xVybraná videa
text k videu
Ráno na louce, někde na naší planetě. V její trávě se skrývá svět, velký jako planeta sama. Stébla se stávají neproniknutelnou džunglí, kameny skálami. Kdejaká kaluž se mění na oceán. Čas tu plyne jinak. Hodina je tu dnem, den měsícem a rok je celým životem. Abychom odhalili tajemství tohoto světa, musíme být zticha, a poslouchat jeho šepot.

Mezi počátkem, který si nepamatujeme, a koncem, který neznáme... Strhující příběh zrození planety z dílny autorů filmů Mikrokosmos Claudea Nuridsanyho a Marie Pérénnouové. Francouzsko-italský film (2004).

Kombinace humoru s vážností, nevinnosti s moudrostí. Africký průvodce filmem používá výpravného jazyka mýtů a bájí, aby nám představil zrození vesmíru a hvězd, výbušné začátky naší planety a vznik života na Zemi. Vypráví o čase, hmotě, zrození, lásce a smrti. Po šesti letech usilovné práce přichází druhý opus od scénáristů-režisérů snímku Mikrokosmos.

Microcosmos
Fascinující příběhy ze života hmyzu. Přibližuje nám "malý" svět pohledem zevnitř, vede diváka přímo přímo do jeho středu, jako kdyby on sám byl některým z jeho obyvatel.
Microcosmos 2 Genesis - Příběh Modré planety
Po úspěchu filmu Mikrokosmos přicházejí, dnes již světoznámí, přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem - Příběhem Modré planety. Obrazem i slovem se zamýšlejí nad stvoření světa a člověka.

Průvodcem je černošský herec Sotigui Kouyaté, pocházející z Burkina Faso, který vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otkázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi.

Jak říká vypravěč v úvodu filmu: "Být živý, to znamená tvořit příběh od začátku, na který se nepamatujeme, do konce, o němž nic nevíme... Každý příběh musí nějak začít. I když počátek mého vlastního příběhu mi zmizel v mlhách. Nemohu si, tak jako nikdo, vybavit vzpomínku na vlastní narození. Zrodil jsem se v den, kdy mě matka přivedla na svět? Anebo už tehdy, kdy se rodiče milovali?" Bez dechu tak sledujeme náš vlastní příběh.
x Nech brouka (i myš) žít... Zábavný dvoudílný francouzský dokument vypráví humornou formou o nikdy nekončícím boji zahradníka se škůdci z perspektivy právě oněch škůdců. Ti zde vystupují jako rovnoprávná stvoření, která mají bez debaty nárok na život a potravu tak jako každý jiný.

1. Byla jedna malá, obyčejná zahrádka. V Bretani. Obhospodařovala ji zahradnice Annick. Sama. I když... Úplně sama tu nebyla, jen o tom zpočátku nevěděla. Postupem času jí začalo docházet, že pracuje hlavně proto, aby stovky malých tvorečků měly co ničit...

2. V první části dokumentu jsme se seznámili se zahradnicí Annick a její pýchou - zeleninovou a bylinkovou zahrádkou. Spíš než o ní je však dokument o stovkách, ba tisících malých tvorů, kteří se snaží zahradnici o její pýchu tak či onak připravit, a to v rámci prostého boje o přežití. Zatímco minule malí potměšilci ničili klíčící a vyrůstající rostliny, dnes půjde o víc - nastal čas sklizně
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.