xVybraná videa
text k videu
Chcem vám ukázať, že najväčšia hrozba ktorej musia spojené štáty čeliť neleží niekde v horách Afganistanu alebo Pakistanu, ale v našej finančnej nezodpovednosti. Prezident Spojených Štátov Amerických: Táto krajina je konfrontovaná s finančnou nerovnováhou veľkých rozmerov. Amerika môže vstúpiť do recesie. Musím vám oznámiť že: že stav tejto Únie nie je dobrý. Sme zapojený do dlhého a ťažkého boja z infláciou. Obchodný deficit je príliš veľký. Problém je že sme boli nezodpovedný, a teraz prišiel účet.

A naposledy sme jednali nezodpovedne, a teraz sa bude ekonomika zhoršovať. Sľubujem národu, že celá sila vlády bude použitá na udržanie výkonu americkej ekonomiky. Potrebujeme výdavkovú disciplínu tu vo Washingtone. Nastoliť rovnováhu v našej ekonomike. Budeme pokračovať na dlhej ceste k vyrovnanému rozpočtu. Chceme začať splácať národný dlh. A vytýčime kurz k prebytku rozpočtu pre nasledujúcich 25 rokov. Silný národ a ekonomika z viac ako vyrovnaným rozpočtom. Dôveryhodný vzťah medzi ľuďmi a vládou je: vždy umožní dodržať tieto ciele.

Musíme jednať dnes, aby sme ochránili zajtrajšok. Nesmieme tento problém odkladať na budúce generácie ,na naše deti a vnukov. Nesmieme sa vracať k hlúpym výdavkom. Musíme sa pokúsiť prelomiť tento katastrofický kruh. Pomôcť ujasniť mnoho poznatkov o našej ekonomike. A teraz cena stúpla. Boh vám žehnaj. To čo zasiahlo našu ekonomiku najprv bol prepad cien domov. Wall Streat utrpel straty. Centrálna banka zvýšila úrokové sadzby o pol percenta. Bojím sa že sa inflácia zvýši...

Kto je David Walker, ktorý volá po precitnutý? Je to kľúčová postava z úradu pre kontrolu vládnych výdavkov. Hovorí o vládnych príjmoch, výdajoch a o budúcich záväzkoch. A o tom že náš súčasný životný štandard je ohrozený. a musíme prijať drastické opatrenia, ak už nieje pozde. Som David Walker, z úradu generálneho kontrolóra. som riaditeľ úradu pre kontrolu zodpovednosti vlády. Známeho ako (GAO). Ktorý je poradným oddeleným vlády, v podstate sa snažíme zvýšiť transparentnosť vlády, nútiť ju plniť závesky a samozrejme viesť ju k prospešnosti pre americký ľud.

Chcel som slúžiť v armáde, prihlásil som sa na námornú akadémiu, ale bol som vyradený pre zlý sluch. Moja služba v armáde skončila, ale ja som bol rozhodnutý slúžiť svojej vlasti hoci inou cestou. Už som v úrade počas úradovania troch prezidentov, za R.Regana, G.H.W.Busha, a teraz za B. Clintna. A je to pre mňa pocta a česť slúžiť svojej vlasti. Trpíme finančnou rakovinou, ktorá v nás rastie. A ak nič neurobíme bude mať katastrofálne dôsledky pre krajinu. katastrofálne dôsledky pre našu krajinu.

Aký veľký je federálny dlh? Neviem. Hádam že veľký. Neviem o tom nič. Tri milióny? Niekoľko miliárd. Nemám predstavu. Možno miliardy alebo biliony? Nie viac ako pred desiatimi rokmi. Koľko by bolo veľa? 609 miliárd? Pravdepodobne obrovský. Čo povieš na to že je to 8,7 biliona $. Je to šialené, malo by sa stým niečo urobiť. 8,7 biliona dolárov. Koľko je to peňazí? Ak túto sumu porovnáme z celou americkou ekonomikou. čo ekonómovia nazývajú hrubý domáci produkt alebo HDP.

Vo februári 2007 keď náš dlh bol 8,7 biliona $ náš HDP bol okolo 13,5 billiona$ to znamená že náš vládny dlh bol okolo 64% nášho HDP. táto úroveň dlhu nie je náš problém Predpokladáme že dlh bude omnoho horší v budúcnosti. A navyše ako uvidíte toto číslo 8,7 biliona. je iba častou našich finančných problémov. Som Robert Bixby, výkonný riaditeľ združenia Concord. Sme nevládna organizácia obhajujúca finančnú zodpovednosť. Súčasná finančná politika je nesystémová. Mnoho ľudí z ľavá do prava s tým súhlasí.

Ale nezhodujú sa čo s tím. Ale mnoho ľudí si mysli že, finančná politika krajiny je nad priepasťou. Toto je federálny rozpočet pre rok 1988, je preplnený číslami, a popisuje program ktorý prezident podporuje. Toto je rozpočet z roku 2005. S pred pár rokov. Je tu plno obrázkov, plno farebných obrázkov na kriedovom papieri. Nie je to čo to bývalo. Aha, tu sú len čísla a popis programu. Je to druh metafory toho čo sa stalo s vládou. My začíname. pán Walker, ktorý je generálnym kontrolórom a je z nami v štúdiu.

Cestuje už pár rokov po krajine. s prednáškami ktoré nazýva "ekonomické prebudenie". Povedzte nám: čo to je a prečo to robíte. Je to koalícia skupín, ktoré sa zišli spolu, ako napríklad Concord, neziskových organizácii a nadácii a aj mňa samého, spojilo sa mnoho organizácii zo všetkých kútov USA. To čo robíme je že chodíme po mestách a hovoríme pravdu americkým občanom. Pomáhame porozumieť, kde sme boli kde sme, kam smerujeme. Pretože podľa mňa jediná možnosť ako sa správne rozhodovať je keď ľudia rozumejú svojmu rozhodnutiam, a nebudú v potrestaný za to čo nerobili pre americkú budúcnosť.

Fakty niesu demokratické alebo republikánske. Fakty niesu liberálne alebo konzervatívne. Fakty sú fakty. A keď tu máme veľký ekonomický problém, ktorý presahuje politické spektrum. A naša finančná situácia je najhoršia za celé obdobie. Tak potrebujeme konať, a potrebujeme konať skoro, pretože čas pracuje proti nám. Amerika dnes čelí štyrom veľkým schodkom. prvým je schodok rozpočtu. druhým nedostatok úspor, tretým schodok platobnej bilancie, alebo tiež obchodný deficit. štvrtým a najzávažnejším je nedostatok vodcovstva. Čo sa stalo z najbohatšou krajinou na svete? Stratili sme smer, poďme sa pozrieť čo nás čaká.

KAPITOLA PRVÁ: rozpočtový deficit.
rok 2007: vládny dlh 8,7 bilióna $. Náš federálny dlh sa skladá zo schodkov a prebytkov rozpočtu už od začiatku federálnej vlády. Vojna za nezávislosť vytvorila veľký dlh. A v marci 1789, v prvý deň našej federálnej vlády národný dlh bol 74 miliónov $, čo bolo okolo 40% našej ekonomiky. To vystrašilo otcov zakladateľov, a prinútilo ich rýchlo splatiť dlhy.

rok 1835: dlh 0$ (jediný krát v našej histórii) Tak to dlho nezostalo. Občianska vojna si nevyžiadala len ľudské straty. ale tiež skoro priviedla USA k bankrotu. rok 1865: dlh 27% HDP (prvýkrát prekročil 1 miliardu $) Ale ako predtým rýchle sme ho splatili. V roku 1913 bol vytvorený federálny rezervný systém (FED). Na pomoc riadiť národné financie, a ako centrálna banka. Tiež zrodila moderné určovanie úrokových sadzieb. Počas prvej svetovej vojny sme podporovali celý svet.

rok 1919: dlh 35% HDP O niekoľko rokov neskôr,veľká kríza viedla k veľkému ekonomickému strádaniu pre milióny Američanov. rok 1939: dlh 44%HDP Tieto sociálne opatrenia, dávajú aspoň malú ochranu. pre 30 miliónov našich občanov. Toto je poistenie ktoré vy a vaši zamestnanci budete platiť. Druhá svetová vojna bola časom utrpenia. A na pomoc financovať náklady Američania kupovali vojnové dlhopisy a tým pomáhali vyhrať vojnu.

