xVybraná videa
text k videu
Masakr na střední škole Columbine
V Littletownu poblíž Denveru v Coloredu začaly nabývat konkrétních obrysů vražedné představy sedmnáctiletého Erika. On a jeho přítel, známý jako "Vodka" nebo také "Véčko", měli v úmyslu spáchat neuvěřitelně brutální zločin.

Z deníku Erika Harrise: Někdy v dubnu příštího roku se já a "Véčko" pomstíme, a tak trochu urychlíme přírodní výběr. Musíme se naučit dělat časované bomby, pak jich nastražíme stovky; k silnicím, mostům, budovám a pumpám; jen ať to způsobí zkázu a chaos. Bude to jako nepokoje v Los Angeles, jako bombový útok v Oklahoma City, jako druhá světová válka, Vietnam, všechno dohromady. Chci, aby si mě svět navždycky pamatoval.

O rok později, 20. dubna 1999, spáchali Erik Haris a další student střední školy Columbine Dylen Kleebold nejstrašnější masovou vraždu na střední škole v dějinách Ameriky. Zabili 12 studentů a jednoho učitele, zranili 23 dalších lidí. Nakonec zabili sami sebe.

Tato dokumentární rekonstrukce zaznamenává vývoj událostí onoho úterního dopoledne v kritické hodině mezi 11:00 a 12:08 hod. Celá léta zůstával hrůzný masakr nevysvětlen. Nedávno však byly zveřejněny nové informace o útoku a událostech, které mu předcházely. Tyto strašlivé podrobnosti umožnily zrekonstruovat onen šílený vír náhod, který skončil tak nesmyslným zabíjením.

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky

Zakladní dějovou linií je masakr, který sa odehrál na střední škole v Columbine. Dva studenti Dylan a Eric zastřelili 15 studentů a nakonec sami sebe. Samozřejmě USA jako země ovládaná medii začala hledat viníky a obviňovat z tragedie běžné podezřelé - násilne video hry, zanedbanou rodičovskou výchovu, rockovu hudbu. Michael Moore vo svojom dokumente neobvinuje, nekladie len otazky ale hlada odpovede. Je Amerika nasilnou krajinou, vdaka svojej krvavej minulosti? A co nacisticke Nemecko ktore vyvrazdilo 12 milionov ludi? Je na vine lahka dostupnost zbrani?

V Kanade - 30 milionovej krajine je 7 milionov drzitelov zbrani... Dokument je v prvom rade vypovedou o Amerike a jej narode, jej minulosti a pohlade na jej sucasny zivot, ktory ma nuti spytat sa: "Tak toto je svetova velmoc ktora urcuje pravidla celemu svetu, velmoc kde jedno zo siestich americkych deti zije na pokraji chudoby, velmoc ktora ma miliardy "zbytocnych" dolarov na zabijanie a nicenie v mene "mieru"? Alebo je Amerika krajinou blaznov do zbrani, alebo len blaznov?

Bowling For Columbine
Bylo ráno 20. dubna 1999 a začínalo jako každé jiné americké ráno. Farmář pracoval na poli, mlékař rozvážel mléko, prezident bombardoval zemi, jejíž jméno neumíme vyslovit. V Dakotě šel Kerry McWilliams na ranní procházku. V Michiganu vítala paní Hughesová děti ve škole. A v Coloradu šli dva chlapci v šest ráno hrát kuželky. Byl to obyčejný den ve Spojených státech amerických. - Přejete si? - Chci si založit účet. Jaký? Ten, co k němu dostanu zadarmo pušku.

V michiganských novinách jsem našel inzerát, kde k bankovnímu účtu slibovali zadarmo pušku. Složíte základní vklad a my vám dáme pušku. Vyberete si ji v brožurce, a až vás prověříme, je vaše. Ten účet si založím. V trezoru máme vždycky - aspoň 500 zbraní. - Máte v trezoru 500 pušek? - Musíme vás prověřit. - V bance? Máme licenci na prodej zbraní. Aha, banka prodává zbraně. Jak mám vyplnit rasu? Bílá, nebo běloch? Běloch. Já věděl, že to budu muset psát. Bě-loch. - Takhle? - Ano.

Pravopisné chyby nevadí. Trpíte duševní poruchou? Léčil jste se na psychiatrii? Nikde jsem se neléčil. Jaká "duševní porucha"? Taková, co souvisí se zločinem. Aha, můžu mít duševní poruchu, ale nesmím být zločinec. - Prosím. - Díky. Páni... Mám stejnou. Jde to hladce. Je fakt spolehlivá. Nádhera... Není to nebezpečné, rozdávat v bance zbraně? HOLLYWOOD CLASSIC uvádí Scénář, produkce a režie Bum! Bum! Každá zbraň má svůj zvuk. Zmáčkněte spoušť a poslouchejte! Tamhle se střílí! - Jsou opravdické? - Vypadají tak.

A taky tak zní! Mocný zvuk! Vojenské a westernové pušky na hraní! To byla má první bouchačka. Těšil jsem se, jak si venku zastřílím. To byly časy... Domov můj je Michigan toužím jen po jediném, abych zas byl ve svém městě nejdražším... Jako kluk jsem byl tak dobrý střelec, že jsem vyhrál soutěž Národní asociace střelců (NRA). Vyrostl jsem v Michiganu, ráji milovníků zbraní. Jako držitel Oscara a šéf NRA Charlton Heston. Pocházíme ze státu, kde všichni milují lov. I psi...

Dva lovci chtěli z legrace vyfotit psa v loveckém úboru. Jeden z nich dostal nápad, že mu dají na záda pušku, aby ty fotky byly zajímavější. Postřelený klečel před psem, když puška sklouzla. Kulka vnikla do holeně a prostřelila mu lýtko. - Zadržela toho psa policie? - Ne. V Michiganu mohou páchat zločiny lidé, ale zvířata toho nejsou schopna. - Zvíře nemůže spáchat zločin? - Ne. Věděl ten pes, co dělá? Nevím. To nedokážu říct. Ale ten pes byl oblečený jako lovec. Byla to docela legrační fotka.

Vydařená. Z takového místa pocházím. - Krabici dvěstěsedmnáctek. - Ano. - Tady jsou. - Díky. Promiňte. Nemusíme omezovat počet zbraní, ale počet nábojů! Začneme náboji. Jeden by měl stát 5000 dolarů. Víte proč? Kdyby stál náboj 5000, nebyly by žádné nevinné oběti. Někoho by zastřelili a bylo by jasné: Ten něco proved, když do něj naprali náboje za 50000! Lidi si to rozmyslej, než vystřelej do vzduchu 5000. Ustřelil bych ti hlavu, kdybych na to měl! Najdu si vedlejšák, začnu šetřit, a seš mrtvej muž!

Doufej, že mi nedaj náboje na splátky. Nedaleko místa, kde vyrůstal Charlton Heston i já, je střelnice Michiganské domobrany. Proč střílíte na kuželky? Je to malý cli, který pokrývá životně důležité orgány člověka, na kterého byste stříleli. Michiganská domobrana se proslavila 19. dubna 1995, kdy její dva členové Timothy McVeigh a Terry Nichols vyhodili do vzduchu vládní budovu v Oklahoma City a zabili 168 lidí. Michiganská domobrana pak chtěla lidem ukázat, že není jako oni.

Je to americká tradice. Mít zbraň je odpovědnost. Beze zbraně nejsi odpovědný. Kdo ochrání tvé děti? Policie? Vláda? Ne. Rodinu musíš ochránit sám. Když to neděláš, neplníš svou občanskou povinnost. Chceme lidem pomáhat a ukázat jim, že nejsme žádní magoři. Vás by chtěli mít všichni za sousedy. V nouzi jim pomůžete. Jsme normální lidi. Máme práci, tohle je náš koníček. - Kde pracujete? - Jsem projektant. - A vy? - Teď nezaměstnaný. - Franku, čím se živíte vy? - Dělám řidiče v ocelárně.

- A co vy? - Jsem realitní agent. - Kravaťák... - Snad to nenosíte do práce? To ne. - Kde bydlíte? - Ve Westlandu. - A co máte doma? - Smith a Wesson, 9 mm. - A vy? - Brokovnici. - A vy? - M-16. Doma? Nabitou. Musíš dávat pozor, kam to letí. Napřed mířím, pak střílím. Kdo vymyslel ten kalendář? - Asi Kristen. - Fotky vyjádři víc než slova. Za prvé, chceme ukázat, že domobrana má úroveň. Za druhé, jsme taky lidi. Je to pro nás zábava. Chtěli jsme ukázat, že se neberem vážně.

Že nejsme blázni, kteří tají své fotky. Byla to zábava. Já měla zbraně od doby, kdy jsem do toho dorostla. Naučila jsem se střílet... Ty jsi trdlo. Pro ženu je důležité umět se ubránit. Na to potřebuju zbraň. Když se k vám někdo vloupá, koho zavoláte? Většina lidí volá policii, protože má zbraně. Nehledejte prostředníka. Postarejte se o rodinu sami. Kdo ji ochrání, když ne vy? Nejsme rasisti, extrémisti, ani fundamentalisti, nejsme teroristi, ani militanti, nebo podobné nesmysly.

Jsme angažovaní občané, kteří plní své občanské povinnosti. Držení zbraní k nim patři. Toužím po jediném, zas vidět Michigan, rodnou zem svou... - Co tu pěstujete? - Teď sojové boby na tofu. - Pěstujete sóju? - Jo. Pěstuju jídlo pro lidi. - Žádný postřiky ani hnojiva. - Všechno přírodní. - Je to lepší. - Mám na to certifikát. Zdravé. To je James Nichols, bratr Terryho Nicholse. James skončil střední školu ve stejném roce jako já. Na této farmě vyráběli McVeigh a Nicholsovi zkušební bomby před útokem v Oklahoma City.

Terry a James byli zadrženi. Šlo o spojení mezi Nicholsovými a atentátníkem z Oklahomy, Timothym McVeighem. Policie viní Jamese a Terryho z výroby a přechovávání bomb. Terry Nichols byl odsouzen k doživotnímu trestu. Timothy McVeigh byl popraven. Policie neměla proti Jamesovi důkazy, a tak stáhla žalobu. Jsem rád, že mě pustili a že můžu dál žít. - Byl tu někdy Timothy McVeigh? - Ano. Několikrát. Nejdéle se zdržel asi tři měsíce. Byl to hodný kluk. Slušný? - Tady na farmě nic nenašli?

- Co jako? - Bomby? - Výbušniny. Ano. Měl jsem rozbušky k dynamitu, zápalné šňůry, Taky umělé hnojivo a naftu. Běžné farmářské věci. Nijak to nesouvisí s výbuchem v Oklahoma City a s výrobou bomb. Strážcům zákona, dá-li se jim tak říkat, se třásla kolena. - Opravdu se klepali, byli k smrti vyděšení. - Z čeho? Čekali, že to bude druhé Waco. Jistí lidé, hlavně má bývalá žena a další, jim řekli, že jsem radikál, že mám zbraně v rukou, v nohavicích, v botách, v každým koutě svýho domu!

Řekneš slovo, a zastřelím tě. Kdyby lidi přišli na to, jak je podvádí a zotročuje naše vláda, naše výkonná moc, povstali by v hněvu. V ulicích by tekla krev. Změní-li se vláda v tyrana, máme povinnost ji svrhnout. Proč nepostupovat jako Gándhí? Ten porazil Brity beze zbraní. O tom nic nevím. Oscoda má tu nevýhodu, že v ní vyrůstaj psychouši. To je Brent. A tohle je jeho kamarád DJ. Žijí v Oscodě v Michiganu, přes záliv od Nicholsovy farmy. Eric Harris, jenž spáchal masakr na střední škole v Columbine, tu strávil část svého dětství.

Eric žil na základně, kde jeho otec létal během války v Zálivu. 20% bomb v té válce shodila letadla, jež vyletěla z Oscody. Zeptal jsem se Brenta, jestli se na Erika pamatuje. Slyšel jsem o něm. Odstěhoval se dřív, než jsem sem přišel. - Jsem tu teprve sedm let. - Měli jste asi stejné spolužáky. Kámoš s ním chodil do třídy. Chodil jsem s ním do školy. Šokovalo mě, že to mohl udělat kluk odsud. - Z tý školy mě brzo vyhodili. - Proč? Pohádal jsem se s klukem a vytáh jsem na něj bouchačku.

- Jakou? - Devítimilimetr. - Moh z toho bejt průser. - Nebo něco horšího. Mohl z tebe být Eric Harris. - Tak tě vyhodili? - Vyloučili mě na 380 dní. Nebo na 165. Na celej školní rok. Dlouho jsem měl v plánu odstěhovat se do Colorada. - Do Colorada? - Mám tam příbuzný. Strejda je školník na Columbine. Jaké to bylo po masakru v Columbine? Byl jsem druhej na seznamu kvůli svý zdejší pověsti. - Proč? Na jakém seznamu? - Podezřelých. Z bombového útoku? - A byls druhý podezřelý? - Druhej nebo třetí.

Ale proč? Protože tohle město všechny lidi strašně deptá. Proč si vybrali zrovna tebe? Protože jsem měl problémy. - Ve škole? - Jo. Po masakru v Columbine tě dali na seznam nebezpečných osob? - Museli mít nějaký důvod. - No jo. Měl jsem Anarchistickou kuchařku. Je tam návod na výrobu bomby. Když se něco stane, hned přijdou za mnou. Jen proto, že máš tu knihu. - Nikdy jsi nevyrobil bombu? - Ne. Vlastně jo. Ale menší než trubková bomba. Byla asi jako tenisák. Podle Anarchistický kuchařky jsem naposled vyrobil asi 18-litrovej barel napalmu. Domácího napalmu.

- Spolužáci věděli, co děláš? - Jo. - Tys byl druhý na seznamu? - Kdo byl první? - Nevím. To mi nikdy neřekli. - To mě štvalo. - Protože jsi nebyl první? Jo. Vím, že je to blbost, ale zvedlo by mi sebevědomí, kdybych byl v Oscodě první na seznamu bombových útočníků. Schvalujete bombový útok na budovu v Oklahoma City? - Ne. Proč k tomu došlo? - Na to se ptejte. Proč se to stalo? A kdo to udělal? - Myslíte, že je to špatné? - Ano. - Zabít ty lidi bylo špatné. - Ano. Já bojuji perem. Pero je mocnější než meč.

Ale meč musíte mít po ruce, kdyby pero selhalo. Mám pod polštářem Magnum 44. To říká každý... - Opravdu? - Ano. Co kdyby... Když se vám podíváme pod polštář, najdeme Magnum 44? Vážně? Ukážete nám ho? Vzal mě do ložnice, ale kameraman tam nesměl. Ano, pod polštářem měl Magnum 44. Je tady. Je nabitý? NICHOLS NATÁHL KOHOUTEK A DAL SI ZBRAŇ KE SPÁNKU. Nejdřív ho odjistíte, natáhnete a pak teprve střílíte. Zase ho zajistěte. Nikdo mi to nemůže zakázat. Podle ústavy ho smím mít. Revolver?

- Ne střelnou zbraň, ale zbraň. - Co je to zbraň? - Třeba atomová bomba. - Právě! Myslíte, že tu můžete mít zbraně s plutoniem? - Zbraně s plutoniem? - Ty nechci. Ale kdybyste je chtěl, měl byste na ně mít právo? To musí být nějak omezené. Takže jste pro omezení. Po světě běhá bláznů... Ve městě Virgin v Utahu musí mít podle zákona každý občan zbraň. Kerry McWilliams ukazuje terč, díky němuž získal zbrojní pas. Potíž je v tom, že ho nevidí. Je slepý. Kerry zbožňuje zbraně od chvíle, co si jako kluk sáhl na M-16.

Nejradši mám automatické pušky. Tohle je opravdu báječné místo pro výchovu dětí. Máme tu dobré vztahy. - Všímáme si jeden druhého. - Slušní lidé? V téhle čtvrti se dva chlapci rozhodli k hroznému činu. Kvůli nim máme špatnou pověst po celém světě. Jinak se Littleton příliš neliší od jiných předměstí. LITTLETON V COLORADU, DOKONALÉ MÍSTO Dobrý den, pane Edwardsi a členové správní rady. Našel jsem pro nás dokonalé místo na předměstí Denveru. Tohle už nepotřebuju, je tady slunečno jako v Kalifornii.

Je tu tak krásně, že se sem musíte přijet podívat sami. Co tomu říkáte, pane Edwardsi? Jsme v jižním Denveru, v obci Littleton. Tohle je obyčejný předměstský dům. Ten lupič a násilník tady pořád někde je. A občané si myslí, že... Kde je ten lupič a násilník právě teď? Kdybych vás chtěl bodnout, musel byste stát blízko. - Ano. - A co kdybych měl oštěp? Dole je kryt. Tohle jsou masivní dveře. Zločinec by se sem musel vlámat. Má další překážku. - Sekyrou by ji překonal.

- Ano. Po masakru na Columbine se hodně věcí změnilo. Třeba to, jak mluvíme. Jak? Když řeknu Columbine, každý ví, o čem mluvím. Nemusím vám vysvětlovat, že Columbine... - Co je vám? - Nic. Co je? Občas jsem naměkko. Za chvilku to přejde. Připadá mi to... Úděsné, taková ta zloba, krutost, to bezhlavé vraždění. Největší světový výrobce zbraní Tahle továrna, a také dvě další, jsou buď v Littletonu, nebo poblíž. Máme přes 5000 zaměstnanců, většina žije v Littletonu.

Děti mnoha z nich chodí na střední školu v Columbine. Myslím, že masakr ve škole v Columbine je odrazem toho, co se děje na celém světě. Všude tady jsou nápisy: "My jsme Columbine." To říká Lockheed Martin, největší firma v Littletonu? Tím říkáme, že tu žijeme a chceme jeden druhému pomáhat. Řekl, že nikdo v Littletonu, ani vedení firmy, nechápe, proč chlapci z Columbine rozpoutali takové násilí. Proč to ti chlapci udělali? Jednou z příčin může být, že je různé věci rozčilovaly.

Proto jsme zřídili program, v němž se lidé učí ovládat hněv. Věnovali jsme zdejším školám sto tisíc, aby ho využily. Chceme naučit žáky i učitele, aby lépe ovládali svůj hněv. Myslíte, že děti nevědí, že táta chodí do práce a vyrábí rakety, zbraně hromadného ničení? Jaký je rozdíl mezi tím a masakrem v Columbine? Nevidím v tom souvislost, protože rakety stavíme na obranu před případným útočníkem. Státy a vlády někdy dělají věci, které se druhým nelibí. Ale musíme potlačit nesympatie, hněv či frustraci.

Když nás někdo rozzlobí, nemůžeme ho hned bombardovat, nebo na něj začít střílet. 1953: USA svrhly íránského premiéra Mosaddeka. Šáh se stal z vůle USA diktátorem. 1954: USA svrhly prezidenta Guatemaly Arbenze Guzmána. 200000 civilních obětí. 1963: USA podpořily vraždu vietnamského prezidenta Diema. 1963-1975: Americká armáda zabila v Asii 4 miliony lidí. 11. záři 1973: USA provedly státní převrat v Chile. Demokraticky zvolený prezident Salvador Allende zavražděn.

Nastolen diktátor Pinochet. 5000 Chilanů zavražděno. 1977: USA podpořily vojenskou juntu v Salvádoru. Zahynulo 70000 Salvádorců a 4 americké jeptišky. 1980: USA cvičily bin Ládina a další k boji proti Sovětům. CIA jim dala 3 miliardy. 1981: Reaganova vláda cvičila a financovala "Contras". Zahynulo 30000 Nikaragujců. 1982: USA daly miliardy Saddámu Husajnovi na zbraně proti Íránu. 1983: Bílý dům tajně poskytl Íránu zbraně proti Iráku. 1989: Agent CIA Noriega neuposlechl rozkazy Washingtonu.

USA vpadly do Panamy a prezidenta Noriegu odstranily. Zahynulo 3000 panamských občanů. 1990: Irák napadl Kuvajt americkými zbraněmi. 1991: USA vstoupily do Iráku. Bush umožnil návrat kuvajtského diktátora. 1998: Clinton vybombardoval zbrojovku v Súdánu. Ukázalo se, že továrna vyráběla aspirin. 1991 - současnost: Američané každý týden bombardují Irák. Kvůli bombardování a sankcím zemřelo 500000 iráckých dětí. 2000: USA pomohly talibanskému Afghánistánu 245 miliony dolarů.

11.9. 2001: Bin Ládin využil výcvik CIA k vraždě 3000 lidí. Na jih od Denveru a Littletonu stojí na půdě letecké akademie funkční letoun B-52. Pod ním je napsáno: Toto letadlo zabíjelo Vietnamce na Štědrý den 1972. Bylo to největší bombardování za vietnamské války. U Denveru je největší továrna na atomové zbraně na světě, dnes obři skládka radioaktivního odpadu. Nedaleko je velitelství amerických vzdušných sil, disponující jadernými hlavicemi, rozesetými po celém Coloradu.

