známe. Takže když vidím vozidlo, které jsem předtím nikdy neviděl, tak ho prostě sledujem. Tahle hlídková bouda má výhled právě na jednu z nejfrekventovanějších silnic, která se používá pro pašování drog. - Jo, je to jedna z nich. - Jediní lidé, kteří tady mají zbraně, jsou zločinci. - Převážně. - A drogový kartely. Víte, říká se, že máme mraky bojových pušek a ostřelovače a tak dál. - A kalibry 50 a takový ty věci? Víte co, prostě, rozumíte, klidně ať se to povídá, pro nás je to jenom plus. No jo, je to pro vás dobrý! Jo, to nám jen prospělo. Jsem přesvědčen, že strážní věže jsou klíčovým bodem v tom, abychom ty padouchy udrželi od našeho města. Taky armáda a federálové jsou v našem městě. Mají tam základnu. Ve skutečnosti tam máme zátaras, takže je jedna cesta tam a jen jedna cesta ven. - Takže máte barikády, kontrolní místa a strážní věže. - Přesně tak. Musím říct, že to naše údolí je o dost bezpečnější než ostatní místa tady. V Casas Grandes, což je odtud asi půl hodiny cesty, mají stále problémy s únosy a podobnými věcmi. - Jo, tu a tam. Dříve to bylo dokonce až dvakrát – třikrát do týdne. - Teda, to je dost. - Jo, to je dost, přesně tak... Nikdy jsme neukazovali na drogové kartely nebo tak něco, ale když přišlo na to, že nám začali unášet členy rodiny, tak jsme se tomu postavili. Když přijde na obranu naší rodiny, půjdem do toho, i kdybychom u toho měli zemřít. Takže LeBaronové předělali svou kolonii na menší pevnost, která používá stejné protiteroristické metody, jako armáda Spojených států užívala ve válkách v Iráku nebo Afghanistánu. A díky tomu ustalo zabíjení a únosy v prostoru, kde žijí Mormoni. V každém případě, bezpečnostní kontrolní body a zátarasy nestačí. Přijde chvíle, když válčíte s narkobarony, že potřebujete zbraně. Když do Benjamina šel tucet chlápků se zbraněma, a oni byli neozbrojeni... jak se potom můžete bránit? Víte, tady v Mexiku není zákon, který by vám dával právo nosit zbraň. Nejlepší a nejrychlejší způsob, jak se v Mexiku dostat legálně ke zbraním, je přes střelecký klub. Prostě v Mexiku je téměř nemožné legálně nosit zbraň. V podstatě jedna legální cesta je ale vede přes extrémně zdlouhavý proces zavedení střeleckého klubu nebo střelnice. A proč vlastně nemáte svůj vlastní střelecký klub v kolonii LeBaron? - Náš bývalý starosta nechtěl podepsat potřebné papíry. Měli jsme všechny první členy na seznamu,
EVER UBALDO GARCIA RODRIGUEZ BÝVALÝ STAROSTA MĚSTA GALEANA
ale on otočil a ukázal naše plány chlápkům z druhé strany. - Takže vy jste se snažili vyzbrojit, ale on pracoval pro kartely, takže vám to neumožnil. - Přesně tak to bylo. - A kde je teď? - Je ve vězení. Odhaduje se, že tady v Mexiku je asi 15 miliónů nelegálních pušek. Tím myslím, vemte si jen těch 20 chlápků s puškama... Asi bych měl jít do jednoho z těch krocanů. Jo jo, jdu ho dostat. Nic... Takže LeBaronové se konečně rozhodli, že jestli bude držení zbraní dále nelegální, což znamená, že jediní, kdo vlastní zbraně, budou zločinci, je na čase změnit zákony.
MĚSTO CHIHUAHUA CHIHUAHUA, MEXIKO
Alex LeBaron, který je nyní kongresmanem, je předurčen k tomu chránit svou kolonii před kartely, ať to stojí, co to stojí, a to i kdyby to mělo znamenat přestřelku s Mexickou armádou. - Přijeli k nám na farmu, a my jsme mysleli, že jsou to zločinci, takže jsme jednoho zastřelili. Byla to dost smutná příhoda, ale díky ní jsme vzbudili určitý respekt. - Stříleli jste po armádě. - Jo, to jsme stříleli.