rok 1945:dlh 122% HDP (dlh cez 200 miliárd $) A teraz dámy a páni, pán Humphry Bogard: Naši muži bojujú za veľké víťazstvo slobody. Kupujte dlhopisy pre ich budúcnosť a pre našu budúcnosť. "Kúpte ďalšie dlhopisy..." A je to tu, je to úplné víťazstvo. Veľké vojenské a sociálne výdavky v 60 a 70 rokoch boli kľúčovým faktorom veľkých problémov v 70 rokoch.

rok 1974:dlh 33% HDP (veľká inflácia) V 80 rokoch nastúpila nová ekonomika, "V Amerike znovu vyšlo slnko." Reganomika. Ste falošný zúriví chlapci. Dávam na to svoju povesť. Kontroverzne opatrenia ako napríklad znižovanie daní ktoré mali generovať zvýšenie daňových príjmov. Teraz chcem ozrejmiť Reganovu politiku daný. Je to ako to volám ja, woo-doo ekonomika.

rok 1980: dlh 33% HDP (900 miliárd $) Po desaťročia sme tvorili dlhy, zastavovali budúcnosť seba a našich detí, v neschopnosti zvládnuť dnešok. rok 1985: dlh 56%HDP (2,6 bilióna $) Čítajte z mojich pier: Spory o vyrovnaný rozpočet pokračovali celé dni. Faktom ale je že dlh v 80 rokoch explodoval.

rok 1992:dlh 64% HDP (4 bilióny$) Nastal zásadná zmena. Amerika sa stala závislá na dlhu. Nikdy predtým v našej histórii, nebol tak veľký dlh vytvorený v období mieru a relatívnej prosperity. Áno, studená vojna skončila, ale vyžiadala si vysokú cenu a ľudia v celom politickom spektre sa stali bezstarostný. V roku 1992, Ron Readmen republikánsky senátor, prezidentský kandidát za demokratov Paul Tsongas, spolu z bývalým ministrom financií Peter Petersonom, založili združenie Concord.

Pretože boli veľmi znepokojený schodkom rozpočtu. A hľadali riešenia. My veríme že Concord bude silná a dôveryhodná organizácia, ktorá povie politikom v celej tejto krajine že americký ľud je pripravený na pravdu. september 1992 vládny dlh 4 bilióny $ My sme si teraz platíme 22 centov. Každý dolár ktorý sme utratili. Teraz pracujeme na veľkom skrytom účte za náš obed zdarma, a ten čaká na naše deti a vnukov. A oni z toho ešte nič nevideli.

február 2007 vládny dlh 8,7 bilióna $ Toto je jedna z vecí pre ktorú bola organizácia vytvorená. Áno ja cítim časť zodpovednosti, za zvýšenie cien. Ale stav ako dnes, ako tu počúvame, tvorí príležitosť akú sme nemali už dlho. s tím niečo urobiť. Niektorý ľudia povedia: "je to nejaké nejasné" vy hovoríte o hrozných číslach a štatistike. a ak to je také zahmlené, čo s tím budeme robiť. Je to bežné, rozpočet je ako dieťa, jediná postup ako nezahynúť je viac cvičiť alebo menej jesť.

Naozaj reálna cesta k vyrovnanému rozpočtu je znížiť výdavky alebo zvýšiť dane. Ale ľudia nie nevyhnutne príjmu voľbu a riešenia. „zasadanie komisie pre rozpočet“ "vypočutie o riešeniach dlhodobých rozpočtových výzvach" Špeciálne vítam tých čo dnes vypovedajú, Robert Bixby výkonný riaditeľ Concordu. ktorý robí dobrú prácu, a skúša ozrejmiť riziká ktoré prináša naša finančná nestabilita. Doktor Joe... Rozpočtová komisia, môžeme si ju predstaviť ako si sadá okolo stola k obedu.

Každí s prichystaním príborom. Ale nikto nemá predstavu o potrebách rodiny, a nehladí na príjmy a na to koľko bude platiť. Čo keď rodina urobila dlh 2-3 bilióny dolárov čo sú neuveriteľné peniaze. My tu všetci za týmto stolom hladíme na finančný problém ku ktorému sa blížime. A budeme cestovať po krajne a hovoriť o tom v médiách. Aby verejnosť sama zistila aké je to v skutočnosti vážne. Všetci vedia že žiadna rodina nemôže žiť na dlh dlhú dobu lebo sa dostane do problémov.

Federálny rozpočet v roku 2008: sociálne zabezpečenie: 610 miliárd $ zdravotníctvo: 330+204 miliárd $ obrana: 607 miliárd $ ostatné položky: 936 miliárd $ splácanie dlhu: 244 miliárd .. spolu: 2,9 bilióna $ príjmy vlády v roku 2008 daň z príjmov: 1,220 bilióna $ odvody(daň z prirážky platov): 910 miliárd $ daň zo zisku(podnikov): 345 miliárd $ ostatné príjmy: 46 miliárd $ schodok rozpočtu v roku 2008: 410 miliárd $ výdaje: 2,9 bilióna $ príjmy: 2,5 bilióna $ V posledných 40 rokoch sme mali 35 schodkových rozpočtov a iba 5 rokov s prebytkom v rozpočte.

Ale nezabúdajme že zároveň sme mali po niekoľko rokov veľké nadbytky v sociálnych fondoch. Tieto nadbytky pomáhali každý rok rozpočtu platiť schodky. Bez týchto nadbytkov by diera v rozpočte vyzerala omnoho horšie. Toto je nesystémová vec, a myslite na to čo treba urobiť než silné ročníky odídu do penzie. A populáciu nemôžte naprojektovať. Oni sa narodili, zostarnú a budú potrebovať zdravotnú a sociálnu pomoc. a nemôžete za to platiť teraz. Za menej ako desať rokov, sociálne programy sa dostanú do deficitu.

A ten sa bude zväčšovať s tím ako stále viac ľudí bude odchádzať do penzie. Okolo roku 2017, sociálne programy nebudú znižovať deficit verejných financií ,ale ho budú tvoriť. Obrovské výdavky na zdravotnú starostlivosť a iné výdavky ktoré nás čakajú iba zhoršia túto situáciu Toto je problém ktorý predstavuje väčšiu hrozbu než myšlienky islamských fundamentalistov, alebo použitie jadrových zbraní. Nijaká hrozba nieje taká vážna ako táto. Tento problém predstavuje potenciálne finančné zruinovanie tohoto národa.

A je zárukou toho že ak sa mu nebudeme venovať naše deti budú mať omnoho nižšiu kvalitu života než my. Ak vláda neprijme opatrenia budeme stále zvyšovať príjmy z daný a nebudeme môcť platiť za školu alebo kúpiť dom a klesne naša kvalita života. Zrejme verejnosť nerozumie že sme v stave krízy a netlačí našich kolegov v bielom dome k činom. Myslím si že problém je na ceste. Keď sa teraz pozrite na federálny rozpočet a na rast deficitu, a deficit bude zrejme pokračovať v raste niekoľko ďalších rokov.

Deficit nie je väčšou záťažou než bol predtým, ale čo je znepokojujúce je ďaleká budúcnosť. Keď sa pozriete len na tri položky: zdravotnú starostlivosť a pomoc a sociálne zabezpečenie, výdavky na tieto programy dané zákonmi budú prudko rásť počas nasledujúcich rokov. Ďaleko v budúcnosti sa zvýši dĺžka života a vzrastú náklady na zdravotnú starostlivosť. To je obvyklé pre každú bohatú krajinu. Avšak my s tím môžeme niečo urobiť. Ak nebudeme menej ochotne šetriť budeme Musieť zvyšovať dane a zavádzať nove alebo obmedzovať vládu.

A budeme čeliť veľkým problémom. Jefferson, podľa jedného záznamu povedal "je to nemorálne ak si jedna generácia požičia na dlh budúcej generácii". V súkromí to tak nerobíme aby sme po sebe zanechali dlhy, Ale ako spoločnosť to robíme. Spoločnosť ma systém že utratí peniaze predtým než ich získa. A utratia sa peniaze ktoré bude niekto musieť zaplatiť a to bude ďalšia generácia. Myslím si že je to nemorálna situácia a nie iba nemorálne niečo je v základe zlé ak myslite na utrácané peňazí ďalších generácii.

Hnutie: angažovaných mladých v Amerike Amerikaaa, tu je tvoj problém. Prestaň tvoriť dlhy!!! Tvoj osobný národný dlh. Vyzerajú vystrašene. Viem, ja straším ľudí ja som už taký. Toto je aj hrozivá záležitosť. Ale potom sa z nami nebavia. OK. Máme predstavu čo chceme robiť cieľom je povedať našej generácii čomu bude čeliť. Hovoriť o národnom dlhu a čo z ním robiť. Hovorte zo senátormi, z kongresmanni, rozprávajte z prezidentom. Aby riešili tento problém. Ja viem, rodičia nám hovorili o finančnej zodpovednosti.

