xVybraná videa
text k videu
Invaze do Panamy
První díl nového dokumentárního cyklu přináší dosud nezveřejněná fakta z nejrozsáhlejšího vojenského úderu amerických jednotek od vietnamské války – z nečekané invaze do Panamy. Dokument ukazuje soustředění vojenských sil k útoku, tajnou misi Zvláštních jednotek při osvobozování amerického rukojmí a honičku na diktátora, který pokoušel štěstí příliš dlouho. Za rychlostí a úspěchem invaze se však skrývají četná tajemství.

Ocelový déšť Pouštní bouře
Operace Pouštní bouře, jejímž cílem bylo vyhnání iráckých vojáků z Kuvajtu, byla popsána jako názorná ukázka, jak použít vzdušné a letecké síly ve válce. Televizní záběry zásahů laserem řízených bomb, které prolétnou ventilační šachtou, měly potvrdit doktrínu, že letecké bombardování je nejdokonalejší zbraní v arzenálu boha války. Teprve nedávno se začaly objevovat podrobnosti, odhalující různé stupně nápaditosti i frustrací, které plně dokreslily úplnost a úspěšnost této velké letecké války.

Válka v Zálivu
Tažení, které mělo vyhnat Saddáma Husajna z Kuvajtu, bylo krátké, rychlé a s minimem ztrát. Dalo by se pojmenovat jako „pohodová“ válka. V té době americká armáda procházela výrazným přechodem k novým technologiím – a rozhodujícím faktorem v Perském zálivu proto bylo dokonalé zpracování informací. Na jejich shromažďování, třídění a vyhodnocování Američané vynaložili větší úsilí než na samotný boj. Ani supermoderní technologie však nedokáže překonat nejistoty válek.

Špioni v oblacích
Na stolech politiků a vojenských plánovačů celého světa se každé ráno objevují přísně tajné zpravodajské fotografie. V době války mohou změnit průběh boje, zajistit vítězství a ušetřit řadu životů. Jediná dobrá fotografie může mít větší cenu než tisíc špionů. Vynález letecké fotografie lze tak přirovnat k vynálezu střelného prachu. Tak jako palné zbraně zmodernizovaly vedení války, letecké fotografie navždy změnily zpravodajskou práci. Špionážní družice jsou dnes nejdůležitějším zpravodajským prostředkem.

Korea: za bambusovou oponou
Korejská válka skončila před půl stoletím – ale dodnes není uzavřena mírová smlouva. Jak se mohlo stát, že se svět ocitl na prahu nového konfliktu jen pět let po skončení druhé světové války? Vysvětlení najdeme v Moskvě a v Pekingu. Stalin měl pocit, že měnící se mezinárodní situace dává příležitost pro expanzi komunismu a Mao se domníval, že Amerika není připravena zaplést se do konfliktu ve vzdálené zemi. Teprve v posledních letech se z archivů vynořují válečná tajemství a historici se dozvídají, co tehdy komunistické mocnosti plánovaly.

Faktor "Divnoláska"
Koncem 50. let byl Západ silně znepokojen růstem sovětské nukleární síly. Američané zorganizovali letecký průzkum pomocí letounu U-2. Po jeho sestřelení novou sovětskou raketou se vztahy mezi nukleárními mocnostmi ještě více zhoršily. Pak následovala stavba berlínské zdi a „raketová krize“ na Kubě. Ta přivedla rychle svět na pokraj jaderného konfliktu.

Korea: Stalinova tajná letecká válka
Proti americkým a dalším pilotům leteckých sil OSN v korejském konfliktu bojovali v sovětských stíhačkách překvapivě zkušení a kvalitní letci. Teprve později se ukázalo, že to byli Rusové. Šlo o další z válečných tajemství z historie Stalinových tajných válek. Dokumenty sovětských archivů dokazují to, co mnozí dřív jen tušili: že sovětští letci tajně bojovali proti svým nedávným spojencům.

Vietnam: Úder Alfa
Američané dosáhli na vietnamském bojišti řady úspěchů, které však byly často promarněny, protože chyběla strategická vize a koncepce války. Letecká válka stála Američany polovinu celkových válečných výdajů. Navzdory tomu letecké akce přinesly jen částečný úspěch a nestaly se rozhodujícím faktorem vietnamské války. Byl to důsledek chybné strategie politiků ve Washingtonu.

Mizeli nám před očima
Vietnamská válka se velice lišila od kterékoli jiné, v níž Američané bojovali. Strategie vojsk USA byla založena na opotřebování nepřítele a jeho rozdrcení technologickou převahou. Vietnamci bojovali tradičním maoistickým způsobem partyzánského boje. Příslušníci severovietnamské armády a Vietkongu však byli v džungli neviditelní. Pro americké jednotky bylo největší výzvou nepřítele vůbec objevit. Jedno z nejlépe střežených válečných tajemství spočívalo na dokonalém zakrytí skutečného vztahu mezi Vietkongem a komunistickými vůdci v Hanoji.

Německá tajná hra
Zatímco armády v 1. světové válce byly vystaveny působení strašlivých zbraní, německá vláda se uchýlila k řadě tajných operací, které měly rozhodnout válku v době, kdy situace na frontě uvázla na mrtvém bodě. V praxi to znamenalo sabotáže, prováděné v širokém měřítku, použití biologických zbraní, špionáž v oblasti komunikací a politickou destabilizaci. Tento vývoj změnil pro příště charakter války i běh historie.

Obří děla
Od německé „Tlusté Berty“ z 1. světové války až po projekt „Babylon“ Saddáma Husajna – to všechno jsou pokusy o zvýšení palebné síly dělostřelectva. Pušky, které mohou používat atomové střelivo a obří děla, která mají schopnost vystřelit satelit do vesmíru – o tom vypráví další díl Válečných tajemství. Ze všech zbraní v dělostřeleckém arzenálu nahánějí strach právě obří děla, která mohou střílet dál a výš a mohou měnit výsledek bitvy – a tak dělostřelectvo asi dál zůstane královnou zbraní.

Vietnam: Zvláštní operace
Americké speciální jednotky sváděly nekonvenční, utajované bitvy na území nepřítele. Tato neviditelná válka se nakonec stala válkou mezi americkou a vietnamskou gerilou. Žádný jiný útvar nedosáhl ve Vietnamu tak velkých úspěchů jako jednotky zvláštních operací. Dnes, o několik desítek let později, vyšly najevo některé důležité skutečnosti.
x Mnoho členských států OSN má ve své historii krvavé události, které diskreditují základní principy OSN. Světová organizace je přesto přehlíží, je benevolentní k zájmům elit, které jsou často příčinou utrpení jiných na druhém konci světa. Přesvědčit se o můžete z tohoto seriálu, nebo na webu Get the US Out of the UN - NOW! Upozorňuji, že některé záběry nebudou moc příjemné.
Související odkaz
Základní lidská práva
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.