xVybraná videa

text k videu
Takto vypadaly převraty,které podporovaly USA, kdysi v době, kdy politické a eknomické zájmy USA zajišťovala CIA stojící za státními převraty, které odstavily demokraticky zvolené lídry jako např Muhammada Mosaddeka v Íránu nebo Salvadora Allende v Chile. Na jejich místo byly často dosazeny brutální diktatury, které se dopustily odporných zločinů proti vlastním lidem.

V 80tých letech min. stol. rozpoutali přisluhovači Washingtonu v Latinské Americe teror, který už většina lidí nestrávila. Nahradit otevřené podpory diktatur měla nová koncepce změn režimů něco, co zní a vypadá mnohem lépe - tzv. podpora demokracie. Koncepce tzv. podpory demokracie je jednoduchá. Spočívá v ccelosvětovém financování, vyškolení a pol. podpoře lokálních opozičních skupin podporujících US zájmy. Dr. William Robinson je přením expertem na změny režimů. tzv. podpory demokracie.

Napsal o tom knihu ´Promoting Polyarchy´ V Latinské Americe, ve Východní Evropě s jejich sametovými revolucemi, v Africe, ve Středním Východě ve skutečnosti po celém světě vytvořily USA různé mechanismy, kterými k proniknutí do těchto občanských společností a do pol. systémů zemí, kde chystají svou intervenci. A aby se zajistilo, že výsledky budou vyhovovat US zahraniční politice.

Děláme to prostřednictvím zástupců, nevládních organizací a lidí, kteří už nemají podezření, že spolupracují na něčem špatném tak, jak tomu mohlo být dříve. Vzali jsme si v tomto ohledu ponaučení? To si pište! Děláme to lépe? To si pište! Je to pořád tak odporné jako dříve? To si pište! Takže zatímco cíle zůstávají stejné, už to není CIA, ale US Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) a její partneři, kdo je v čele tohoto úsilí.

Allen Weinstein, jeden ze zakladatelů Národní nadace pro demokracii (NED), to vysvětlil deníku Washington Post v r. 1991 ˇMnohé z toho, co děláme dnes my dělala před 25 lety CIA.´ A stejně jako CIA - USAID, NED a mnohoh dalších podobných organizací je financováno Kongresem. Mnoho milionů dolarů jde každoročně na financováni politických organizací a jejich kampaní po celém světě s cílem podporovat US zájmy.

Většina US občanů si není vědoma toho, za co se utrácí jejich peníze - jsou použity na vměšování do záležitostí cizích národů a jejich ovlivňování. Koncepce usnadnění změny režimu systémem tzv. podpory demokracie sklidil ostrou kritiku nejen v zahraničí, ale i doma v USA. Kongresman Ron Paul jednou napsal: ´Je to jako z Orwella nazývat - US manipulaci zahraničních voleb podporou demokracie.

Jak by se asi cítili Američané, kdyby např. Číňané přijeli s miliony dolarů a podporovali určité kandidáty, které považují za přátelské vůči Číně? Je to hrůza. Používáme peníze daňových poplatníků, abychom vysílali naši armádu, naši CIA a tyto programy, abychom tyto lidi ovlivňovali a říkali jim co mají dělat. K tomu nemáme pravomoc, nefungje to a učí to mnoho lidí nás nesnášet´.

Obrazový materiál spontánních lidových povstání bránících demokracii a svobodné volby daleko od USA nebo možná nejsou tolik spontánní a ani tak daleko od USA. Rafinovaný scénář pro narušení vnitrostátní politiky cílové země ve prospěch zájmů USA se celosvětově uvádí pod svým PR názvem - Podpora demokracie. Vedoucí úlohu při rozvíjení tohoto scénáře nenásilných změn režimů mají US Agentura pro mezinár. rozvoj a Národní nadace pro demokracii (NED).

Není to složité, zato ale velice účinné. Rozliší se všechny sektory občanské společnosti a ty, které jsou v souladu s US projekty nebo se do nich mohou zapojit, tyto intervencionalistické projekty pak získají finanční podporu a vedení. Jedním z mnoha příkladů jsou barevné revoluce ve vých. Evropě. Plk. Lawrence Wilkerson - náčelník štábu bývalého státního seretáře Collina Powela vzpomíná na činnost USAID a NED během barevných revolucí.

To co jsem viděl např. na Ukrajině nebo dění v Gruzii, a to co se děje na jiných místech - oni se nevěnují jen propagandě nebo verbální výpomoci opozici oni ve skutečnosti dělají věci, které dávají opozici více moci a použité postupy opakují. Myslím, že poprvé to mělo úspěch během války v Jugoslávii nebo chcete-li v Srbsku. Vypůjčili si z této revoluce nejrůznější věci včetně jistých sloganů a barev a symbolů.

Zkoumají, co má úspěch a jak to zapůsobilo a pak to používají jinde zas a znovu. Analytici popisují jak nažhavené skupiny mládeže, rocková hudba, laser shows apod. posloužily k propagaci těchto hnutí jako něčeho ´cool´. Cílem bylo z nich učinit něco vlasteneckého, něco na co by lidé byli hrdí Studentští lídři oddílů srbské mládeže, které hrály klíčovou roli ve svržení Slobodana Miloševiče v.r. 2000 byli masivně podporováni lidmi z USAID, tvrdí deník New York Times Stejná skupina také obdržela několik tisíc dolarů na nákup propagačních materiálů na demonstrace.