ALEX LEBARON STÁTNÍ POSLANEC
Po tomto incidentu nám telefonovali šéfové zločineckých syndikátů. A řekli nám, že jsou na nás dost pyšní. Lidé v drogových organizacích, včetně té samé armády, vědí, že máme zbraně, protože jsme to říkali! Máme v naší komunitě nelegální zbraně. Jestli chcete, přijďte a zkuste si je najít. Koupíme je ve Státech, dovezeme je sem nelegálně, ale tohle je v naší zemi jediný způsob jak se bránit. Vzhledem ke způsobu, jakým se v této zemi dá dostat ke zbraním, tak to stojí 10 000 dolarů, a ještě to navíc není legální. Takže většina zbraní používaných narkobarony - pochází z Ameriky? - Ano, přesně tak. - A peníze sem jdou taky z Ameriky? - Přesně tak. Myslím, že Američané by si měli uvědomit, že některé zásady zavedené ve Spojených státech mají vliv na naši zemi. Takže peníze na tyhle všechny zbraně jsou z Ameriky. Jo, a všechny ty zbraně jsou z Ameriky. Koks se prodá v Americe, ale války se vedou v Mexiku. A celkem 1300 lidí bylo v této části země zabito, jen od srpna. V Severním Mexiku se sebeobrana stala otázkou života a smrti. Jedna z věcí, ze kterých jsme měli strach, byla, že lidé vědí o tom, že jsme tu byli. Páni reportéři, vážíme si toho, že jste tu s námi. Rozhlásili po celým městě, že jsme tady natáčeli. Ve městě, kde mají obvykle tři až čtyři únosy za týden. Prostě se opiju.

In Mexico, 49 Kidnappings A Day (Drug Cartels vs. Mormons Part 5/7)
V poslední době se to celé trochu zklidnilo. BRENT LEBARON, MLUVČÍ RODINY LEBARONŮ
Neslyšel jsem o mnoha únosech za poslední dobu. Obvykle to tady bylo každý druhý den. "Ó můj bože, a zase další únos," víte jak. Jones byl unesen, nebo jako Romney byl unesen nebo víte jak, prostě někdo koho znáte, jste s ním nějak propojen. No, je prostě těžký si představit Místo, kde je to tak podělaný, že znamením, že věci jdou správným směrem, je, že se neděje až zas tolik únosů. Ale v Severním Mexiku je všechno relativní. Ale tvrdá realita je ta, že v Mexiku za rok 2011 bylo denně na programu 49 únosů. Věci se ale relativně uklidnily, alespoň dost na to, aby tu mohli dělat večírky, rodea a kdoví co ještě.

Takže tohle rodeo se koná kvůli tomu chlápkovi, co přišel o nohu? Jasně, jeden z kovbojů přišel o nohu a oni pro něj dělají sbírku. Závod kolem barelů. Tak a teď tu máme seznam účastníků. Něco nám tu ještě stále zbývá. Jedna z věcí, které jsme se trochu obávali, než jsme sem přijeli, je, že lidi věděli, že tu jsme, a lidi věděli, že jsme stříleli. -A teď jsme tu před celým městem. -Tady jsi. Ve městě, kde obvykle mají tři nebo čtyři únosy týdně. A my před ně napochodujeme s běžící kamerou, "Vypněte hudbu." Fakt divný. Pane reportére; velice vám děkujeme. Vážíme si toho že jste tu s námi. A oni prostě ohlásili před celým městem, že tady natáčíme, V tom nejnebezpečnějším městě v části Chihuahua. Prostě se opiju. Jdi na to. Takže se tu motám s LeBarony a předstírám, že jsem línej kovboj, takže relaxujem, v čemž nám pomáhá i chlast. Chtěl bych připít na zdraví rodině Lebaronů, protože chlapi, vy to sázíte. -Na rodinu LeBaronů. -Na ně. Tak na zdraví přátelé. -Salut. -Na zdraví, na zdraví, na zdraví, na zdraví. Sežeňte všechny kolem. Jedeme v tom spolu. Tak jdeme na to. ZPÍVÁNÍ ŠPANĚLSKÉHO KARAOKE Měli jsme výbornej oběd, popili jsme dost a zazpívali spolu pár písní. Bylo to moc fajn.
