xVybraná videa
x Zastavení těžby uranu je prvním krokem k ukončení použití jaderného paliva po celém světě. Chcete-li mír! V Evropě je jaderná energie stále více a častěji oslavována jako čistá energie podporující ochranu klimatu. Je zřejmé že, jaderné elektrárny potřebují uran. Cílem je komplexně ilustrovat příležitosti a rizika v oblasti jaderné energie, se zvláštní pozorností věnovanou těžbě uranu. Austrálie má největší světové naleziště tohoto zdroje.
Pojedeme tedy do "země protinožců" ilustrovat, odkud uran pochází, kde to jde a co je pozůstatkem z jeho těžby. K dispozici je plutonium (používá většinou společně s uranem) a thorium. Dnes existuje jen jeden thoriový jaderný reaktor v Indii. (co se týká jaderné fúze, deuterium a tritium by bylo možné použít, ale to je jen hypotéza). Nyní je nejpoužívanějším palivem k výrobě jaderné energie uran a svět s ním má mnoho problémů a rizik. Tento film je o uranu a jejího využití pro výrobě jaderné energie. Nechce být komplexní výpovědí všeho o jaderných reaktorech. A je to velmi dobrý film, založený na přesných informacích o uranu.

Na Slovensku se nacházejí tři poměrně velké uranové pole. U Trenčína v pohoří Považský Inovec, u Popradu pod Tatrami a u Spišské Nové Vsi na hranici Slovenského ráje. V minulosti zde uskutečňoval průzkumy státní podnik Uranový průzkum pod sovětským vedením, který tyto zóny mineralizace objevil, ale údaje byly tajné a nedostupné až donedávna. Zveřejnění informací o výskytu uranových ložisek se roztrhl pytel s developery s vidinou vysokého zisku. Již nemusí ztrácet vysoké finanční náklady na vyhledávání ložisek, ale stačí jim pouze potvrdit údaje přibližně z let 1948-1990.
Související odkaz
Podzemní Čechy II Lidé a ruiny
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.