xVybraná videa
text k videu
Zdravím všetkých, tu je Stefan Molyneux z FreeDomainRadio. Toto je "Prečo ste nezamestnaní", časť 1. Začnime so základnými štatistikami, aby sme si vytvorili základnú predstavu. 83% amerických akcií je v rukách 1% ľudí. 61% Američanov citujem "vždy alebo zvyčajne" žije od výplaty k výplate čo je nárast z 49% v 2008 a 43% v 2007. Toto je vypitvania, zničenie strednej triedy. 66% nárastu príjmov medzi rokmi 2001 a 2007 išlo do rúk 1% Američanov.

66%, to je dôvod, prečo vám nestúpal alebo klesal plat zhruba od roku 1980. 36% Američanov si nesporí nič na dôchodok. Ohromujúcich 43% Američanov má na dôchodok našporených menej než 10 tisíc dolárov. 24% amerických pracujúcich za posledný rok predĺžilo svoj vek odchodu do dôchodku. Viac ako 1,4 milióna Američanov v roku 2009 vyhlásilo osobný bankrot čo je 32% nárast od roku 2008. Len vrchných 5% amerických domácností získalo dostatočný dodatočný plat na pokrytie nárastu nákladov na bývanie od roku 1975.

Prvý krát v histórii USA vlastnia banky väčší podiel obytných domov v čistej hodnote než všetci Američania spolu. V roku 1950, pomer platu priemerného riaditeľa k priemernému zamestnancovi bol 30 ku 1 do roku 2000 tento pomer závratne vzrástol na 300 až 500 ku 1. V roku 2007 spodných 80% amerických domácností vlastnilo 7% finančných aktív. Spodných 50% príjmových skupín v USA dnes spolu vlastní menej než 1% národného bohatstva. Priemerné bonusy na Wall Street boli v roku 2009 vyššie o 17% oproti roku 2008.

V USA priemerný štátny zamestnanec dnes zarába o 60% viac než priemerný zamestnanec v súkromnom sektore. Vrchných 1% domácností v USA vlastní skoro dva krát viac amerických korporátnych aktív, ako pred 15 rokmi. V USA dnes priemerný čas potrebný na nájdenie si práce vzrástol na rekordných 35,2 týždňov. A samozrejme, akú máte vyjednávaciu pozíciu, keď si tak dlho neviete nájsť prácu. Viac ako 40% z dnes zamestnaných Američanov pracuje v často nízkopríjmovom sektore služieb.

Prvý krát v histórii USA viac ako 40 miliónov Američanov žije zo stravných lístkov a americké ministerstvo poľnohospodárstva predpokladá, že toto číslo vzrastie na 43 miliónov v 2011. Pracovník v textilnom priemysle v Číne zarobí približne 86 centov na hodinu a v Kambodži približne 22 centov na hodinu. Čo podľa niektorých znižuje konkurencieschopnosť USA. V roku 2010 žilo približne 21% všetkých detí v USA pod hranicou chudoby čo je najvyššia úroveň za posledných 20 rokov.

Napriek finančnej kríze, alebo by som povedal že práve kvôli nej počet milionárov vzrástol o 16% na 7,8 miliónov v roku 2009. Vrchných 10% Američanov dnes zarába približne 50% celonárodného príjmu. Toto je veľká vec priatelia toto je tragédia, príšerné toto je ohavné ak vás toto nenahnevá, potom už vo vašich žilách neprúdi krv. Ak toto vypitvanie možností jednej celej generácie, minulých, súčasných ako aj budúcich ak toto zničenie strednej triedy, táto radikalizácia a sovietizácia rozdeľovania bohatstva vás nerozzúri, okamžite nevytočí tak potom už nič na tomto svete.

Čo sa to deje? Tieto štatistiky, ktoré som citoval, zdroj je uvedený pod videom sú veľmi dôležité. Vždy vám povedia, okrem mňa a pár ďalších ľudí vždy vám povedia, že to znamená zlyhanie kapitalizmu, voľného trhu. Ľudia povedia, že to spôsobila chamtivosť ale povedať, že chamtivosť spôsobila problém je ako povedať, že gravitácia spôsobila pád lietadla. Chamtivosť je odjakživa ľudskou súčasťou, prečo by sa zrazu tak veľmi zmenila. Tu nejde o zlyhanie slobody ani dobrovoľnej spolupráce.

Zlyhal systém založený na násilí. Tieto príšerné štatistiky tieto rozorvané, zničené životy váš rozorvaný a zničený život je dôsledkom viac ako 3 desaťročí obrovského úsilia štátu vyhladiť ekonomickú nerovnosť v spoločnosti. Chápete? Toto je priamy dôsledok obrovského niekoľko biliónového vládneho programu zvaného "Povýšme chudobných a ponížme bohatých zvýšme dane bohatým, zabezpečme lepšie vzdelanie chudobným zabezpečme sociálne programy, zdravotnú starostlivosť spravme toto všetko, aby sa ekonomická nerovnosť zmenšila a vyrovnala.