Každý měsíc vezou jednu raketu s náloží ulicemi Littletonu. Cestou k základně míjí střední školu Columbine. Rakety se převážejí v noci, když děti z Columbine spí. 20. DUBNA 1999 "Největší jednodenní americké bombardování za války v Kosovu." 22 raket NATO dopadlo na ves Bogutovac u Kraljeva. Smrtící náklad byl svržen na obytnou část vesnice. Při útocích na srbské represivní složky se snažíme neubližovat nevinným lidem. Zasažena byla místní nemocnice a základní škola.

ZA HODINU Odehrál se strašný masakr ve škole v Littletonu. Doufám, že se Američané pomodlí za žáky, rodiče i učitele. Až se situace vyjasní, budeme moci říct více. - Tísňová linka 911. - Ve škole v Columbine se střílí! - Je někdo raněný? - Ano. Mají trubkové bomby a automaty! - Děláš si srandu! - Ne. Průstřel páteře v Columbine. Jeden žák zasažen do hlavy. Mají automaty, chápete? Pošlete sem hodně doktorů! - Útok ještě pokračuje? - Ano! Na chodbě jsou raněné děti. Zatím nikdo nesmí dovnitř.

- Tísňová linka 911. - Povichová, zpravodajství NBC. Volám kvůli té střelbě ve škole. Jsme v živém vysílání. Pustím vás do éteru, můžete nám o tom něco říct? - Můžu vás tam pustit hned. - Chápu. Prý je v knihovně. Je ve školní knihovně. Tady Phillipsová z NBC. Mám ráda váš pořad. - Děkuju. - Koukám se na něj každý den. Tísňová linka 911. - Tady učitelka z Columbine. - Žák s pistolí střílí z okna. - Je někdo raněný? - Ano! Je tu strašná panika. Jsem v knihovně...

Hlavy pod stůl! Zahlédla jsem ho venku. Viděla jsem, že má zbraň. Ptám se: "Co se děje?" A on na nás vystřelil. Trefil chlapce vedle mě. Pomoc je na cestě. - Panebože! - Nezavěšujte. Střílí v knihovně. - Slyším výstřely z knihovny. - Střílí v knihovně. - Máme utíkat? - Počkejte. Právě střílejí v jídelně. Jestli se odsud dostanu, zavolám. Volala jsem už čtyřikrát, a vždycky jsem musela čekat! Tady Wendy z CNN. Nechte nám číslo. Ale na Foxu už někdo mluví! Někdo od vás!

Mluvili jsme s mnoha lidmi a pořád volají další! Mám tam dceru! Už hodinu se tam pokouším dostat! Uklidněte se. Chceme vědět, kde máme děti! - Na místě je mnoho jednotek. - Chci najít svou dceru! Kde o ní získám informace? Žádné informace nemám. Můj syn Eric Harris se asi účastní střelby v Columbine. Jak? Je v "mafii dlouhých kabátů". - Mluvil jste s ním? - Ne. Už někoho zadrželi? Útočníky zatím hledají. V jakém gangu je váš syn? V "mafii dlouhých kabátů". Slyšel jsem to v televizi.

Buďte potichu. Jinak po vás začnou střílet. - Buďte zticha. - Máme být zticha... Když střelba utichla, ukázalo se, že Eric Harris a Dylan Klebold zabili 12 žáků a jednoho učitele. Mnoho dalších bylo zasaženo 900 vystřelenými náboji. Použité zbraně byly zřejmě legálně zakoupeny v obchodě. Náboje byly zakoupeny v obchodě Kmart ve stejné ulici. Podle Harrisova deníku chtěli také unést letadlo a naletět s ním na New York. Někomu to připadá jako pohádka. Nakonec obrátili zbraně proti sobě.

Přišel do knihovny a střílel... Dal mi pistoli k hlavě. Ptal se, jestli chceme umřít. Z chodby jsme slyšeli výstřely. Řekli, ať vlezeme pod stoly. A pak začali střílet v knihovně. Brečela jsem a křičela, ať mě nezabíjejí. A on střelil do hlavy jednu holku přímo přede mnou. Taky zastřelil jednoho kluka, protože byl černej. Řeknu jen pár slov: Jen přes mou mrtvolu! Pouhých 10 dní po masakru, přes prosby truchlících lidí, uspořádal Charlton Heston velkou akci na podporu zbraní pro Národní asociaci střelců.

Děkuji vám, že jste přišli podpořit naši asociaci. Oceňuji i vaši odvahu, že jste sem přišli. Mám tu vzkaz od starosty Denveru, pana Webba. Poslal mi dopis, kde píše: Nejezděte sem, nechceme vás tu. Odpovídám panu starostovi: Tohle je naše země. Američan si může ve své zemi cestovat, kam se mu zachce. Nejezděte sem? Vždyť my tady už jsme! Přišel jsem, protože můj syn Daniel by si to přál. Kdyby Daniela nezabili, byl by tu dnes se mnou. V naší zemi je něco v nepořádku, když se dítě dostane tak snadno ke zbrani a vystřelí... do obličeje jiného dítěte, jako se to stalo mému synovi.

Něco je v nepořádku. A přišel čas, kdy musíme pochopit, že Tech-9, poloautomat na 30 nábojů, který zabil mého syna, není lovecká zbraň. Nemá smysluplné využití. Musíme si tento problém uvědomit. Musíme hojit bolavá srdce, potírat zlo a sjednocovat zemi. Můžeme mít různé názory. A možná přijdou další tragédie. Ale až bude dnes nad Denverem zapadat slunce, ať navěky zapadá nad jedním národem, nad zemí svobodných a domovem statečných. Já pro to udělám, co budu moci. Děkuji.

Pořádat sjezd v Coloradu týden po Columbine byla blbost. Měli na to právo, ale čeho tím dosáhli? Naštvali celé město. To je Matt Stone. Vyrostl v Littletonu a rád vzpomíná na Columbine. Columbine je hnusná škola mezi hnusnejma barákama. Matt a jeho přítel Trey Parker překonali zlost, že se liší od ostatních v Littletonu. Neřešili to krveprolitím, ale kresleným filmem. Zase máme krásné ráno v našem tichém horském městě... V zimě pára jde ti furt od pusy a kašleš na všechny houmlessy.

V moři úsměvů však utopíš se rád! Je ráno v našem tichém, buranském, horském městě... Columbine je normální škola na normálním předměstí. Strašně normální. Šedivý průměr. A celý Littleton taky. Když jsem byl v šesté třídě, psal jsem test z matematiky, abych se dostal mezi pokročilé. Říkali: Nesmíš to zvorat, nebo tě tam nevezmou... Umřeš chudej a opuštěnej. A to je ten problém. Ve škole věříš spolužákům, ale učitelé a poradci ti nepomůžou. Straší tě, abys byl poslušný a učil se.

Říkají: Když jsi střevo teď, budeš střevo pořád. Eric a Dylan si mysleli, že budou nemožný pořád. Někdo jim měl říct: Střední škola není konec... Kolik jim zbývalo? Rok a půl? Měli končit za pár týdnů. Po škole se rychle od těch lidí odpoutáš. Vtloukají ti do hlavy: Nesmíš to zvorat, nebo umřeš chudej a opuštěnej. Musíš řict: Jděte do hajzlu, jakej jsem, takovej jsem! V životě je to obráceně. Střeva to dotáhnou nejdál. A největší frajeři dělají pojišťováky. Skoro všichni tak dopadli.

Kdyby jim to někdo řekl, třeba by to neudělali. Už se nedovíme, proč to udělali, ale na jedno nesmíme zapomínat: Být puberťákem je k vzteku. Největší buzerace je škola. Co si myslíš o střední škole? Zbožňuju ji. Musím se učit. Pruděj mě hajzlové, co mě nesnášej, a ředitel je vůl. Proč je na školách násilí? Kvůli němu. Po Columbine bylo k vzteku být americkým studentem. Po střelbě na Columbine zavedly školy tvrdší tresty. Vylučují studenty za nevhodné chování, které zavání násilím.

Tento druhák byl vyloučen na 10 dní za kleštičky na nehty. Prvňák byl vyloučen, že mířil na učitele kuřecím stehnem. Osmiletý chlapec jím namířil na učitele a vykřikl: Pif, paf! Složil papír jako pistoli a řekl spolužákům, že je zabije. Hráli si na policajty a zloděje. Není to snad varovný signál? Tento student byl vyloučen, když si obarvil vlasy na modro. Dnes možná vyloučí dalšího středoškoláka. Jeremy Hicks si vzal na školní ples skotský dudácký úbor, kilt, klobouk s perem a tradiční nůž "Skein dhu".

Tričko přivedlo středoškolačku k soudu. Založila anarchistický kroužek. Malé časované bomby tikají a kdykoli mohou vybuchnout. Studenti v sedmi státech byli vyloučeni nebo zatčeni. Mluvili o tom, že plánují útok. Je to jak partyzánská válka. Nevíte, kde se vynoří nepřítel. Pravidla vhodného oblékání zajistí škole bezpečí a žákům lepší studijní prostředí. Tady vidíme, že laxní přistup k oblečení umožní žákům ukrývat zbraně a cizím osobám přistup do školy.

Předpisy v oblékání snižují napětí mezi gangy, omezují kázeňské přestupky a zlepšují atmosféru ve škole. Naši studenti mají zastrčené tričko, aby byl vidět pásek. Nesmí nosit volné kalhoty nebo barvy a odznaky gangů. Tyto předpisy jsou výsledkem dohody. Ano, našich dětí bychom se vážně měli bát. Stali se z nich netvoři. Ale kdo za to může? Odborníci znají odpověď. Agresivní heavymetalová kultura. Nezájem rodičů. Násilné filmy. - South Park. - Videohry. - Televize. - Zábava. - Satan. - Komiksy. - Společnost. - Drogy.

Rocker Marylin Manson. Marilyn Manson zrušil turné, aby uctil oběti z Littletonu. Zpěvák se domnívá, že umělci jako on na tom nenesou vinu. Je to nejúchylnější kapela, jakou kdy někdo vydal. Po Columbine se zdálo, že jedinou příčinou střelby bylo to, že vrazi poslouchali Marylina Mansona. Dva roky po Columbine přijel Manson do Denveru. V rámci Ozzfestu vystoupí zítra v Denveru Marylin Manson. Křesťanská liga protestovala. Šel jsem si s ním promluvit. Když jsem byl kluk, hudba pro mě znamenala únik.

Hudba tě nesoudí. Pustíš si desku, a ta na tebe neječí kvůli oblečení. Ptáte se, zda si myslíme, že návštěvníci Mansonova koncertu se zítra dopustí nějakého násilí. Odpověď zní ne. Copak si každý, kdo vidí reklamu na auto, hned koupí auto? Ne. Jen někdo. Chápu, proč si vybrali mě. Je snadný ukázat mě v televizi, protože jsem prototyp strachu. Ztělesňuju něco, čeho se lidé bojí. Protože si dělám, co chci. Jestli tu chce Manson propagovat nenávist, násilí, sebevraždu, smrt, drogy a agresivní chování, řeknu mu: Bez boje se to neobejde.

Ta tragédie vyvolala debatu o dvou věcech, a sice o násilí v zábavě a o omezování zbraní. Hodilo se to, protože to byla témata pro nadcházející volby. Přebila Lewinskou i to, že prezident bombardoval cizí země. Ten zlej jsem já, protože zpívám rockový písně. Kdo má větší moc - prezident, nebo Marilyn Manson? Rád bych to byl já, ale spíš je to prezident. Víš, že v den masakru v Columbine shodily USA na Kosovo víc bomb než kdykoli předtím? Vím. Je to ironie, že se neříká, že za to násilí může prezident.

Média to tak nechtěla prezentovat. Když se díváš na zprávy, vyvolává to v tobě strach. Povodně, AIDS, vraždy... Následuje reklama - kup si Colgate, ať ti netáhne z pusy, nesmíš mít beďary, jinak si nezašukáš... Je to kampaň strachu a konzumu, založená na myšlence, že vyděšený lidi budou konzumovat. Je to jednoduchý. Co bys řekl dětem v Columbine, nebo lidem, co tam žijí? Nic. Nechal bych mluvit je. To nikdo neudělal. - Jsem Nicol Schlieveová. - A já Amanda Lamontagneová.

Chodily jste na Columbine? - Na hodiny s Erikem a Dylanem? - Na hodiny kuželek. Co to je za hodiny? Jedna z hodin, na které se dá chodit jako na tělocvik. Naučily jste se tam něco? - Asi nic moc. - Nic. Naučila jsem se hrát kuželky, to jo. - Jací byli Eric a Dylan? - Divní. - Moc se nedružili. - Bavili se jen spolu. Jak šly Erikovi a Dylanovi kuželky? Vzpomínám si, že byli divní, jen tak to tam házeli. - Bylo jim to úplně jedno. - Kašlali na výsledky. Co dělali ráno před útokem? Prý hráli kuželky.

Eric a Dylan si zaskočili na dvě hry kuželek, než šli střílet do školy? A házeli koulí jen tak? Je to důležité? Šli na svou oblíbenou hodinu. Proč neříkáme, že za ten strašný čin můžou kuželky? Nemá to stejnou logiku jako obviňování Marylina Mansona? Byla to poslední věc, kterou dělali před masakrem. Ale počkat! V jiných zemích se přece taky hrají kuželky. A Marylina Mansona poslouchají i v Německu, kolébce metalu. Nedívají se na stejné filmy plné násilí i ve Francii?

Většina násilných videoher je z Japonska. Všichni věří, že mladí lidé z narušených rodin se obracejí k násilí. Ušetřím vám starosti! Uteču a zabiju se! Už mě tu neudržíte! Podle statistik je však víc rozvodů v Anglii než v USA. Fergie se rozvádí! Podle liberálů je příčinou násilí v Americe chudoba. Ale v Kanadě je nezaměstnaných dvakrát víc než u nás. Většina lidí si myslí, že my Američané máme násilnou minulost. Kovboje, indiány, Divoký západ, krvavé a dobyvačné dějiny.

Jestli je to tak, proč se pak stalo tohle? NĚMCI VYVRAŽDILI 12 MILIONŮ LIDÍ. JAPONSKÁ OKUPACE ČÍNY. FRANCOUZSKÝ MASAKR V ALŽÍRU. BRITSKÉ VRAŽDĚNÍ V INDII. A přesto - kolik lidí je ročně zabito střelnou zbraní? V Německu 381. Ve Francii 255. V Kanadě 165. Ve Velké Británii 68. V Austrálii 65. V Japonsku 39. V USA 11127. Tak se ptám... Čím se Američané tak liší? Jsme vrazi od přírody? V Evropě, Austrálii a jiných zemích se to neděje. Nejsou tam lidi, kterým přeskočí a vyrazí zabíjet.

Občas se to stane i jinde. Co třeba britští fotbaloví fanoušci? Mluvím-li o jiných zemích, slýchám: Naše kultura je jiná. Jak jste říkal - taky mají agresivní videohry a filmy, nespokojenou mládež, nemodlí se ve škole jako my. V čem je ten rozdíl? - Čím se tak lišíme? Tak čím? - Já nevím. Stručně si shrneme historii Spojených států amerických. Ahoj, kluci a holky! Začneme? V Evropě žili tzv. Poutníci, kteří se báli pronásledování. Tak odpluli do Nového světa. - To je pohoda. - Hned se cítím v bezpečí.

Ale tam je uvítali domorodci, takže se zase vyděsili. Radši je povraždili. A když zlikvidovali celou rasu, začali se bát sami sebe! - Čarodějnice! - A upalovali čarodějnice. V roce 1775 začali vraždit Brity, aby získali svobodu. Ani pak se necítili bezpeční. Proto vymysleli Druhý dodatek, že každý běloch může mít zbraň. Zbožňuju svou pušku... A teď geniální nápad - otroctví. Lidem se nechtělo pracovat. Jeli do Afriky, unesli černochy a nutili je pracovat zadarmo.

Nemyslím "zadarmo" jako: Dělám ve Wal-Martu zadarmo. Myslím za nula dolarů! Díky tomu jsou USA nejbohatší stát na světě! A když měli tolik peněz, už se ti běloši uklidnili? Ne! Začli se víc bát, protože tam bylo víc černochů než bílých. No a černoši se začali bouřit. Pár pánů přišlo o hlavu! Běloši zoufale volali: Nezabíjej mě, černý muži! Právě včas přišel Samuel Colt. V roce 1836 vynalezl revolver. Z toho se střílelo pořád dokola, bez nabíjení! A Jižani křičeli: "Jupí!" Pozdě.

Sever vyhrál válku, otroci byli svobodní a mohli usekat hlavy všem pánům! Všichni volali: "Umřeme!" Bývalí otroci se nemstili. Ale běloši tomu nevěřili. Proto založili Ku-klux-klan. 1871 byl postaven mimo zákon a vznikla Národní asociace střelců (NRA). Pak vznikl zákon, který zakázal černochům vlastnit zbraně. Byl to prima rok pro Ameriku, KKK a NRA! Neměli nic společného. Jedni propagovali vlastnictví zbraní, druzí stříleli černochy. To trvalo do roku 1955, kdy si černoška odmítla sednout v autobuse dozadu.

Běloši tomu nevěřili... Proč si nepřesedne? Černoši chtěli rovnoprávnost. Běloši se mohli zbláznit strachy. Volali: "Utíkejte!" A odstěhovali se na předměstí, kde byl klid. Nakoupili čtvrt miliardy zbraní a dali si na dveře zámky. Konečně byli v bezpečí a šťastný jak blechy. A žili šťastně až do smrti...

TENTO DŮM JE PŘIPRAVEN
Byli připraveni? Když si pustíte zprávy, je Amerika dost děsivé místo. Je nebezpečný? Co na nás chystáš? Proč mají lidé strach?

Vzpomínáte na hrozbu Y2K? Společnost se měla sesypat, protože někdo nezadal do počítače pár čísel. Bude to velký chaos. Dnes začínáme odpočítávat. Vedoucí obchodu sledoval přípravy zákazníků na Y2K. Nejlíp se prodávají baterie, petrolej, generátory... Celá země zpanikařila, hodiny odbily půlnoc... ...a nic se nestalo. A co zabijácké včely, které měly napadnout Ameriku? Přiletí letos. Schmidt očekává, že africké včely přiletí do Texasu a do dvou let jsou v Arizoně.

Tyto včely jsou velmi agresivní. Poletí za vámi až půl míle. Včely nepřiletěly. A co fáma, že někdo schoval o Halloweenu do jablka žiletku? Děti nesměly chodit večer koledovat k neznámým lidem. Lidé nebudou rozdávat bonbóny. Je to nebezpečné. Zkuste hádat. Žádná žiletka nikdy v jablku nebyla. Za 40 let zemřely po bonbónech z Halloweenu jen dvě děti. Obě byly otráveny vlastními příbuznými. Jako z hororu. Tento muž sekal trávu, přiběhla liška a vrhla se na sekačku.

Pozor na dietní přípravky. Můžou vás zabít. Používáte je každý den. Jezdící schody vás mohou zranit. Sledujte "Schody do nebezpečí"! Pozor, buďte nenápadní. Netančete s Američany v ulicích. Nezdůrazňujte, že jste Američan. Každý pátý Američan trpí duševní poruchou. Postižení by měli vyhledat pomoc. Médiím, firmám i politikům se podařilo vyděsit americkou veřejnost natolik, že už se jí ani nemusí říkat, čeho všeho se má bát.

Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo všeobecné varování. Stalo se tak, protože máme zprávy o obecném ohrožení. Ministerstvo nepřijalo toto opatření poprvé. Doufám, že naposled. Ale vzhledem k postoji teroristů možná ne. Mám rád tyhle bulváry. V Los Angeles jsou jen někde. Když si pustím zprávy, proč pořád slyším: V South Central se střílelo. V South Central se něco stalo... Přece si to nevymýšlejí? Ne, ale vybírají si témata.

Když si pustíte zprávy, slyšíte o nebezpečných černoších. O bezejmenném černochovi, který spáchal nějaký zločin. Uvidíte záběry černochů, jak dělají něco špatného... Podezřelý je mladý černoch s afro-účesem a licousy... Policie hledá černocha, 182 cm, 70 kg a asi 35 let. Podezřelý je černoch, 16-18 let. Podezřelý je Afroameričan... Susan Smithová utopila své dvě děti řekla, že je unesl nějaký černoch. Všichni tomu věřili. Na semaforu skočil do auta, kde byly děti.