„Toto je čo musíš urobiť“ „Kreditnú kartu nepoužívaj ale šetri peniaze“. A politici ktorí majú reprezentovať naše hodnoty, reprezentovať čo si prajeme, oni vám povedia jedno a robia niečo úplne iné. Dáte my peniaze? Nie! A dlh? ANO! Musíme sa pozerať ako nepoškodiť budúcnosť. Myslím si že situácia je zložitá pre mojich rodičov, vytvárali dlh na kreditných kartách. Pred mojím narodením až do času keď som od nich odišla. A očakávajú že to niekedy v budúcnosti zaplatia.

Nehráme sa, je to vážne. Keď z niekým rozprávame o tom probléme povie, hej to je naozaj zaujímavé, ale je to naozaj ťažké niekoho presvedčiť. Ale ja si myslím, že sme začali niečo robiť, začali sme rozširovať záujem, najme s voľbami 2008. Keď sa lúdia začínajú ozývať. A decká sa teraz začínajú aktivizovať. A je naozaj príjemné to vidieť. Je to nádejné. Vnímam o čo sa verejnosť stará, nie o čísla, to je príliš nudné. my cestujeme do miest kde ľudia žijú ľudia to majú radi.

Čo je zaujímavé je že o Concord sa zaujímajú politici, hovoriaci ľuďom nezmysly ako: "O môžeme vám vydávať zdarma lieky, a zároveň znížime dane" A ľudia si inštinktívne myslia: "ale to nie je veľmi reálne, ale keď to ten chlapík hovorí, tak dobre budem ho voliť." Prednášky o finančnej situácii. dorazili do New Hampshire. Organizácia Concord sa nikdy nestavala do opozície veľká vláda proti malej voči vláde. Pointou je načrtnúť daňovú a výdavkovú politiku. teraz máme veľký program vládnych výdavkov, a malý plán vládnych príjmov.

Z čoho vyplývajú schodky rozpočtu. Toto nieje práve najsofistikovanejší spôsob ako to popísať ale ilustruje problém. Som Scott Bradley, politický reportér z miestnej TV. Yenkeom ktorý žijú tu v New Hampshir, donesieme plno informácii a čísel o oslabovaní dolára, toto je to čo vyvolá veľký záujem. "Nikto neprinesie správy z NH tak ako my." "na živo WNUR 9" Môj šéf pravdepodobne dá moju reportáž niekde doprostred vysielania. Odvysielame rozhovory ktoré sme tu nahrali.

O tom aké sú obavy a o čom je táto kampaň. Som si istý že to budú dobré správy. Večerné správy: "A teraz ďalšie správy: muž ktorý ukradol diamantový prsteň ho pred políciou prehltol." "A z miesta naša reportérka" "Tento sedemtisícový diamantový prsteň..." Kampaň na finančné prebudenie sa ten večer do správ nedostala. Náš finančný problém je dnes horší ako bol v 92 roku. Ale pred tím záujem médií, verejnosti a podnikateľov, spôsobili že sa financie u politikov stali kľúčovou záležitosťou prezidentských volieb.

Prebudenie krajiny znamenalo výzvu. A ten muž urobil zmenu. v roku 1992: ekonomika je v recesii. Clinton vyhráva voľby. Federálny dlh: 4 bilióny $ Clintonov ekonomicky poradca Robert Rubin zisťuje: že zníženie daní je pridrahé Miesto toho vyrovnávajú rozpočet Vláda je odhodlaná riešiť rozpočtový pat. Zišli sme sa tu dnes, demokrati aj republikáni. Osláviť naozajstný míľnik pre náš národ. Pred chvíľou som podpísal prví prebytkový rozpočet tejto generácie. Politika, najme finančná politika je veľmi ťažká, pretože prirodzená požiadavka na politický systém je tvoriť vládne programy, z ktorých mnohé sú veľmi užitočné.

Ale požiadavkou je na jednej strane zvyšovať výdavky a na druhej osekávať príjmy. Ale ak máte nejaký finančnú situáciu dostanete rad výdavkov a a musíte k ním pripraviť príjmy. A ste automaticky tlačený do ťažkých rozhodnutý plniť vládny program, ktorý Američania požadujú. A potom pre neho nájsť prostriedky. Odišiel som z ministerstva financií v júli 1999, v 98 ,federálna vláda USA, mala v rozpočte prebytok prvýkrát asi po tridsiatich rokoch, a predpoklad podľa vtedajšej finančnej politiky bol, na pokračovanie prebytku do ďalekej budúcnosti.

A čo si myslím že sa stalo. Ale prečo hovorím myslím? Čo sa potom stalo, bolo že politická koalícia ktorá sa zoskupila u kormidla sa nezhodla na finančnej disciplíne pretože je to politicky veľmi ťažké robiť. Keď máte požiadavky na vydávanie peňazí a znižovanie prímov. Myslím si že sme tomu na stope. Stalo sa to tento týždeň. Pohroma čo sme vždy sledovali. Ukazovateľ národného dlhu bol odpojený, na poludnie minulý štvrtok. Neukazoval jeho znižovanie. Náš národný dlh bude ťažko vymazať. Má výšku okolo piatich biliónov. Ale teraz pomalí klesá. Klesol okolo sto miliárd $ prvý rok.

KAPITOLA 2: Deficit úspor
Viete že milióny Američanov žijú s obrovskými dlhmi? Preto som vyvinul tento program na ovládanie vašich dlhov. Volá sa: Nekupuj veci ktoré si nemôžeš dovoliť. Ó, pozrime sa na to. Ak nemáte peniaze, nemali by ste nakupovať. Znie to zaujímavo. Znie to zmetene. Neviem zlato. Je tu popísané v niekoľkých častiach ako ako kupovať drahé veci z usporených peňazí.

Podaj mi to. A kde získame tie "usporené peniaze". Koľko máte peňazí máte na vašom sporiacom účte? Hm, pár stovák bubákov. Okolo tisícky, možno? Ja väčšinou utrácam. Ja nemám veľa peňazí na účte, nemám nič také ako sporiaci účet, v súčasnosti nič nesporím, všetko miniem. Ako mnoho ľudí, žijem z výplaty do výplaty. Ako asi väčšina v súčasnosti. Verejná televízia v Iowe Júl 2007 Som David Jabster, a som politický komentátor pôsobiaci v Des Moines. Najdôležitejším bodom tejto kampane je Irak.

Ale ja si myslím, tento problém je skutočne najdôležitejší pre našu krajinu. OK, pripravte sa, prosím. Na kameru dva... Odmietanie dlhov. Národom ignorované zasiate tcunami. Pýtame sa hlavného kontrolóra David Wolkera. A z organizácie Concord pán Robert Bigsby. A na túto tému sa pozrieme. Hovoríte že dlh na kreditných kartách sa zväčšuje. Čo je z osobnými kreditkami? Príliš mnoho Američanov nasleduje zlý príklad vlády. Utrácajú viac peňazí než zarobia. Berú si pôžičky kryté domami, používajú kreditky, zostavujú úrokové plány, a upisujú sa do budúcnosti o ktorej nevedia čo im prinesie.

A má to byť národným problém? Bohužiaľ áno, pretože príliš mnoho rokov v rade americké domácnosti utrácajú viac než majú na účte. Sú to negatívne úspory. Čo sa stalo naposledy, bolo že v 93-tretiom a štvrtom. nie všeobecne dobrých časoch pre Ameriku. Mali sme tu ťažkú situáciu v 93-tretiom a štvrtom, ale sa rozdávali pôžičky zadlžovalo sa, Zoberte si národnú hypotéku, čím viac rozdať, presunúť ostatným. To je cena za nedostatok uspor. To sa nemôže zmeniť. Myslím si, že Amerika nebude reagovať pokým nepríde kríza.

