xVybraná videa
text k videu
Žádám o informace pro přistávací manévr. Tady kontrolní věž. Poslouchejte, mám hodně práce, tady není kancelář. Přistávací dráha letiště: Viktoriino jezero, západní Tanzánie. Největší tropické jezero světa, zdroj vody pro řeku Nil. Srdce Afriky. Někdo tvrdí, že bylo kolébkou lidstva.

Život chutná dobře. Majitelem ryb je továrna. Po návratu z jezera vloží rybáři ryby do připravených nádob, potom se vrátí zpět na jezero a ryby se odvezou do továrny. Vicfish, Tan Perch, TFP, Nilský okoun, ryba z Mwanzy. Marcus - důstojník letištní policie: Posílají je sem, aby tu dohlíželi na práci rybářů. Jsou vlastně jejich šéfem. Co přiváží to letadlo z Evropy? Je prázdné. Je prázdné? Je prázdné. Přilétají, aby naložili ryby. Tanzánie, Tanzánie Miluju tě z celého srdce.

Dima - pilot nákladního letadla: ça va, ça va. Studoval jsem v Kyjevě. Bydlej jsem na pokoji se studenty z Konga. Z Brazavillu. Aha, Kongo, Kongo. Ano. Mluvili jen francouzsky. ça va, ça va, ça va. ça va? ça va? Co znamená anglicky ça va? Znamená to "jak se máš?", to ça va? Eliza - přítelkyně mnoha pilotů Dimond - majitel továrny, dělá z velkých ryb malé filetky Tak my jsme ti pionýři, co tu začínají s obchodem. Jsme teď jedna z největších továren v Mwanze. Zaměstnáváme 1000 lidí, ...celkem 1000 lidí, a je to už 10 roků, co jsme na trhu. Tato ryba se ve Viktoriině jezeře nevyskytovala, protože jsem se narodil u jezera a nikdy předtím jsem tuto rybu neviděI. Vysadil ji tu nějaký člověk. Je to predátor.

Jiné exotické druhy ryb už ve Viktoriině jezeře nežijí. Okoun nilský byl do jezera uměle vysazen před 40-50 roky. Před rokem 1960 žilo v jezeře mnoho jiných druhů ryb, potom byl vysazen okoun nilský a začal požírat ostatní druhy ryb v jezeře. Ale ekonomický efekt je dobrý. Multi-milion-dolarová ryba je výsledkem "malého vědeckého experimentu". Pokud by dnes tato ryba ve Viktoriině jezeře nežila, lidé,... nevím jakou jinou práci by si hledali. Objevení ryby pomohlo lidem hlavně v Mwanze i v Musomě.

Všechny bohatší vesnice a města na pobřeží jezera všechny jsou na této rybě úplně závislé. Úplně všechny na pobřeží Viktoriina jezera. Všichni lidé mají zaměstnání zcela závislé na rybách. Sergej, Dima, Jura, Vladimír, Stanislav čekají na 55 tun rybího masa Můžeme mluvit rusky. Nechali jsme rodiny doma. Celou dobu jsme na ně mysleli. Ale co bychom dělali bez práce... Jak bychom se o ně mohli postarat? Tato pravda platí pro všechny národy, v každé době. Je to zákonité. Pokud je práce, je dobře. Musíme pracovat a myslet na naše ženy a děti, matky a otce. A svátky, narozeniny strávit doma. - To jsou fotky. - A co jsi si myslel? Francie, letecký náklad pro Kamerun, západ slunce v Kábulu.

Moje dcera. Nejmladší? Ne, nejstarší. To není špatné. To je kokos z Afriky. Iljušin Il-76. To jsem já, to je moje žena, to je on a to je... 4 lahve koňaku, 7 a půI deci, žádný problém. Emiráty. Muezzin zpívá. Nevím, ale život jde dál. Eliza prodává pilotům a obchodníkům své tělo za 10 dolarů za noc. Dost. Cravij. Která letecká společnost? Je to pilot, kapitán, z Ukrajiny, Ruska. Můj otec je nemocný. Moje matka měla nehodu. V autobuse z Dar-es-Salaamu do Shiniangy. Dodoma... Autobus jel z Dar-es-Salaamu, nehoda sa stala v Dodomě. Takže moje matka je mrtvá...