Byl to černoch. - Černoch? - Ano. Volala jsem, že je mám ráda. Je to tragédie. Neznámý muž, obvykle černoch, přijde a něco udělá. Právník Charles Stuart zabil svou těhotnou ženu a řekl, že to udělal černoch. Každý mu věřil. Pachatel je 180 cm vysoký černoch. Manžele napadl ozbrojený muž. Zlý sen se stal skutečností. Na své zemi mám rád tohle: Ať jste psychopatický vrah, nebo kandidát na prezidenta, můžete spoléhat na to, že bílí Američané se bojí černochů.

Známe je ze zpráv i z tisku. Několik lidí už zabily. Zabijácké včely, známé též jako africké včely. Mám z nich strach. Paní Shibleyová nečekala, že se roj afrických zabijáků uhnízdí u ní v ulici. Jsem na ně alergická! Vnuk taky. Pocházejí z Afriky, v r. 1956 byly dovezeny do Brazílie. Tam je zkřížili s evropskou včelou, která žije u nás. Ale včely ulétly a dostaly se až na jih Spojených států. Oproti evropským včelám jsou ty africké agresivnější.

Kdybych se dotkl jejich úlu, hned bych měl stovky žihadel. Danny Self chová klidnější evropské včely. Rozpoznáte je jedině podle tělesných rozměrů. Černoši se stali zábavou pro zbytek společnosti. Jak to myslíte? Lidi zajímají hlavně zločiny. Krev přitáhne diváka. Takový je náš svět a tak nás svět vnímá. Je to zkreslený obraz. Většina černochů ve skutečnosti nechce vlastnit zbraně.

Na předměstích si lidé myslí, že se přihrne nějaký gang z města či odněkud z neznáma a vyplení jejich čtvrť. Tahle představa je bizarní a zcela neopodstatněná. Zbraně nenacházíme nejčastěji u dětí z města, ale u dětí z venkova, nebo z vilových čtvrtí. Já myslel, že zbraně mají spíš černošské městské děti. Ne... Ve městě jsme nikdy vážné problémy se zbraněmi neměli. Horší je to se zbraněmi u dětí ve vilových čtvrtích.

- Kdes vzal zbraň? - Ukrad. - Komu? - Kámošovi. - Jeho táta jich má spoustu. - Co děláte s kradenými zbraněmi? Prodáváme je v Detroitu. Dostaneš 150 dolarů za jednu. Vážně? Komu je prodáváš? Komukoli. Nejvíc gangům. Gangům v Detroitu? Černochům? Většinou. - Teď je to dobrý? - Jo, jsem čistej. - Dál prodáváš zbraně? - Ne, je to nebezpečný. Kdo chce zbraně a drogy, jde za mnou. - A to nejde. - Moc starostí.

Ze všech svých výzkumů mám nejradši statistiku, kdy počet vražd klesl o 20%, a ve zprávách vzrostl počet reportáží o vraždách o 600%. Televize a místní zprávy podsouvají Američanům názor, že jejich okolí je nebezpečnější, než opravdu je. Tady ale kriminalita už osm let klesá. Zato majitelů střelných zbraní stále přibývá. Počet zločinů klesá, klesá, klesá. Strach ze zločinu stoupá, stoupá. Nedává to smysl! Dává, když si poslechnete, co říkají politici a média.

Na rohu Florentské a Normandské začaly nepokoje v Los Angeles. Nikoho neudiví, že jsou v South Central zavražděni dva běloši. Pravděpodobnost, že se nám něco stane, je minimální. Tamhle vidíte jiný symbol. Nápis Hollywood vypovídá o jiném světě. O světě slavných. Není vidět. Kde je? Není vidět kvůli vzduchu, který nás ohrožuje. Kvůli smogu není vidět nápis Hollywood. To je nebezpečnější než věci, kterými nás straší média.

Na rohu Florentské a Normandské jsem zahlédl vrtulníky. Za chvíli přijeli novináři. - Co se stalo? - Já myslel, že to víte vy. - Nevím. - Prý je tu chlap s pistolí. Víc mi neřekli. Nic se tu neděje, tak netočím. - Máme natočit reportáž. - Jakou? - Někdo se málem utopil. - Utopil se? Málem. Natočte reportáž, že kvůli smogu není vidět Hollywood. - Natočíte to dneska? - Smog? Vážně není nic vidět.

Když si máš vybrat mezi střelcem a topícím se miminem, vybereš si vždycky střelce. - Tady všude se střílí? - Ještě ne. Počkejte na naše kolegy, ti vám to řeknou. Dneska jsem přijel, a nevidím nápis Hollywood. Kvůli smogu. Nemůžete někoho zatknout za znečišťování ovzduší? - Kdepak. - Ne? - Ne? - A proč? Proč, seržante? Už deset let běží v televizi dokumentární pořad, který podporuje přátelství mezi bělochy a černochy a oslavuje to, že jsme jiní.

Jmenuje se "Policajti". Navštívil jsem Dicka Herlana, bývalého producenta záznamů policejních akcí. Když se řekne liberál, můžete si představit mě. Proč nezačnete točit pořad, který by pátral po příčinách zločinnosti, ne po honičkách na zločince? To je složité. Nevím, jak by ten pořad měl vypadat. Agresivita, nenávist a násilí jsou pro diváka přitažlivé. Tolerance a porozumění diváka nezajímají. - Nezvýší sledovanost? - Ne.

Nedělá televize z černochů a hispánců strašáky? Divák si pak řekne: Těmhle lidem nebudu pomáhat. Nemám je rád, protože mi můžou ublížit. Chápete? Chápu, ale to my neděláme. Neděláme z černochů a hispánců strašáky. Rád bych, aby nepáchali zločiny, ale oni to dělají. Neděláme z barevných strašáky. Ale televize je předvádí jako lidi, ze kterých jde strach. Rád bych, aby to tak nebylo. Začněte to měnit dneska. Nevím, jak to udělat. - Kdybych měl nějaký nápad...

- Ten vám dodám. Začněte točit pořad "Policajti honí podnikatele." Ten nápad se mi líbí, ale pro nás by to nebylo zajímavé, pokud by podnikatelé nenaskákali do sporťáků a neujížděli před policií. Každý obyčejný Američan se rád podívá, jak jeho šéfa někdo honí po ulici a pak ho srazí na zem. Prosím, ale ty podnikatele by bylo třeba pořádně zmáčknout. Policie jinak zachází s tím, kdo ukradl kabelku s 85 dolary, a jinak s tím, kdo ukradl chudým lidem 85 milionů.

My to natočíme, jenže se zlodějem 85 milionů jedná policie v rukavičkách a není to zajímavá podívaná. Kdybyste ho donutil, aby si sundal košili, hodil mobilem po policajtovi nebo skočil z okna, to by byla podívaná. Násilí v kanadské televizi vnímáte jako cosi vzdáleného. U nás víte, že se to děje všude kolem. - Ten rozdíl tu je. Proč to není v Kanadě běžné? Proč nemají 10000 vražd ročně? V důchodu se tam odstěhuju, protože je to tam asi lepší.

- Rád bych věděl proč. - Zkusím to zjistit. - Kde byste teď měli být? - Ve škole. Nebojíš se, že něco zameškáš? Většinou pomáhám ostatním a pak nestíhám svý úkoly. - Nezůstaneš pozadu? - Ne, mám učebnici. Proč je v Americe tolik lidí zastřeleno? Nevím. Možná se tam lidi nemají rádi. Kanaďani ano? Ne, ale nestřílíme po sobě, když se chceme pomstít. - A co děláte? - Nevím. Popichujem se. - Děláme si srandu. - Házíme vajíčkama.

Kolik máte letos zastřelených? - Žádného. - Loni? Myslím, že to byl jeden. - Předloni? - Už si nevzpomínám. - Jeden za tři roky? - Asi tak. Na město je to dost málo. Nevraždí se tu, protože tu žije jen 70000 lidí. A je to "Město polibků". Jel jsem do jiného, pětkrát většího města. Windsor v Ontariu leží přes řeku od Detroitu. Tam se jistě vraždí víc. Znáte někoho, koho ve Windsoru zastřelili? Měli jste tu nějakou vraždu? Jednu.

Ale už dávno... Jak dávno? - Pamatujete si to? - Asi před 15 lety. Tento policista tvrdí, že jedinou vraždu za tři roky spáchal muž z Detroitu zbraní ukradenou v Minnesotě. Ačkoli tady žije 400000 lidí, Kanaďané po sobě nestřílejí. Řekl jsem si, že zjistím nějaké zajímavosti o Kanadě. V New Yorku jsem se ptal lidí, co si myslí o našich sousedech. Kanaďani se tolik nedívají na filmy o násilí. Omyl.

Kluci v celé Kanadě se těší na další hollywoodský krvák. - Tomu chlápkovi usekli nohu. - Byly tam holky... - Nahý. - To se mi líbí. - Na čem jste byli? - Na "Šestém dni". S Arnoldem Schwarzeneggerem? Pak jste dostali chuť zahrát si tuhle střílečku? V Kanadě není taková chudoba jako v Americe. Další omyl. Máme vysokou nezaměstnanost. Vyšplhalo se to na 8%. V Kanadě žijí samí běloši. To je zvláštní.

V Kanadě potkávám černé lidi, žluté i hnědé lidi, 13% obyvatel není bílých. Kanaďani se od nás moc neliší, ale vraždí míň než my, protože mají míň zbraní. Jaké máte zbraně? Jsem myslivec: Mám pušky, brokovnice a pistole. - Kolik celkem? - Asi sedm. - Máte zbraň? - Mám jich víc. - Kolik jich máte? - Šest. Kolik znáte lidí, kteří mají zbraň? - Dva, tři, dvanáct? - Víc. Je tu mnoho zbraní. Jsme velká země s tradicí lovu a rybaření.

V Kanadě je asi 30 milionů lidí, 10 milionů rodin, a asi 7 milionů zbraní. Kanada je země milovníků zbraní, fanoušků a bláznů do zbraní. Kde bych tu sehnal zbraň? Kdekoli ve městě. Vidím, že máte Glock. Kde se tu dá sehnat Glock? V obchodě ze zbraněmi, když máte povolení. Podívejte se, co si cizinec přes přísné zákony může koupit v kanadském Wal-martu. - Kde máte munici? - Tamhle vzadu. - Co byste potřeboval? - Náboje. Je to tak.

V Kanadě si můžu koupit nábojů, kolik chci. Berete americké dolary? - Zamykáte dveře? - Ne. - Bojíte se něčeho? - Ani ne. - Zamykáte v noci dveře? - Ne. Vy se nezamykáte? - A nebojíte se? - Ani ne. - Vloupali se k vám někdy? - Jo. Co se stalo? Vloupali se mi do domu. Ukradli alkohol a cigarety a zase odešli. Asi to byli jen puberťáci, kteří se chtěli pobavit... Byla jste někdy obětí zločinu? Jakého?

V noci se ke mně vloupali, zničili to tam a okradli mě. - Nezačala jste se zamykat? - Ne. Jako Američan se třemi zámky na dveřích jsem byl zmatený. Ani v Torontu lidé své domy nezamykali. Na rozdíl od nás Američanů se nezamykáte. Proč? Asi se bojíte sousedů. Necháváte doma odemčeno? Kde bydlíte? Za rohem. Necháváte odemčeno? Američani mají zámky, aby se nikdo nedostal dovnitř. Kanaďani mají pocit, že když se zamknou, tak nemůžou ven.

- To nechcete? - Ani ne. Nechceme... Šel jsem se přesvědčit, jestli se v Torontu opravdu nezamyká. Promiňte, jen to zkouším. Není zamčeno. - Tady se nikdo nezamyká! - Mám zamknout? Ne. - Jak se vám tu líbí? - Moc. - A to tričko? - Taky. Máte odemčeno. Nebojíte se? - Měla bych se bát? - Nevím. Nebojím se. - Díky moc. - Za málo. - Promiňte, že jsem obtěžoval. - Nic se nestalo. - Díky, že jste mě nezastřelil. - Nashle...

Jako Američanovi se mi to zdálo trochu zvláštní. Ale pak jsem se podíval na jejich večerní zprávy. Jsou to naši přátelé. Budeme jim naslouchat, ale pro nic za nic do války nepůjdeme. Sdělovací prostředky Kanaďany nestraší. A jejich politici mluví dost zvláštně. Musíme zajistit vhodnou péči pro jejich staré rodiče, poskytnout jim zdravotní péči. Na tom stojí dobrá společnost. Systém musí být spravedlivý. Není spravedlivé brát chudým.

Pravicové vlády chudým berou, a poskytují daňové úlevy lidem, kteří to nepotřebují. Kde tu bydlí chudí lidé? Chudí? Vy to slovo neznáte? Tyhle problémy tady nemáme. Poprosil jsem ho, aby mě zavedl do chudinské čtvrti. Takhle vypadá chudinská čtvrť v Kanadě. - Má mít každý nemocný člověk právo na zdravotní péči? - Jasně. Proč? - Proto! - Každý má právo na život. - Byl jste na pohotovosti? - Ano. Kolik jste platil? Nevím, kolik to stojí.

- Nic jste neplatil? - Ne. Příbuzní se přestěhovali do USA. - Je to tam úplně jiné. - Víc se tam bojí? Ano. Lidi jsou tam zbrklí. Moc si věci nerozmýšlejí. Hned vytáhnou zbraň: "Jsi na mým pozemku!" Však to znáte... Tady je to jiné. - Odkud jste? - Z Detroitu. Večer budete v Kanadě? Lidi jsou tu tolerantnější. - Cítíte se tu líp? - Je tu pohoda. V USA je mnohem větší rasová segregace. Je to znát. - Tady mě nechají být. - Ano, Kanaďani jsou takoví.

V Americe jsou v televizi samé vraždy, střílení... Ve Státech chtějí všechno řešit násilím. Když se někde něco děje, pošlou tam vojáky. Kanada se snaží jednat. USA všechny pobijou. Kdyby zbraně přinášely bezpečí, jsou USA nejbezpečnější zemí, ale je to naopak. Tísňová linka 911. Mám tu postřelené dítě. Hned sem pošlete sanitku! Kde je to dítě? Ve třídě na podlaze. Bože! Je úplně bílá! Ta holčička je úplně bílá! Dýchá? Ne! Kde je útočník?

V ředitelně. Kam byla zasažena? Nevím, nechci s ní hýbat. Panebože... Slyšel jsem záznam tísňové linky. Bylo to strašné. Říkala: Potřebuju pomoc. - Ta holčička tam ležela? - Ano. Přijela policie a sanitka? Když přijeli, řekli: Všichni běžte ven. Přijede sanitka a policie, a pak už je to jejich věc. - Byla ještě naživu? - Začaly jí modrat rty. Ve městě Flintu v Michiganu prvňáček ze základní školy našel ve strýcově domě pistoli. Dočasně tam bydlel.

Vzal si pistoli do školy a zastřelil šestiletou Kaylu Rollandovou. Zasáhla ji jediná kulka a ona umírala na zemi, když učitelka volala pomoc. Nevíme, proč chlapec tu holčičku zabil. Za posledních dvacet let zažilo město mnoho neštěstí, a teď získalo i smutný primát: Nejmladšího střelce v USA. Tehdy ráno přijeli novináři na místo za pouhou půl hodinu. Stovky lidí přijdou uctít památku malé Kayly, která měla ráda pizzu a plyšáky a předčasně nás opustila.

Pohřební ústav rozdává růžové stužky lidem, kteří dnes budou vzpomínat na malou Kaylu. Jeff Rossen pro stanici Fox. Díky, Jeffe. Máme technický potíže! Zavolej přenosový vůz. Musím se dát ostříhat. Vypadám děsně. Jedem! Večer se koná vzpomínkový obřad. Z Flintu v Michiganu se hlásí Jeff Rossen. Díky. Mělo to být barevný, ne? Je tu dost stanic, které vysílaly o Columbine. Některé televize se specializují na tragédie. Je mi jich líto, protože vidí jen jedno. Tragédie...

Musíme to dodělat do zpráv v pět a v šest. Dneska točíme pro CNN a Fox. Celostátní televizní stanice ve škole nebyly. Nebyly ani v tomto obvodě ani v této části města. I teď se málokdo z reportérů obtěžoval podívat kolem. Kdyby popošli jen blok od školy a pohřebního ústavu, možná by našli odpověď na otázku, proč ta holčička zemřela. Přes 20 let toto chudé město, sídlo firmy General Motors, lidé přehlíželi a devastovali.

V Buellu, Beecheru a Flintu žije 87% žáků v chudobě. Tato oblast se nehodí do obrazu, který stvořila americká média. Do obrazu bohaté Ameriky. Nejčastější příčinou smrti mladých lidí tu je vražda. Sponzorem fotbalového hřiště ve Flintu je pohřební ústav. Děti z Beecheru vyhrály 13 státních závodů v běhu, ale doma mají kolem hřiště jen tuhle bahnitou cestu. Kdysi dávno tu pojmenovali ulice po prestižních univerzitách, jako by snili o lepších časech a o lepším životě.

Dětem i zaměstnancům se daří dobře. Ale nezapomínáme. Nechci, aby se to stalo znovu. Já vím... Taky si to nepřeju. To nic... - Promiňte. - To nic. Jen přes mou mrtvolu! Stejně jako po Columbine, přijel Ch. Heston do Flintu na demonstraci na podporu zbraní. Svoboda je ohrožena jako nikdy a potřebuje zastání. Před příjezdem do Flintu se Heston vyjádřil ke Kaylině smrti. Stejně jako na webu NRA. Chceme Asociaci střelců ukázat, že na Kaylu nezapomínáme.

Sypou nám sůl do ran. Jejich akce mě šokovala. Jeden novinář se Hestona zeptal, proč sem po té tragédii přijel a co si NRA myslí o tom, že šestileté děti střílejí. Každý rok utratíme 21 milionů, abychom šestileté děti naučili: Když najdeš zbraň, nesahej na ni a zavolej dospělého. Přišel sem jako Mojžíš. - Sem do Flintu? - Ano. Chtěli lidé, abyste toho chlapce obžaloval jako dospělého? Ano. Psali mi z celé Ameriky, volali, posílali maily.

Překvapilo mě, že členové skupin blízkých NRA, různí militantní blázni mi vytýkali, že jsem řekl, aby si lidé hlídali zbraně, které mají doma. Chtěli toho chlapce pověsit. Bylo v tom tolik rasismu, nenávisti a zloby! Odporné. To namaloval chlapec, který střílel v Buellově škole. Po střelbě ho přivedli a já mu dal pastelky, abych ho zabavil. Nakreslil mi obrázek. Chtěl, abych si ho sem taky pověsil. Co vám nakreslil? To je on u nich doma.

Proč jste si to nechal? Bylo mi ho líto. Přál si, abych si to sem pověsil, tak jsem to udělal. Tamarla Owensová je matka toho šestiletého chlapce. Na poukázky na jídlo a zdravotní péči pro děti musela pracovat, aby mohla splácet státní podporu. Program splatné podpory byl tak úspěšný, že jeho zakladatele Millera si najala největší firma, která privatizuje státní systém sociální podpory, firma Lockheed Martin.

Po konci studené války už neměla čím strašit lidi, tak si našla nový způsob, jak vydělávat na strachu, a bližšího nepřítele: Chudé černošské matky. Když matka-samoživitelka cestuje hodinu a půl do práce prospívá to společnosti? Stát nutí rodiče pracovat. V Programu splatné podpory? Ano. Ten program by měli zrušit, protože je k ničemu. Situaci jen zhoršuje. - To říkáte jako šerif? - Ano. Chtěl bych tu mít jen úplné rodiny, ale to nejde.

Nic se nevyřeší, když budou rodiče dojíždět pro almužnu. Tímhle autobusem denně jezdila, aby splatila státu podporu. Ona a další lidé z Flintu jezdili každý den 130 km do Auburn Hills, jednoho z nejbohatších regionů v okolí. Odjížděla ráno a vracela se večer. Své děti skoro neviděla. Jaký to má smysl? Jak to pomůže státu? Jak to prospěje Flintu? Jedno dítě zemřelo. Myslím, že to s tím souvisí. Vyštvali jsme matku z domova.

Copak to prospívá společnosti? Zatím jsem nedostal odpověď. Jak dlouho už dojíždíte? Dělám tam už tři roky. Dělá tam i brácha, sousedi... Všichni pracujou v obchoďáku. Ve Flintu platěj za stejnou práci minimální mzdu. Když jedu o 60 km dál, vydělám si víc. - Kolik máte na hodinu? - 8,5 dolaru. - Stačí to na zaplacení účtů? - Ne. Znáte Tamarlu Owensovou? Její syn zastřelil to děvče. - Jezdila tímhle autobusem. - Moc jsem ji neznal.

- Byla slušná? - Chodila do práce každý den. Měla dvě zaměstnání. Musela se nějak uživit. Tohle je gril Dicka Clarka, kde Tamarla pracovala. Pracovala na baru, připravovala pití, mléčné koktejly, moučníky... - Byla dobrá? - Ano. Pracovala ještě v cukrárně. Tam byla přidělená. Dick Clark je americký idol. Každý týden nám pouští v televizi rock-and-roll. Každý kousek našeho života se váže k nějaké hudbě. Ta nás provází celým životem.