Toto je Amerika, my nerobíme nič pokiaľ nedorazí kríza. To je ako, prezbrojenie pred druhou svetovou vojnou. A to je ta súčasná otázka, nedáme si s tím prácu pokiaľ to nebude naozaj problém. Predstava obetovania sa pre lepší zajtrajšok, bola zatlačená na okraj, pre život v súčasnosti z ľahkými pôžičkami a konzumnou spoločnosťou. Mnoho Američanov nikdy nezažilo časy nedostatku. A preto na ne jednoducho nešetrí. Toto je hlavný problém, pretože úspory vyvolávajú rast investícii, ďalší výskum a vývoj, posiľňujú ekonomiku a zvyšujú životný štandard. (vývoj osobných úspor)

Je dnešný nízky objem úspor v Amerike čisto osobná voľba? Alebo tu hrajú úlohu aj iné sily. Doktor Paul. 17 február 2000 Vypočúvanie kongresu. Téma: Peňažné zásoby. Dobrý deň, pán Grenspean. Rozumiem že ste si neosvojil moje poradné schémy, ale možno by ste sa mohol pozrieť po inom zamestnávateľovi, ale ja vidím že sa držíte v úrade. Ale vráťme sa späť. Pamätáte sa na dobu našetrených peňazí. Na začiatku sedemdesiatych rokov, sa zrútil penažný systém. Čo ma priviedlo k tomu sa ozvať.

Jedna zo všeobecných peňažných poučiek hovorí o dávaný peňazí. Keď zväčšujete prílev peňazí máte infláciu. Viem že Wall Street to má rád. A ekonómovia milujú nafukovanie bublín, ale je to strašne škodlivé. Inflácie je veľmi jednoduchá, Keď vláda roky tlačí peniaze, vytvára peniaze na účtoch už desať rokov. Môžete sa rozprávať s teanegermi, alebo školákmi, oni nemajú problém pochopiť fakt že ak vytvoríte mnoho peňazí, budú ako peniaze z hry, nebudú mať hodnotu.

Ďakujem za načrtnutie problému na ktorý poukazuje mnoho ľudí už viac rokov. Ale na ktorý nie je úplné jednoduchá odpoveď. Alan Greenspen bol predsedom FEDU videl som akú ma centrálna banka, čo je FED, nesmiernu moc pri úverovaní peňazí. Greenspen alebo iný predseda FEDU je mocnejší než prezident, pretože má kontrolu nad ekonomikov. Mnoho krajín už bolo zničených infláciou, stávalo sa to už v dávnoveku. Toto je veľmi vážni problém a najväčším postrachom je že keď FED vytvorí príliš veľa peňazí, môže dôjsť k zrúteniu dolára.

Za tri roky ste sa nedostal do cieľového intervalu, viete ak toto budem robiť s cieľmi ako lekár, môj pacient zomrie. Páni je to všetko? Áno. Ďakujem pekne doktor Paul. Federálne rezervy. Pretože hodnota dolárov ktoré šetríme môže mať vplyv na peniaze ktoré poskytuje, nebude debata celá bez diskusie o FEDu. Federálne rezervní systém(FED) je primárne zameraný na poskytovanie dostatku financií pre štát. To je známe ako menová politika. A nemala by byť zamieňaná z s tím čo nazývame ako fiškála politika.

Čo je daňová a a výdavková politika určovaná kongresom. Cieľom politiky FEDu sú: Poprvé: pomáhať stimulovať ekonomický rast, a podruhé: skúšať udržať infláciu nízko. Tieto ciele môžu byť v rozpore. Keď FED zistí že ekonomika potrebuje stimuly, úrokové sadzby zníži, požičiavanie peňazí sa uľahčí, a do ekonomiky prúdi viac peňazí. To sa nazýva ako otvorenie okna FEDu. A výsledkom je zvýšenie prílivu peňazí. Keď inflácia stúpa, čo spôsobí že dolár rýchlo stráca hodnotu, FED zvyšuje úrokové sadzby.

pôžičky sa stávajú drahšie, a peniaze začínajú odtekať z ekonomiky. Toto je zatvorenie FED okna a znižuje vydávanie peňazí. Takže boj z infláciou vedie k veľmi bolestivej rozpočtovej politike. Ktorá často vedie k zvýšeniu nezamestnanosti a pohlcuje osobné úspory. A najhorší scenár je keď ekonomika stagnuje a inflácia rastie. Takú situáciu nazývame: stagflácia. FED je vtedy postavený pred ťažký výber Pretože nemôže v rovnakom čase zvyšovať aj znižovať úrokové sadzby.

Vtedy si musí vybrať či bude stimulovať ekonomiku alebo bojovať s infláciou. Toto sa naposledy stalo v sedemdesiatich rokoch, čo boli pre našu krajinu veľmi ťažké časy. Bol som v Nixonovej vláde. najprv ako ekonomický poradca prezidenta potom ako minister obchodu. Myslím si že história zaznamenala že FED je častou nášho problému. Robia peniaze dostupnými, a sú mimo kontroly. Keď sa Paul Volcker o tom presvedčil prijal nutné opatrenia. Ale čomu mnohý ľudia neveria úrokové sadby boli na mimoriadnej úrovni.

Od 15 do 20 percent ročne. A on naozaj robil odvážne opatrenia. A robil to. "Almanach chudobného Richarda" od B. Franklina. Toto je niečo pre vás. "Almanach chudobného Richarda" S úvodom od Paula Volckera. Doporučujem si prečítať tento príbeh. Začiatkom roku 1979, Predseda FEDu Paul Volcker zvýšil úrokové sadby v snahe potlačiť infláciu. Za rok kľúčová sadba vzrástla z 10 na 20 percent. Na historické maximum. Myslím si že jedným s poučením tej doby, čo by sme si mali zapamätať je nenechať infláciu sa rozbehnúť, pretože v momente keď ju začnete pociťovať sa vrátite do obdobia stagflácie a neakceptovateľného stavu ekonomiky.

A je veľmi taške niečo s tím robiť. Veľmi nepopulárny moment. Tu je NBC NEWS "Špeciálna správa" Všetky druhy ekonomických ukazovateľov sa otáčajú dolu. Nové údaje vydané naposledy tak aspoň vyzerajú. Tim ako to prezident vysvetľoval na tlačovke? Počúva to od každého, od svojej strany, aj z opozície, od amerického ľudu, že ceny letia hore, a pýtajú sa: čo s tím vláda bude robiť. Očakávame že finančná kríza ktorá sa črtá v budúcnosti, bude pred demokraciu stavať jasný problém.

To musí byť jasne prezentované. Nie počas mnohých rokov, čím skôr niečo urobíme tím lepšie. To sa snaží robiť David Walker, ,riaditeľ kontrolného úradu, ktorý je úplne oddaný myšlienke upozorňovať kongresmanov senátorov aj ľudí v Amerike, že finančná kríza je na obzore. Boli sme zatiaľ v 21 štátoch aj v v hlavnom meste. A očakávame že v tom budeme pokračovať až do volieb 2000. Predtým som bola učiteľkou na strednej škole. Bola som tam 33 rokov. Som veľmi znepokojená pre vládni dlh.

Myslím si že ja to prežijem. Ale bojím sa o syna a o vnúčatá, a o to aké miesto im zanecháme. No, ja si nemyslím že redukcia rozpočtu bude popísaná ako sexi téma Je ťažké preraziť, s takým nepopulárnym posolstvom. To keď príde kríza. ktorá nás riadne oholí. potom prídeme so sexi správou, ktorá schladí ľudí. Toto je o budúcnosti našej krajiny, našich detí a ich detí. a automaticky by som si predstavoval že politici ktorí vstúpili do vysokej politiky sa budú pozerať na stav krajiny.

Moji rodičia boli chudobný farmári A ja by som samozrejme chcela niečo lepšie pre svoje deti. Dať to lepšie pre každú generáciu. Moje dieťa má vysokoškolské vzdelanie. A dúfam že aj vnuci ho budú mať, ale je stále ťažšie to dosiahnuť. Pre nás ako strednú triedu a bežných ľudí. My potrebujeme pomoc, potrebujeme pomoc. Národ je v stave generačnej transformácie celej spoločnosti. A dochádza k rastu nákladov na zdravotnú starostlivosť a k prepadu národných úspor. To je veľmi zlá kombinácia pre budúci stav národnej ekonomiky.

Priority závisia od krajiny. Ja nechcem vidieť katastrofu ktorú dostanú moje deti a vnuci. To ma veľmi desí. Ďalší jav, z množstvom peňazí ktoré máte vzhľadom k množstvu tovaru dosiahnete väčšiu infláciu, to nie je dobré. Tak... Čo nie je na to volný trh? Nie... Ktorý to všetko sleduje? ktorého ruka zasahuje? Naprosto, máte úplnú pravdu. Príliš rozsiahle vydávanie peňazí centrálnou bankou to nie je volný trh. A mnoho ľudí to nazýva reguláciou. A keď sa znížili úrokové sadzby a nasmerovali peniaze na burzu.