Ktokoľvek túto tému študoval do akejkoľvek rozumnej hĺbky ktokoľvek kto prešiel škôlkou vám povie, že násilie nie je spôsob, ako riešiť komplexné spoločenské problémy. Iniciácia násilia nevyrieši komplexné spoločenské problémy. Povedzme, že máme slobodnú spoločnosť a vy si neviete nájsť prácu a ste chudobný ak ukradnete niekomu 10 tisíc dolárov, na krátku dobu si určite vyriešite svoje finančné problémy ale z dlhodobého hľadiska spôsobíte len viac problémov, psychologicky, emocionálne, finančne a tak ďalej.

Áno, je pravda, že keď ukradnete peniaze niekomu, kto je na tom lepšie a dáte ich niekomu, kto je na tom horšie z krátkodobého hľadiska vyrovnáte tento rozdiel ale z dlhodobého hľadiska len upriamujete záujem bohatých na moc štátu. A kto bude mať na vládu väčší vplyv? Bohatí alebo vy a ja? Ale no tak, veď to nechce ani takú námahu aby ste prišli na odpoveď. Keď sa začne vláda obracať na bohatých, aby mohla uplatiť strednú triedu a chudobných a zabezpečiť si volebné hlasy jediné čo sa stane je, že bohatí si povedia: "Politické sily sa o mňa zaujímajú, ja mám zrazu veľký záujem o politickú moc."

A upramia svoj záujem, svoje lobingové aktivity a začnú preberať kontrolu nad štátnou mašinériou a násilím donucovania a násilím zákonov a daní, bohatí nad tým preberú kontrolu, samozrejme že to spravia. Je to úplne samozrejmé, vy by ste to nespravili? Takže konečným dôsledkom všetkých štátnych programov, každého použitia násilia každého použitia násilia je presný opak jeho pôvodného úmyslu. Úmysel bol povýšiť chudobných, ponížiť bohatých a vytvoriť rovnostárskejšiu spoločnosť.

To bolo veľkolepým programom 60tych rokov. A dnes, len o pár desaťročí neskôr sa deje presný opak, pretože to je to čo sa stane, keď namierite na ľudí zbraň dostane opak toho, čo ste z dlhodobého hľadiska chceli. Násilie nefunguje, násilím dosiahnete presný opak toho, čo chcete násilie vytvára do budúcnosti zoskupenie problémov galaktických rozmerov. A dnes vidíme presne tieto dôsledky. Ľudia budú hovoriť, že za to môže voľný trh ten s tým nemá nič spoločné.

Vládna moc, vládne prerozdeľovanie bohatstva zákony, legislatíva všetkého druhu regulácie, kontroly, licencie, formuláre, poplatky, obmedzenia všetky masívne narástli. Toto je veľmi dôležité, prosím pozerajte ďalej, veľmi veľa ľudí nechápe môj, racionálny postoj a je mi ľúto, že toľko ľudí sa hnevá na to, čo hovorím, ale filozof sa musí priateliť len s pravdou s nikým iným. Dovoľte mi vám vysvetliť realitu sveta v ktorom žijete pretože ju nevidíte, ale pomôžem vám ju uvidieť.

Po druhej svetovej vojne, chudoba klesala o jedno percento ročne. Zdroje vložím pod video, toto sú skutočné čísla chudoba každým rokom klesala o jedno percento. To bolo obrovské vyvedenie ľudí z chudoby. To všetko prestalo, keď boli zavedené sociálne programy. Pokles chudoby prestal, samozrejme ak niečo zdaníte, bude toho menej, ak niečo dotujete, bude toho viac. Zdaňte produktivitu, dovidenia produktivita dotujte chudobu, vitaj chudoba. Toto je jednoducho fakt, môžete sa na mňa hnevať, ale to je fakt.

Viem, že všetci z vás sú schopní a som presvedčený, že ste veľmi nadaní skutočne si to myslím. Nie ste trénovaní, to je v poriadku ale ste nadaní. Dovoľte mi vám povedať aká je realita sveta, v ktorom žijete. Vláda je banda sociopatov a sociopati vás využívajú tak, že zistia, na čom vám záleží. Na čom vám záleží? Ak vás chce niekto vydierať, musí nájsť niečo, na čom vám záleží a vyhrážať sa tým. Ak vám na ničom nezáleží, nemôžu sa vám vyhrážať. Takže ak vám na čomkoľvek skutočne záleží, vláda povie: Hej, môžem to vyriešiť, pretože vám na tých ľuďoch naozaj záleží.