Dickova restaurace požádala o daňovou úlevu, protože zaměstnávala lidi, kteří brali podporu. Tamarla pracovala 70 hodin týdně, ale na nájem to nestačilo. Týden před střelbou se musela vystěhovat. Neměla kam jít a nechtěla brát své dvě děti ze školy, proto se rozhodla zůstat pár týdnů u bratra. Právě tam našel její syn zbraň a vzal si ji do školy. Tamarla u toho nebyla. Právě jela do práce obsluhovat bohaté lidi.

Zeptal jsem se Dicka Clarka, co si myslí o tom, že chudé matky takto bojují o přežití. Točím dokument o zbraních a střílení na školách... U nás ve Flintu zastřelil chlapec spolužačku. - Promiňte... - Spěcháme. Matka toho kluka pracuje - ve vaší restauraci. - Zavři ty dveře. - V Programu splatné podpory... - Pomozte mi přesvědčit michiganského guvernéra... Ty ženy musí pracovat. A mají doma děti. Dicku! Pro Ameriku George Bushe nebyli prioritou chudí.

Po 11. záři 2001 bylo řešení sociálních problémů nahrazeno strachem, panikou a novými prioritami. Naše jednota se projeví tím, že Kongres přijme za prioritu vojenské výdaje na obranu USA, a vyhoví všem mým požadavkům. Prodalo se hodně protichemických obleků, rukavic, plynových masek. Kupuju ji pro sebe a pro psa. Marksovi shromažďují zásoby. Zbraně. Munici. Ve Wal-martu se zvýšil prodej zbraní o 70% a munice o 140%.

V Dallasu trénují střelbu na Usámu bin Ládina. Po 11. záři žili Američané v permanentním strachu. Nevěděli jsme, jestli nás nezabijí teroristé nebo cvok s bombou v botě. Cítili jsme se ohroženi. Možná jsem paranoidní, ale chci chránit sebe a svou rodinu. Na našem strachu vydělalo mnoho lidí. Miku Blakeovi stoupl prodej za minulý měsíc o 30%. Lidé se po teroristických útocích necítí bezpečně. Proč se všeho bojíme? Protože na tom jiní vydělávají.

Potřebují, abychom se báli dál. Je lepší způsob boje s teroristy než koupit stíhačky Lockheedu? Když armáda odváží smetí z Park Avenue, hned se lidé míň bojí. U vyděšené veřejnosti politikům a podnikatelům všechno projde. Neznám lepší příklad principu "něco za něco" než Bushovu vládu a Enron. Dost věcí jsem po 11. záři nevěděl, ale jedno bylo jisté. Před útokem ani po něm by vystrašená veřejnost neměla mít tak snadný přistup ke zbraním a munici.

- Střelili mě Tech-9. - Devítimilimetrem? Je to poloautomat, ale mně připadal jako automat. To je Richard Castaldo. A tohle je Mark Taylor. Oba byli postřeleni při masakru v Columbine. Richard je ochrnutý a do smrti bude na vozíku. Mark se po mnoha operacích skoro neudrží na nohou. Odnesly to děti v Columbine. Za celý tenhle národ. Marka a Richarda zranily kulky z Kmartu, jež mají stále v těle.

Ukázali mi místa zásahů a mě napadlo, jak můžeme snížit počet zbraní a nábojů. Zeptal jsem se chlapců, zda by šli to zboží do Kmartu vrátit. Můžeme? Tak běž.

CENTRÁLA KMARTU TROY, MICHIGAN
Vypněte tu kameru. Jdeme za panem Conawayem. - Vypněte tu kameru. - Tak dobře. Vypni to. ZA HODINU Jsem Mary Lorenzová z tiskového oddělení. - Co si přejete? - To je Richard Castaldo. A Mark Taylor. Jsou to studenti z Columbine. Byli při tom masakru postřeleni kulkami z Kmartu. Jedete zdaleka... Přestali jste prodávat zbraně. Neměli byste prodávat ani náboje. Žádáme, abyste neprodávali devítimilimetrové náboje.

Doufám, že znáte Kmart a že u nás nakupujete. Víte, že vedeme jen sportovní zbraně a lovecké potřeby. Vyřídím váš vzkaz panu řediteli. - Dnes tu není. - Není tu? - Bude celý týden pryč. - Celý? Existuje nějaký limit při nákupu munice? To vám neřeknu. O prodeji munice rozhoduje někdo jiný. Je tady? Pošlu vám odpovědi na otázky. Nechte mi tu adresu. Nenecháme, protože tady Marek má kulku z Kmartu těsně vedle aorty... Mezi aortou a páteři.

Jsem ráda, že vůbec stojíš. Slíbil jsem jim, že je někdo vyslechne a bude je brát vážně. Někdo, kdo bude znát odpovědi na jejich otázky. Kmartu to není lhostejné, ale nemůžu vám pomoct, dokud si nezavolám. Skočím si do kanceláře... Mary šla nahoru a za dvě hodiny přivedla muže, který měl na starost prodej munice. Mark jim ukázal své jizvy. Jizvy po kulkách... Tudy mu do těla vnikly kulky z Kmartu. Přijde sem někdo? Nebo ne? - Zeptám se.

- Děkuju. Čekali jsme ještě pár hodin, ale už nikdo nepřišel. Když jsme odcházeli, dostal Mark nápad, že půjdeme do nejbližšího Kmartu a vykoupíme všechny náboje. Dejte mi všechny, co máte. Co tu ještě máme? Máte 357? Vezmu si je všechny. - Tobě je 17 a tobě? - 16. Krucifix... Marek vykoupil všechny náboje. Druhý den jsme je nesli do centrály Kmartu. Spolu s novináři. Místní zprávy v Michiganu přinášejí další zajímavosti.

Budeme vás varovat před hady. Dozvíte se o matce, kterou uštkl chřestýš. Studenti, kteří přežili masakr v Columbine, se zlobí na Kmart. Přijeli jsme za šéfem Kmartu. - Dobrý den. - Už jste tady zas? To jsou devítimilimetrové náboje. Takové kulky jsou v Richardově a Markově těle. Hned za vámi někoho pošlu. Neblokujte vchod, prosím. Někdo přijde? Jsem McTavishová a přečtu vám stanovisko naší firmy. V Columbine se odehrála tragédie, která dojala všechny Američany.

Litujeme i těchto dvou chlapců. Kmart omezí prodej střeliva. Podle plánu tak učiní ve všech státech během příštích 90 dnů. Zástupci Kmartu se včera sešli s panem Moorem a studenty a vyslechli jejich názory na zboží, které prodáváme. V závěru schůzky Kmart slíbil, že jim do týdne odpoví. Chceme vám poděkovat za slib, že nebudete prodávat střelivo. - Do 90 dnů... - Omezíme prodej za 90 dnů. Náboje do střelných zbraní za 90 dní nebudeme prodávat.

Moc si toho vážíme. - Děkuji. - Mockrát děkujeme. Páni! To jsem nečekal. To je víc, než jsme doufali. - Čekal jsi to? - Ne. Teď pojedeme na letiště. Hoši z Columbine překvapivě zvítězili nad Kmartem a inspirovali mě k něčemu, co jsem musel udělat. Potřeboval jsem jen mapu domů filmových hvězd.

Pan Heston? Tady Michael Moore. - Režisér. - Ovšem. - Jak se vede? - Dobře. Chci si s vámi promluvit. Točím dokument o zbraních. Jsem členem NRA. Chci se zeptat... Podívám se do diáře. Měl bych čas zítra, teď mám návštěvu. - Prosím? - Vydržte chvilku. - Mám chvilku zítra ráno. - Ano. - Řekněme v půl deváté. - Ráno? Mám přijít sem? Dobře.

DRUHÝ DEN RÁNO
Tady Michael Moore, jdu za panem Hestonem. Dobrý den. Díky, že jste mě přijal. Sedli jsme si v domku u bazénu a začali si povídat. Řekl jsem mu, že jsem členem NRA, a ukázal mu průkazku. - Máte tady v domě zbraně? - Jistě. Zločinci, pamatujte si to. - Máte je pro svou obranu? - Ano. - Byl jste někdy obětí zločinu? - Ne. Napadl vás někdy někdo? Přesto máte doma zbraně? Navíc nabité. Chcete-li použít zbraň k obraně, musí být nabitá.

Ale vy se nemusíte bránit. Nebyl jste obětí zločinu, nikdo vás nikdy nenapadl... Proč z ní nevyndáte náboje? Druhý dodatek ústavy mi umožňuje vlastnit zbraň. Souhlasím, ale... - Asi mám lepší pocit. - Když tu máte nabitou zbraň. Jste klidnější a nemáte strach. Nedělám si starosti. Nebojím se, jen využívám právo, jež mi poskytli moudři běloši, kteří založili náš stát. Mám stejná práva jako oni. K tomu nemusíte mít tu zbraň nabitou. Takhle to chci.

Nižší počet vražd spáchaných střelnou zbraní v jiných zemích je prý způsoben tím, že tam je obtížnější získat zbraň. Zajeli jsme do Kanady, kde mají 7 milionů zbraní. To nepotrvá dlouho. Kanaďané jsou národ lovců. Přesto měli loni jen pár vražd. A je jich 30 milionů. Ptám se: Jak to, že se nevraždí tak jako my? V americké historii bylo prolito mnoho krve. A co v německé a britské? Ne tolik. Němci neprolévali krev? Ale ano.

A Britové? Tři sta let vládli světu zbraněmi! Jsou to agresivní národy. Mají zločince, zločiny, zbraně... Je to zajímavé téma, ale já k tomu už nemám co říct. Nepřemýšlíte o tom, proč se u nás lidé tolik střílejí? Žije tu víc různorodých etnik než v jiných zemích. - Je to tedy etnický problém? - To bych neřekl. S lidskými právy už jsme měli dost starostí... Čemu říkáte "různorodá etnika"? To nechápu. Ptáte se, proč se Američané tolik zabíjejí?

Nevím, jestli je to pravda... Víte, že u nás je víc vražd střelnou zbraní než jinde? Jediné vysvětlení, které mě napadá, jsem už řekl. Jaké? Že máme krvavou historii. Krvavější než jiné země. Ne než Rusko a Japonsko... - A co Německo? - Ne. Ale krvavější než Kanada. Jsem z Flintu v Michiganu. Loni tam šestiletý chlapec zastřelil spolužačku. - Byla to tragédie. - To byly děti, že? Slyšel jste o tom? Chlapec zabil dívku.

Po tom incidentu jste přijel do Flintu na demonstraci... Viceprezident taky přijel. Nebylo to k těm lidem bezohledné? Já o té střelbě nevěděl. Přijeli jsme ráno. A hned jsme jeli dál. O té vraždě jste nevěděl? - Kdybyste to věděl... - Zda bych to zrušil? - Nevím. - Kdybyste věděl, že se stala vražda, přijel byste? Kdybyste o tom věděl, jel byste tam? Nevím. Nemám ponětí. Možná ne. Neomluvíte se lidem ve Flintu, že jste tam vystoupil?

Já se mám omlouvat lidem ve Flintu? Ano. Nebo lidem v Columbine. Proč jezdíte na místa, kde došlo k tragédii? Jsem člen téže organizace... Myslím, že se neshodneme. Myslíte, že je správné, že na ta místa jezdíte? Není to správné? Pane Hestone, ještě něco. To je ona. Tedy byla. Neodcházejte. Pane Hestone, podívejte se na tu holčičku. Vracel jsem se z Hestonovy vily do skutečného světa, do Ameriky, jež žila ve strachu.

Představte si člověka, který se k vám vloupá a chce vám ublížit. Jak vypadá? Jako vy, jako on, kameraman... Může mít pistoli v kameře. Kde počet prodaných zbraní lámal historické rekordy. Střílí rychle jako poloautomat. Kde se nakonec všechno vrací ke kuželkám v Columbine. Tři zaměstnanci kuželníku byli v noci zastřeleni. Nic o tom nevím. Jen to, že tři lidé zemřeli v Littletonu v kuželníku. - Promiňte. - Mějte se. Ano, bylo krásné být Američanem.

Fahrenheit 9/11
Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií.

Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu.

Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází.


To se poslední čtyři roky vážně nestaly? Podívejte, támhle je Ben Affleck. On je často v mých snech. A ten chlápek z 'Taxikáře' (de Niro). On je tu taky. A taky Steve Wonder. Vypadá tady tak šťastně. Byl to sen? Nebo skutečnost? Byly volby roku 2000 a vše šlo podle plánu V New Yorku je našim předpokládaným vítězem Al Gore. Ve svém státě má Gore zelenou. Gore je předpokládaný vítěz v Delaware. Tento stát...

-Promiň, že tě přerušuji Miku. Víš, že bych to nedělal, kdyby to nebylo velké Florida je pro Ala Gora. Jsou zprávy, že Florida volila pro Ala Gora... A pak nějakej hlavoun z Foxu otočí volby ve prospěch toho 'druhýho chlápka' Fox News nyní předpokládá, že George Bush je vítězem na Floridě ...a tím pádem se zdá, že vyhraje i celé prezidentské volby Pak najednou ostatní stanice si řeknou: . 'Hej, říkal to Fox, tak to musí být pravda!'

Udělali jsme chybu a představili Gora jako vítěze na Floridě. Byla to naše chyba To co většina lidí neví je, že člověk který stál za rozhodnutím Foxu.. ...člověk který přisoudil vítězství Bushovi nebyl nikdo jiný než Bushův bratranec, John Ellis. Jak něco takového může projít někomu jako je Bush? Za prvé pomáhá když váš bratr je guvernérem toho sporného státu Víte, na Floridě určitě vyhrajeme.

Pamatujte na moje slova. Můžete si to poznamenat. Za druhé, ujistěte se, že šéfem vaši kampaně je také žena, která sčítá hlasy a že stát najal její firmu která vyháže všechny, kteří vás nebudou chtít volit. Obvykle je rozeznáte podle barvy kůže. Potom se ujistěte, že vaše strana bojuje jako by šlo o život James Baker - exministr zahraničí Bushův advokát Myslím, že všechny ty řeči o legitimnosti jsou trochu přehnané.

A doufejte, že ta druhá strana bude jen sedět a čekat na telefon. A i kdyby mnoho nezávislých vyšetřovatelů zjistilo, že Gore dostal víc hlasů... Kdyby bylo celostátní přepočítání, Gore by vyhrál volby. ...volili tak jak chcete. Ačkoliv silně nesouhlasím s rozhodnutím soudu. Přijímám ho. To co teď potřebujeme... -Senátor Tom Daschle- ...je přijetí. Zvolili jsme nového presidenta. Ukázalo se, že nic z toho nebyl sen. To se opravdu stalo.

V den společné schůze sněmovny reprezentantů a senátu ...byly potvrzeny výsledky voleb. Al Gore jako odstupující vice-president a president senátu předsedal události, která oficiálně ustanovila George W.Bushe jako nového presidenta. Když nějaký kongresman chtěl vznést námitku pravidla vyžadovala, že musel mít podpis alespoň jednoho senátora.

Pane presidente a je mi velkou ctí vám tak říkat vznáším námitku, kvůli nezvratným důkazům špatného počínání úředníků. - úmyslného... -Připomínám členům, že podle paragrafu 18 odstavce 3 sbírky zákonů není na společné schůzi povolena diskuze. Děkuji pane presidente, abych zodpověděl vaši otázku, námitka je zapsána podepsána mnohými členy kongresu, ale ani jedním členem senátu.

Pane presidente, je sepsána a podepsána mnohými kolegy a mnou jménem 27000 voličů okresu Duval, ve kterém bylo 16000 afro-američanů zbaveno volebního práva Je tato námitka podepsána členem senátu? Není podepsána členem senátu. Pane presidente, tato je sepsána a podepsána mnou jménem mnohých voličů, zvláště těch z 9-tého obvodu a všech amerických voličů, kteří poznali, že vrchní soud, ne voliči rozhodli tyto volby.

Je námitka podepsána senátorem? Bohužel, žádný člen senátu ji nepodepsal. Bohužel, nemám pravomoci nad senátem Spojených států. A žádný senátor nepodepsal. P. presidente je sepsána a podepsána mnou a mnohými mými voliči z Floridy. Senátor je potřeba ale schází. Je námitka podepsána, členem kongresu a senátorem? Námitka je sepsána a je mi jedno jestli je podepsána členem senátu.

Předseda upozorňuje, že pravidlům to jedno není a ... Ani jeden senátor nepřišel na pomoc afro-američanům v kongresu. Jednomu po druhém bylo řečeno aby si sednul a sklapnul. Je to pro Ameriku smutné, když nemůžeme najít senátora, který by tyto námitky podepsal Žádám vás o klid Žádám vás o klid Na přenos z inaugurace 2001 máme ošklivo, ale byly i horší dny.

V den kdy probíhala inaugurace George W. Bushe desetitisíce američanů se nahrnuli do ulic hlavního města v posledním pokusu si vzít zpět, co jim bylo odebráno. Bush podváděl Házeli na Bushovu limuzínu vejce.. ...a zastavili inaugurační slavnosti. Plán, aby Bush vystoupil z auta k tradičnímu pochodu k Bílému domu byl zrušen. Bushova limuzína zrychlila aby se předešlo ještě větším nepokojům.

Žádný president nebyl nikdy svědkem takovýchto událostí na den své inaugurace A příštích osm měsíců nebylo o moc lepších, pro George W.Bushe. Nebyl schopen jmenovat své soudce, měl problémy prosadit své zákony... "Naše země, ne olejová země" ...a ztratil kontrolu republikánů nad senátem. Jeho oblíbenost u veřejnosti začala jít ke dnu. Začínal vypadat jako úplně bezradný president.

Když všechno bylo čím dál horší udělal, to co by udělal každý z nás jel na dovolenou. Ale, ne! Ve svých prvních osmi měsících ve funkci, před 11.zářím George W. Bush strávil na dovolené, podle Washington Post, 42% času. Každej odpal mám dobrej a lidi říkaj že nepracuju Nebylo překvapivé, že pan Bush potřeboval na nějaký čas vypnout. Presidentování je těžká práce. Mnoho lidí říká, že tady v Texasu lenošíte že trávíte moc času na dovolené.

8. srpna 2001 Nevědí co znamená práce. Mám hodně hotového a zadruhé nemusíte být ve Washingtonu, abyste pracovala. Je neuvěřitelné co můžete dokázat s telefonem, faxem a ... Co budete dělat zbytek dne? Zastaví se tu Karen Hudges, na něčem děláme přijede a budeme něco dělat... To znamená..dělám na nějakých iniciativách. My..ehm..no uvidíte. Budou tu nějaká rozhodnutí která udělám, co budu tady a oznámíme je až přijde čas.

Když jsem ho potkal poprvé, měl pro mě dobrou radu. - Pane Bush, tady Michael Moore. - Buďte rozumnej, můžete? Najděte si opravdovou práci. A když už něco děláte, tak dělejte to co umíte dobře. Chce někdo kaši? Relaxace na Camp Davidu, jachting kolem Kennenburkport... Jak se vede? ...nebo hraní si na kovboje na ranči v Texasu. Miluju přírodu.. 25.srpna 2001 ...miluju jízdu se psy v mém pickupu.

George Bush strávil zbytek srpna na ranči, kde život není tak složitý. Miluju rytí země, hledání brouků a ehm...tak další den jsem si tam vyšel a Barney.. ...tam byl zahrabanej, jak honil pásovce. Bylo to léto hodné zapamatování. A když skončilo, odjel z Texasu na svoje druhé nejoblíbenější místo. 10.září se setkal se svým bratrem na Floridě... kde si pročítali papíry a seznamovali se s významnými Floriďany.

Ten večer usínal v posteli s krásnými lněnými přikrývkami Předpokládáte, že si je celkem jistý v počtech iráckých tajných jednotek? Ať vypadám mladě. Mám trochu citlivější sluch tak to nedávejte moc nahlas, aby mi nebouchla hlava. Tady je mikrofon. Jedna, dvě, zkouška. Jedna, dvě, zkouška. Jedna, dvě, tři, čtyři, pět, zkouška. Letadlo právě narazilo do World Trade Center...

11.září 2001, téměř 3.000 lidí, včetně mého kolegy Billa Weemse bylo zabito v největším útoku na americkou půdu všech dob. Cílem bylo finanční a vojenské velitelství Spojených států. Jestli někdo má nějaký nápad, viděl ho, nebo ví kde je ať nám zavolá má dvě malé děti, dvě děti... Když se útok rozjížděl, byl Bush na cestě do základní školy na Floridě.