Tak sa znížila návratnosť ľuďom čo šetria, ,áno, v bankách. Áno to sa stalo. Takže ste volili preferovať tých čo investovali na burze pred pred tímy čo ukladali peniaze do bánk. Tí to odskáču. To nie je tak, to nerobili ľudia . Počas Greenpanovej éry sa Wall Street spoliehal na znižovanie úrokových sadzieb. Ked ich nový predseda FEDu Ben Bernanke neznížil, Wall Street nebol veľmi šťastný. Pozrite na graf.... To je o Bernankim, trebalo by ho zavolať, nech dá investorom... investori dostali... ,aký zdroj.... Bernanke otvor FED okno!

Toto je zlá situácia. Bernanki sa na to musí zamerať! Alan Greenspen vtedy znížil sadzby 17 krát. A Bernanke bol vždy akademikom nie je čas byť akademikom. Počúvajte, otvorte FED okno! Oni nemajú predstavu aké je to zlé! Žiadnu predstavu! Nemajú o tom poňatia! Tak... Ja som hovoril s každým v tom úrade za posledných 70 hodín A oni nemajú poňatia aká je tu situácia. Nie! Moji ľudia boli v hre 24 rokov, a teraz stratia prácu! Pre to čo sa deje z biznisom. Nie! Nie! Nevedia nič!

Creimer... To je iný trh! A FED spí. Niekoľko návrhov na zníženie úrokových sadzieb bolo odmietnutých. v obave z inflácie. Sú tri druhy ľudí v našej krajine, tí čo šetria a investujú, tí čo by ľahko mohli sporiť viac ale nerozhodnú sa tak. a tí pre ktorých usporiť je veľmi ťažké. Ak politika centrálnej banky dosiahne silný ekonomický rast a udrží nízku infláciu, všetci budú mať z toho prospech. Avšak ak inflácia vzrastá ľudia ktorí mali menej trpia najviac. Centrálna banka dostala šesť zadaní ktoré mali najväčšiu prioritu mali by byť ostrovom stability.

Nie sme schopný zvoliť najdôležitejšiu oblasť pre obyvateľstvo. Pretože sme nemali tušenie čo s tím robiť. Ak je rozpočtová politika vlády neviazaná, alebo nehladí na šetrenie. No tak žiadna peňažná politika žiadnej centrálnej banky s tím nič neurobí. My nemôžme žiť v iba prítomnosti, ľudské bytosti nemôžu prežiť bez toho aby si vytvorili zásoby pre budúcnosť. Američania musia znova začať šetriť, a potom potrebujú investovať úspory na vytvorenie lepšej budúcnosti pre ich samých, ich rodín aj našej spoločnosti.

V rovnakom čase Američania potrebujú vedieť že peniaze ktoré ušetria si uchovajú hodnotu. Príliš mnoho prostriedkov na ľahké pôžičky môže vyvolať pocit falošného bohatstva. Nikto to neovláda iba tí vo FEDe. Ja som to premyslel. Ja si kúpim čo chcem, a potom budem dúfať že to zaplatím. Však? Nie! Najprv musíte mať peniaze potom nakupovať! Ó, potom kupovať! Ale nemôžte nakúpiť predtým než máte peniaze? Niéee, Prečo nie? Je to v knižke. A má iba jednu stránku. Tieto radi si pochvaľujú. A knižka je zdarma! Ha, to rada počujem. Áno, vzali sme ju na kreditku! Tak čo dostanete teraz? A posielame vám zdarma neplaťte čo si nemôžte dovoliť? Ak ste to už obdržali. Vážne! Ak nemáte peniaze nekupujte nič!!!

KAPITOLA 3: Obchodný deficit.
Ak poviem: Obchodný deficit. Viete čo sa tím myslí? A, deficitom sa obvykle rozumie niečo ako... ...neporiadok, niečo zlé. Nie je to nič dobré. To je keď peniaze sú... HA,HA,HA Hmmm, Nemám zdanie. Prepáčte. Nemám predstavu. Ja si myslím že je to niečo ako keď si požičiate viac ako splatíte. Je to deficit v obchode z inými krajinami, azda? Ak máme obchodný deficit tak viac dovážame ako vyvážame. OK, to je.... Svetová obchodná nerovnováha v roku 2007" V roku 2007.

Čína mala najväčší obchodný prebytok. A kto bol posledný? Spojené štáty americké! Vyslovil som sa ako obchodník, ako investor, ako ekonóm. Ale keď sa ma pýtajú na Pohromu ktorá sa stala, ,prečo sa to rozpadlo, čo sa stalo s podstatou alebo základom. Ale rôzni ľudia majú rôzne cesty. Pred pár rokmi som to ukazoval na príklade vzťahov „Márnilkova“ a „Šetrilkova“. Bolo to popísané na jednoduchom príklade popisujúcom cenu veľkej obchodnej nerovnováhy. Pretože ekonomické teórie možno niekoho uspia.

Vytvoríme dve ostrovy niekde v trópoch. Na jednom sa venujú záhaľke. Moja pointa je v tom ako stratia ostrov. Mrazivé je to že ak máte veľa majetku na ostrove ,ale ak všetok vydáte na za veci ako jedlo a každodennú spotrebu. A ak to budete robiť dlhý čas, alebo dokonca sa zbavujete majetku, stáva sa čoraz ťažším pokryť vaše potreby. Ale rovnako splácať vaše dlhy. Krátkodobé činy majú dlhodobé následky. Niektorý ľudia rozmýšľajú krátkodobo. V posledných pár desaťročiach ale určite v posledných niekoľkých rokoch, táto krajina začala konzumovať značne viac ako vyrobí.

Pretože k tomu dôjde v dlhšom čase nerobíme si z toho pravdepodobne obavy. Časom však môžeme naraziť. Podobá sa to kreditným kartám. Môj kredit je teraz predpokladám dobrý. Ale ak by som chcel odísť z práce a zostať bez príjmov ale udržať si rovnaké výdavky, mohol by som utrácať z toho čo mám a potom si začať požičiavať na kreditku. A pretože mám dobrú povesť šlo by to. Ale v nejaký moment by som dosiahol maxima, A vtedy by som začal produkovať viac ako spotrebujem pretože by som potreboval urovnal dlh.

A táto krajina, ako sa zdá zvýšila dovoz z 5% na 17% HDP za posledných 35 rokov. A máme iba malú nezamestnanosť a sme veľmi prosperujúca krajina. To je dobrá vec pre nás. Ale čo nie je dobré je nerovnováha medzi exportom a importom. Zvyšok sveta nakupuje postupne viac a viac nášho tovaru, ale my nakupujeme omnoho viac toho ich, a to nieje dobré. Viac obchodu je dobrý ak je to naozaj obchod, ak však obchod je iba nákup a nie aj predaj to nieje dlhodobo dobré. (Piati najväčší americký obchodný partneri, s ktorými ma deficit:)

Ak kupujete viac ako predávate čo je obchodní deficit. výsledkom bude že vaši partneri získajú vaše bohatstvo. A keď nebudú môcť utratiť vaše peniaze, budú hľadať kde ich investujú. Držanie veľkého obchodného deficitu môže byť problémom, najme pre krajinu s malými úsporami ktorej vláda si potrebuje požičiavať každý rok na platenie svojich účtov. Ak si vláda potrebuje požičať ako to urobí? Neviem. Neviem, neviem, ja to neviem. Ha, to je veľmi dobrá otázka. Ja rozumiem že každý platí peniaze tak...

Mohol by tu byť nejaký veľký odpudzujúci chlap ktorý príde v roku 2012 a povie: "chlapci, utratili ste toho veľa, vážne ak nám to nesplatíte vezmeme si... vašich blondákov, sorry" Viac úspor je potreba na zotavenie ekonomiky. Dlhopisy sú jedným z najlepších prostriedkov investovania Keď ukladáte peniaze do nich sú to investíciou pre kupujúceho a zdrojom sily pre národ. Vlasť poprosila ľudí o investovanie miliárd dolárov na pomoc platenia vojnových nákladov. Ľudia sú zjednotený a rozhodnutý... Nakúpili ste si dlhopisy, pre vaše šťastie...