ZPÍVÁNÍ ŠPANĚLSKÉHO KARAOKE
Potom, co jsme s Brentem trochu popili, tak navrhnul, že bychom mohli jet na projížďku, na noční hlídku skrz kolonii LeBaronů. No, takže si představuju jízdu pickupem, kde je pivo a pár správnejch chlapáků na korbě. Ale místo toho šlo o vážně drsnej byznys. Tak co tedy budeme dělat? No pojedeme prostě tou běžnou cestou, kterou oni používají, a pak taky pravděpodobně zkontrolujeme na chvilku nějaká místa a pak prověříme nějaká podezřelá vozidla a tak podobně. Tihle chlápci využívají naše město jako základnu, protože tu všem věří. No a jedna věc mi přijde totálně ujetá, když tudy projíždíte pickupem, víte jak, no se čtyřma ozbrojenýma týpkama za sebou a dvěma chlápkama vepředu, všichni se samopalem, ve městě, kde žije 1200 lidí. Takže, to je kurva vážná věc. No a federálové zastavovali lidi, a ti si nás, zdálo se, ani moc nevšimli, jak tu s nimi projíždíme, dokud tedy nezablokovali dálnici. Což, jak si vybavuju, je jedna z nejvíce používaných drogových cestiček do Ameriky. Policajti zastavili pár aut a hledali nějaký drogy. A pak jak zapadalo slunce, nás upozornili, že bychom měli zmizet, protože je velmi nebezpečné i to, že jsme s nimi byli vidět. Protože, jak se ukázalo, projíždět se s nimi po vedlejších cestách je jedna věc, ale zastavovat pašeráky drog na dálnici je věc druhá. Dáš si pivo? Když jsme byli zpátky v hotelu, tak jsme si vzpomněli na naše zábavné chlastací odpoledne, které ale mělo jisté následky. Tady asi před hodinou projížděl černý pickup BRENDAN FITZGERALD, PRODUCENT VICE nápadně pomalu a pak znenadání zrychlil. Černá dodávka jako tahle, kterou nám prve ukazoval Julien, právě zastavila, něco fotila a pozorovala nás. A z ničeho nic, naše popíjecí pohodička s LeBarony se nám už nezdála jako moc dobrý nápad. Dobře, takže musíme odjet, protože jsme dneska natáčeli na tom rodeu. Pak jsme kolem projížděli s policajty, takže všichni ve městě věděli, že jsme tady. A pak taky ta černá dodávka, co zastavila kousek od nás, okoukli nás a zase jeli. A černá dodávka, jak jsem pak zjistil, přijela, fotili nás, než jsem přijel sem. Takže musíme jet do jiného hotelu, který jsme vybrali, takže je to pěknej blázinec. Tak jsme vypadli, a když jsme volali Brentovi, abychom mu řekli, že jsme odjeli, tak jsem tak trochu čekal, že řekne, "Hej, to zbytečně přeháníte, o nic nejde." Ale v podstatě když ten příběh slyšel, tak řekl, "No jasně!" "Měli byste zmizet z dosahu toho podělanýho auta." UVIDÍTE V EPIZODĚ 6 Kdo myslíte, že bude příštím prezidentem Spojených států? Mitt Romney má skvělý, skvělý přístup. No a jeho rodina žije tady za tím kopcem. Jak teď Brent říkal, "jeho rodina," myslel rodinu prezidentského kandidáta Mitta Romneyho. Mitt je příbuzný. Je to bratranec přes koleno. Přál bych si, aby nás Mitt kontaktoval. Myslím, že bychom mu mohli fakt pomoci.

Meet Mitt Romney's Mexican Mormon Family (Drug Cartels vs. Mormons Part 6/7)
KOLONIE LEBARON CHIHUAHUA, MEXIKO
No a protože kolonie LeBaronů je tak blízko k americkým hranicím, jsou velice ovlivňováni naší imigrační politikou a samozřejmě naší válkou s drogami. Jestliže Amerika kýchá, Mexiko je nachlazené. A díky tomuto se tedy v Mexiku velmi soustředí na americkou politickou taktiku.
