xVybraná videa
text k videu
Projekt Svetová Jednota [zvuky mesta]
Nevidím žiadnu zem ani polia Nič tu nie je. Títo ľudial žiju len na betónových povrchoch. [♪hraje mäkká hudba♪]
Existujú dva svety: prírodný a vyrobený starodávny a moderný. [♪♪]
Za posledných 200 rokov sa tieto svety zrazili, a posledné bašty starých spôsobov takmer všetky zmizli. [♪♪]
Africké Trhlinové Údolie je už dávno známe ako rodnné miesto nášho druhu. Jeho husto zaľudnéné Vysočiny Gamo v juhovýchodnej Etiópii ostali útočiskom agrokultúrnej rozmanitosti a biologického poľnohospodárstva od vzniku agrárneho veku pred 10 000 rokmi.

Tu ľudská civilizácia a prírodný svet od ktorého závisi sá stále spolu prepojené a úzko spolu súvisia. Je možné že tu, v tejto krehkej harmónii ľudia z Gamo môžu mať odpoveď k nášmu vlastnému prežitiu. V našom modernom svete sme sa stali "bohami" čo kontrolujú prírodu. [Mary Evelyn Tuckerová - Autorka, Profesorka na Yale Divinity School] A to je hlavne kvôli tomu, že počas jedného storočia sme prešli z 2 na 6 miliárd ľudí. Stalí sme sa tou obrobskou prítomnosťou na tejto planéte. [výbuch] A tak z ničoho nič vnímame sami seba ako nepremožiteľných. Môžeme urobiť hocičo. A to je kde nás technológia bez hraníc zatlačila až k tomuto pokraju vlastného zničenia, pretože sme prírodu vnímali jednoducho ako niečo čo je tu pre ľudí na ich ekonomický rast a moc. [♪♪]

Tisíc Sĺnc - film projektu globálnej jednoty

Časť prvá: Vysočiny Gamo
Ako ekológ, [Leah Samburgová - Ekologička, Expertka na Gamo Biodiversitu] často počúvam ako ľudia porovnávajú divokú krajiny oproti ľudskej krajine. A jeden z dôvodov prečo som bola tak priťahovaná ku Gamo je, že ľudia čo tu žijú sa vyvíjali spolu s tou krajinou taký dlhý čas, že to je krajina, v ktorej ľudia sú súčasťou prírody. [♪♪]

Keď som prišla do Gamo, mojím najväčším prekvapením bolo zistenie, ako málo sa za posledné storočie táto krajina zmenila. Rozprávali sme sa s farmármi čo mali 100 rokov a pýtali sme sa, "Čo bolo najväčšou zmanou vo vašom živote?" A oni sa na nás tak smiešne pozreli a povedali, "Zmena? Čo?" čo v našom storočí je prinajmenšom zarážajúce. [♪♪]


Ja som Kapo Kansa, stojím tu v južnej časti Vysočiny Gamo. [Kapo Kansa - domorodý Starejší] Viete, nie všetko vo svete je preskúmané. Viete, je tu duchovnosť. Ľudia si myslia, že vzduch nerozpráva, že pôda nerozpráva, že obloha nerozpráva. Ale je tu taký typ duchovnosti, kedy obloha reve búrkami a dážď prichádza, a oblaky stúpajú. Je v tom duch. [♪tradičné bubnovanie a spievanie♪] Zo zásady náboženské príbehy a najmä kozmológia pomohli ľuďom sa uzemniť v tomto obrovskom vesmíre a dali nám obrovskú citlivosť k živosti sveta okolo nás - vo zvieracom svete, v rastlinnom svete - a samozrejme počínajúc pôvodnými tradíciami, ktoré to od základu vedeli (poznali). [♪bubnovanie a spievanie♪]

[zvuky mesta] Ľudia veria že sú súčasťou prírody a nemyslia si že sú dominantní [Abera Ogato - domorodý Starejší] a že môžu vyťažiť všetko čo v jeho prostredí existuje. Oni chcú spolunažívať s horou, riekou a cestou. Keď sa modlia, vždy sa poďakujú svojmu tvorcovi. A hneď po tvorcoívi sa poďakujú hore. A potom ponúknu svoju vďaku ceste, po ktorje kráčali ku svojmu domovu. A lesu, cez ktorý prešli. Takže toto vlastne ukazuje, že sú s prostredím priatelia.