Promiňte, mluvím anglicky, ale ne moc dobře. Nemluvím moc dobře. Snažím se. Šla bys ráda znovu do školy? Ano. Ráda. Protože potřebuji více vzdělání. Co bys ráda dělala? Šla bych ráda do školy o počítačích. Tohle je výzkumný ústav, který provádí výzkum ryb. Co přesně? Jaký druh výzkumu? Zkoumají množství a druhy ryb. Poznávání ryb, nilského okouna. Není to tak těžké, pokud čteš ty knihy. Rafael - za 1 dolar denně hlídá Národní rybářský ústav. Už jsem z toho unavený. Chci si udělat školu, protože až ji dodělám, můj plat poroste. Tohle mi jen pomáhá přežít.

Starý noční hlídač byl zavražděn ve službě. Muž, který tu pracoval přede mnou, byl ubit k smrti a rozsekán na kousky mačetou. Dostal jsem tohle místo, protože byl zavražděn. Víš, život je těžký, nemáme dost peněz, nemáme, kde vydělat peníze, máme malé vzdělání. Když jdeš na úřad... "Mohl bych dostat práci?". Nemáme žádnou práci, žádnou práci. Když nějakou máš, dostaneš nějakou práci, nezáleží na tom, jaká je. I když je to špatná práce, musíš ji dělat. Když slyším zloděje, jdu potichu a pomalu. Potom čekám.

Není nutné hned střílet. Když je mimo plot. Musíš počkat, dokud nepřeleze plot. A potom na něj můžeš vystřelit. V areálu. A když jsi hrdina, necháš ho přelézt plot, a potom čekáš, co udělá. Možná chce ujet v autě, nebo ukradnout pneumatiky, anebo vypáčit dveře, aby mohl ukradnout peníze... Potom ho můžeš zastřelit. Musíš být připravený na souboj. Mrkni na tohle. Je černá. Koukej na tu špičku. Je černá. To je jed. Jed? Máš jed na...? Špičkách. Když tě zasáhne, třeba jen trochu... Zemřeš.

Vezli příliš mnoho ryb! Letadlo bylo přetížené. Skočí do vody blízko sítě a začne se potápět. Když se ho zeptáš, co dělá ve vodě, odpoví, že pronásleduje rybu, dokud ji nazažene..., dokud ryba nevpluje do sítě. Další potápěč... Někde je tu krokodýl. - Krokodýl? - Krokodýl. Msafiri, Franky, Shabani, Mustafa, Josephu - procházející se ulicemi "Rybího města" - Kde je tvůj otec? - Není tu. Pověz mu to! Tak kde je? Jakou dělá práci? Na jezeře. Takže tvůj otec chytá ryby? Jak se jmenuje? Masaba. A matka? Romukulu. Tvůj otec je taky rybář? Můj otec je mrtvý. A matka? Zemřela na virus.

Jsem dítě ulice. Až budeš velký, chceš být rybářem jako tvůj otec? Netrápí ho to. Nechci prožít život jako můj otec. Chci své vlastní zaměstnání. Chci být učitelem. Říká, že chce být učitelem. Učení není dobré. Jonathan - jediný malíř ve městě, zaznamenává mnoho obyčejných životů Život dětí na ulicích. Vaří a potom kouří, aby se ochránili. Když jsem žil na ulici, i já jsem kouřil, abych se ochránil. Tohle jsou spáči. Venku v noci, nemají kde spát. Často tam zůstávají a když přijde déšť, je to problém.

Jmenuji se Jonathan. Taky jsem spával na ulici. Tady je, jak vidíš, každodenní boj častý, když je někdy dlouhý den, bojují proti všem... Protože jejich život je těžký. Když něco mají a nechtějí to dát jeden druhému, potom bojují... Takže, ona žebrá peníze na život, na živobytí. Když dostane peníze, může žít svůj život. Nebo může být někdy prostitutkou. Miluju tě, miluju tě. Liso, vstávej! Tohle děvče je z rybářské rodiny. A říká, že neví, kde je její otec. Říkala, že žila s matkou, která měla malý obchůdek.

Jen kupovala trochu ryb a potom je prodávala. A otec, neví... Myslím, protože její matka byla nezodpovědná. Žádný stálý manžel. Někdy se dostane do problémů kvůli velkým chlapcům. Bijí nás, a když jde do města, velcí chlapci chtějí spáchat... cizoložství. Sexuálně ji zneužít. Dívky se bojí skutečného nebezpečí, proto zůstavjí s mladými chlapci. Může se cítit bezpečně... bezpečněji. Moji rodiče zemřeli, a tak jsem přišel do Mwanzy. V 95tém, najít, najít život. A protože jsem myslel na budoucnost, jak jsem mohl zůstat ve vesnici, kde není žádná práce? Nemohl jsem tam zůstat.