Na druhé straně glóbu - v Latinské americe v zemích, kde kapitalismus není na pořadu dne, se už dlouho daří některým velice akčním a efektivním programům. Venezuela - to je samozřejmě země, kam posílají nejvíce peněz. Chávez je nepřítelem č.1. Seznamte se s Marií Corrinou Machadovou, kterou její četní kritici právem nazývají produktem amerického intervencionalismu. Machado se proslavila díky neziskovce Súmate, organizaci, která dostala statisíce dolarů od USAID a NED.

Společně vedly ty nejostřejší kampaně proti venezulskému prezidentovi, který byl přesto během tzv. Bolívarské revoluce demokraticky zvolen. Je pravda, že jsme byli financováni i Národní nadací pro demokracii. Stejně jako Šakašvilimu v Gruzii, i Machadové zahraniční fin. podpora umožnila vylepšit svůj image a prosadit se doma i ve světě. Dokonce i audienci u prezidenta George W. Bushe.

Toto je víc než jen financování nějaké neziskovky, je to o podpoře jednotlice který má v podstatě schopnost, dostat se k moci a pak sdílí a podporuje americké zájmy. Od roku 2000 má USAID ve Venezuele aktivních 620 programů, které stály asi 20 milionů dolarů. Materiály USAID z let 2002 a 2003 zmiňují nutnost podpory občanské společnosti, médií a kontinuity stabilní venezuelské demokracie orientované na volný trh.

Výraz volný trh je zde klíčový. Prezidnet nadace NED, Carl Gershman, trvá na tom, že podpora demokracie ještě neznamená změnu režimu. Lidé jako on dávají rovnítko mezi demokracii a kapitalizmus, a tak když pracuje proti soccialistickému hnutí nebo vládě, žije v domnění, že šíří demokracii. To je pěkná veselice! Ale kdo za ni zaplatí? Podle všeho to budou američtí daňoví poplatníci.

9 miliard dolarů utratila USAID za propagaci demokratických iniciativ Washingtonu. Máme tu nový model ovlivňování domácí politiky cílové země ve prospěch zájmů USA. Jde o financování, školení a vedení proamerických sil ve světě. Další šiřitel demokracie - nadace NED získala v r. 2009 132 milionů dolarů skoro celá částka byla od amerických vládních agentur. Ale toto je jen špička ledovce.

Existuje celá síť organizací, které podnikají v oboru šíření demokracie. Je tomu už 30 let, co přinášíme do celého světa světlo demokracie a svobody lidem, kteří už ztratili naději. Mezinárodní republikánský institut... Přestože všechny organizace tvrdí, že neexistují vazby na politiku z pohledu na jmenný seznam ředitelů jak NDI, tak i IRI, je patrné že je tomu jinak.

Jsou na něm sekretáři vlády, poradci pro národní bezpečnost, kongresmani a dokonce i úředníci z Clintonovy, Bushovy a Reaganovy administrativy. Všichni to jsou washingtonští mazáci a všichni tvrdošíjně zastávají priority současné zahraniční politiky. K pochopení americké zahraniční politiky musíme nejdříve pochopit velice jednoduchou skutečnost. Vláda USA chce dominovat světu.

Toto přinesla tzv. podpora demokracie lidem v Hondurasu. Zatímco USAID požaduje 800 000 dolarů na posílení vlády a demokracie v Hondurasu, tamní novináři a aktivisté jsou vystavení násilí a vražděni vládou podporovanou USA. V Egyptě zmobilizovala tyto agentury revolta proti politice režimu Hosního Mubaraka podporovaného z USA k tomu, že kooptovaly místní opoziční skupiny, a zajistily tak, že výsledky nadcházejících voleb budou pro Washington příznivé.

Weal Nawara je členem jedné Egyptské opoziční strany, která byla podpořena a financována z mnoha zdrojů Z NDI, IRI, od lidí z Carnegieho nadace, z Projektu pro demokracii na Středním východě, od NED. Mnozí z lidí, kteří si prostudovali činnost těchto agentur, věří, že vládní dotace a granty, které pak pomáhají tahat za nitky pocházejí od CIA.

Museli si pořídit tuhle novou organizaci, která bude mít ve svém libozvučném jménu slovo demokracie. Hezký název, který by nebyl potřísněn špatnou reputací CIA - a to byl důvod, proč byla založena nadace NED. USAID se za posledních 25 let podílela na propagaci demokratických iniciativ ve více než 100 zemích. Rozpočet na tento rok - miliarda dolarů. Když podle http://www.usaid.gov/ utratíte v cílové zemi 10 milionů dolarů, zvýšíte tím touhu jejich obyvatel po demokratické změně 5 krát.

Kolik byste chtěla, aby šlo z Vašich daní na propagaci demokracie ve Venezuele? Nic. Moc ne. Vadilo by Vám, kdyby cizí vlády přispívaly našim politikům na jejich volební kampaně? To ano, to by mi vadilo. Zde vidíme jasné pokrytectví. V USA máme velice jasný zákon, který zakazuje cizím vládám, aby se vměšovaly do našich voleb tím, že by finančně podporovaly některé kandidáty.

Takže v zahraničí děláme přesně to, co jsme doma zakázali. Podpora transparentnosti je klíčovým prvkem proklamované vládní snahy podporovat demokracii v zahraničí. Přesto však zde na americké půdě se chovají všelijak, jen ne transparentně. Podrobné údaje o rozpočtech nejsou veřejně dostupné a kontakt s médii je omezený. Během posledních 6 týdnů RT opakovaně žádala rozhovor s USAID, NED, IRI a NDI. Všechny naše žádosti byly buď zamítnuty nebo nezodpovězeny.

Joan Hoffins, RT, Washington DC.
x Reportáž televize RT o tom, jaký vliv mají USA na politiku cizích zemí prostřednictvím různých zástupných nevládních organizací, nebo agentur placených Kongresem.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.