Když byl informován o prvním letadlu, které zasáhlo WTC.. ...na které teroristé zaútočili už 8 let před tím pan Bush se rozhodl jít dál a nechat se fotografovat. Když druhé letadlo zasáhlo věže, jeho šéf štábu vstoupil do místnosti a řekl panu Bushovi: Země je napadena. Nevěděl co má dělat, nikdo mu neřekl co má dělat a žádná tajná služba nepřiběhla zajistit jeho bezpečnost... pan Bush prostě seděl dál a pokračoval ve čtení knížky 'Můj miláček koza' s dětmi.

Téměř sedm minut uplynulo, kdy nikdo nic nedělal. Jak Bush seděl v té Floridské třídě, přemýšlel, že možná mohl častěji ukázat nějakou činnost? Neměl si dát alespoň jednu schůzku od doby, kdy nastoupil do úřadu aby probral hrozbu terorismu s šéfem protiteroristické? Nebo možná uvažoval proč zkrátil rozpočet protiteroristického oddělení FBI. Nebo si možná mohl přečíst zprávu o bezpečnosti, kterou dostal 6.srpna 2001, která říká, že Usáma Bin Ladin plánuje zaútočit na Ameriku pomocí letadel. Nebo možná si nedělal těžkou hlavu z terorismu...

"Condoleezza Rice - Bezpečnostní poradce " ...protože název té zprávy byl příliš nejasný. Myslím, že název té zprávy byl "Bin Laden je rozhodnutý zaútočit uvnitř USA". Takováto zpráva by možná s někým trhla, ... ale jak dny plynuly George W. byl jen rybařit. Jak minuty přibývali George Bush dále seděl na židli. Myslel si "Potloukal jsem se se špatnou partou?" Který z nich mě podrazil?

Byl to ten, kterému tátovi přátelé dodávali tolik zbraní? Donald Rumsfeld a Saddam Hussein. Byla to ta skupina náboženských fanatiků, kteří navštívili můj stát když jsem byl guvernér? Šéfové Talibanu Nebo to byli saudové? Sakra,byli to oni Bude lepší, když to shodím na tohohle chlápka. Ve dnech po 11.září všechna komerční a soukromá letadla zůstala na zemi. FAA podnikla kroky k zavření všech letišť v USA.

Také presidentův otec, ex-president Bush, musel přistát v Milwaukee Tucty cestujících zůstali trčet na zemi, mezi nimi i Ricky Martin který měl dnes večer vystupovat na předávání cen Latin Grammy. Dokonce ani Ricky Martin nemohl letět. Kdo by taky chtěl lítat? Nikdo Kromě Bin Ladenů. Existovalo několik letadel, která měla..

"Senátor Byron Dorgan - Senátní komise pro letectví" ...oprávnění nejvyššího stupně, aby vyzvedla členy rodiny Usamy Bin Ladina a dalších ze Saudské Arábie a odvezla je ze země. Ukázalo se, že Bílý Dům povolil letadlům vyzvednout Bin Ladiny a mnoho dalších saudů. Nejméně šest soukromých a téměř dva tucty komerčních letadel odváželi, po 13.září, Bin Ladiny a saudy ze Spojených států.

Celkem 142 saudům, včetně 24 členů Bin Ladinovy rodiny, bylo dovoleno opustit zemi. Usama byl vždycky popisován jako černá ovce rodiny ...a ty s nim přerušili kontakty někdy kolem roku 1994. "Craig Unger - Autor "Dům Bushů, dům Saudů" Ve skutečnosti je to mnohem komplikovanější. Myslíte si, že Usama má pořád spojení se členy své rodiny? Přesně tak.

V létě 2001, těsně před útoky z 11.září jeden z Usamových synů se ženil v Afgánistánu a několik členů rodiny se ukázalo na svatbě. - Bin Ladenové? - Správně. Neodcizili se úplně, to je jen zveličování. Nyní vítáme v Larry King Live, rádi ho zase vidíme,... prince Bandara, velvyslance Saudské Arábie ve Spojených státech. Máme tu něco kolem, 24 členů Bin Ladinovy rodiny a eh.... - Tady? - V Americe. Studenti a...

Jeho veličenstvo cítilo, že by nebylo fér kdyby tito nevinní lidé byli podezírání ...z nějakých nepravostí. Na druhé straně, rozumíme těmto silným emocím. Takže ve spolupráci s FBI jsme je dostali ven. Toto je penzionovaný agent FBI Jack Cloohan. Před 11.zářím to byl agent společné FBI-CIA "Al Kajdá" jednotky Já jako vyšetřovatel, bych si rozhodně nepřál aby tito lidé utekli.

Myslím, že v případu Bin Ladinovy rodiny, že by bylo prozíravé.. ...rozdat obsílky, nechat je přijít, udělat záznam. - Víte jak to myslím. - To je správný postup. Jo. Kolik lidí bylo vytaženo z letadel hned jak přiletěli kdo to byl, byli ze středního východu nebo na ně pasoval určitý popis. - Zadrželi jsme jich stovky. - Stovky. Udělali úřady něco když se Bin Ladinové pokoušeli opustit zemi?

Ne, byli identifikováni na letišti, podívali se do jejich pasů a ověřili je. - Ale tak by to bylo i se mnou nebo s vámi. - Přesně. - Takže co udělali, ověřili pasy, co dál? - Nic. Tak já nevím, ale obvykle, když policie nemůže najít vraha nechtějí si obvykle popovídat s jeho rodinou, aby zjistili kde by mohl být? Netušíte, kde by váš manžel mohl být? Když něco uslyšíte, dáte nám vědět, že jo?

Chcete zajet do centra sepsat výpověď? - Tohle bude chvíli trvat? - Máš čas. - Já za něco stojím, ty ne - Na něco jsem se ptal -Máš odpovídat, ne se ptát - Teď mě poslouchej, dávám ti plat... - Dobře, sedni si, jdu si ho zasloužit. Jo, takhle to policajti dělaj. O co tady jde? Myslím že o tom potřebujeme vědět mnohem víc.

"Senátor Byron Dorgan" Potřebovalo by to velmi důkladně vyšetřit. Co se stalo? Jak se to stalo? Proč se to stalo? A kdo za to může? Zkuste si představit na co ti chudáci mysleli... Jack Cloonan - Agent FBI(v penzi) jednotka "Al Kajdá" ...když skákali z té budovy vstříc smrti. Ty, ty mladý kluci a policajti běželi dovnitř a nikdy se na nic neptali. A teď jsou mrtví. A životy jejich rodin jsou v troskách. A nikdy nebudou mít klid.

A jestli musím obtěžovat člena Bin Ladenovi rodiny s obsílkou nebo velkou porotou, myslíte že bych pak kvůli tomu nespal? A nikdo by se neptal. -Ne, přesně -Ani největší liberálové.- Ne,ne Vezmete si právníka, fajn, poradce, fajn. Pane Bin Laden ptám se vás, ne proto že si myslím, že jste něco provedl, ale proto že bych se tak zeptal každého. - Správně. - A to je všechno Nic z toho nedávalo smysl.

Dokážete si představit, že ve dnech po útoku v Oklahoma City.. ...by president Clinton pomohl zařídit odjezd ze země McVeighově rodině? Co myslíte, že by se Clintonovi stalo, kdyby se na to přišlo? - Bandare, znáte Bin Ladinou rodinu? - Ovšem, velmi dobře. - Jací jsou? - Jsou to báječní lidé. ehm, on je jediný, kterého jsem nikdy..., moc ho neznám. Potkal jsem ho jen jednou Jaké byly okolnosti vašeho setkání? To je ironie.

V půlce 80-tých let pokud si pamatujete, my a USA jsme podporovali Mudžahedýny ...osvobodit Afgánistán od Sovětů. Přišel mi poděkovat za mojí snahu,.. ...přivést Američany, naše přátele, pomoci nám proti ateistům, tak říkal komunistům Přišel vám poděkovat za to že jste přispěl, aby mu Amerika pomohla? A nyní je nejspíš zodpovědný za útok na Ameriku. - Přesně tak. - Jaký jste z něho měl dojem, když jste se potkali?

- Nějak na mě nezapůsobil, abych byl upřímný. - Nezapůsobil? Ne, byl to obyčejný a tichý člověk. Hm, obyčejný a tichý člověk. ...jehož rodina měla náhodou obchodní vztahy s rodinou George W.Bushe. Je tohle to o čem přemýšlel? Protože pokud by tohle veřejnost věděla, nevypadalo by to moc dobře. Myslel si: "Víte, potřeboval bych velkou černou fixu."

Začátkem roku 2004, během primárek v New Hampshire jsem Bushe nazval dezertérem, za dobu kterou trávil v Národní gardě. Jako odpověď, zveřejnil Bílý dům jeho vojenské záznamy.. ...a doufal, že obvinění vyvrátí. To co Bush netušil, bylo, že já už jsem měl kopie jeho vojenských záznamů -necenzurované-získané v roce 2000. A je tu jeden velký rozdíl mezi záznamy z roku 2000 a těmi z roku 2004. Jméno bylo začerněno.

V roce 1972, byli dva letci suspendováni, protože nesložili lékařskou zkoušku. Jeden z nich byl George W. Bush. a druhý James R. Bath. V roce 2000 byla v dokumentech obě jména. Ale v roce 2004 nechal Bílý dům Bathovo jméno začernit. Proč Bush nechtěl, aby veřejnost a tisk viděli Bathovo jméno na jeho záznamech? Asi se bál, že americký lid zjistí že svého času byl James R. Bath Texaským účetním Bin Ladinovy rodiny.

Když sloužili u Národní gardy staly se Bush a Bath dobrými přáteli. Poté co byli propuštěni, v době kdy Bushův otec byl šéfem CIA, Bath začal podnikat v letectví poté co prodal letadlo muži jménem Salim Bin Laden dědici druhého největšího jmění v Saudské Arábii: Saudi Bin Laden Group. George W. v té době začínal ve světě jako obchodník. Protože je to člověk, který se vždy pokoušel napodobovat svého otce,.. ...rozhodl se začít s ropou.

"James Moore - reportér" Založil ropnou a těžní společnost na západě Texasu, jménem Arbusto. ...která byla opravdu velmi dobrá ve vrtání děr, ve kterých nebyla ani kapka. Ale otázka vždycky byla: "Kde na to vzal?" Dobře, jeho táta byl bohatej. Mohl to pro něj udělat. Ale neudělal. Nejsou vůbec žádné známky toho, že jeho otec napsal šek, aby mu pomohl začít. Tak kde sehnal George W. Bush peníze?

Osoba, která do něj investovala byl James R.Bath. Bushův dobrý přítel James Bath byl najat Bin Ladenovou rodinou, aby spravoval jejich peníze v Texasu A James Bath v zápětí investoval do George W.Bushe Bush vedl Arbusto ke krachu, stejně jako ostatní společnosti ve kterých se angažoval. Než nakonec jednu jeho společnost koupila Harken Energy ...a ty mu dali křeslo ve svoji správní radě.

Mnoho z nás mělo, celá ta léta, podezření, že ve všech těchto společnostech byly zapleteny saudské peníze. Harken, Spectrum Seven Arbusto Drilling...všechny Bushovi společnosti, kdykoliv se dostaly do potíží.. ...byli to tito investoři, kteří lili peníze do jeho společností. Takže otázka je, proč by Saudové, se vší svojí ropou, ...jeli půlku světa, jen aby investovali do těchhle ubohých ropných společností?

Jde o to, že to mělo jednu velkou výhodu, Harken, Bush byl ve správní radě Harkenu právě v době kdy jeho otec byl presidentem Spojených států. Když jste presidentův syn a máte neomezený přístup spolu s ...nějakým tím doporučením z předcházející kampaně, lidé ve Washingtonu to respektují. Myslím tím, přístup k lidem, je moc a ... kdykoliv můžu vyhledat otce a promluvit si s ním. Ano to pomáhá, být synem presidenta.

Zvláště pokud jste vyšetřováni bezpečnostní komisí. V roce 1990, kdy pan Bush byl ředitelem Harken Energy, obdržel ...obdržel od firemních právníků tento oběžník, varující ředitele aby neprodávali akcie, pokud budou mít o společnosti nepříznivé informace O týden později prodal firemní akcie za $848.000 O dva měsíce později Harken oznámil ztráty ve výši $23 milionů.

Právník Jamese Bakera, který pomohl Bushovi porazit chlápky z komise byl muž jménem Robert Jordan. Ten, který když se George W. stal presidentem, byl jmenován velvyslancem v Saudské Arábii. Po debaklu v Harkenu, mu tátovy přátelé dohodily další místo ve správní radě ...společnosti patřící Carlyle Group. Chtěli jsme zjistit, které společnosti.

"Dan Briody, autor "Halliburton Agenda" ...měli prospěch z 11.září. A objevili jsme tuhle Carlyle Group. Je to nadnárodní konglomerát, který investuje do oblastí regulovaných vládou ...jako jsou telekomunikace, zdravotní péče a zvláště pak obrana. Oba George W. Bush i George W. Bush sr. pracovali pro tuhle Carlyle Group stejnou společnost, která počítá Bin Ladeny mezi své investory.

Carlyle Group uspořádala své každoroční setkání investorů 11. září ráno v hotelu Ritz-Carlton ve Washingtonu. Na setkání byli všichni stálí hosté: James Baker, John Major ...samozřejmě i George Bush sr., i když ten se příliš nezdržel. Shafen Bin Laden, což je nevlastní bratr Usami Bin Ladena, a přijel zkontrolovat své rodinné investice v Carlyle Group. A všichni sledovali, jak letadla narazila do věží.

A potom vlastně Bin Ladinova rodina investovala do jednoho z jejich fondů na obranu,... což znamenalo, že když Spojené Státy začaly zvyšovat svůj obranný rozpočet.. ...Bin Ladinova rodina měla z těchto investic dále zisky, díky Carlyle Group . Náš vrchní velitel George W. Bush. Ze všemi zbrojovkami, které vlastnila... byla Carlyle Group v podstatě 11-tým největším dodavatelem zbraní ve Spojených Státech.

Vlastnila např. United Defense, výrobce obrněného vozidla Bradley. 11.září zaručilo, že United Defense bude mít velmi dobrý rok. Jenom šest měsíců po 11. září, převzala Carlyle United Defence veřejně. A v prosinci již měla denní zisk $237 milionů. Ale naneštěstí, pozornost zaměřená na Bin Ladinovu rodinu, začala znepokojovat investory,.. ...a Bin Ladenové museli nakonec odstoupit.

Bushův táta, mezitím dále setrvával jako poradce spol. Carlyle pro Asii další dva roky. Vědět, že George Bush sr. se schází s Bin Ladinovou rodinou zatímco Usama byl hledaným teroristou i před 11.zářím je pro američany velmi nepříjemné. George Bush sr. je muž, který se očividně neuvěřitelně zabydlel v Bílém Domě. Dostává každý den zprávy CIA, což je právo každého ex-prezidenta ale velmi málo jich toto právo využívá. On ano.

A myslím, že využili zmatku, který vznikl když George Bush sr. navštívil Saudskou Arábii jménem společnosti Carlyle.. ...a setkal se s královskou rodinou a Bin Ladinovou rodinou. Reprezentoval Spojené Státy, nebo investiční firmu ve Spojených Státech ? Nebo reprezentoval oboje? Tahle společnost je o penězích. Není o nějakém spiknutí na ovládnutí světa, nebo nebo o nějakém politickém manévrování a podobně.

Je o vydělávání peněz. a je o vydělávání velkých peněz a to jim šlo fakt dobře. Hlas Heleny Thomas korespondentky Bílého Domu Z pohledu bílého domu není etický konflikt v tom, že ex-president Bush a ex-ministr zahraničí James Baker, využívají své kontakty se světovými vůdci, pro reprezentaci jednoho z nejznámějších prodejců zbraní Carlyle Group?

President má ve svou rodinu plnou důvěru, že se bude řídit morálními zákony všemi morálními zákony, a budou se ve svém konání chovat správně. OK, tak řekněme, že jedna skupina lidí, jako třeba američané ...vám platí 400 tisíc ročně za to, že jste prezidentem USA Pak ale jiná skupina lidí investuje do vás, vašich přátel a jejich podniků, během několika let, 1,4 miliardy dolarů. Koho budete mít rádi?

Protože přesně tolik dali Saudové Bushově rodině jejich přátelům a podnikům za poslední tři desetiletí. Je snad drzost, předpokládat, že když se Bushova rodina ráno probudí přemýšlí co je nejlepší pro Saudy, místo toho co je nejlepší pro vás? Protože za 1,4 miliardy si nejen koupíte hodně letadel ze země, .. ...ale i hodně lásky.

Dříve nebo později se tento zvláštní vztah s režimem, který Amnesty International označila jako 'silně porušující lidská práva', obrátí proti Bushům. Veřejné kamenování - Saudská Arábie Nyní, po 11. září, nastaly obtíže a nejradši by, kdyby se nikdo na nic neptal. Vyšetřování měla začít hned 12.září. Carol Ashley Matka jedné z obětí 11.září Není tu žádný důvod proč by neměla, 3000 lidí je mrtvých, byla to vražda a měli by s vyšetřováním začít co nejdříve.

Nejprve se Bush snažil zastavit kongres, aby začal své vlastní vyšetřování 11.září Je pro nás důležité neodkrývat, jak sbíráme informace. To je to co nepřítel chce. A my bojujeme s nepřítelem. Když nemohl zastavit kongres, pokusil se zastavit vytvoření nezávislé komise. Prezidentův postoj, je zlomem v historii. Nezávislá vyšetřování probíhají již od útoku na Pearl Harbor a atentátu na prezidenta Kennedyho.

Když kongres dokončil své vlastní vyšetřování Bílý Dům a Bush zcenzurovaly 28 stran zprávy. Na prezidenta je tlačeno ze všech stran aby odtajnil zprávu. Oficiální zdroje řekly NBC News, že většina tajných údajů se týká Saudské Arabie. Spolupráci s předsedy Keanem a Hamiltonem, jsme věnovali mimořádnou pozornost. Nedostali jsme materiály co jsme potřebovaly a konečný termín, co jsme dali, již vypršel. Budete svědčit před komisí? Touto komisí? Svědčit, teda rád se s nimi setkám. To co se stalo se stále drží v mém srdci. A drží se to tam od 11.září.

"Rosemary Dillard - vdova po oběti 11.září" Ztratila jsem manžela, se kterým jsem byla 15 let. Teď jsem sama. Potřebuji vědět co se mu stalo Vím jen co jsem se dozvěděla z pitevní zprávy. Ten muž byl můj život Nemám žádné plány. Chodím do skupiny a tam se mě ptali co budu dělat v příštích 5-ti letech. A pokud s tím něco neudělám, nevím jaký mám důvod žít. Takže je to velmi důležité. Velmi důležité.

Ignorování Bushovou administrativou, více než 500 pozůstalých obětí 11.září.. ...podaly žalobu na členy Saudské královské rodiny a další. A kohopak Saudské ministerstvo obrany najalo aby bojoval proti obětem 11.září? Právní firmu důvěrného přítele Bushovy rodiny, Jamese Bakera. Přesně tady v centru mezi třemi důležitými americkými budovami... Watergate hotel, Kennedyho centrum a ambasáda Saudské Arábie.

Kolik investovali Saudové v Americe, přibližně? Slyšel jsem, že něco kolem 860 miliard dolarů. - 860 miliard ? - Miliard. - To je hodně peněz. - Hodně. A kolik je to procent našeho hospodářství to je? Vypadá to, že hodně. No, v investičních termínech na Wall Streetu, Americké čisté jmění, je to něco kolem 6 až 7% z Ameriky. Vlastní z Ameriky docela pěkný kousek.

A většina těch peněz jde do velkých důvěryhodných společností: Citygroup a Citibank je největší... akciový kapitál držený Saudy. Také AOL Time Warner má velké Saudské investory. Já jsem někde četl, že Saudové mají v našich bankách bilion dolarů. Co by se stalo, kdyby si prostě jednoho dne ten bilion vybrali? Bilion dolarů, to by byla pěkná pohroma pro ekonomiku.

- Můžu s vámi prosím na chvíli mluvit, pane? - Ovšem. - Fajn, jak se vede? - Dobře, a vám? - Steve Cooper z bezpečnostní služby. - Ano? Jenom zjišťujeme informace, děláte dokument týkající se Saudské ambasády? I když jsme nebyli nikde v blízkosti Bílého Domu, z nějakého důvodu se ukázala tajná služba, aby se nás zeptali co děláme naproti přes ulici od ambasády Saudské Arábie.

- Nejsme tu abychom dělali nějaké potíže,nebo něco... - V pořádku, jen potřebujeme pár informací. Dobře,dobře. To jsem nevěděl, že tajná služba střeží zahraniční ambasády. - No, obvykle ne, pane. - To vám dělají nějaké potíže? Saudové? - Na to nebudu odpovídat. - Ok, budu to brát jako ano. Dobře, díky moc, naschle Ukázalo se, že Saudský princ Bandar je pravděpodobně nejlépe chráněným velvyslancem v USA.