A teď? Teď žiju jako obyvatel země. Pracuji, platím nájem, žiji jako ve městě, jeden z měšťanů. Máme problém, že všude okolo jezera je chudoba. Lidé umírají na nebezpečné choroby, hlavně na HIV a AIDS. A potom je problém, že někteří rodiče moc pijí, a děti nemohou zůstat doma. Protože jim řekli, aby žily samy, aby si našly živobytí, aby založily rodiny. Jsou ty děti sirotci? Ano, sirotci. Většina dětí jsou tady sirotci, pocházející z rodin rybářů. Tak mnoho, tak mnoho rybářů umírá. Umírají na nedostatek peněz.

Reverend Cleopa Kaijage Tak mnoho žen přežije svého manžela kvůli AIDS. A po smrti manžela pricházejí k jezeru. A stávají se prostitutkami. Ony zaviní smrt mnoha rybářů. Vesnice Kilimilile - 390 obyvatel Očekávame 45-50 lidí během 6 měsíců. 45 mrtvých rybářů? 45-50 během 6 měsíců. Okolo jezera. Ve vašem obvodě? Myslím, že máme 10-15 mrtvých každý měsíc. - A to je malá vesnice. - Ano, je to malá vesnice. Její muž také zemřel na virus. Má tři děti. Když nejmladší zemřelo, uvědomila si, že má také AIDS.

Teď jsou její děti osamotě, její muž přišel z venkova, rybařit pro továrny. Co dělal před tím? MěI farmu. Budu dělat cokoliv, co můžu. Už nemůžu jíst. Pastore, co můžu dělat? Jako pastor se modlím k Hospodinovi za rybáře a po modlitbách k Hospodinovi, jim říkáme, aby nechodili za prostitutkami, a ženám, aby se neživily prostitucí. Používají prezervativy? Někteří používají kondomy, něktří kondomy nepoužívají, protože jim nevěří.

Říkáte jim, aby používali kondomy? Jako pastor jim neradím používat kondomy, protože mít sexuální nebo homosexuální vztah je hřích. Duše má břemeno nebo odejde. Jediné, co můžu říct, je... Rybáři nemohou používat kondomy. Kondomy jsou také nebezpečné, protože to je hřích. Podle Božího zákona.

Otočím stránku na srpen. Jsme součástí velkého zřízení. Určití lidé kontaktovali Světovou banku, aby mohli financovat otevření své továrny. A potom dostali kladnou zprávu z banky a jiných institucí. Všechny továrny na okouna nilského jsou na tom dobře. Jediný problém v současnosti je, že obchody teď nejdou moc dobře. Právě teď je v Evropě příliš mnoho okounů nilských. Jen Mwanza vyprodukuje přibližně 500 tun ryb za den. Minimálně. To je mnoho peněz. Kolik lidí můžete nakrmit 500 tunami? - Kolik... lidí? - Lidí.

Položili jste velmi těžkou otázku. Z 500 tun? Nemám nejmenší představu. 2 milióny bílých jí Viktoriinu rybu každý den. I ruští piloti mají díky tomuto obchodu práci. Ruští piloti mají skoro každý den aspoň 2 lety. Přilétají skoro každý den, protože se jim to vyplatí. Letiště je v provozu. Když přiletí do Afriky, co přivážejí? Přilétají sem jen kvůli transportu, jsou levnější než jiné cargo společnosti. A kapacita letadla je větší, myslím, že jen Iljušin může naložit 55 tun.

Co přivezou při příletu? Nic, jsou prázdná, přilétají prázdná. Nevím přesně, co letadla přivážejí, ale pamatuju si, že jednoho dne přiletělo i letadlo UNHCR. Přiletělo velké letadlo s velkým nákladem pomoci z USA. Přivezlo potraviny, oblečení pro utečence. Ale jednoho dne přiletělo letadlo z Evropy, poslali ho sem, aby naložilo ryby. A potom noviny, a potom se to stalo... Vojáci vešli dovnitř a našli množství zbraní a vláda nevěděla, pro koho jsou. A když se novináři zeptali pilota, říkal, že zbraně vezou do Angoly.

A potom požádali pana Mkapu, aby je následoval. Co jsi říkal, pan B. Mkapa? Pan Mkapa neřekl nic, prý je to tajné. Stejně jako ostatní prezidenti v této oblasti. Kdo ti vyprávěI ten příběh? Bylo to v rádiu a v novinách. Aha. A v televizi. Nevím, odkud ti piloti jsou. Když je pozveme, aby si přisedli, řeknou: Dobře pojďme, pojďme, pojďme, děvčata. Koupí ti pivo, jídlo, koupí všechno, dají ti peníze. Dají peníze... Ženy z Tanzánie jsou dobré. Žádný problém. Viděla jsem tak mnoho pilotů.