Odtiaľ pochádzajú peniaze: 1) dlh v zvereneckých fondoch, ako sociálny, penzijný atď... 2) dlh vlastnený verejnosťou, US dlhopisy a zábezpeky V minulosti keď vláda mala veľký nedostatok požičiavala si peniaze od amerických občanov. Po druhej svetovej vojne, prakticky celý vládny dlh bol vlastnený Američanmi. Dneska, z našim vysokým deficitom rozpočtu z nízkymi úsporami, a veľkým obchodným schodkom Sa zvyšuje nutnosť financovať dlh zo zahraničia a obstarávať investície.

To nieje nič zlé ak je to na krátky čas, a pravda je že Amerika tiež požičiava peniaze iným krajinám. Avšak ak sa množstvo zahraničných pôžičiek zvyšuje každým rokom hlavná otázka je aké to môže mať dlhodobé následky? Ďalšie dlhopisy na predaj. 21 február 1972 "Americký národ je veľký národ" "Čínsky národ je veľký národ." "Brány vzájomných kontaktov boli konečne otvorené." Vitajte v "Šetrílkove". Čína, dnes. Čína je pravdepodobne najväčší ekonomický príbeh dneška. To je fakt.

Všetko od veľkých obchodov Wall Streetu, až k domovu v Amerike, Ja mám poslanie. Využili sme príležitosť máme továrničku kde vyrábame dobré produkty. Sme hnaný tými pred nami. My vieme aká je budúcnosť, Francúzi si predstavujú že sa rozšírime, tak staviame väčšiu budovu. Ľudia okolo mňa budú mať lepší život, to ma uspokojuje. Pocit s toho že každí mesiac dávam výplatu ľudom, z toho pociťujem hrdosť. Spoznali sme sa v tejto továrni. Ona má dobre srdce. A stará sa o mňa.

Staráme sa jeden o druhého. šetrenie je čínska tradícia. Každý zarobí 10$ za deň. Keď zaplatíme naše účty, ušetríme viac ako polovicu našich príjmov. My vieme ako vyzerajú ťažké dni... ...tak je pre nás dôležité šetriť. Každý by mal mať životný ciel, Našim je žiť na tichom predmestí a možno mať aj auto. Ľudia v Číne sa obávajú rovnakých vecí ako my. Obávajú o zdravotnú starostlivosť, toho sa obáva každý pracujúci človek, obávajú sa o zárobok pre rodinu. Čo desí mnohých Američanov na čínskej produkcii a na raste dlhu voči Číne na jeden bilión dolárov?

To je množstvo peňazí, investovaných do amerických vládnych dlhopisov a dlhu. To je čo drží úrokové sadzby nízko a ceny domov vysoko v USA, a umožňuje rýchli rast americkej ekonomiky. Mnoho ľudí sa bojí doby keď bude chcieť Čína svoje peniaze späť. A otrasie americkou ekonomikou. Viete, jeden bez druhého nemôžu existovať a nárast vzájomných vzťahov medzi Čínou a USA je stále väčšií najme v ekonomike. V Kalifornii: Sme šrotovisko, to znamená že kupujeme materiál a potom ho spracujeme pre použitie v rôznych závodoch ako sú oceliarne, železiarne a továrne atď. ktoré ho znovu pretavia a použijú.

Materiál ide do Číny, Kóreje, Thajska, nakladáme lode do Vietnamu, Indie. niečo aj do Japonska. Posielame aj americkým oceliarňam? Nie ten materiál ide len von. My ničíme svoj priemyselnú základňu! Zničili sme alebo ničíme to čo z nás urobilo veľký národ. Dávame to Číne, Indii a krajinám po celom svete aby pre nás vyrábali tovary. A keď potrebujeme dovážať, mali by sme aj vyvážať, jediná vec ktorú vyvážame je šrot. V roku 2007, najväčší vývoz Ameriky do Číny tvorili: 1) elektrické stroje a zariadenia, 2) zariadenia jadrového priemyslu, 3) šrot.

Zaznamenali sme že Čína sa možno začala zbavovať dlhopisov ktoré vlastnia. Čína je druhým najväčším držiteľom amerických dlhopisov. Deväť biliónov dolárov dlžíme v zahraničí celkovo, Čína s toho vlastní štiristo miliárd (22%). To je obrovské množstvo peňazí. To je tak veľa že to môžeme nazvať jadrovou alternatívou ktorú poznáme. Je to prvá známa finančná balistická zbraň. Ak Washington nebude konať, jednoducho Čína dostane čo bude chcieť. Budeme zvyšovať svoju závislosť na Číne pre stav našej ekonomiky.

Takže by trepalo nájsť nejakú inú cestu. "Kde sa všetky tie doláre podeli?" Ako vyzerá ekonomická vojna? Vojna v Egypte Briti a Francúzi bombardujú kľúčové mestá. Na jeseň roku 1956, svet stal na kraji veľkého konfliktu. "Briti a Francúzi sa snažia ovládnuť Suezský kanál." Americký spojenci, Briti a Francúzi, sa spojili proti Egyptu s cieľom ovládnuť Suezský kanál. Sovietsky zväz hrozil zásahom v Egypte. Amerika sa chcela vyhnúť konfrontácii za každú cenu. A zakázala Britom a Francúzom sa angažovať.

Aby zostrili hrozbu Američania použili finančné zbrane. Amerika, ktorá v tom čase vlastnila väčšinu britského dlhu, pohrozila jeho odpredajom a zbavením sa britskej libry. "Tak, v snahe zabrániť akejkoľvek vojenskej akcii za súčasných podmienok..." To by spôsobilo praktické zničenie britskej meny. Výsledok? Všetky britské a Francúzke jednotky v oblasti Suezu sa do týždňa stiahli. Niektorý historici tvrdia že to bol presne ten moment keď britské impérium prestalo existovať.

Ak si zoberieme 42 prezidentov počas 224 rokov, ktorý vytvorili biliónové dlhy po celom svete tento prezident ho viac ako zdvojnásobil iba za šesť rokov. Minulý rok sme dlžili 65% peňazí ktoré boli požičané medzi krajinami. Desaťkrát viac ako ďalší najväčší dlžník. Teda náš dlh vzrástol tak dramaticky že je v podstate hrozbou pre našu dlhodobú ekonomickú bezpečnosť. Ak s tím niečo neurobíme naše deti a vnuci budú mať úplne iný život než my teraz. Budeme tak hlboko zadĺžený voči svetu že budeme závislí od dobrej vôle cudzincov.

Budeme závislý na tom aby ostatné krajiny pokračovali v pôžičkách a investíciách. Zahraničný vlastníci Amerického dlhu: 1) Japonsko 2)Čína 3) exportéri ropy Ak od 50 rokov do teraz 2-3 percentá HDP boli platené do zahraničia, hlavne prostredníctvom dlhu alebo predajom, ktorý bol vynaložený predovšetkým na spotrebu tak to spôsobí politickú nestabilitu.

Iowa, Des Moines Financujeme tento deficit a dlhy, požičiavaním si peňazí od iných krajín. Ako napríklad od Číny. Aké dôsledky to má na zahraničnú politiku ak sme spätí s inou vládou? Dáva to americkému prezidentovi voľnosť pri robení zahraničných rozhodnutí, alebo sa bude báť bankrotu? Áno bude sa báť bankrotu.

KAPITOLA 4: nedostatok vodcovstva.
Keď boli hodiny s dlhom odpojené vedel som že to bude zlé. Pretože to vyslalo signál že problém je vyriešený. A keď sa pozriete na čísla on nebol nikdy naozaj vyriešený. A Frank bol naozaj prekvapený keď videl hodiny znovu pustené iba o pár rokov neskôr. Pre dlhy dnes v New Yorku, muž ktorý vlastný hodiny ukazujúce dlh, sa rozhodol ich znovu spustiť. Ukazujú že spojené štáty vlastnia dlh viac ako 66 tisíc dolárov na každú rodinu. To je viac ako 6 biliónov dolárov celkovo.

Pocit dlhu sa otočil pred rokmi a teraz zisťujeme že nadbytok sa minul a dlh z míňania sa vrátil. Môj otec sa obával nebezpečia rastu dlhov. A zmyslom bolo priniesť na rohu ulice správu od kongresmanov a senátorov: Šťastný nový rok, vy dlžíte vláde USA 30tisíc. Mysleli sme že ak zavesíme túto tabulu priamo na roh pred vstup do finančného úradu bude to veľmi vhodné. Prezident Clinton povedal: že tieto hodiny nemôžu ísť späť. Tak sme ich prekryli vlajkou. Tieto hodiny už sú schopné sa posúvať aj nazad.