Ministerstvo zahraničí Spojených Států mu poskytlo 6-ti člennou ochranku. Vzhledem k tomu, že on, jeho rodina a saudská elita vlastní 7% Ameriky není to nejspíš špatný nápad. Princ Bandar má k Bushově rodině tak blízko, že už ho považují za člena rodiny. Dokonce mu dali i přezdívku: Bandar Bush. Dvě noci po 11.září pozval George Bush Bandara Bushe do Bílého Domu na oběd a na řeč.

I když Bin Ladin byl Saud a Saudské peníze financovali Al Kájdu,... ..a 15 z 19 únosců byli saudové tak si Saudský velvyslanec klidně 13.září večeří s prezidentem O čempak si povídali? Truchlili, nebo srovnávali poznámky? Proč Bandarova vláda, nedovolila americkým vyšetřovatelům... .aby si promluvily s příbuznými únosců? Proč se Saudská Arábie zdráhala zmrazit účty únosců?

Dva z nich se netrefily do Trumanova Balkónu, takže si Bandar mohl v klidu vykouřit doutník a dát si drink. Nedaleko za řekou Potomac, byl Pentagon částečně v troskách. Rád bych věděl, jestli pan Bush řekl princi Bandarovi, aby si nedělal starosti protože už má plán v chodu. Přišel jste 13.září, abyste naznačil jakou odvetu chystáme proti Al Kájdě. Teď bych si s vámi rád promluvil o reakci, kterou jste dostal od představitelů vlády.

Toho dne, co vám prezident řekl? Prezident nás opustil, mě a můj štáb, s jasným náznakem. že chce, abychom se vrátily jedině s tím, že za 11.zářím byl Irák protože plánovali něco udělat s Irákem ještě předtím než nastoupil do úřadu. - Ptal se ještě na jiné státy, jiné než Irák? - Ne, ne. Vůbec ne, byl to Irák, Saddám, najít a přivést. A byly jeho otázky spíše o Iráku než o Al Kájdě? Přesně tak. Na Al Kájdu se mě neptal.

A reakce ministra obrany Donalda Rumsfelda a jeho asistenta Paula Wolfowitze? No, Don Rumsfeld říkal, když jsme mluvili o bombardování Al Kájdy v Afgánistánu,.. ...říkal:"V Afgánistánu není co bombardovat, půjdeme na Irák." A my jsme mu řekli, že Irák s tím nemá nic společného, ale nevypadalo, že by to mělo nějaký význam. Důvod proč museli jít na Afgánistán jako první bylo, že bylo zřejmé že Al Kájda zaútočila a bylo zřejmé, že Al Kájda je v Afgánistánu.

Americká veřejnost by nás nepodpořila, kdybychom neudělali nic s Afgánistánem. AFGÁNISTÁN Hrají Spojené Státy začali s bombardováním Afghánistánu, jenom čtyři týdny po 11.září. Pan Bush řekl, že to dělá, protože vláda Talibanu v Afgánistánu ukrývá Bin Ladena. -Vykouříme je z jejich děr. -Vykouříme je. -Vykouříme je. -Vykouříme ho z tý jeho jeskyně Jdem na něj, vykouříme ho. Přes všechny silácké řeči, Bush toho moc neudělal.

Ale to co udělaly bylo pomalé a malé. Do Afgánistánu poslali jen 11000 vojáků, máme víc policajtů na Manhattanu, jen na Manhattanu, než vojáků v Afgánistánu. V podstatě, prezident zpackal odvetu za 11.září. Měl jít přímo po Bin Ladenovy. ...Americké speciální jednotky se za dva měsíce nebyly schopny dostat do oblasti kde Bin Laden byl! Dva měsíce? Masovému vrahovi, který napadl spojené státy, byl dán dvouměsíční náskok?

Kdo se správným uvažováním by tohle mohl udělat? - Říkal někdo "pěknej zásah"? - Pěknej zásah, sakra pěknej! A nebo byla válka v Afgánistánu vážně o něčem jiném? Možná že odpověď je v Houstonu, v Texasu. V roce 1997, kdy byl George Bush guvernérem Texasu delegace vůdců Talibanu z Afgánistánu, přiletěla do Houstonu na setkání s představiteli Unocalu, aby projednali stavbu potrubí přes Afgánistán, které by přivedlo zemní plyn z Kaspického Moře.

A kdo dostal zakázku na vrtání v Kaspickém Moři ve stejný den, kdy Unocal podepsal smlouvu na potrubí ? Společnost, řízená chlápkem, jménem Dick Cheney. Halliburton. Stanovisko Americké vlády je, že to bude jakýsi druh.. -Martha Brill Olcott- Poradce Unocalu- ...kouzelného potrubí, protože může sloužit mnoha účelům. A kdo další bude mít prospěch z potrubí? Sponzor číslo jedna Bushovy kampaně. Kenneth Way a dobří lidé z Enronu.

Jen britský tisk psal o tomhle výletě. Potom, v roce 2001, jen 5 a půl měsíce před 11.zářím Bushova administrativa, přivítala zvláštního vyslance Talibanu... Sayed Rahmatullah Hashimi Talibanský ministr aby pomohl vylepšit image Talibanské vlády Uvězňujete ženy. To je hrůza vám povím! Je mi velmi líto vašeho manžela s vámi musí mít těžké časy.

Tady je člen Talibanu, na návštěvě našeho ministerstva zahraničí, aby se setkal s představiteli USA Proč dovolí Bushova administrativa představiteli Talibanu přijet do Spojených Států, když ví, že taliban ukrývá člověka který zaútočil na USS Cole a naše ambasády v Africe? No, domnívám se že 11.září tohle zarazilo. Když invaze do Afgánistánu byla kompletní dosadili jsme jim nového prezidenta, Hamada Karzaiho.

Kdo je Hamad Karzai? Je to bývalý poradce Unocalu. Bush také jmenoval jako svého vyslance v Afgánistánu Zalmay Khalilzada ...což je také bývalý poradce Unocalu. Myslím, že už pravděpodobně tušíte, kam tohle vede. Rychleji než dokážete říct "černý Texaský čaj" Afgánistán podepsal smlouvu se svými sousedy o stavbě potrubí skrz Afgánistán přepravující zemní plyn z Kaspického moře. Ou, a Taliban? No, ty většinou utekly.

Stejně jako Usama Bin Laden a většina Al Kájdy. Teror je víc než jedna osoba a on je jen, je jen... osoba odsunutá na okraji společnosti. Takže já nevím, kde je. A zase jsem nad tím nestrávil tolik času, abych byl upřímnej. Nestrávil s tím tolik času? Co je tohle za prezidenta? Jsem válečný prezident. Dělám rozhodnutí, tady v oválné pracovně a, ehm, v zahraniční politice na mě pořád doléhají válečné záležitosti.

Když válka v Afgánistánu skončila a Bin Ladin byl zapomenut,... ..našel si válečný prezident nový cíl... Americký lid. Válka s terorismem Chceme vám říct o neobvyklém teroristickém varovaní od federálů. Fox News získal oběžník FBI, který varuje že teroristé mohou používat pistole v peru naplněné jedem, stejně jako James Bond.

Dobrý večer. Amerika je dnes v pohotovosti jen čtyři dny před Vánoci. -...možná teroristická hrozba ...stejné nebo horší než 11.září Ale kde? Jak? O tom nevíme nic určitého. Mějte se na pozoru před modely letadel, nacpaných výbušninami. FBI oznámilo, že o trajektech musí být vážně uvažováno jako o cílech únosců. Může být tahle kráva cílem teroristů ? - Strach funguje? - Strach funguje, ano. Když mají lidé strach můžete si s nimi dělat co chcete.

"Jim McDermott - Psychiatr a kongresman" A jak je vystrašíte? Můžete je vystrašit vytvořením zdání obrovské hrozby. Hrají si s námi jak chtějí. Zvyšují stupně na oranžovou pak na červenou a zase ho vrátí na oranžovou... Víte, těmito neurčitými zprávami dělají z lidí blázny. Svět se po 11.září změnil. Změnil se, protože už nejsme v bezpečí. Vzlétněte a užívejte si velkých amerických cílů.

Vstoupili jsme do něčeho, co by se mohlo ukázat jako nejnebezpečnější bezpečnostní prostření na světě Vezměte své rodiny a užívejte života! Teroristé dělají vše co mohou, aby jejich útok, na nás, byly ještě smrtonosnější. Jeďte do Disneylandu na Floridě Je to jako cvičit psa, řeknu mu aby si sednul nebo aby se překulil, ve stejnou dobu. Pes neví co má dělat. Američané jsou zastrašováni přesně takhle.

To, co dělají, je to opravdu velmi, velmi obratné a odporné Musíme zastavit terorismus. Vyzývám všechny národy, aby dělali všechno co mohou k zastavení těchto zabijáků Děkuji. Teď koukejte na ten odpal. Budou pokračovat, jak to já vidím, dokud bude tahle vláda u moci. Pořád a pořád budou vést lidi k tomu, aby se báli, jen pro případ, že by zapomněli. Nesníží se to na zelenou nebo modrou. Nikdy se to nesníží.

Je jasné, že není možné, aby někdo mohl žít pořád v takovéto nervozitě. Krutá realita, které čelí Americké rodiny, je, že nejsou tak v bezpečí jako dřív. Drogoví dealeři a uživatelé, hledající další dávku Gangy, které křižují ulicemi a hledají svou další oběť. A rostoucí hrozba terorismu, znamenají, že potřeba ochrany je ještě vyšší.

A teď je ta ochrana tady, Zytech Engineering LLC vytvořila a otestovala bezpečný a pro průměrného amerického občana dostupný druh ochrany, který si dříve mohli dovolit jen ti nejmocnější a nejbohatší. Tady můžete hezky pohodlně sedět a popíjet si svoje Bordeaux. zatímco venku zuří chaos. Každá rodina v Americe by se měla připravit na teroristický útok.

Teď pro únik z mrakodrapu... John Rivers je ředitelem společnosti Výkonný padák. Dobré ráno, Johne. Řekni mi něco o tvém novém výrobku. To je nouzový únikový padák. V nouzi je to poslední možnost. Jak vysoko musíte být, aby se tento padák dal použít? Stačí když budete v 10.patře nebo výš. A tohle si navlečou? Správně, dostanete se do toho velmi jednoduše, tak za 30 sekund. Je to opravdu jednoduché.

Je to jednoduché, ale když dostanete tento padák, měli by jste si ho párkrát zkusit navléct sami. Koukám, že Jamie s tím má trochu problémy. Opravdu si myslíte, že v panice tohle někdo zvládne? Jasně, no Jamie to ještě nikdy neměla ne sobě, tak... To je dobrý. Nedělej si s tím starosti. Je to v tom, že když to dostanete, musíte si to párkrát vyzkoušet.

Navzdory tomu, že stupeň teroristického nebezpečí stoupá, obyvatelé Saginaw dále pokračují ve vánočních přípravách Francis Troik a jeho rodina dělají ještě poslední nákupy i když vědí, že Al Kájda plánuje zaútočit na Ameriku. Říká, že tady v Saginaw, se necítí o nic bezpečněji než v kdyby byla New Yorku. Midland je blízko a Detriot taky není tak moc daleko.

To je trochu znepokojivé pro lidi tady. Nikdy nevíte kde zaútočí Ale jeden potenciální cíl, o kterém se teroristé přímo zmiňovali ...vyvedl vedoucí představitele z konceptu. Je to městečko Tappahannock ve Virginii, s 2016-ti obyvateli. Takový útok by mohl způsobit velký strach z toho, .že ani tady, v malém městečku na Americkém venkově není nikdo úplně v bezpečí.

"Roy Gladding - Starosta" Ve zprávách bylo něco o teroristické hrozbě tady v Tappahannock. Co vám FBI řekla?

"Stanley Clark - Šerif" No, zavolali mi a řekli, že mají starosti o Tappahannock. Tak to začalo. V nějaké zprávě co zachytili bylo prej něco jako, nebyli si jistý,...Tappahannock. ...existuje okres Rappahannock, tady je řeka Rappahannock. Existuje Rappahannock, místo co se tak jmenuje, a nějak se jim to pomíchalo. Je tu i Rappahannock. Jsou tu nějaké teroristické cíle?

- Ne o kterých bychom mohli opravdu uvažovat. - Může se to stát kdekoliv. - No máme tu supermarket. - Máme tu italskou restauraci. #NAME? -Jste podezíraví vůči cizincům? -Jo O, ano. Všichni to ví Jak se tad dívám na některé lidi, často uvažuju nad tím, jestli by mohli být teroristy. Nikdy nevíte, co se může stát... Cizím nemůžete věřit.

A jestli už někoho znáte, tak mu taky nejde věřit Od Tappahannocku po Rappahannock, v každém městě i vesnici lidé dostali strach Obrátili se na dalšího vůdce, aby je ochraňoval. Ale před čím? Poznejte Johna Ashcrofta. V roce 2000 opětovně kandidoval v senátorských volbách v Missouri Soupeřil s člověkem, který zemřel měsíc před volbama... Voliči dali přednost tomu mrtvému. Proto George W. Bush udělal z něho generálního prokurátora.

Přísahal na několik výtisků Bible, protože když nedokážete zvítězit s mrtvým, hodí se vám každá pomocná ruka. V létě předcházejícím 11.září, Ashcroft pověděl řediteli FBI Thomasovi Picardovi, že už nechce více slyšet o teroristickém ohrožení. Přišel k vám pán Watson a řekl, že CIA se obává teroristických útoků Řekl jste, že to opakoval generálnímu prokurátorovi mnohokrát. Souhlasí? A řekl jste svému týmu, že pán Ashcroft už nechce vícekrát o tom slyšet, je to pravda? Ano, je.

Toho léta, FBI vědělo, že v USA jsou agenti Al Kaidy a že Bin Laden posílal své lidi na výcvik pilotů. Ale Ashcroftovo oddělení spravedlnosti bylo hluché na tato upozornění. Avšak po 11. záři, John Ashcroft měl několik skvělých nápadů na ochranu Ameriky Ústava "Patriot Act" schválena Kongrasem a podepsaná Bushem 6 týdnů po útocích změnila způsob chování vlády.

Tato ústava povolila vládním institucím přístup k finančním a lékařským informacím monitoring počítačů a telefonních rozhovorů, a také knížek vypújčovaných v knihovnách Většina osob, s kterými jsme vedli rozhovor je připravena obětovat část své svobody pro válku s terorismem. -Myslím, že je to správná věc. -Je to opravdu smutné, ale nutné Ano, opravdu bylo třeba něco udělat.

Tito dobří lidé jsou členy "Peace Fresno" společnosti působící ve Fresno v Kalifornii. Održeli hořkou lekci toho, o čem se jednalo v "Patriot Act". Scházelí se týdně, aby si popovídali o míru sedávali spolu, vykládali si historky a pojídali sušenky. Někteří snědlí více než jednu! Tohle je Aaron Stokes. Člen "Peace Fresno". Zbylí členové ho měli rádi. Přicházel na setkání a trávil s náma hodně času.

Stával s náma v pátek na rohu ulice a rozdával letáčky. V červnu se s náma zúčastnil manifestace proti WTO. Až jednoho dne, Aaron nepřišel na setkání. Spolu s kamarádkou jsme četly nedělní noviny. V místní příloze jsem si všimla Aaronovy fotky. V článku psali, že byl zavražděn šerifův zástupce. Příjmení bylo jiné. A psali tam, že byl členem antiteroristické jednotky. Přesně tak. Člověk na fotce není Aaron Stokes, kterého znali.

Doopravdy to byl šerifův zástupce Aaron Kilner, který infiltroval jejich skupinu. Šerif Pearce přiznal, že úkolem Aarona Kilnera byla infiltrace "Peace Fresno" a že se specjalizoval na infiltrace veřejných organizací To je snad jasné, proč policie musela špehovat takové organizace jako "Peace Fresno". Jen se na ně podívejte Jaká to je teroristická organizace...

Tohle je Barry Reingold. Telefonní operátor v důchodu z Oaklandu v Kalifornii Barry má rád posilování Něco mezi silovým a posilujícím tréninkem, se Barry pustil do politické debaty Stalo se to po tréninku, bylo nás několik Začali jsme mluvit o 11. záři, bombardování Afganistánu a Bin Ladenovi Tehdy někdo řekl: "Bin Laden je pěkný idiot, protože zavraždil všechny ty lidi".

A já jsem řekl: " Jasně, ale není větší idiot než Bush, který útočí na koho chce, aby vydělával na ropě". Barryho problémem nebyli špehující policajti. S radostí ho udali jeho kamarádi z posilovny. Zdřímnul jsem si, byly asi dvě hodiny odpoledne. Přišli do mého bytu. Zeptal jsem se: "Kdo je tam?" Řekli: "FBI". Zeptal jsem se: "FBI? Proč jste tady?"

Ano, FBI přišlo na návštěvu k Barrymu Řekli, že jsem prý hovořil s lidma o 11. září, Bin Ladenovi, ziscích z ropy a Afganistánu Řekl jsem, že mnoho lidí o tom mluví. Pocítil jsem, že moje práva byly porušeny... Jestli mi chce někdo něco říct v posilovně, prosím pěkně. Ale aby to říkal agentům FBI, kteří přicházejí za mnou, když si zdřímnu? Něco mezi silovým a posilujícím tréninkem, se Barry pustil do politické debaty.

Stalo se to po tréninku, bylo nás několik Začali jsme mluvit o 11. záři, bombardování Afganistánu a Bin Ladenovi Tehdy někdo řekl: "Bin Laden je pěkný idiot, protože zavraždil všechny ty lidi". A já jsem řekl: " Jasně, ale není větší idiot než Bush, který útočí na koho chce, aby vydělával na ropě". Barryho problémem nebyli špehující policajti. S radostí ho udali jeho kamarádi z posilovny. Zdřímnul jsem si, byly asi dvě hodiny odpoledne.

Přišli do mého bytu. Zeptal jsem se: "Kdo je tam?" Řekli: "FBI". Zeptal jsem se: "FBI? Proč jste tady?" Ano, FBI přišlo na návštěvu k Barrymu. Řekli, že jsem prý hovořil s lidma o 11. září, Bin Ladenovi, ziscích z ropy a Afganistánu Řekl jsem, že mnoho lidí o tom mluví. Pocítil jsem, že moje práva byly porušeny... Jestli mi chce někdo něco říct v posilovně, prosím pěkně.

Ale aby to říkal agentům FBI, kteří přicházejí za mnou, když si zdřímnu? Není se za co stydět. Nic netajíme. A v "Patriot Act" není nic, za co bych se měl stydět. Založil jsem bezplatnou telefonní linku. Volejte mi, jestli se setkáte se zneužitím nebo nedodržením práv Jestli máte nějaký problém - nahlašte to. Jsem placený za to, abych se staral o tyto věci.

Trent Lott řekl, že nadešel den, ve kterém budeme moci dělat ty věci, o kterých se nám zdálo již 10 let. S diktaturou by to bylo o mnoho lehčí, bez otázek kolem. Měli v šuplících své nápady, které chtěli realizovat. A pak přišlo 11. záři a oni zjistili: "To je naše šance, udělejme to!" Lidé sezhora rozhodli, že se budou muset omezit některá práva a svobodu Existuje několik pojmů, kterých definování působí určité potíže.

Za prvé: "Terorista". -Je to tak široký pojem, že by mohl obsahovat-- -například mě? Nikdo to nečetl. V tom je podstata problému. Sepsali ho, vytiskli, dovezli uprostřed noci a následujícího rána schválili. Jak je možné, že kongres schválil "Patriot Act", aniž by si jej přečetl? Posaďte se, pane. Nečteme většinu textů. Víte co by to znamenalo, kdybychom museli číst každé usnesení? Zpomalilo by to legislativní proces, což by nebylo až tak zlé.

Nemohl jsem uvěřit, že žádný s kongresmenů nečetl "Patriot Act" před jeho schválením Rozhodl jsem se, že, jako vlastenec, jim ho musím přečíst Členové kongresu, tady je Michael Moore. Chtělbych vás seznámit s "Patriot Act" Našim úkolem je chránit naši zemí a to právě děláme. Ale přijel jsem tu, abych někoho obsloužil Na co máte chuť? Možná burrito? Všichni vímě, že nejde chránit zemi s prázdným žaludkem. A aby byl v bezpečí, každý se musí něčeho vzdát.

Obzvláště malý Patrick Hampleton. Jsem si jist, že každý z vás prožil nějaké to dobrodružství na letišti Ale toto patří k mým oblíbeným. Teroristické ohrožení vyvolané mateřským mlékem jeho matky. Donutili mě ho ochutnat, aby se ujistili, že to je doopravdy mléko. Podívali se na mě a já jsem pochopila, že to budu muset překousnout a vypit víc. Musela jsem vypít polovinu lahvičky, abych je přesvědčila.