Slyšela jsem odporné příběhy o těch pilotech. Jednu noc nás vzali taxíkem do hotelu. Nejdřív vzali Queen, potom Elizu. Jsou agresivní! Některé dívky se nikdy nevrátily zpět. Mohou být mrtvé. Myslíte si, že piloti přivážejí do Afriky Kalašnikovy nebo bomby? Bomby? Ano, pro vojska například v Kongu nebo Rwandě? Nevím. Ptá se, jestli přivezli zbraně. Nic, jen ryby! Přiletí, kouknou se, zda je dost ryb, potom je naloží a když skončí - booom. Kontrolní věž Mwanza. Iljušin-76, DC-8, Boeing 737.

A mnoho malých letadel jdoucích na start. Je to tu plné. V Mwanze není provoz plánovaný, to je problém. Rádio nefunguje. Takže když spatřím letadlo, to musí obletět okruh, a potom mu signalizujeme tímto světlem, zelená znamená volná dráha, červená - nepřistávej, žlutá - připrav se na přistání. Tohle tu spadlo do jezera. Bylo naložené rybami. Pokusilo se vzlétnout. Naložilo ryby, ale naneštěstí bylo přetížené. Při startu se letadlo začalo houpat. Zavadilo břichem o zem, potom se mu odlomilo křídlo, a mířilo směrem k vesnici.

Je úplně rozbité. Tohle je rádio Svobodná Afrika. Velký, starý Iljušin stále čeká na ryby... ...z mnoha mrtvých v oblasti Tabora. Zěmi postihlo několik hladomorů. Světový program pro výživu Spojených národů potřebuje 17 milionů dolarů, na nasycení 2 milionů lidí ve střední Tanzánii. Co jste přivezli, když jste přiletěli do Afriky? Nevím, naložili jsme velké bedny. Letecký náklad, humanitární náklad, a trochu jiného příslušenství. Palivo. A další náklad. Nevíte, co je uvnitř beden? Mě to nezajímá.

Ví to pilot, kapitán, já jsem navigátor. Moje práce je spočítat délku letu a množství paliva. Policie se probudila. Ito - jeden z "tisíce ostrovů" Obyvatelé tábora - mladí rybáři a prostitutky ze zapadákova To je hrob mého otce. Jmenoval se Jakobo. Velké zvíře mu ukouslo nohu. Když chytal ryby na jezeře, tuto rybu, nevím, jak se jmenuje. PotápěI se do vody, zaútočil na něj krokodýl. Prišel o jednu nohu. Lidé mu zkoušeli pomoci, ale potom umřel. Pochovali ho. Je v táboře nějaký doktor? V tomto táboře není žádný doktor, žádný pomocník.

Co se stane se všemi lidmi, co zemřou na choroby? Ti, co zemřou na chorobu, když zjistí, že už nemohou dělat žádnou práci, musí se vrátit domů. Protože, kdyby tu zůstal, stále nemocný, nikdo mu nepomůže. Protože odvézt mrtvolu odtud domů stojí moc peněz. A když může chodit? Je lepší odjet autobusem, nebo malým autem, dokud ještě žiješ. Cena za dopravu nebude tak vysoká. Ale když už jsi jednou mrtvý, cena se mění. Nemáš práci, nemáš rodiče, tvoji rodiče jsou také chudí, každý ví, že bída je začarovaný kruh, narodil jsi se chudým rodičům, takže jsi chudý a tvoji synové nebo děti budou také chudí.

Mkono - vedoucí rybářského tábora, bývalý učitel Je to bludný kruh. Chlapci udělají to, co chci. Být starý znamená mít se špatně, přivítání číslo 4. Někteří lidé říkají, že většina žen, co sem přijdou, jsou šlapky, ale nejsou, dokud je nepřinutí. Jsou přinucené, zbité, okolnosti jsou různé... Většina z nich. Počítají do 10, když to neudělají, přinutí je. Když spíš s kurvama, zbij je! Bůh Všemohoucí naneštěstí vytvořil svět a rozmístil na něm jen omezené přírodní zdroje. Je v něm plno lidí, kteří bojují o přírodní zdroje.

