xVybraná videa
x Rodina z jedné slovenské vesnice se ocitne v bezvýchodné situaci, když vážně onemocní jedno z dětí. Zdravotní stav malého chlapce vyžaduje nepřetržitou péči, drahé léky a pravidelné návštěvy v Bratislavě, což představuje sedmihodinovou cestu vlakem. I přes dopisování si se sociálními institucemi se rodině nedostává pomoci a ta se stává závislou na půjčkách s vysokými úroky. Leitmotivem filmu však není nešťastný osud jedné venkovské rodiny, ale nešťastný osud samotného sociálního státu ve východní Evropě po dvaceti letech kapitalismu a neoliberálních vlád, které se snaží vycházet vstříc požadavkům úsporných opatření diktovaných ze Západu. Tento stát přitom ignoruje nepříznivou situaci vlastních lidí.

"V Čechách existují podobné problémy a jsou stejně aktuální jako na Slovensku," vysvětlují autoři Tim Horvath a Dušan Krnáč, kteří snímek natáčeli rok a další čas věnovali postprodukci. Vznikl tak autentický záznam reality života jedné slovenské rodiny – tří generací, která je přímo ohrožená finančními, zdravotními a tudíž existenčními problémy. „Smyslem projektu je vykřičet nespravedlnost a úpadek současného režimu, který nejen šlape po sociálních právech, ale tím po životech deseti tisíců slovenských rodin," konstatují mladí filmaři.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.