Dúfam v to že tak aj budú robiť. My sa však rýchlo blížime k 9 bilionom dolárov, prinajmenšom ak to pôjde takto zle, už nebudeme môcť zvyšovať číslo dlhu a budeme musieť objednať nové. Tak ako mi mama hovorila keď som vyrastal. Ak máš nejaké peniaze buď opatrný aby si nemal vo vrecku dieru. Pretože mať dieru v kapse, peniaze skončia na podlahe. A je dobre robiť plány. Myslíte si že je tu riziko recesie? Ako to odhadujete? Viete, nepotrebujem hovoriť s ekonómami. Myslím že som ním bol a viem koľko je jedna a jedna.

Znova, ja držím dane nízko A som zodpovedný k peniazom ľudí. Náčrt históriou 21 storočia: 1 január 2000 Vládny dlh: 5,6 bilióna dolárov. George W. Bush vyhlásený za víťaza volieb. Jedna z jeho priorít je ohlásenie veľkého znižovania daní. 11 september: útoky priviedli USA na vojnový chodník Vojna v Afganistane a Iraku stojí stovky miliárd. "V Iraku USA a spojenci zvíťazili." Tri veľké zníženia daní prešli v roku 2003. 1 mája 2003 je dlh: 6,5 bilióna dolárov. Počas Bushovho prvého obdobia FED 12 krát znižuje úrokové sadzby.

Dolár začína dlhý zostup oproti iným menám. Lacné úvery zaplavujú trh z nemovitosťami. Mnoho domácnosti si berie riskantné hypotéky. Vojna sa vlečie, Bushova popularita upadá. Podpisuje drahý program na podporu distribúcie liekov. Bush je znovu zvolený. Federálny dlh dosahuje: 7,4 bilióna dolárov. Je priamo reprezentantom myšlienok ktoré pôsobili kontroverzie na ministerstve financií, odkedy na ministerstvo prišiel v januári 2001 mal veľmi ťažkú pozíciu. Prezident Bush ma v roku 2003 požiadal aby som sa vrátil na ministerstvo financií kde som pôsobil 23 mesiacov.

Pretím som bol vyhodení pre rozdielne názory. (Paul O'Niell- minister financií 2001-2003) "Biely dom oznámil že minister financií Paul O'Niell a hlavní ekonomický poradca Lary Liensy podali dobrovoľné rezignáciu. Viceprezident povedal, „prezident sa rozhodol urobiť nejaké zmeny a vy ste jedna zo zmien“. Radi by sme to urobili tak že pôjdete za prezidentom a oznámite jednoducho že odchádzate späť do súkromnej sféry. Ja som povedal že ak oznámim že som sa rozhodol opustiť ministerstvo je to klamstvo a ja nebudem klamať.

Tak som sa vrátil do kancelárie, zobral svoj kufrík, vyšiel som na parkovisko pred ministerstvom, nasadol som do auta a vrátil som sa späť domov. Keď sa pozriem na svoj život, predtým som ešte nikdy nebol vyhodený dovtedy som bol len povyšovaný na vyššie pozície. Ale viete bolo to pre mňa nakoniec dobré pretože by som bol naozaj nešťastný ak by som sa mal biť za politiku v ktorú som neveril. Tvrdil som v druhej polovici roka 2002 že nemôžme uskutočniť daňové škrti, to nebol populárni názor.

A fakt je že počas rozhovoru s viceprezidentom mi jednoducho povedal že sa nemusíme báť o deficit. Keď mi to povedal, bol som v šoku. Viete, Bushova vláda mala v roku 2003 dlh niečo okolo 5-5,6 bilióna dolárov. Dnes je to číslo 8,8 biliónov? To nie je nevinný nárast, to je ohromná zmena. A len splácanie dlhu ktoré musíme robiť, zabraňuje robiť iné veci ktoré tento národ potrebuje. Viete, myslím si že sa len potrebujeme pozrieť na osud iných krajín ktoré si žili dlhú dobu nad pomery, ako sa dostali do problémov.

Keď sa dostanete do bodu že nemôžte splácať dlhy, tak ste skončili. Ak sa pozriete čo sa stalo s veľkými národmi v minulosti, Oni väčšinou nepadli pre nejakú vonkajšiu hrozbu, oni padli pre vnútorné ohrozenie. Keď sa pozriete napríklad na Rím, čo je najdlhšie trvajúca republika v dejinách. Rím padol z mnohých príčin, ale tri z nich zaznievajú aj dnes: 1) úpadok morálnych hodnôt v politike aj v živote, 2) nadmerné angažovanie sa a veľké vojenské výdaje po celom svete, 3) a finančná nezodpovednosť vlády.

My sa teraz potrebujeme zobudiť, spoznať skutočnú realitu, a rozhodnúť sa prijať ťažké rozhodnutia skôr než bude neskoro. A byť prvou republikou ktorá obstojí v teste času. Účelom dnešného zasadnutia je vyšetrovanie sprenevery a plytvania peňazí z fondu na pomoc obetiam živelných pohrôm. Nové vyhlásenia o masívnom plytvaní peňazí daňových poplatníkoch. Bože, rutinne odpisovali peniaze celé roky. Peniaze na odstraňovanie následkov živelných pohrôm boli použité na pomoc ako: tetovanie za 450 dolárov, Niektoré z amerických aj Irackých peňazí určených na obnovu išli na zvýšenie životnej úrovne niektorých ľudí vo funkciách.

2 000 dolárov na luxusnú dovolenku na Havaji. Podľa odhadov bola jedna miliarda majetku zdefraudovaná. Nevieme dohľadať 2,3 bilionov dolárov z transakcii. 1400 dolárová pištoľ. Náklady pôjdu samozrejme daňovým poplatníkom. 400 dolárov za masáže. Čo to tu robíte? Nemáte žiadne peniaze, americký ľud nemá peniaze pre vládu, všetci majú dlhy. 5000 dolárov za rozvodového právnika. Tento rok bude deficit predstavovať podstatnú časť rozpočtu. 200 dolárov fľaša šampanského, platený v reštaurácii.

A video z nažhavenými dievčatami. Čo to je? Zábavná show? Niektorý ľudia si myslia, že môžeme naše finančné problémy vyriešiť zastavením plytvania. Alebo zrušením Bushovích daňových škrtov. Či ukončením vojny v Iraku. Pravdou však je že môžeme urobiť všetky tieto tri veci a pritom stále nevyriešime naše finančné problémy. Pozrite ako zlá je v skutočnosti naša situácia. Máme z minulosti závesky celkovo za 11 bilionov dolárov. Vrátane verejného dlhu. Ďalej potrebujeme vydať ďalších 7 bilionov dolárov na zabezpečenie našich sociálnych záväzkov.

Potom pridajte záväzky ohľadom zdravotnej starostlivosti. 34 bilionov dolárov. Z ktorých je okolo 26 bilionov určené na pomoc starým a chudobným a okolo 8 bilionov na ďalšiu časť, ktorou je noví program predpisovania liekov. O ktorom vyhlasovali že bude šetriť prostriedky na celkovú zdravotnú starostlivosť. Ďalší 1 bilión na rozmanité výdavky a dostanete 53 bilionov dolárov Naša krajina potrebuje dnes investovať 53 biliónov čo je asi 175 000 dolárov na osobu aby splatila vládne záväzky a prísľuby v budúcnosti.

A koľko z tých 53 biliónov dolárov máme? Nič. V čase keď dnešní študenti o 40 rokov budú odchádzať do penzie jediné čo bude vláda schopná platiť bude splácanie dlhu, a niečo zo zdravotníckeho a sociálneho programu. Všetky ostatné činnosti vlády budú neschopné činnosti. A čo dane? Budeme musieť zvýšiť daňové zaťaženie na viac ako dvojnásobok dnešnej úrovne. na zaplnenie finančnej trhliny. Niektorý politici si sťažujú na akékoľvek zvýšenie daný. My však stojíme pred viac ako zdvojnásobením federálnych daní ak budeme pokračovať po súčasnej dráhe.

Pamätáte si na pomer dlhu a HDP? Okolo roku 2040 dosiahne náš pomer dlhu k HDP dvojnásobok rekordnej úrovne z doby konca druhej svetovej vojny. A potom vyletí rýchlo hore. A kto nám potom požičia peniaze? Nezáleží čo si osobne myslíme že by sa malo z dlhom robiť rozsah našich problémov je omnoho väčší než ho ľudia chápu. Aj keby sme okamžite boli zrušené rôzne podporne programy, predstavovalo by to len jedno percento našich súčasných výdavkov. Ak by boli Bushove daňové škrti zrušené v roku 2010 bude to predstavovať len 10 percent našej finančnej trhliny.