A to je to, co se děje dnes. Mnoho let bojovali o území Afriky, o zisky, ale teď nastal boj o přírodní zdroje celé země. Někdo vyhrává, někdo prohrává. A to je zákon džungle. Kdo je silný a velký, má větší šanci přežít než slabší. Když říkáme "silnější", ve světe, kde žijeme, myslíme Evropany, kteří jsou silnější než zbytek světa. Protože jsou to lidé, kteří vlastní světové měnové fondy, jsou to lidé, kteří vlastní Světovou banku, jsou to lidé, co vlastní světový obchod. Prosíme delegáty z Tanzánie, aby vstali a zamávali.

Přesuneme se na úvodní přednášku do bílé haly... IUCN mezinárodní ekologický sněm, Keňa Viktoriino jezero je obětí devastující pohromy. V kalných vodách jezera nejsou známky života, jen světlo svědčí o prohraném boji. Poprvé je tu eutrifikace jezera, jinými slovy smrtelné snížení okysličení vody. Toto je predátor, který zdevastoval ekosystém jezera. Po tisících let evoluce 210 druhů cyklid náhle zmizelo. Cyklidy se živí chaluhami, a hrají hlavní roli v životě celého jezera.

Kanibalismus okouna nilského může narušit plány komerčních rybářských společností. Tento fakt se může stát naším nejhorším nepřítelem. Dokud je potomstvo malé, okoun eliminuje naději pro budoucnost. Dobře, jsem jen člověk, který jednou odpoledne přinesl kýbl ryb a vypustil je do jezera. Jeden člověk s jediným kýblem, jednoho odpoledne. A bylo to. Všechny vědecké diskuse byly... tímto ukončeny. Příběh okouna nilského přináší mnoho paradoxů, které změnily druhé největší jezero světa na sterilní místo.

Na kdysi úrodných březích jezera žijící rybáři dnes mohou zemřít hlady. Nemůžete žádat o odškodnění, když jste viděli, co se stalo. Máte nějaké poznámky před přestávkou? Smím navrhnout, aby za to byl odpovědný pan ministr? Pane prezidente, všichni jsme tu s jediným cílem: Prodávat naše země a prodávat naše ryby. Vítám kritiku, ale podle mě to páni filmaři dělají takto: Filmování je proces. Můžete filmovat půI hodiny bez toho, abyste udělali střih. Na pobřeží znečištěné zóny.

Ale nachází se tam také zachovalá zdravá zóna. Protože to, co vidím: Všude je zelená znečištěná voda, ale chceme, aby byly vidět také pěkné, zdravé oblasti. Teď jsme tu proto, abychom prodali Viktoriino jezero. Děkuji za smích. Poselství je zcela jasné: Neukazovat jen negativní pohledy, ale ukázat také ty pozitivní. A potom počkat, jak se popere pozitivní s negativním. Možná, že zjistíte, že pozitiva jsou silnější než negativa. A potom můžete prodat vaše země.

Maiseli - kontrolor kvality ryb Právě teď posílá vláda lidem zprávu. Máme poslání, které nesmíme pokazit. Máme ryby, ty znamenají práci, ta znamená paníze a ty znamenají jídlo. Takže některé věci nemáme dávat najevo. Nefilmujte to. Čekají, aby mohli naložit nějaké zbytky ryb. Jako potravu pro lidi. Nesou rybí kosti. Toto je produkt, který putuje letecky do Evropy. Když o tom povídáš... jiným lidem, například tady ve městě, nemohou si koupit tuto rybu, protože je příliš drahá.

Po celém tomto procesu se stane ryba drahou. Hlavně v obchodech dosahuje velmi vysokých cen. Kdo může tolik zaplatit? Je to nejoblíbenější ryba, se kterou se obchoduje. Včera jsme četli v novinách, že v Tanzánii je hladomor. Několik milionů Afričanů se živí tím, co velké továrny nespotřebují. Mám něco říct? Problém je, že jsem sama, můj manžel onemocněI a teď zemřel, hledám pomoc. Předtím jsem měla práci, byla jsem farmářka. Teď se mám lépe. Mám dobrý život, mám práci.

Musím se přestat zpovídat. Přikázali mi, abych nic neříkala. - Kdo jí zakazuje mluvit? - Její šéf. - Kde je? - Nevím, myslím, že někde s chlapci. Musím jít do nemocnice na operaci. Můžeš mluvit o své pracovní situaci? Jakmile tu začala pracovat, onemocněla na žaludek. A během dešťů se přidávají další problémy - jak vidíte. Může se přidat diarhoea. A potom je tu plyn, může způsobit velmi vážné problémy, je to amoniak. Tohle tu stojí 110000 šilinků. Využije se to, hlavy se rozpůlí, potom se opraží a prodávají spotřebitelům.