Máte drogové kartely, máte drogovou dálnici, máte nelegální přistěhovalce... SHANE SMITH VICE
S těmito všemi problémy,
BRENT LEBARON MLUVČÍ RODINY LEBARONŮ
kdo myslíte, že bude příštím prezidentem Spojených států? Mitt Romney dělá fakt skvělou, skvělou politiku. No a to tedy říkáte, protože jste Mormon? Jeho vazby, jeho lidi, jeho rodina žije hned tady za kopcem. Měl byste se s ním sejít. Tím "jeho rodina" Brent myslí samozřejmě rodinu prezidentského kandidáta Mitta Romneyho. A my víme, že jeho otec George Romney se narodil v Mormonské kolonii v Mexiku,
GEORGE ROMNEY OTEC MITTA ROMNEYHO
ale teď už v části Chihuahua nemají Romneyové svou vlastní kolonii. Takže Romneyové žijí stále tady přes údolí. Jasně, jsou to správní chlapi. Fakt je mám rád. Často s nimi hraju golf a je to fakt fajn parta chlápků. Tak jsme jeli přes údolí se za nimi podívat. Devět jamek se dvěma na pět úderů se dvěma na tři, a ty zbylý jsou na čtyři. -Fakt pěknej trávník. -Paráda. A jak to s těmito golfovými hřišti bylo? Měli jsme partu lidí, kteří rádi hrají golf
KELLY ROMNEY BRATRANEC MITTA ROMNEYHO
a víte jak, okopírovali jsme jiná hřiště a instalovali ostřikovací systém. Když začaly ty násilnosti, přišli jsme o celkem dost členů. Tak jako v Casas Grandes se spousta lidí přestěhovala. Hrajete tu s nějakými LeBarony z kolonie LeBaron? No jasně. Někteří sem s námi chodí hrát. A kdo je lepší? LeBaronové, nebo Romneyové? LeBaronové. Fakt nevím, čím je tam krmí, ale... KOLONIE JUAREZ CHIHUAHUA, MEXIKO
Takže jak dlouho zde Romneyové žijí? Od roku 1885. Můj pradědeček, Miles Park Romney,
MILES PARK ROMNEY PRADĚDEČEK MITTA ROMNEYHO MĚL 4 ŽENY A 30 DĚTÍ
byl jeden z původních lidí, kteří se sem přistěhovali, Mitt je příbuzný. Je vzdálenější bratranec.
GEORGE ROMNEY OTEC MITTA ROMNEYHO
Takže jeho otec se narodil v části Chihuahua. Narodil se v kolonii Dublán, která je odsud asi 15 mil. Jejich rodina se přestěhovala GEORGE ROMNEY OTEC MITTA ROMNEYHO
do Spojených států a už se nevrátili sem. Pamatuju si, že v roce '68 se jeho otec chtěl stát prezidentem. Takže byl kandidát. Bylo otázkou, jaké je vlastně jeho občanství, protože se narodil tady v Mexiku, ale narodil se americkým rodičům. A co myslíte, celé to bláznění kolem jeho cesty k volbám... To přináší tolik celé té pozornosti? Já myslím, že spousta té pozornosti se tu děje proto, že u Mitta hrozí ten problém s občanstvím. No a ironické na tom všem je, že právě Mitt Romney, jehož otec byl narozen v Mexiku, bude prohlášen za pozdější dítě imigrační reformy DREAM Act, která má jeden z nejzarytějších pohledů na přistěhovalectví v jeho konzervativní Republikánské partaji.
SCHŮZE REPUBLIKÁNSKÝCH KANDIDÁTŮ 16 LEDEN 2012
A uvedl jsem, že bych vetoval reformu DREAM Act, pokud by se zavedly předpisy pro lidi, kteří jsou zde nelegálně, pokud by zde chodili dostatečně dlouho do školy, získali zde titul, tak by se mohli stát stálými občany. Myslím, že toto je chyba. No a toto se zdá trochu podivné od člověka, kdo je v zásadě v první generaci imigrantů, že má tak ostrý pohled na přistěhovalectví. Je to něco jako, "Myslím, že už protestovali až dost" druh jednání. A jeho vlastní bratranec Kelly, který Mitta přesto podporoval v kandidatuře, si myslí, že jeho postoj k přistěhovalectví je špatný. Myslím, že by se měl změnit. Narodil se v Mexiku a byl tu i vychován, a obzvláště ještě před úmluvou NAFTA.