Ľudia v Gamo majú systém zákonov, čo sa volá Wogas a čo sa vyvýjal počas tisícov rokov, aby zabezpečil ich prežitie. Domáci starejší slúži ako strážca a uplatňovač každého Woga. Existuje Woga na to, ako požehnať sadenie a ako sa poďakovať, keď sa zbiera úroda. Existuje Woga na to, kde majú zvieratá povolené sa pásť. Woga podľa ktorého sa majú zrezávať stromy a Wogy, ktoré riadia vzťahy medzi ľuďmi, ako sú svadby či spory. [♪♪]
Strážcovia vykonávajú rituály na poďakovanie sa zemi za zdroje, ktroré poskytuje. Pre ľudí z Gamo krehká rovnováha s prírodou je zabezpečená prostredníctvom týchto zákonov a rituálov. Ak len jeden aspekt sa zanedbá, potom celý systém je v ohrození. [♪♪]

Časť Druhá: Poďte k Ježišovi
[♪duchovná pieseň♪] Zopár dosť hlasných evanjelických kresťanských potestantských organizácií sa sem nasťahovali a vytvorili naozaj veľa zmätku v tomto regióne. Vpravo i vľavo začali stavať kostoly. Každá komunita má Protestantský kostol, nie v nejakom tradičnom štýle -len tam je tak rýchlo naplácaný aby bol. Oni v podstate robili to, čo Kresťanskí misionári robia najlepšie, rozdávajú Bibliu, rozdávajú množstvo semien a jedla, a funguje to, množstvo ľudí konvertuje, a najmä mladí ľudia.

My Kresťania, [Samuel Otto - Protestantský kňaz v Gamo] sme zaviazaní počúvať to, čo nás učí Biblia. Vidíme, že ľudia uctievajú rôzne veci ako súčasť Boha, ale to je nevedomosť. Toto vyvrátime, ak porozumieme evanjeliu. Viete, v minulosti to cirkev nebola taká arogantná, ale teraz protestantská cirkev chce znásobiť svojich členov. Keď kážu, spôsobujú, že tradiční vodcovia sa cítia zahanbení. Hovoria, že ste démonickí ľudia. Pretože sú presvedčení, že sledovaním tradície sa pôjde do pekla.

Viete, vy máte auto. Auto nie je pre vás bohom. takže ani zvieratá, voda a rieka nie sú boh Musíme uctievať Boha Musíme používať toto. Boh nás stvoril [♪tradičná pieseň♪] NIelen, že je to mlčky v protiklade s mnohými pôvodnými presvedčeniami o tom ako sa správať ku krajine a ako žiť svoj život, ale je veľmi hlasne proti množstvu týchto vecí. Oni spievajú tie ozaj krásne piesne keď zbierajú úrodu, keď pracujú, a množstvo týchto cirkevných zoskupení im zakázalo tie piesne používať.

Stavajú kostoly na posvätných pozemkoch. VIdel som ako to neuveriteľne ruší nielen duchovný život ľudí, ale v súvislosti s tým aj ich pracovný a spoločenský život. Výzvou samozrejme je, že domorodí ľudia [Mary Evelyn Tuckerová - Authorka, Profesorka na Yale Divinity School] mali toto veľmi jedinečné presvedčenie o živosti vesmíru. A z veľkej časti monoteistické tradície - Abrahámske tradície - Judaizmu, Kresťanstva, a Islamu stanovili, že Boh je nad svetom, transcendentný boh, boh stvoriteľ čo prikazuje a je prítomný, ale je pozdvihnutý preč z tohto sveta.

Takže odstránením Boha z prírody, mnohí ľudia by povedali, sa svet odsvätil a tým sa otvoril spotrebe a zneužívaniu a vykorisťovaniu. Je v tom trochu definitívnej pravdy Viete, my v našich životoch sme o maximalizácii. Maximalizácia profitu je videná ako nejaké obrovské dobro, zatiaľčo tam to vôbec nie je tak. Nikto tam nieje na maximalizáciu, to vôbec nie je koncept. Ľudia tam sú aby pokračovali, aby zachovali. Môžeme povedať že to sú dva odlišné svety, a že my tu závisíme od prírody, a tam ľudia závisia od vedeckých faktov.

Časť tretia: Pokusný zber úrody
Pomocou vedy, priemyselný svet vyvinul technológie na maximalizáciu poľnohospodárskeho výstupu. Tieto pesticídy a hnojivá boli po prvý krát použité počas Zelenej Revoläcie 50 a 60-tych rokov. Zázraky z Poľnohospidárstva [filmový uvádzač] Supermarket: Dnešný symbol života na vysokej úrovni. Tieto výrobky prišli z farmiem a rančov napriek vzdialenosti a ročného obdobia. Sú výsledom zázračného poľnohospodárstva. Obrovské pokroky na farmách a v trhovom systéme vytvorili tento zázrak, zázrak, kde poľnohospodárstvo pokročilo jviac v priebehu jedného života, než svetové poľnohospodárstvo za viac ako 7000 rokov.