Projdi se okolo jezera i ve střední oblasti, najdeš tohle - upražané rybí hlavy. Filety se vyvážejí do Evropy a Japonska. Tohle je pro nás důležitá návštěva. Vítám vyslance Evropské komise v Dar-Es-Salaamu. Přišel jsem sem s představeteli mnoha členských států. S velvyslanci a diplomaty z 10 členských států EU. Zaměříme se dnes na rybolov. Budeme tu jíst ryby, budeme diskutovat o rybách. A budeme se zajímat o továrny na zpracování ryb. Rybářský průmysl z Viktoriina jezera je největším exportem Tanzánie do EU.

Představuje 25 procent celkového exportu Tanzánie. ...zabezpečit kvalitu ryb, aby byla kvalita zpracování ryb zachována. Pozorovatel Evropské unie proto koncem roku 1999 řekl: Souhlasím, tato ryba může jít do evropských obchodů. Myslím si, že EU odvedla dobrou práci. Protože nyní je tu téměř všechna infrastruktura v dobrém stavu. A myslím si, že podnikavý duch lidí v Mwanze udělá zbytek. Viděli jsme továrny na zpracování ryb, a ty jsou podle mě na světové úrovni. Hygiena, procesy zpracování, ty továrny jsou úplně skvělé!

Podívej, co jsem našel! Je to děravé? Můžeme to použít? Ne, je dost pro všechny. RozděIme se! Sním to sám! Žijeme v těžkých časech. Něco se zaseklo... .. Tohle je písnička, co jsem napsal, chtěI bych si ji zpívat notu po notě.. Netrap se, buď šťastný. Dozrávající úroda odvrátí hladomor, říkají farmáři. Neřekl bych, že mají pravdu. Tohle jsou místní noviny? Východoafrické. Říkají, že hladomor přichází do Tanzánie? Vypadá to takhle, viděli jste - deště je velmi málo.

Potřebujeme hodně deště, aby se rýže urodila, hodně deště v Mwanze. Silný déšť, aspoň 3 dny nepřetržitě, aby se rýže urodila, jinak příští rok... Rýže se urodila v Mwanze, máme hodně rýže, ale myslím si, že za rok půjde cena rýže nahoru. Nikdo nebude mít peníze, aby nějakou rýži koupil. Tak co budou lidé jíst? Myslím, že dovezou něco ze zahraničí. Světový program výživy Spojených národů. Minulý týden zjistili, že je potřeba 17 milionů dolarů na pomoc lidem ve střední a severní Tanzánii, kteří nemají dostatek potravy.

Podle Světového programu výživy, více než polovina 34 milionů obyvatel žije z méně než jednoho dolaru denně. Vláda předstírá, že není bída. Problém je, že mnoho občanů nemá jídlo ani peníze. I kdyby bylo jídlo na prodej, někteří lidé si ho i tak nebudou moci dovolit koupit. Petře! - Ano, pane. - Neschovávej se. Neschovávám se. Simba Plastics. Dodávají nám balící materiál. To je přesné. Simba Plastics. Naše firma podniká v oblasti komerčního využití plastů už asi 45 let.

Jsme součástí skupiny Sumaria, která se zabývá farmaceutickými produkty, obaly pro Coca-Colu, produkcí bavlny, průmyslovými plasty, saponáty a tak dále. Simba má sídlo v Dar-Es-Salaamu, a tady máme kanceláře. Rybářský průmysl je to, na co se zaměřujeme. Vyrábíme mnoho produktů pro rybářský průmysl: velké zásobníky vody, flexibilní obaly, euro-palety, izolační sudy atd. Už dlouho jsme virtuálně propojeni s nilským okounem, poskytuje nám mnoho dobré práce. Evropská unie darovala Tanzánii 45 milionů šilinků, aby zabezpečila export ryb z Viktoriina jezera.

...pokračujeme o udržení kvality ryb... Je to jako v Mwanze! Tyto bílé věci, které děti nechávají roztavit na ohni pocházejí z obalů od ryb. Nechávají je roztavit, aby vyrobily lepidlo. Lepidlo na čichání. Je to druh drogy, velmi nebezpečné. Pochází z plastových obalů od ryb. Když to už jednou začnou čichat, jsou drogou úplně zasaženy, mohou to čichat kdekoliv a nemají vůbec strach, a někdy mohou spáchat mnoho zlého, pohromu,... Je to velmi nebezpečné. Hned jak si čichnou, jsou v rauši.