BILL CLINTON ŘEČ V RÁMCI NAFTA 1993
Myslím, že Spojené státy jsou částečně zodpovědné
MANIFEST ANTI-NAFTA MEXICO CITY, MEXIKO 2008
za nárůst nelegálního přistěhovalectví. Takže Amerika dělá politiku, a z ničeho nic to Severní Mexiko celý odsere. Přesně tak. Dejte amnestii těm, kteří tu legitimně pracují a mají práci. Přijďte s programem pro nezaměstnané a nechte tyto lidi prostě pracovat, aby pak mohli přijít domů a starat se o své rodiny. Protože oni tady v Mexiku jinak umřou hlady. Je to tu v podstatě tak špatné, že zbývají jen dvě možnosti. Jedna – donášet do Ameriky. Nebo druhá – dělat pro kartely. Víte jak, copak farmáři neopouštějí své farmy, aby mohli zmizet někam nahoru a pěstovat drogy? No jasně, spousta z nich jde nahoru do hor a pěstují drogy. Takž teď tady sedíme a, "Dobře. Takže co s tím uděláme?" Co s tím uděláme? Přesně. Přál bych si, aby nás Mitt kontaktoval, a já myslím, že bychom mu mohli opravdu pomoci. A jak jsem si později uvědomil, když jsem se sešel s jeho Mexickou stranou rodiny, tak to asi bude ta poslední věc, co by Romney chtěl udělat. Musíme chránit naše hranice a zastavit tu záplavu nelegálních přistěhovalců a já udělám vše pro to, aby se další vlna nelegálních přistěhovalců nepřivalila.
Když začala válka o drogy, násilnosti začaly narůstat. Podle mě toto bylo jedno z nejmírumilovnějších míst na světě. Ale teď si musíte dávat hodně pozor. Byl už unesen nějaký Romney?

Mitt Romney's Family Kidnapped by Cartel (Drug Cartels vs. Mormons Part 7/7)
MITT ROMNEY, COLORADO, 10. 5. 2012
Myslím, že by marihuana neměla být v této zemi legální. Myslím, že je to jen vstupní brána pro další drogy. No hm, no ehm, užívání nelegálních drog v této zemi má děsivé následky.
KOLONIE JUAREZ, CHIHUAHUA, MEXIKO
Takže my teď známe postoj k drogám Mitta Romneyho. Ale bylo zajímavé poslechnout si Kellyho názory na válku s drogama,
KELLY ROMNEY, BRATRANEC MITTA ROMNEYHO
Vzhledem k tomu, že se s tím musí potýkat denně. Pro mě toto bylo to nejmírumilovnější místo na světě. Je to tak, nechal jsem svoje děcka jet do Nuevo Cascans, jet na koncerty, jet na disko, jet na pařby, ale teď si musíš dávat pozor. A je to všechno kvůli těm násilnostem kolem drog a tak, víte jak, když začaly ty drogový války, násilnosti začaly narůstat. Většina problémů, který tady máme, jsou nějak spojený s drogama, víte jak, a, ehm, byly tu nějaký únosy a taky zabití v souvislosti s drogama. Jo. Stalo se už někdy, že by byl unesen nějaký Romney?