Díky letištní ochraně, mléko se neobjevilo na palubě letadla. Dělali vše pro to, aby se bomba nedostala do letadla. Ano, to si můžete vzít na palubu. To už ne, tato krabička zápalek je navíc. Můžete si vzít sebou čtyři krabičky zápalek a dva zapalovače. Měli jsme už tady případ teroristy s bombou v botě, který podlě FBI ji měl odpálit zapalovačem. Proč určili, že si můžete vzít sebou čtyři krabičky zápalek a dva zapalovače?

Možná je někdo ovlivnil říkajíc: "Víte, po přistání si lidé chtějí rychle zapálit tak jim neberte zapalovače". Tak jestli to dobře chápu, lidé v posilovně - špatní. Mírová organizace z Fresna - špatně. Mateřské mléko - velmi špatně. Ale zápalky a zapalovače - není problém. Opravdu v této kauze šlo o naše bezpečí? A možná o něco jiného?

Tady je místo, ve kterém se Tichý oceán dotýka oregonského pobřeží. Více než 100 mil krásné pobřežní linie, jež je naší hranicí. A kolik policajtů, díký úsporám v rozpočtu, hlídá tento terén? Jeden. Na půl úvazku. Seznamte se se staničním Brooksem. Jezdím touto cestou jednou, možná dvakrát týdně. Jenom tak jezdím a rozhlížím se. Dle mého názoru,lze tu toho hodně napáchat Raději na to nemyslím, protože se mi nedělá dobře.

Staniční Kenyon musí, díky rozpočtovým úsporam, přicházet do kanceláře ve volných dnech, aby vyřídil kancelářské zaležitosti Obzvláště v lété, lidé, kteří tady přicházejí, naleznou takovýto obrázek: zamčené dveře a informace, že kancelář je uzavřená. Vysvětlujeme jim, že z důvodu rozpočtových úspor nevyřizujeme tady žádné administrativní záležitosti.

A je tady ještě informace, že když máme zamknuto, mohou použít telefonní budku, aby se spojili s centrálou. Ale tento přístroj už patří do sběru. V 50% centrála slyší pouze škvrčení. V úterý nebude nikdo hlídat. Ve středu taky ne. A ve čtvrtek taky ne. Lidé k nám po celou dobu volají s informacema o podezřelých autech, divně vypadajících lidech... A já prakticky nemám čas na žádné z těchto upozornění.

Dneska v noci, v celém státě Oregon, bude mít službu 8 staničních. V celém státě. Oregon je příkladem toho, že vůbec nejsme v takovém bezpečí, jak by si to lidé přáli. Nikdy jsem nedostal instrukce, jak mám zadržet teroristu,když ho uvidím. Kdybych je dostal, tak si je přečtu, ale bohužel. Instrukce týkající se zadržení teroristů nikdy nevyšly, protože v tom všem přece nejde o chytání teroristů.

Chtěli jenom, abychom se dostatečné báli, aby mohli udělat to, co už dávno plánovali Mí drazí spoluobčané... V této chvíli, americké a koaliční jednotky začínají vojenskou operaci, které cílem je odzbrojení Iráku osvobození jeho obyvatel a ochránění světa před velkým nebezpečím Na můj rozkaz, koaliční síly začaly útočit na vojenské cíle, aby omezily schopnost Saddama Husajna vést válku.

19. března 2003 George W.Bush a armáda Spojených států napadly suverénní stát, Irák. Stát, který nikdy nenapadl Spojené státy. Stát, který nikdy nevyhrožoval, že napadne Spojené státy Stát, který nikdy nezabil jediného amerického civilistu. Já najít, tenhle kousek mé sousedky, mladá holka, 20 let, nějakou část těla. To je všechno Je tu hodně nevinných civilistů, kteří byli zabiti.

Myslím, že je to proto, že americká armáda, víte co, přišli jsme a věděli že to nebude lehký a tak zprvu poměrně dost stříleli, do všeho co se hejbe Něco se stalo a začal boj, byli jsme úplně vybuzený, motivovaný a šli jsme do toho Tohle je ohromnej nápor, protože především jdete boje,.. ... a když k tomu chytnete dobrej song, wow, to vás vážně nažhaví. Připravenej jít do toho. Můžete přidrátovat váš CD přehrávač, k interní komunikaci v tanku. K tý bedně.

Takže, když si nasadíte helmu, můžete to slyšet přes helmu. Tohle je ta kterou posloucháme nejvíc. Jezdíme, zabijíme nepřátele. "Drowning Pool - Nechte těla spadnout" to sedí na práci, kterou děláme. Vybrali jsme "Střecha je v plamenech" protože to v podstatě symbolizuje hořící Bagdád a současně chceme, aby hořel, abysme dostali Saddama s jeho režimem pryč. Střecha je v plamenech, nepotřebujeme vodu, nechte ty sřáče shořet.

Shoř sráči, shoř. Tohle celý je úplně něco jinýho... vtáhly nás do měst, pouliční boj, ...v tanku, víte co Civilisti, civilisti, ... vůbec nevíte kdo je nepřítel. Tohle je o hodně skutečnější než nějaká videohra. Hodně lidí si myslí, že to bude jako: "Podívej se hledáčkem a vystřel". Ne! Hodně toho je tváří v tvář a hlavně, když přijedete potom co vybouchla nějaká z bomb a vidíte všechny ty lidi kolem silnice roztrhaný na kusy.

Všude kolem vás smrad z rozkládajících se lidí. Je to strašlivější než si myslíte. Přivolali jsme nějaké dělostřelectvo, napalm a tak nějaké ženy a děti to dostaly. Potkali jsme je na silnici a byly tam holčičky s upálenými nosy a manželé nesoucí svoje mrtvé ženy a podobné věci. A bylo nesmírně těžký se s tím vyrovnat, protože je to jako: "Střílej,... co sakra provedeme teď?"

Naše zaměřovací schopnosti a pozornost, kterou dáváme výběru cíle je ...jsou působivé jak každý může vidět. Pozornost, která je tomu věnována, humánnost, která je do toho vložena... Oni nás masakrují! Bůh je velký! Bůh zničí jejich domy! Bůh je velký! Vítězství Iráku! Myslíte, že zabíjejí civilisty? Ano, civilisty! To je dům mého strýce! Všichni jsme civilisté. Nejsou tu žádné milice. Modlím se k bohu, aby nás pomstil!

Můžu už počítat jen s tebou, bože! Měli jsme tu pět pohřbů kvůli bombardování! Můj bože! Můj bože! Bože zachraň nás před nimi! Kde jsi, bože? Kde jsi? Upřímně, myslím si, že bychom měli věřit našemu prezidentovi a podpořit ho v každém rozhodnutí co udělá. A být mu věrní v tom co se stalo. - Věříte tomuhle prezidentovi? - Ano, věřím. Britney Spears nebyla sama. Většina Američanů věřila prezidentovi a proč by neměli?

Strávil větší část minulého roku aby jim dal všechny důvody proč bychom měli napadnout Irák. Saddam Hussein utratil ohromné sumy peněz a podstoupil velká rizika, aby vyrobil zbraně hromadného ničení. Saddam Hussein se rozhodl, vztáhnout své ruce na atomovou bombu. Atomová bomba Atomová bomba. Zásoby chemických zbraní, mobilní laboratoře. Víme, že má chemické zbraně. Má je. Má je. To je zvláštní, protože tohle Bushovi lidé neříkali když nastoupil do úřadu.

Nijak významně nerozšířil svůj vojenský potenciál se zřetelem... "Únor 2001" ... na zbraně hromadného ničení. Není schopen zaútočit na své sousedy. Můžeme od něj dát ruce pryč. Jeho armáda nebyla obnovena. - "Červen 2001" Saddam Hussein podporuje a chrání teroristy včetně členů Al Kájdy. Existoval vztah mezi Irákem a Al Kájdou. Saddam. Al Kájda. Saddam. Al Kájda. Saddam a Al Kájda. Saddam. Saddam. Saddam a Al Kájda.

Je jen otázkou času, kdy teroristické státy vyzbrojené zbraněmi hromadného ničení přijdou na to jak dostat tyto zbraně do Spojených států. To, co vám předkládáme jsou fakta a závěry, postavené na solidní výzvědné službě. Tohle je člověk, který nenávidí Ameriku Tohle je člověk, který odmítá vše, co my reprezentujeme. Snaha terorizovat své lidi.

Nenávidí nás, stejně jako Al Kájda, za to že milujeme svobodu Každopádně, tenhle chlápek se už jednou pokusil zabít mýho tátu. Jednoduše nechali lidi uvěřit tomu, že tam byla opravdová hrozba, i když žádná nebyla. Každý den mluvíte o věcech, které se nestanou. Nevypadá, že by to lidi nějak pohoršovalo. Ovšem, byli tu demokraté aby zastavili všechny tyto lži. Budu hlasovat pro předání všech pravomocí, které bude prezident potřebovat.

"Senátor Tom Daschle - Představitel demokratů v senátu" Spojené státy jsou připraveny vést Koalici ochotných, která to udělá. Když říkám, že povedeme Koalici ochotných, aby ho odzbrojila, když on to neudělá, myslím to vážně. - Co je to ta Koalice ochotných? - To zjistíte. KOALICE OCHOTNÝCH Republika Palau. Republika Costa Rica. Island Samozřejmě žádná z těchto zemí nemá armádu nebo účinné zbraně. Takže to vypadá, že si budeme muset udělat to obsazení sami.

Ale jsou tu také: Rumunsko Maroko Maroko není oficiálně členem koalice, ale podle jedné zprávy, nabídli poslat 2000 opic pro odpalování min. Toto jsou vizionáři. Holandsko Jsou velmi hrdý, nazývat je spojenci. Afgánistán Afgánistán? Ovšem! Ti mají armádu. Naší armádu! To je taky cesta jak postavil koalici: prostě pokračovat v obsazování zemí. Ano, s naší mocnou koalicí, jsme připraveni. Někdo by mohl přímo říci, že je to matka všech koalicí.

Naštěstí máme v naší zemi i nezávislá média... ..která nám řeknou pravdu. Sjednocení se kolem prezidenta, kolem vlajky a kolem vojáků začalo A my vyhrajeme! Musíte být s vojáky, abyste porozuměli jaký je to příval adrenalinu. Myslím, že Navy Seals jsou super. Obrázky, které vidíte, jsou absolutně fenomenální. Když je moje země ve válce, tak taky chci aby vyhrála. Irácká opozice bledne před americkou silou.

To, na co se tu díváte, je skutečná historie. Je to úplně elektrizující. Teď zrovna mě připoutali s kamerou vzadu v letadle. Úžasně synchronizovaná mašina na zabíjení. Celkově je tu neodmyslitelná předpojatost ve zprávách amerického tisku. Jsem snad předpojatý? To si pište, že jsem! Ale příběh o kterém media neinformovala, byl příběh každého vojáka zabitého ve válce. Vláda nedovolila, aby nějaká kamera natáčela návraty rakví domů.

Takovýto příběh může být trochu depresivní zvlášť když se připravujete na párty na lodi. Mí drazí američané, "Mise splněna" ...hlavní bojové operace v Iráku skončily. Spojené státy a naši spojenci zvítězili. 162 vojáků bylo zabito od začátku konfliktu. 244 vojáků... 384 amerických vojáků zabito... 484 vojáků zabito ve službě... 631 američanů zabito... Největší počty mrtvých od Vietnamu.

Jsou tu tací, kteří si myslí, že když na nás útočí, tak my odejdeme z Iráku dřív. Vůbec nevědí o čem mluví Nechte mě to dokončit. Jsou tu tací, kteří si myslí, že okolnosti jsou takové, že na nás můžou beztrestně útočit. Moje odpověď, přiveďte mi je. USA plánovali, že jsem přijdou a všechno půjde jak po másle. Ale dobýt zemi není tak jednoduchý, že ne? Obnovená bitva o kontrolu Iráku už běží čtvrtý den s pouličními přestřelkami po celé zemi.

Z Iráku se stává nový Vietnam. Oficiální zdroje říkají, že sunitští a šiítští extremisté se nejspíš spojili. Nemají radost z toho, že jsou okupováni. Já bych taky neměl radost, kdyby mě někdo okupoval. Dva japonští zdravotníci a novinář byli uneseni muži,... kteří si říkají Eskadra Mudžahedýnů. Vyhrožovali, že rukojmí upálí za živa, pokud Japonsko nestáhne své vojáky do tří dnů. Napadli náš konvoj.

"Thomas Hammill - Řidič cisterny" Ramas. Pentagon možná prodlouží službu až 24000-ům vojáků. Já vím, že našich vojáků ubývá. Mluví o prodloužení Nikdy jste opravdu nečekal, že tu budete tak dlouho a myslím, že to nečekal nikdo. Vůbec netuším, proč jsme ještě v Iráku. Kdyby tu byl Donald Rumsfeld, řekl bych mu aby odstoupil. Když válka nešla podle plánu a armáda potřebovala mnohem více vojáků, kde by mohli najít nové rekruty?

Vojenští experti opakují, že současných 120.000 vojáků bude potřeba k uklidnění a obnovení země. Hledali je po celé Americe na místech, která byla zničena ekonomikou. Na místech, kde jediná dosažitelná práce je přihlásit se do armády. Místa jako mé rodné město Flint v Michiganu Sem se jednou díval na televizi a tam ukazovali rozbombardovaný baráky a takový věci. ...a jak jsem se tak díval, tak jsem si pomyslel: Takhle to vypadá u nás ve Flintu.

Ale my nejsme ve válce. Podívejte se kde bydlím, většina z těch domů je opuštěných. A to není dobře Chcete mluvit o terorismu?Tak přijeďte sem. Prezidente Bushi, přijeďte sem. On ví o tomhle tady, poslal jsem mu email. Na konci ledna 2004 byla míra nezaměstnanosti ve Flintu zhruba 17%. Ale musíte brát v úvahu, že když skončí doba kdy jste na podpoře, už vás nepočítají. Řekla bych, že se blížíme k hranici téměř 50-ti procent nezaměstnaných nebo částečně zaměstnaných.

Protože když, jste částečně zaměstnaný, je to stejně tak nebezpečné. Moje rodina prošla celým systémem sociálního zabezpečení, než tu otevřeli pracovní úřad. V polovině 80-tých let jsem prošla rekvalifikačním programem, a šla na sekretářku. "Lisa Lipscomb" Teď, o mnoho let později, jsem asistentka ředitele agentury. Zajímavé. Matka se mě pořád ptala: "Proč se pořád stavíš za ty ztroskotance?"

Protože ti lidé mě potřebují. Rvu se za lidi, kteří nic nemají a budu se za ně rvát celý život. Začala jsem říkal svým dětem, armáda je dobrá volba. Nemůžu si dovolit poslat vás na školu, nemůžu vám to zaplatit ..., sociálka vám nepomůže. Takže já jako matka, jsem začala své děti poučovat o možnostech v armádě. Vezmou je kolem světa, uvidí věci, které jsem jim já nemohla ukázat zaplatí jejich vzdělaní, které jsem si já a jejich otec nemohli dovolit.

Armáda je dobrá volba pro děti ve Flintu? Armáda je skvělá volba pro lidi ve Flintu. Kdo z vás má kamaráda nebo někoho z rodiny v armádě? Slouží někdo z nich za mořem? - Můj bratr. - Můj taky - Kde slouží? Irák. Německo. Mýho bratrance poslali do Iráku před třemi dny. Každej tejden jsem choděj nějaký armádní nebo námořní verbíři. Chodí do jídelny, verbují studenty přímo u oběda. Existují lidé s povoláním.

Většina slouží jeden týden měsíčně, nebo dva týdny ročně. Vydělávají peníze na školu chrání svojí komunitu. V Národní gardě můžete. Já půjdu k letectvu, po škole si dám rok oddych a pak prostě půjdu dělat kariéru. Chtěl bych být letecký technik. Narazil jsem na verbíře a ehm, něčeho jsem všimnul, bylo to něco úplně jinýho trochu nezvyklý. Bylo to spíš jako by mě najímal na práci než verboval do armády.

A tímhle stylem se se mnou bavil, stejně jako s kámošem. Měl i navštívenky dělaný pro armádu, no prostě všechno. Seznamte se s pracovníky námořnictva, serž.Dale Cortman a serž.Raymond Flower. Jsou to dva z mnoha verbířu, přidělených do Flintu v Michiganu V těchhle dnech mají hodně práce. Podívej, už zase běhá kolem. Jo, co tu máme? Malýho gangstra. Rozhodli se nejít do bohatšího obchoďáku Genesee Valey na předměstí.

Tam by se jim špatně verbovalo. Místo toho šli do druhého obchoďáku. Vezmem to přes Mervin a pak půjdem dolu a zpátky. Pánové, víte že jste nám padli do oka? Už jste přemýšleli o tom se dát k nám. - Myslím, že půjdu na vejšku hrát basket, nebo tak. - Vážně? Jasně, hlavně hrát basket. Dobře. Hrát můžeš i za námořnictvo, cestovat po světě, dostat se do mužstva námořnictva. - David Robinson byl taky v armádě. - Skutečně? - Jasně, můžeš se klidně přidat.

Támhle je někdo kdo chce bejt mariňák, ale neví jak na to. -Kde děláš? - v KFC Vážně? Nechceš se přidat k nám? Jen čekaj, aby jsme je naverbovali. Ani nevim, nejspíš zkusim kariéru v muzice. Možná, my ti můžem pomoct s hudební kariérou. -Víte kdo je Shaggy, ne? -No jasně -Co o něm víte? Je z Jamajky, ne... A co třeba, že je bejvalej mariňák? Věděli jste to? Když chcete jít do hudby, musíte vědět něco o disciplíně ...zvlášť při zacházení s penězma.

Když vyděláváte prachy, potřebujete je taky zvládnout. Takže, přijďte do kanceláře, můžem si sednout a pokecat ukážem vám všechno co víme o mariňácích. Co vy na to? Jo, jdeme na to Co takhle zítra? Někdy kolem desátý? - To zní dobře. - Chcete abych vás přijel vyzvednout? Lepší je, když je jeden nebo dva a pak je máme Dámy, nechcete se dát k nám? Co tamten za náma. Vypadá mladě, je mladej. Támhle jsou dva. Přímo támhle, vedle tý červený dodávky.

Já jdu tudy, ty tamtudy, obklíčíme si je -Ty chodíš do devítky? -Ano,pane - Člověče, vypadáš starší než na devítku. Tady je moje navštívenka Už jste uvažoval o tom dát se k nám? Jo uvažoval, ale mám teď ženu a dítě Další důvod se přihlásit. Jediný co od tebe chci je jen pár informací pak tě klidně škrtnu, ale můžu říct: "Mluvil jsem s nim, ale neměl zájem". Je to ok? -Jo -Takže jaký je tvoje jméno? Telefon? Adresa? A máme dalšího na seznamu.

Nicméně, někdo by si rád vyzkoušel život na koleji a podobně, víte co. Mladí lidé, můžou dělat něco bez rizika smrti. To říkám upřímně. Irák Boží hod Svátky přidělávají trochu méně třenic než jiné dny, takže chceme,aby si kluci trochu odrazili. Nicméně jsme v bojové zóně a to vojáci vědí. Myslim, že všichni jsou z toho trochu nervózní. Jsme profesionálové, dáme na vás pozor, slibuju. Všechny domy tady mají právo mít zbraně. Maximálně jeden Kalašnikov.

Vždycky očekáváme, že naše cíle jsou ozbrojené Jdeme na to! -Kam jde? -Jde ho zavolat Ne,ne,ne... kde je? Telefonuje? Netelefonuje?. Je doma? Je doma? Kde doma? Jděte tam, druhé patro. Kupředu! Dávejte pozor. To je Sahib? Sahib Aldouri? -Jak se jmenujete? -Sahib, Sahib Co udělal? Je to jen student. Uklidněte se... Oceňujeme vaši spolupráci. Tohle je náš cíl. Sahib Aldouri, odveďte ho. Získejte si srdce a myšlenky lidí.

To je naše práce. Musíme sem zanést ideu svobody a demokracie a ukázat, že američané tu nejsou proto aby Iráku vládli. Nebojte se. On vám neublíží. Co udělal? Proč nám to neřeknete? Pro boha, co udělal? Můžete být prosím zticha! Začnu dělat hlášení, to zabere asi tak tři hodiny. Takže se to protáhne do noci. To včetně Božího hodu Šťastný a veselý, Santa přijel do Iráku jen za vámi chlapci. Pokusíme se pro tebe nechat nebe čisté, Santo.

Považujete se za pyšnou američanku? Samozřejmě. Jsem velmi hrdá američanka, pravděpodobně víc než většina američanů. Když vyvěšuji vlajku, nemůžu dovolit, aby se dotkla země. Protože vím o životech, které byly ztraceny a krvi, která byla prolita, abych já si mohla vyvěsit vlajku - Jak často vyvěšujete vlajku? - Každý den. Začala jsem, když moje dcera byla v Zálivu, v Pouštní bouři.