Už se nemusí nikdy probrat. Duch svatý přichází ve jménu Ježíše Krista. Ďáble, vyháním tě z tohoto místa. Žehnám tvým jménem, Ježíši, v našem vítězství nad zlem. Tady je dobrý Ježíš. Pláču za rybáře z naší vesnice. Dívej se na ten zázrak! Loď je tak přeplněná rybami, že se už nemůže pohnout! Úsměv pro kameru! Ryby jsou již připravené, ale chybí ještě nějaké doklady. Jdeme spát. Zhasnu světlo kvůli moskytům. Moskyt... Tse-tse... pes. Zítra ráno odletíme. ...protože se musím vzdělávat...

Eliza zemřela. Jednou v noci ji zabil australský klient. ...promiňte, anglicky mluvím dost špatně... Tam, přesně tam! Nožem, přímo do srdce. Krev se začala řinout ven. Měla rány po celém obličeji. Šla jsem na její pohřeb. Tohle je voják. Víš, že v jejich zemi je válka? Britové jim tam pomáhají bojovat. Munice. Tohle jsou brazilské jednotky přebírající zásoby na letišti Lungi u Free Townu. .. pro ranvej... řekni příkazy do rádia MěI by se stát pilotem. Jednou se zeptal: tati, jak se mám stát pilotem letadla?

Myslíš, že je to dobrý nápad, stát se pilotem? Ano, je to dobrý nápad, stát se pilotem, ano. A já bych byl hrdý, kdyby se stal pilotem. Potom bys mohl někdy odletět do Evropy. Ano, to bych mohl. A přivézt z Evropy mnoho věcí. Jaké? Co bys přivezl z Evropy? Co bys přivezl z Evropy...? tihle vojáci vydělávají mnoho peněz. Vláda jim platí velmi dobře. A když potřebuješ pěkné peníze, pěknou výplatu, přihlaš se do armády. Proto bychom se rádi nechali zaměstnat v armádě. Ale je to bez šance.

- Pro tebe? - Ano, pro mě. Pro bývalého vojáka není návrat zpět do armády lehký. Dokud nevypukne válka, pak bych byl povolaný vládou. Takže pro mnohé je válka dobrou pracovní příležitostí? Pro hodně lidí, ale nemůžou tam jen tak jít, protože... ...tam ješte předtím nebyli. Takže hodně lidí doufá, že bude válka? Ano, mnoho lidí, hlavně v naší zemi. Lidé si přejí válku, většina z nich nikdy neviděla válku. S výjimkou té jedné v Ugandě. Viděl jsi ji? Na vlastní oči, ... byl jsem v ní.

Nevím, kolik lidí jsem ve válce zabil, ale... zabíjeli jsme. - Máš strach z války? - Ano. - A ty? Ty se nebojíš války? - Ne, nebojím se jí. Když bys mohl jít do války se svým lukem a... S lukem do války? Ne, to je místní styl. Nemohl bych jít do války s lukem. - A co nepřítel, s čím by bojoval? - Určitě ne s lukem. S čím bys šel do války? Potřeboval bych pušku, speciální pušku, minomet a munici. Potom bych byl připravený na válku. A když by měI nepřítel letadla a rakety?

Na to máme taktiku, když bych uviděI letadlo... Co bys udělal, když bys uviděI letadlo? Vykopali jsme malé úkryty v domech. Když bych uviděI letadlo, schoval by ses v tom úkrytě. Nomohli by tě dostat, když bys byl v tom úkrytě. Ale někdy, když bys měI smůlu, by tě mohla zabít bomba. Když bys byl chytřejší, zabil bych tě dřív... Když bych byl chytřejší, zabil bych tě dřív. A když bys byl chytřejší ty, zabil bys dřív ty mě. Možná bys to nechtěl udělat. Proč bych tě neměI chtít zabít během války?

To je válka. To, co je nutné, je smrt. Jsem tam proto, abych zabíjel.. Vezměte si párky, já zatím připravím rybu. Jsou teplé. Poprvé jsem byl v Africe v roce 1993. A od té doby jezdím do Afriky každý týden. Byl jsem 2 měsíce v Angole. V Zairu a Kongu 3 měsíce. Kongo/Zair, Angola... Nejkrvavější konflikty po 2 světové válce. 4 miliony mrtvých za posledních 5 let. V Africe je mnoho válek. Pracovat...? Válka. Myslím si svoje o válkách v Africe. Jeden člověk... druhý člověk, jedna země... druhá země.

