xVybraná videa
text k videu
Dánští filmaři se, jak už název napovídá, věnují aféře, kterou před několika lety vyvolalo otištění dvanácti karikatur proroka Mohameda v dánském a později i světovém tisku. České znění.

2. listopadu 2004 byl popraven muž. Uprostřed Amsterdamu, na živé ulici, za bílého dne. Ale mohlo se to stát kdekoli jinde v Evropě. Oběti je nizozemský režisér Teo van Gogh. Pachatelem je mladý muslim Mohammed Bouyeri. Země je je v šoku. I když za svého života šel hodně lidem na nervy a byl v jistém slova smyslu provokatér, který neustále zkoušel meze svobody názoru a nelekal se při tom ničeho, na obranu svobody vyjádření názoru se zvedá protimuslimská vlna.

Každý dovře ví, proč k tomu došlo. Režisér byl zavražděn kvůli filmu Submission o utlačování muslimských žen. Scenáristkou je bývalá poslankyně nizozemského parlamentu Ayaan Hirsi Ali, která se nyní ukrývá v USA, ale zároveň připravuje 2. pokračování...
x O tom, jak a proč 12 kreseb v Dánských novinách dostalo malou zemi do konfrontace s muslimy po celém světě. Režisér filmu se ptá v Libanonu, Iránu, Sýrii, Kataru, Francii, Turecku a Dánsku různých lidí na to, jakou roli sehráli v tzv. krizi karikatur.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.