Ak vám záleží na chudobných, vláda povie: "Hej vytvorím sociálny štát, postarám sa o chudobných, pretože vám záleží na chudobných, všakže. Lenže im na chudobných nezáleží, vláde vôbec nezáleží na chudobných ak by vláde záležalo na chudobných, tak by dávno prehodnotili katastrofálne dôsledky sociálneho štátu, dotovaného bývanie, absolútne rozum ničiacich verejných škôl prehodnotili by to už pred mnohými rokmi. Ale nespravili to, pretože im na chudobných nezáleží zaujíma ich len to, že vám záleží na chudobných.

Takže môžu použiť chudobných ako veľkú palicu, ktorou z vašej peňaženky vybijú peniaze. To jediné ich zaujíma. Ó, záleží vám na starých ľuďoch, ktorí nemajú čo jesť? Ja sa o to postarám. Vezmem vaše peniaze, väčšinu z nich si nechám a trochu z toho rozdám, aby boli ľudia na mne ďalej závislí a kúpim si hlasy za vaše ťažko zarobené peniaze. Ó, záleží vám na chorých ľuďoch? Bezproblémov, zavediem štátny program zdravotnej starostlivosti väčšinu peňazí si nechám pre seba a trochu z nich rozdám aby sa ľudia stali na mne závislí. A budú ma voliť.

Obávate sa ostatných štátov? Žiadny problém. Nahnite sa ku mne, zoberiem polovicu vášho príjmu aby som vás ochránil pred neexistujúcimi nepriateľmi alebo nepriateľmi, ktorých som sám vytvoril kvôli mojej agresívnej zahraničnej politike. Čohokoľvek sa bojíte, čokoľvek máte radi a záleží vám na tom títo ľudia zneužijú a zmanipulujú. Nie preto, že by im záležalo, tým istým spôsobom, ako vám, na chudobných, chorých a starých ale preto, že vedia, že vám na tom záleží takže sa týmto ľuďom vzdáte vašej slobody, majetku a práv pretože vám záleží na tých ľuďoch.

Ale ich to nezaujíma, im zaujíma len to, že vám na nich záleží a môžu to využiť, aby z vás vypáčili vaše peniaze, budúcnosť, slobodu. A môžeme to priamo vidieť, zlyhanie vládnych programov je tak všadeprítomné a univerzálne a fakt, že ďalej pokračujú je len dôkazom toho, že sú v prvom rade iba zámienkou ako vám ukradnúť život. To je prvá skutočnosť. Druhou realitou je, že kamboďžský pracovník, ktorý dostáva 22 centov na hodinu nemá žiadny vplyv na pracovné miesta v USA Viete prečo pracujú za 22 centov na hodinu?

Pretože nemajú ľudský kapitál, nemajú zručnosti, nemajú vzdelanie. Dokážete si predstaviť, že ak vyštudujem Harvard a chcem pracovať v investičnej banke ale budem si pýtať len 20 centov na hodinu pretože kambodžania pracujú za 22 centov na hodinu, a chcem im konkurovať. Bol by to nezmysel. Prečo? Pretože by som mal veľký ľudský kapitál, kvôli titulu z Harvardu povedzme, že má skutočnú hodnotu. Pretože by som mal ľudský kapitál, mal by som zručnosti nevidíte, že by chirurg konkuroval čašníkovi pretože chirurg má zručnosti, ktoré sú ekonomicky oveľa hodnotnejšie.

Takže skutočnosť, že ľudia bez zručností a vzdelania pracujú v zahraničí za menej peňazí nemá absolútne žiadny vplyv na mzdy amerických pracovníkov. Ale poviem vám, čo má vplyv na mzdy amerických pracujúcich. Fakt, že vás štát vtiahne do svojho pseudo vzdelávacieho pažeráku na 12 a viac rokov. Na 12 a viac rokov, od 5 do 18 rokov ste v štátnych trénovacích táboroch. A na čo vás trénujú? Trochu algebry, trochu matematiky, prečítate nejaké knihy a nezabudnite, že vás štát zachránil pred nacizmom počas Veľkej hospodárskej krízy a samozrejme štát pomohol černochom a ženám a potrebujeme štát, pretože potrebujeme cesty a národnú obranu.

Takže vás učia len nezmysli, lži a propagandu. Nenaučili vás žiadne skutočné zručnosti, aby ste mohli skutočne konkurovať v skutočnom svete nenaučili vás žiadne podnikateľské zručnosti, ako podnikať, ako zamestnávať ľudí ako sa pripraviť na pohovor, ako si nájsť prácu alebo ako písať obchodné analýzy nenaučili vás, ako viesť účtovníctvo, nič z toho vás nenaučili. Ale kým ste zmaturovali vás mohli naučiť doslova toto všetko. Viete čo je verejná škola? Verejná škola je ohrada, kde držia mladých, ambicióznych ľudí, aby nemohli konkurovať tlstým, starým inštalatérom, právnikom, účtovníkom v strednom veku.