Zabijí jednoho človeka mezi dvěma zeměmi. Možná, že toho člověka... taptarap... uštknul had... nevím. Ale v televizi, ve Spojených národech řeknou - zabili člověka! OK, Spojené národy zaplatí. Koupí hodně potravin. A vy jste je přivezli. Ano. Žádná válka, jen hladoví lidé všude okolo. Protože tito lidé, černí lidé, nikdo z nich nechce pracovat. Ale jestli si myslíte, že nikdo nedělá svou práci... Nemluvme o tom, o čem nikdo nemluví. Děkuji. Já nejsem politik, jsem jen a jen rádiový inženýr.

Už nebudu o ničem mluvit. Chlapci z imigračního, západ slunce na cestě do Kábulu. A tohle je fotka z Kábulu. - Hned jak se oženil, letěI do Afghanistánu. - Opravdu? Ano, spolu se sovětskou armádou. Často jste létali do Kábulu? - Ano. - Co jste přivezli do Kábulu? Ne, neletěli jsme do Kábulu kvůli Holanďanům. Jídlo a pomoc pro Holanďany, možná munici, nevím. Byla to jen část nákladu, nevím to přesně. A do Afriky jste také vozili munici? Do Afriky? Ne. To je můj náhradní pilot.

Vysocí důstojníci tajné služby Tanzánie byli obžalováni z účasti na nelegálním obchodě, především s dodávkami zbraní z ruských letadel, která přilétají, aby odvážela náklad ryb. Chápu. Podle vládních zdrojů přicházejí zbraně do země přes letiště v Mwanze, které bylo označeno jako jedno z míst distribuce zbraní do zemí kde probíhá válka, od obchodníků z Evropy, Asie a Blízkého východu. Vládní zdroje také uvedly, že bezpečnostní kontrola na letišti v Mwanze je velmi malá, což způsobilo, že je letiště oblíbeným místem, kudy se zbraně dopravují do oblasti velkých jezer.

Autorem tohoto článku je Richard Mgamba, investigativní novinář. Dnes sem tato nákladní letadla přilétají, aby vyvezla ryby, jsou pro to 2 důvody: Letadla nepřilétají přímo do Mwanzy. Musí přiletět naložená nákladem ze západních evropských zemí. Naložený náklad se skládá hlavně z munice pro zbraně, která je potom přímo dovážena do oblastí, kde je válka, například republika Kongo, Libérie, Súdán, atd. Takže poté, co přivezou munici do Afriky, musí zpět odletět s rybami.

To je extra zisk všech těchto nákladních letadel. Evropské země jsou ty, které vyrábějí tyto zbraně, musí mít vlastní bezpečností agentury, aby mohli sledovat co se s nákladem děje, ale nedělají nic. Protože ten, kdo na konci dne umírá, je Afrika. Když jednou Afrika zemře, Evropa z toho bude mít jednoho dne zisk, protože dosadí své lidi do Komise pro utečence Spojených národů, zvýhodní svoje obchody, budou mít všechnu potravinovou pomoc, zdravotní pomoc, válečné vybavení - vyrábějí miny, možná odhadnou situaci, protože když ji neodhadnou... lepší možností je prevence, před léčením nemoci.

Tak proč nemohou zabránit nemoci, které čelíme v Africe, zastavením dodávek zbraní do Afriky!? Proč to dělají!? Přichází bouřka. Už to víc nerozebírej. Vidím, dej to sem. Afrika přivedla do Evropy život, je místem, kde se zrodil život, potraviny, lidé, bílí lidé... Mám za sebou dva lety z Evropy do Angoly, v letadle naloženém velkými stroji... jako tanky, dovezl jsem je do Angoly. A moje společnost si myslím převzala peníze.

Potom jsem letěI do Johannesburgu naložit hrozno pro Evropu. A můj přítel mi řekl: Děti v Angole dostanou k Vánocům pušky, a evropské děti dostanou k Vánocům hrozno. To je obchod. To je můj malý příběh. Chci, aby... všechny děti na světě byly šťastné, ale nevím, jak to udělat. Neumím to říct anglicky. Chybí mi slova. Pilot. Letí na Ukrajinu. Tento film je věnován těmto dětem, ženám a mužům.
x Dokumentární film o rybách a lidech.
Z pobřeží Viktoriina jezera v Tanzanii vzlétají den co den letadla s nákladem ryb, které míří na stoly vybraných restaurací v Evropě a Japonsku. Díky objemu této spotřeby patří rybářský průmysl k nejdůležitějším zdrojům místní ekonomiky. S továrnami na zpracování ryb ale také vyrostly nízké kolonie, v nichž domorodé obyvatele zabíjí AIDS, alkohol a zločin.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.