MEREDITH ROMNEY, BRATRANEC MITTA ROMNEYHO Jo, můj bratr byl unesen před třemi lety v květnu. Myslím, že ho drželi asi dva dny, zavlekli ho do jeskyně v horách. Zaplatili jsme malé výkupné. Byli to nějací výtržníci, nejednalo se o žádné profesionály. A většina zbraní, které jsou tady, v Mexiku, je nelegální. A většina z těchto nelegálních zbraní pochází ze Spojených států. Ano. Operace Fast and Furious, určitě jste o tom slyšel. No a ten skandál kolem Fast and the Furious, o kterém mluví, odkazuje na případ, kdy americká vláda dala tisícovku zbraní kartelům, aby je vystopovala. Pak postupovali tak, že jejich stopu ztratili, dokud se znovu nevynořily v případě zabití amerických agentů. Cože, oni si myslí, že by je mohli uhlídat nebo dokonce je vypátrat? Blbost. Fakt teda netuším, co si vlastně myslej, když pošlou všechny tyhle zbraně do Mexika. A skandál kolem operace Fast and the Furious je jedna z mnoha věcí, které v mých očích americkou vládu ztrapňují. Nyní se možná Mittův tvrdý postoj ve věcech jako jsou zbraně, přistěhovalectví, a drogy stává jasnější. I přestože se jeho otec narodil v regionu Chihuahua, Mitt se od toho všeho musí svým způsobem distancovat, protože tento region je totálně v prdeli. A není to poprvé, co takováto strategie byla v rukou Romneyho. Když jeho otec kandidoval, taky byla jistá otázka kolem občanství, a také jistá otázka jeho Mormonského původu a věcí kolem polygamie. A taky jeho běh k Bílému domu netrval dlouho. Ale Mitt Romney má teď co dělat s polygamní minulostí své rodiny, únosy, drogovými válkami, a v extrémním případě i s věcí Ervila LeBarona, totálně ujetým Mormonským krevním vykoupením. Takže když má určitý rodinný pouta k týhle celý sračce, nemůže být dost dobře prezidentským kandidátem. Víte jak, jaký to asi je bejt v prvních řadách tohoto? A co myslíte, je nějaké řešení pro tyhle věci? Když na to koukáte z perspektivy někoho, kdo tu žije, řekneme si, proč to všechno nelegalizují ve Státech a tím to neutnou tady v Mexiku? No asi jako že někde máš bazén, tak tohle bude skákací prkno. Takže jsme se vydali na dlouhou cestu zpátky ke hranicím, a já měl dost času na přemýšlení o tom, co jsme viděli v Chihuahuavě. Přemýšlel jsem o LeBaronech a jejich válce s narkobarony, o únosech, o vraždách, a o celý tý námaze, co pro ně znamená chránit se každý den. A taky jsem přemýšlel o tom, co říkal Kelly Romney, o tom, jak říkal, že Státy jsou bazén a Mexiko skákací prkno,
ALKOHOLOVÁ JÍZDA ZA DOBY PROHIBICE, NEW YORK CITY CCA 1920
a jak to je celé podobné s americkým problémem s alkoholem v minulosti. No a tak jsme se dostali zpátky k hranicím s Amerikou. Je to jako by uběhly roky, co jsme tu byli posledně. A jak tak pozvolna mizíme z Chihuahua, tak jsem myslel na to, jak prohibice v Americe
ALPHONSE "AL" CAPONE, ŠÉF ORGANIZACE V CHICAGU/ CHARLES "LUCKY" LUCIANO, ŠÉF KRIMINÁLNÍ RODINY GENOVESE
vedla k tomu že, dav vyvrhl lidi jako Al Capone, nebo Lucky Luciano. Naše válka s drogama, naše prohibice proti drogám, způsobila stejnou věc, jak to tady lze spatřit. Je to něco jako kladivem na dutou hlavu, je to banditovo právo, víte jak, máte tu vrahy za 200 dolarů, takže tak dlouho, co tu bude prohibice, to bude trvat. Válka s drogami je chyba. Nikdy nebylo v Americe tolik drog a nikdy nebyly tak levný, nebo lépe, nebyly kvalitnější. A jak jsme tak seděli ty hodiny na hranicích před Amerikou, A tak jsem si představil to, že by Mitt Romney mohl být příštím prezidentem Spojených států. Bůh žehnej Americe! Díky Vám! Takže, nehledě na polygamii a únosy, jestliže vyhraje, bude muset učinit pár tvrdých rozhodnutí kolem nekriminalizování drog a problémem s imigrací. Protože když tak neučiní, Mexiko, jeho Mormonští krajani, a i možná jeho vlastní krev, zaplatí svoji cenu.

x Mexické drogové kartely jsou ve válce... válce s Mormony. Shane Smith se vydal dolů do mexického Ciudad Juárez, kousek od hranic s USA, aby se seznámil se situací.
Ve 2. části se dozvíme, jak "Mormon Manson" změnil svou rodinu ve vrahy, což vedlo ke 40ti mrtvým. Vše ve jménu vykoupení.
Ve 3. části boss "El Rikin" se střetne s místním zástupcem komunity mormonů.
Ve 4. části se Mormoni ilegálně vyzbrojí a přivlastní si několik protiteroristických metod, které okoukali od spojeneckých jednotek v Iráku a Afghanistánu. S českými titulky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.