Dnes sa poľnohospodárstvo uberá veľmi ďaleko za prírodou, aby vytvorilo nové zázraky na ešte lepší, bohatší život. Nebol som prítomný v časoch prvej Zelenej revolúcie, [Dr. Joe DeVries - riaditeľ programu AGRA pre Africké Semenné Systémy] ale zopár mojích kolegov z Rockefellerovej nadácie boli. A príbeh, ktorý rozprávajú vraví, že svet sa naozaj obával, že Ázia dosiahne populačnú bublinu a neexistovala jasná prestava o tom, ako nakŕmiť obyvateľstvo.

A tak tam vzniklo spoločné úsilie - niečo ako obrovská výzva typu vesmírneho programu - na vyvynutie spôsobov, aby sa Ázia mohla nakŕmiť sama A oni sa zamerali na dva základné plodiny: na pšenicu a na ryžu. Tie plodiny sa ozaj ujali a naozaj vyriešili, ale len dočasne, ten populačný problém - nakŕmili obrovské množstvo ľudí z malého množstva zeme. To je to o čom to všetko bolo - maximalizovať výnos. A fungovalo to. Výnos bol maximalizovaný. Ale problémom je, že za a) musíte mať veľmi, veľmi malú genetickú základňu aby ste našli to sladké miesto, ako sa povie.

[Leah Samburgová - Ekologička, Expertka na Gamo Biodiverzitu] a za b) ak podmienky pre neho nie sú ideálne, nedarí sa mu veľmi dobre. Ak sú podmienky premenlivé, počas niektorých rokov môže úplne zlyhať. Tak sa ustanovil systém, v ktorm ak ste mali všetky vstupy a ak ste to nastavily úplne presne, maximalizovali by ste váš výnos a darilo by sa vám výborne, ale ak by sa objavili iné okolnosti, tak by ste na tom ostali horšie než pred tým keď ste začali.

Napriek nežiadúcim účinkom prvej zelenej revolúcie po celom svete, a zvlášť v Indii, medzinárodné organizácie a poľhohospodárske korporácie znova používajú tie technológie a pripravujú Afriku na novú Zelenú Revolúciu. My tu v Afrike máme problém. NIe je k dispozícii dostatok jedla pre chudobných. Na základe toho ľudia denno-denne prichádzajú o život. Cítime, že je to zanedbaná priorita. Hlad v Afrike nemôže pokračovať. V roku 2006, Nadácia Billa a Melindy Gatesových a Rockefellerova Nadácia vytvorily AGRA, Alianciu na Zelenú Revolúciu v Afrike.

A Cieľom AGRA bolo bojovať s hladom tým že by sa priniesli technológie Zelenej Revolúcie drobným farmárom. Ale nie všetci Africkí farmári privítali týchto nových spasiteľov. A teraz, kto je navrhovateľom Zelenej Revolúcie v Afrike? [Samuel Muhunyu - Sieť pre Eko-farmárstvo v Afrike] Má to svoje korene v Afrike? Koncept sám o sebe je cudzí. To nie je to isté ako podporovať farmárov aby si vyvinyuli svoje vlastné a pestovali použitím svojich vlastných technológií.

To znamená prinesenie, vštepenie cudzích technológii, vštepenie cudzích nápadov týmto farmárom. Ak sa pozriete na tohto starejšího., on má veľké vedomosti o bylinkách čo sú liečivé v tejto oblasti. Ale on nemá priestor, aby odovzdal toto poznanie, Mburu Gathuru - Výkonný riaditeľ, Inštitút kultúry a ekológie] posunul tieto vedomosti na mladšiu generáciu. Ľudia tu v Afrike, oni poznajú riešenia na najvážnejšie problémy, zvlášť hlad a hladomor, ale namiesto toho aby dostali možnosti využitia svojich vedomostí, vidíme, že sa tam uplatňujú rýchle riešenia "quick fix", ako napríklad predpisy na lieky, a oni sú prinesené a nám je povedané, "tieto si vezmite aby ste sa tam dostali.