Je to ohrada, aby vás udržali mimo trhu takže ľudia môžu zvyšovať svoje mzdové požiadavky bez toho, aby im konkurovali mladí ľudia, ktorí nemajú rodiny a majú nižšie životné náklady, žiadne deti. Nemyslíte si, že za 6 mesiacov by každé priemerné decko mohlo byť plne konkurencieschopným inštalatérom a elektrikárom? Samozrejme, že by mohli. Chcete začať podnikať ako inštalatér, elektrikár alebo niečo podobné? Nie, zastrelili by vás, kým nevstúpite do odborov a nestrávite roky otrokárčením za nízku mzdu za bezvýznamné vedomosti, ktoré ste mohli záskať sto krát rýchlejšie.

Takže keď zmaturujete ako 18 roční po tom, čo vás 12 a viac rokov "vzdeláva" štát bez doslova akýchkoľvek užitočných skúseností pre podnikanie preto nemôžete zarobiť žiadne peniaze. Ak by ste sa 12 rokov učili veci, ktoré by boli naozaj užitočné... prečo vás štát neučí, ako vyjednávať, prečo vás neučí o zmluvnom práve prečo vás štát neučí účtovníctvo? Ak by ste to chceli. Ak by ste chceli byť účtovník, mohli by ste sa stať účtovníkom v 12tich. Prečo nie? V stredoveku sme mali astronóma na kráľovskom dvôre, ktorý mal 11.

Deti a tínedžeri dokážu tie najúžasnejšie veci. Ja som svoju prácu dostal, keď som mal 11 a odvety stále pracujem. Čo je na tom zlé? Pochopte, že nič z tohto vás nemôžu naučiť pretože ak by vás to naučili, ak by ste získali veľké zručnosti skutočne ekonomicky hodnotné a dôležité zrušnosti v momente, ako vídete zo školy, by ste začali konkurovať ľuďom, ktorí volili, keď ste boli ešte len tínedžerom. Predstavte si, že by štát povedal že zavedie inštalatérsky program pre ľudí, ktorí sa chcú stať inštalatérmi môžete začať ako 12 roční a zmaturovať ako 15 roční.

Jednoducho sa stanete inštalatérom. Čo si myslíte, že by spravili inštalatérske odbory? Štrajkovali by, bojkotovali, lobovali hneď by s tým skoncovali a na to slúžia štátne školy aby vás držali bez zručností, aby ste sa nenaučili nič užitočné takže keď vídete zo školy nemáte zručnosti na to, aby ste konkurovali ostatným ľuďom. Na to slúžia štátne školy, nie aby vás niečo naučili ale aby ste nemohli konkurovať ostaným ľuďom až kým váš mozog nie je tak znudený, zoškvarený a zmätený že ledva dokážete dať dohromady dve súvislé myšlienky.

Nemyslím vás, ale chlapíka za vami. Preto ste nezamestnaní je to viac ako len dane, regulácie a tak ďalej. Prečo potrebujete prácu, kde vám platia 20 tisíc dolárov ročne? 0 tisíc ročne bol pred sto rokmi obrovský majetok. Pretože dolár stratil 96-97% svojej hodnoty kvoli tomu diabolskému, obludnému, krv sajúcemu monštru nazývaného centrálna banka znehodnotil a zničil našu menu a predal vás Číňanom za pár dolárov ročne. Neviete si nájsť prácu, pretože si musíte pýtať veľa, aby vám po zdanení zostali nejaké zbytky.

A ak by ste neplatili daň, zavrú vás do väzenia. Násilie nefunguje. Násilím vždy dosiahnete opak zamýšľaného úmyslu. Násilie, ktoré malo priniesť väčšiu prosperitu zabilo prosperitu, ktorá už vtedy rástla. V 19. storočí neexistovala minimálna mzda a mzdy rástli niekoľkonásobne. Rodiny s dvomi príjmami dnes po zdanení zarábajú menej než rodina s jedným príjmom jednu generáciu dozadu. A to ešte musíte odovzdať svoje deti štátu aby boli stále viac a viac indoktrinované o výhodách inštitucionalizovaného násilia. Musíme s tým prestať.
x Stefan Molyneux z FreeDomainRadio (doporučuji web prozkoumat) nám vysvětlí svůj pohled na situaci s nezaměstnaností v USA. Paralely jistě najdete i u nás. Se slovenskými titulky a kompletním přepisem.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.