Mám pořád tu samou vlajku, vlající před mým vchodem s těmi samými žlutými pruhy... Každý den se modlím a doufám, aby se moje dítě, stejně jako každé dítě, dostalo domů v bezpečí. - A dostala se? - Dostala. Máte někoho dalšího z rodiny v armádě? Ano. Strýce, tety, bratrance, bratry,... tátu... - To máte teda velmi silné vojenské zázemí... - Velmi silné. Moje rodina byla...je, něco co já považuji za páteř Ameriky.

To jsou rodiny jako ta moje, existují jich tu stovky, miliony a na jejich bedrech byla založena tato země. Jsem tu známá jako konzervativní demokratka. -To je to, za co se považujete? -Ano - Je to skvělá země. - Je to skvělá země. Kříž, který nosím, všimněte si, že je multikulturní - mnohobarevný kříž. Je to proto, že věřím, že boží lidé přicházejí v mnohých barvách. A i moje rodina je multikulturní. Máte dceru, která šla do armády. Potom váš prvorozený syn je v armádě. To je velký dar naší zemi od vaší rodiny.

Takže máte syna v armádě, to musíte být hrdá. Zvládnul to. Jaká byla vaše reakce na demonstranty v období Vietnamské války, nebo války v Zálivu? Vždycky jsem je nesnášela. Bylo to jako plivnutí do tváře, jako zneuctění mého syna. Hořela jsem touhou jim říct: Vy tomu nerozumíte. Nejsou tady, protože chtějí být tam. Ale pak jsem pochopila, že neprotestují proti mužům a. ženám co tam byli, že protestují proti pojetí války.

Vím, že jsem voják a že tohle je moje práce. Jsem voják teprve chvíli. Když jdete a děláte svoji práci a vidíte věci, které vidíte, je v tom hodně zklamání. Velitel praporu nás varoval, že by na nás mohli nějakým způsobem zaútočit: "Vím, že doteď tu byl poměrně klid nic moc se nedělo, ale buďte si vědomi, že můžou zaútočit a pravděpodobně to udělají." Začínají se organizovat, zatím jen v sousedstvích.

Děti se dávají dohromady... Vlastně už ne děti, ale týpci kolem 17-ti, 18-ti Začínají se sdružovat a nenávidí nás ...proč, to si nejsem úplně jistej. Nemorální chování plodí nemorální chování. Když sám prezident páchá nemorální skutky posíláním, jinak dobrých, děcek do války. založené na lži, tak dostanete tohle. Hej, on je lechtivej Neřikej mi, že nevíš co to je Ali Babovi pořád stojí Proč šaháš někomu jinýmu na ptáka? Šahá mu na ptáka.

Tihle lidi na nás střílí, zabíjejí nás, trhají nás na kusy... .a já to nechápu. Snažíme se těm lidem pomáhat a vypadá to, že oni naši pomoc nechtějí: "Vypadněte odtud", ale jakmile se jim něco stane:.... Proč jste tu nebyli, proč jste neudělali tohle a tamto je to prostě nesnášim tuhle zemi. Víte, já cítím, že část vaši duše je zničená když někoho zabijete.

Ten výrok je vážně pravdivý:'Nemůžete nikoho zabít, aniž by jste nezabili i část sebe' - Když vás povolají půjdete zpátky do Iráku? - Ne. Cpt. Abdul Henderson USMC Sloužil v Iráku Jakým následkům budete čelit, když ne...? Nejspíš mě zavřou. To je jedna z možností. - Budete to riskovat? - Ano. Nedovolím, aby....aby mě tam poslali zpátky zabíjet další chudáky. Zvlášť když nepředstavují hrozbu pro mě ani pro moji zemi Neudělám to.

Tohle je úžasná parta, co tady máme a že jich tu máme hodně Někteří lidé vám říkají elita. Já vám říkám 'moje základna'. Zatímco Bush, byl zaměstnaný svoji 'základnou' a rozhlašováním své lásky k našim vojákům navrhl snížit plat bojových jednotek o 33%. a podporu jejich rodinám o 60%. Byl proti přidání veteránům jedné miliardy dolarů na zdravotní péči a podporoval uzavření jejich nemocnic.

Pokusil se zdvojnásobit ceny za lékařské recepty pro veterány a byl proti plným příspěvkům pro záložníky. A když štábní seržant Brett Petriken z Flintu byl zabit 26.května v Iráku, armáda poslala rodině jeho poslední výplatní šek, ale zkrátili ho o posledních pět dnů v měsíci, kdy nepracoval protože byl mrtvý. Říkají že se nezapomene na žádného veterána, ale pořád se zapomíná na všechny možné veterány.

Vojenská nemocnice Waltera Reeda Washington D.C. Říkají, že jsme zapomenuti, my nejsme zapomenuti, ale přehlíženi. Víte je tu hodně vojáků, kteří jsou přehlíženi a to si nezaslouží. Mají počty mrtvých, ale neukážou kolik bylo zraněných... "5.000 vojáků zraněno v prvních 13 měsících války" ...a přišli kvůli zranění o ruce nebo nohy. Jako bych pořád cítil, že mám ruce, jako bych je měl zmáčknuté ve svěráku.

Ale dělají tu hodně, aby mi pomohli a teď už to není tak hrozný jako předtím. Byl jsem zraněnej v dubnu při hlídce v Bagdádu. Vojenská nemocnice Blanchfield Kentucky Pár chlápků vyběhlo a napadlo nás. Měl jsem nějak poškozený nervy nebo tak něco. Dost to bolelo, pořád jsem měl bolesti. Dávali mi hodně morfia To celkem pomáhalo.Teď...teď se dávám dohromady, vracim život do starých kolejí.

Víte jak to myslim? Nehodlám dělat to co jsem dělal předtim. Pár let jsem byl republikán a. z nějakého důvodu se začali chovat velmi nečestně. Takže až se dostanu ven, začnu být velmi aktivní v demokratické straně tam kde bydlím. A budu se snažit jak nejvíc to půjde abych pomohl demokratům vyhrát volby. Irák a Bagdád ?- vůbec nic jsem o nich nevěděla.

"Lila a Howard Lipscomb - rodiče serž.Michaela Pedersena" A on..on byl nahoře a brečel a říkal nám, že má opravdu strach a že nechce jít do Iráku. Tak jsme si povídali, že někdy něčí strach je zdravý, protože udržuje naše smysly v pohotovosti. A tehdy mi řekl, že to ještě nikomu nepověděl, ale ví, že pojede do Bagdádu. Stejně jako všichni jsme byli přilepený k televizi.

Prostě přilepený, úplně přilepený k televizi a doufali jsme, že ho alespoň zahlédneme. Nemůžete jít tam, kde jsou ty helikoptéry. Nemůžete nám ho ukázat? Potom tu noc, bylo něco kolem deseti, jsem šla nahoru do ložnice. Ležela jsem v posteli a přepínala kanály a zaslechla, že: "Byl sestřelen Black Hawk v centrálním Iráku." Jediné co vám mohu teď říci je, že minulou noc armáda skutečně ztratila helikoptéru Black Hawk.

Velitelé nám řekli, že v helikoptéře bylo šest pasažérů. Když jsem se příští ráno probudila, řekla jsem si: "Vyžeň ty zlé myšlenky z hlavy Ok bože, teď tě potřebuju. Potřebuju tě bože, musíš mi pomoct." Zavolala mi armáda a pamatuju si, že když jsem se dostala k telefonu zeptal se mě jestli jsem Lila Lipscomb. A já odpověděla ano, a on: "Matka seržanta Michaela Pedersena?" Pamatuju si jak jsem upustila sluchátko...

A upřímně můžu říct, že všechno co si pamatuju je: "Madam, armáda Spojených států a ministr obrany vám s lítostí oznamují..." To je vše, co si pamatuju. Žal mě přepadnul tak rychle, že jsem doslova spadla na zem. A byla jsem sama. Neměla jsem nikoho, kdo by mě zvednul. Takže jsem se doslova doplazila k mému stolu a křičela"Proč zrovna Michael?" Proč sis vzal mého syna? Proč sis musel vzít zrovna mého syna?

Nic neudělal, nebyl zlý, byl to dobrý člověk, proč sis musel vzít zrovna jeho? Ehm...já...ehm ..nedokážu si představit, jaké to musí být ztratit syna nebo dceru. ...nebo manžela...nebo ženu. A to mě zraňuje. - Máte jeho poslední dopis? - Ano. Byl poslán 16.března, ale dostala jsem ho až týden před jeho smrtí. "Ahoj mami. Promiň, že jsem nezavolal, ale před sedmi dny nám tu vzali telefon Dopis i balík jsem dostal.

To je vážně skvělé, že se tvůj první vnuk narodil ve stejný den, jako tvůj starší syn. Jak se všichni máte? Já se mám dobře. Pořád tady jen vyčkáváme, v tom písku a bouřích. Co je to k čertu s Georgem? Pokouší se být jako jeho táta Bush. Poslal nás sem naprosto pro nic. Jsem dost naštvanej, mami. Skutečně doufám, že toho blázna znova nezvolej. Jsem v dobré náladě a vede se mi dobře. Opravdu mi všichni chybíte.

Děkuju za Bibli.. ...knížky a sladkosti. Těším se na vaše dopisy. Řekni celé rodině Ahoj a že se mám dobře. Nečekáme, že se v nejbližší době něco stane. Nemůžu se dočkat až se vrátím domů, zpět ke svému životu. Řekni Sputnikovi, že blahopřeju a že už brzy uvidím svého prvního synovce. Hned jak se dostanu zpátky do Států. Doufám, že se máte všichni dobře a dál posílejte dopisy Pomáhají mi, se tady přes tohle všechno přenést.

Teď jdu do postele. Brzy vám všem zase napíšu. Všichni mi chybíte a miluju vás. Chtěla bych, aby byl naživu. Ale co já zmůžu. Protože prach jsi.... Chcete své dítě, všechno je špatně, rodiče by neměli pohřbívat své děti. Jsem smutný za naši rodinu, protože jsme ztratili našeho syna. Ale je mi líto i jiných rodin, které ztratili své děti. A pro co? Nevim, to je, podle mě, to nejhorší část: Pro co?" V poslední době jste toho slyšeli hodně o Halliburtonu.

"Dave Lesar - Generální ředitel Halliburtonu" Kritika je ok. Můžeme ji přijmout. Kritika není prohra. Naši zaměstnanci dělají skvělou práci, živíme vojáky... ..rekonstruujeme Irák. Půjde to těžce? Ovšem že ano, je to válečná zóna. Zásobujeme vojáky, proto co známe, ne proto koho známe. Halliburton Hrdi na to, že sloužíme našim jednotkám. Nechte mě říct něco o Halliburtonu, společnosti kterou jsem řídil.

Jsem velmi pyšný na to co jsem tam udělal a lidé z Halliburtonu jsou pyšní na to čeho dosáhli. A upřímně, necítím potřebu se omlouvat za léta která jsem strávil jako generální ředitel jedné z největších amerických firem. Tohle je pouze pokus odvést pozornost od faktu, že nemají žádnou energetickou politiku. A jak řekl ministr pro energii: "Zastihli nás nepřipravené"

Rekonstrukce Iráku V polovině války, Microsoft, DHL a další firmy pozvali Halliburton na konferenci aby zjistili kolik peněz se dá z Iráku vytěžit. Michael Mele Technické jednotky armády Spojených států Pracovali jsme na tom ještě než invaze.....osvobození Iráku začalo. Vy jste v tomto obchodě velmi podstatnou částí. Oceňujeme váš zájem. Potřebujeme vás. Mnoho z vás má jen malé podniky a urputně se snažíte...

"Youssef Sleiman - Irácká iniciativa ...dostat kousek z téhle velké akce. Všechny velké firmy dostanou a zbytek bude buď zvládat subdodávky nebo ne, pak má smůlu. USDDA je tu pro vás, jakmile začne téct olej a peníze se hrnout. Bude to hodně peněz. Je tu řeč o druhé největší zásobárně ropy na světě není třeba se ptát kolik je tam peněz. Dostávám stížnosti od Iráckých firem a od Amerických firem....

Dr. Sam Kubba Americko-Irácká obchodní komora ...na málo transparentní zakázky, na korupci... Zisky, kterých dosahují americké společnosti, ty hlavní, jsou tak ohromné. Myslím tím, že když máte účetní položku 1 milion dolarů a za 50, 60 nebo 70 tisíc se jí vyhnete. To je obrovský zisk! A jsou to američtí daňoví poplatníci, co to zaplatí. A bude to ještě lepší! Začněte si budovat vztahy, protože to bude o hodně lepší jakmile začne téct olej a rozpočet růst.

A dobrá zpráva je, že ať to bude stát cokoliv vláda to zaplatí. Válka je vždycky dobrá pro určité společnosti... Jsme velmi pyšní na práci, kterou děláme. Podporuje to americkou vládu a armádu. George Sigalos Vice-Prezident Halliburtonu Skuteční hrdinové této kampaně a rekonstrukce Iráku jsou muži a ženy amerických ozbrojených sil. A jsme velmi hrdí, že můžeme být toho součástí a podporovat je.

Halliburton dováží teplé jídlo, zásoby, čisté oblečení.. ...a komunikační techniku našim vojákům. Takže mohou být trochu blíže k domovu. Je to holka! Halliburton Hrdi na to, že sloužíme našim jednotkám Četla jsem v novinách, že Halliburton má další zakázku. Halliburton má další zakázku - ...u které ani nebylo to výběrové řízení! - Protože to nikdo nevěděl. No bylo to v novinách, takže to někdo musel vědět. Ale až potom co se to stalo, to je dost pozdě.

Spojené státy jsou teď hlavním hráčem v Irácké ropě. Američtí vojáci hlídají ropná pole, jakmile Texasští olejáři odhadnou jejich potenciál. Je to bezpečné místo na práci. Necítíme žádné riziko, myslíme si že tu jsme dobře chráněni, jinak bychom tu nebyli Není to tajemství. Vydělám si, kdekoliv, tak něco mezi dvěma a třemi tisíci měsíčně. Zaměstnanec Halliburtonu, kterej jenom jezdí s autobusem, si tady vydělá mezi osmi až deseti tisíci měsíčně.

To mi vysvětlete. 40 hodin týdně jezdí pořád tu samou, dva a půl mílovou trasu. Kde je nějaká spravedlnost? Není, žádné další místo na zemi...

"Gordon Bobbit - Kalmar RT Center" ...s takovou příležitostí pro obchod, nový obchod, jako je dnes v Iráku. Grant Haber American Innovations Inc. Prezident do toho šel a udělal, co udělal a my ho všichni podporujeme stejně jako naše jednotky a buďte si jisti, že ty problémy a ztracené životy, nebyly bezdůvodné. Kdyby tam nebyla ropa, nikdo by tam nebyl. Nikdo by si s tím nedělal starosti.

Blaine Ober High Protection Company Nejméně pro další čtvrtletí to bude dobrá ale taky nebezpečná situace. Dobrá pro obchod, špatná pro lidi. Dneska ve zprávách Rumsfeld a Wolfowitz říkali: Iráčané jsou teď na tom o hodně lépe. Není to lepší, když jsme se zbavili Saddáma a teď jsou Iráčané opravdu svobodní. Budou někdy svobodní? Ne, nebudou svobodní. A kde jsou ty zbraně hromadného ničení? Byli jsme podvedeni, opravdu podvedeni.

A ti ubozí lidé kteří tam byli zabiti. To nebylo nutné. Zemřeli za správnou věc, za bránění svobody, a nezemřeli zbytečně. Lila mi zavolala, že přijede z Flintu do Washingtonu, aby se zůčastnila konference o zaměstnanosti. Říkala, že si udělá čas a půjde navštívit Bílý dům. Bush zabijí děti, Irácké děti Můj syn byl zabit... Bush lže, zabijí lidi, vaše děti taky. - Ano, můj syn... - Nechte Irák na pokoji, ať vyhraje ...a američani zabíjejí. Pro co? Pro ropu.

Bush je terorista -Ne to není, tohle všechno je jen falešné a zinscenované. -...můj syn není falešný. -Kde ho zabili? Kde ho zabili? V Karbale 2.duben není falešný, můj syn je mrtev. Za to může Al Kájda! Co ta žena na vás křičela? Že bych měla vinit Al Kájdu.. Ale Al Kájda nerozhodla poslat mého syna do Iráku. Ignorance. s kterou se každodenně setkáváme u lidí. Protože nevědí, myslí si, že vědí, ale nevědí. Taky jsem si myslela, že vím, ale nevěděla.

Chci zpátky svého syna Bože, je to těžší než jsem si myslela - být tady. Ale je to taky osvobozující, konečně jsem našla místo, kde můžu vyjádřit všechnu svou bolest a vztek. Už jsem byl otrávený tím, jak lidé jako Lila Lipscomb, trpí. Zvláště když z 535 členů kongresu, má pouze jeden syna v Iráku. Požádal jsem desátníka Hendersona, aby se ke mě přidal na Capitol Hillu, zjistit kolik členů kongresu přesvědčíme, aby své děti poslali do Iráku.

- Kongresmane, já jsem Michael Moore. - Ahoj Miku, jak se vede? John Tanner. - Rád vás poznávám. - Copak děláte? Jsem tady s desátníkem Hendersonem, z námořnictva. Desátníku. Před lety jsem byl u námořnictva 1968 až 1972. Mariňáci nám hlídali základnu. - Máte děti? - Jo. Je tu nějaká šance přihlásit je do armády? A jít tam, pomoci nám s problémy? - Mám tu všechny letáky... - Mám dvě děti. Jo, jo,.. víte není moc kongresmanů, kteří tam mají děti.

Vlastně jenom jeden. Tak jsme si mysleli, že možná by jste tam měli poslat svoje děti jako první. Co si o tom myslíte? - Ne že bych s tím nesouhlasil. - Vážně? Dobře, tady máte, vezměte si nějaké brožurky, potom .....tady máte brožurku o námořnictvu. Předejte to dál, povzbuďte pár dalších členů, ať máme válku brzy za sebou. - Díky. - Díky pane, díky moc. Kongresmane? Michael Moore. - Jak se máte. - Dobře.

Snažíme se získat členy kongresu, aby poslali svoje děti do armády prohlédnout si Irák. Kongresmane? Kongresmane Castle? Kongresmane? - Kongresmane Doolitle, Michael Moore. - Ne, díky. No, takže nic... Samozřejmě žádný člen kongresu nehodlal obětovat své dítě ve válce v Iráku. A kdo by jim to mohl mít za zlé? Kdo by se chtěl vzdát svého dítěte? Vy? Nebo on? Vždycky jsem byl překvapen, jak lidé nuceni žít v nejhorších částech města chodící do nejhorších škol a ti co to mají nejtěžší jsou vždy první, kteří povstanou, aby bránili náš systém.

Oni slouží, takže my nemusíme. Obětují své životy ...abychom my byli svobodní. To je jejich dar nám. A vše co žádají na oplátku je, že je nikdy nepošleme do nebezpečí pokud to nebude absolutně nezbytné. Budou nám ještě někdy věřit? Používal zbraně. Víme kde jsou, jsou někde kolem Tikritu a Bagdádu a, a východně, západně, severně a jižně Existuje spojitost mezi Irákem a tím co se stalo 11.září.

Boj může být skončen jedině jejich úplným a trvalým zničením. Vedeme válku, abychom zachránili samotnou civilizaci. My jsme ji nehledali. Ale my ji vybojujeme ...a zvítězíme. George Orwell jednou napsal, že "nezáleží na tom, zda se skutečně válčí, nebo ne protože vítězství není možné. Válka nemá být vyhrána, potřebné je jedině to, aby válečný stav byl trvalý. Hierarchická společnost může existovat jedině na základě bídy a nevědomosti.

Tato nová verze je minulost a žádná jiná minulost nikdy neexistovala. V principu se válečné úsilí plánuje vždy tak, aby udrželo společnost na hranici hladu. Válka je vedena vedoucí skupinou proti svým poddaným, ...cílem války není dobýt nějaké území nebo zabránit jeho dobytí ale udržet strukturu společnosti nedotčenou.

Jeden stařík z Tennessee, nebo z Texasu, ale spíš z Tennessee, říkal: "Podveď mě jednou... hanba...hanba ti. Podvedl mě a už se nesmíme nechat znovu podvést." Pro jednou souhlasíme.

x Připravovali se pečlivě, trénovali a svůj výcvik a ideologické proklamace natáčeli na video. Jednoho dne pak na své spolužáky začali střílet. A americká policie v tom ty děti nechala - necítila se na takové situace dobře vycvičená.

Tato dokumentární rekonstrukce vznikla na základě videonahrávek, oficiálních dokumentů a očitých svědectví událostí, které se odehrály před a v průběhu masakru na americké střední škole Colombine 28. dubna 1998.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.