Aby ste sa dostali do jadra AGRA, musíte rozbaliť niekoľko vrstiev. Musíte si uvedomiť kto sú tí hráči, čo sa prestavujú ako filantropisti, prišli pomôcť, ale ktorých konečným cieľom určite nieje filantropia. Sme si vedomí toho skeptizmu, [Dr. Joe DeVries - Riadite+ Programu AGRA pre Africké semenné systémy] či AGRA len jednoducho pripravuje pôdu pre Americké spoločnosti alebo podniky z ostatných častí sveta, a ja úprimne neviem odkiaľ ten skeptizmus pochádza, pretože keby ľudia vyšli von a videli pre koho pracujeme, okamžite by si uvedomili, že toto všetko je o tomto mieste.

Pracujeme s miestnymi farmármi, miestnymi technikmi, miestnymi pestovateľmi rastlín. Nesúhlasím, že zapojenie hŕstky farmárov znamená farmárom riadený proces. Skôr je to spoza opony firmou riadený proces. [Mburu Gathuru - Výkonný riaditeľ, Inštitút pre kultúru a ekológiu] AGRA je o ziskoch. Je to o robení zisku pre tých čo vyrábajú chemické hnojivá, chemické postreky a vylepšené semená. Ak AGRA začne takýto projet to v tejto dedine, uvidíme znížené príjmy pre ľudí, pretože pôjdu cez banky, asistujúc bankám aby ponúkli pôžičku farmárom.

Takže ideš si vziať pôžičku z banky, ideš si kúpiť svoje semená, kúpiš si hnojivo a kúpiš si chemické postreky. Potom ideš sadiť. Nemáš vôbec žiadnu kontrolu nad klimatickými zmenami, a namiesto dažďa príde suché počasie. Úrodá zlyhá. Tak čo sa stane? Máš pôžičku v banke. To znamená že si musíš siahnuť hlbšie do vrecka. Ak máš kravu, predáš. Ak máš kozu, predáš, aby si mohol financovať pôžičku v banke. Takže namiesto toho aby sa živobytie ľudí zlepšilo, prinesie ich to ešte hlbšie do dlhu.

Myslím si, že odpoveď ktorú teraz veľmi často počúvame [Achim Steiner - Výkonný riaditeľ UNEP] na problém zabezpečenia jedla do budúcnosti na planéte s takmer 8-9 miliardami ľudí len zainvestovať viac do herbicídov, pesticídov, hybridných semien, zavlažovania a hnojív jasne nezodpovedá na celú otázku. Po prvé, pretože sme sa poučili, že takýto typ vysoko vstupného poľnohospodárstva má veľmi vysokú cenu na veľmi produktívny kapitál ktorý vlastní farmár: pôda, voda, zdroje čo sa nachádzajú okolo neho / nej.

V roku 2008, Program Životného prostredia Spojených Národov vykonalo štúdiu porovnávajúcu biologické a konvečné poľnohospodárstvo v Afrike. Zistili sme, že špeciálne vo Východnej Afrike mali vysoký nárast výnosu presnejšie, 128% nárast výnosu. A to jednoznačne prevyšuje tradičné poľnohospodárstvo a takisto prevyšuje niektoré z moderných priemyselných poľnohospodárstiev. Podľa správy, biologické poľnohospodárske systémy robia významný prínos ku zníženiu nedostatku potravín a chudobe v oblastiach Afriky. Štúdia zistila, že výnos priemernej plodiny narástol o 79%. [♪♪]



Časť štvrtá: Dole na Zem
Z viacerých pohľadov, tento príchod tých všetkých technológií Zelenej revolúcie je nejako paralelný s príchodom tých evanjelických Kresťanských hlasov na Gamo v tom, že vezmú kraj v ktorm ty žiješ a zmenia to na niečo čo je pre teba cudzie, uvedomenie si, že táto krajina je skutočne určená na produktivitu a toto nie je časťou vášho systému viery, nie je to časť vášho kultúrmeho dedičstva tento kus zeme, torá je určená na to aby ťa nakŕmila, čo je určiým spôsobom náš pohľad na našu kirajinu. Ak budeme vnímať svet ako stroj, staneme sa strojom.
...
x Oblasti národa Gamo v Etiopii, jsou jednou z posledních světových bašt biologické a kulturní rozmanitosti. Byly hustě obydlené a udržitelné posledních 10.000 let.

Region je jednoznačně zajímavý i dnes nejen pro jeho velmi potřebnou genetickou rozmanitost, ale proto, že oblast je pozoruhodně nedotčená civilizací. Představuje způsob, pohledu na svět, který je zásadní pro naše dlouhodobé přežití. Se slovenskými titulky.
Související odkaz
Lokalita Afrika
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.