A čo sa tika Iraku. Ak by vojna skončila v roku 2009 celkové náklady budú predstavovať iba 3 percentá našich finančných problémov. Náš rozpočet, Úspory, Obchod, a nedostatok Vedenia, sú sami o sebe zlé. Ale ich kombinácia tvorí toxickú zmes ktorá ohrozuje budúcnosť našej krajinu a našich rodín. Keď bude silná generácia odchádzať vo veľkom do penzie táto výdavková záťaž zníži naše bohatstvo. My na to jednoducho nie sme pripravený. A verte mi že to zatrasie našou spoločnosťou.

Hoci naša krajina čelí mnohým výzvam, tento je z nich najvážnejší. My ho môžeme a my ho musíme riešiť, Otázkou je kedy to urobíme. Ako hovorili naši zakladatelia: "Je to len na nás, občanoch." Ten kto rozmýšľa o budúcnosti, ak vy viete že sa hovorilo že bolo na záhrade počuť leva. a viet kade ľudia chodia do tej oblasti oni vedia že by nemali riskovať. Oni nebudú v pohotovosti? Nebudú sa tím zaoberať? Samozrejme že áno! To by boli nezodpovedný! A to je to čo my robíme ako národ s budúcnosťou.

My vieme že máme problém! My poznáme vládneho finančného leva. My vieme že nás v budúcnosti zničí, poškodí ďalšie generácie. A nič s tím nerobíme. To je na tom nemorálne. Zišli sme sa tu dnes mnohý, čeliac výzvam a prekonávajúc nebezpečia. A vieme že ešte mnohé ležia pred nami. Ale, my môžeme vykročiť vpred z dôverou. Pretože stav únie je dobrý. "Ekonomika sa stáva hlavnou otázkou volieb." "Recesia?" Myslím si, ak sa pozriete o dvadsať- tridsať rokov od teraz tak poviete že sa niečo musí zmeniť pretože dlh je príliš veľký.

Je len jedna osoba ktorá musí ten problém predostrieť verejnosti, a to je prezident Spojených Štátov. Ľudia si môžu myslieť že rozhodnutia robia iní ľudia niekde ďaleko, ale v demokracii to nie je tak. Sú to vaši zástupcovia v Senáte alebo Kongrese ktorí majú vplyv na to čo sa deje. Tak je dôležité aby ľudia sledovali čo robia. Naozaj to nie je komplikované, je to stará pravda že neexistuje obed zdarma. Všetci si ho musia uloviť. Tak ako pre jednotlivcov tak aj pre vládu.

Nie je obed zdarma pre jednotlivcov, rovnako ani pre ekonomiku. My si nemôžme dovoliť financovať tieto účty. Ak platíme účty tlačením peňazí, tak to zničí menu. A to bude omnoho bolestivejší zásah do života než si predstavujeme. Myslím že splácať stále vyšší a vyšší vonkajší dlh ktorý majú spojené štáty voči zvyšku sveta môže vytvoriť naozajstnú politickú nestabilitu, ,zníženie pôžičiek a zvýšenie potreby brania úverov a robenia bláznivých vecí. To na čo tento deficit poukazuje je to že sa pokúšame konzumovať viac než produkujeme.

Môžeme to robiť krátkodobo, ale dlhodobo je to samozrejme nemožné! My vyhadzujeme úspory zabezpečujúce našu budúcnosť. Myslím si že to dáva príležitosť pre ďalšieho prezidenta. Ktorý bude čeliť veľkým problémom pri vedený vlády a riešený týchto vážnych výziev. Potrebujeme prezidenta ktorý bude schopný robiť správne veci ktoré americkému ľudu dovolia udržanie jeho hodnôt. A verejne vyvesí tie hodnoty tak aby ich všetci videli. Mám tri vnúčatá. Oni nevytvorili tento problém, ale je to ich problém.

A ak politici neprestanú rýchlo robiť zlé rozhodnutia, oni za to zaplatia. Oni ponesú to bremeno. Za naše minulé činy. A to pre mňa nie je akceptovateľné! Je to nemorálne, a čas na otáľanie je nevhodný. Zastávate v úrade generálneho kontrolóra do polovice marca, je to tak? Áno, ja som mal rád svoju prácu na úrade ako aj úrad, ako aj mojich kolegov s ktorými sme za tie roky čelili množstvu problémov. Ale zároveň, som presvedčený že táto krajina sa nachádza na kritickej križovatke, dosiahol som limitu možností v GDA.

Nemôžem sa stavať za zvláštne politické rozhodnutia. Nemôžem byť len takým nečiním pozorovateľom toho čo si myslím že prinesú výsledky posledných zmien. Podľa mňa pán Walker, vaša služba bola tím najlepším čo od vás očakávala táto veľká krajina, a naplnili ste očakávania vášho postavenia. Ďakujem veľmi pekne pán senátor, bola to pre mňa česť slúžiť. Povedzte nám niečo o tej nadácii. Tak, zakladám túto nadáciu z ničoho aby som krajine poskytol iný pohľad na vec. Úlohou nadácie je priniesť odkaz miliónom Američanom o tom ako navrhnúť a vypracovať uskutočniteľné riešenia pre tieto výzvy.

A prinútiť verejnosť aby s tím chcela niečo urobiť. Budem stále na prednáškovom turné o finančných problémoch, a jednoducho neopustím tento boj aj keď občas zmením miesto na bojisku. To je presne to čo tu robím. " Amerika, prebuď sa!" Pravdou je že hoci prší, sneží, driememe, je tma či noc táto kampaň pokračuje. "Riešenie rozpočtu:" "žiadajte zodpovednú kontrolu rozpočtu" "v tomto dome" "aj vo vašom dome" "hlavná reforma- dane -sociálny systém -zdravotníctvo" "TERAZ!" "čím dlhšie čakáme, tím horšie" "Naše najväčší výdavok?" "Zdravotná starostlivosť" "Potrebuje reformu hneď"

A z nami v štúdiu je pán Walker. "Riešenie úspor." "Nekupujte veci na ktoré nemáte!" "Starý rodičia pozor!" "založte vnukom sporiaci účet" "Budú ho potrebovať." Dnes večer, David Walker povie že náš najväčší problém je dlh. nakoniec dobré správy z Iraku. "Riešenie obchodu" "Šetrite energiou" "a požadujte energetickú politiku ktorá bude fungovať" "Veľká závislosť-" "veľký obchodný deficit" Nemôžme poskytovať sľuby ktoré nemôžme splniť! Potom bude neskoro ľutovať. "Riešenie v politike" "Ignorujte sľuby ktoré znejú príliš dobre na to aby boli pravdivé- obyčajne nie sú." "Zavrhnite plán Washingtonu na nič nerobenie- a tých čo ho podporujú" "Zaregistrujte sa - a voľte"

Prosím prijmite poďakovanie bolo to vinikajúce. Prosím privítajme- Davida Walkra! Máme tu niekoľko možností ktoré možno uvažovať ako napríklad reforma daní, ktorá spôsobí ekonomický rast a hlavne zvýšenie našich príjmov. OK, pár veciam nerozumiem. Kto je David Walker a prečo volá po prebudený? "V januári 2009 štátny dlh vzrastie na viac ako 10 biliónov $." "Naše záväzky dosiahnu hodnotu okolo 56 biliónov $." " to je 184 000 $ na každého Američana"

Viete, je pravda že nie iba my čelíme problémom. Nikto by z toho nemal byť vylúčený, s tím že pre neho tieto problémy nie sú určené. Dotknú sa skôr či neskôr všetkých. čo by bolo dobré robiť? To je to čo je ťažké si predstaviť. Tak, Peter poslal vaše posolstvo do zodpovedných vládnych úradov. David Walker hlavný kontrolór GDO. "Konajte hneď!"
x "Velkorozpočtový" film plný nepříjemných faktů. Představuje rychle rostoucí zadlužení USA.

Spojené státy americké jako jedna z nejbohatších zemí světa nejsou bez ekonomických problémů, jak by se s odhlédnutím od nynější světové finanční krize mohlo zdát. Režisér dokumentu Patrick Creadon se zabývá fiskální politikou USA, tedy státními zásahy týkajícími se hospodářské prosperity. Sleduje růst zadlužení země, jeho příčiny a případná řešení. Film, který místo nic neříkajících čísel používá přehledné grafy a animace propojené vhodně s dalšími informacemi, jako je například osobnost a práce prezidenta, překvapivě odhaluje svět ekonomiky i vysoké politiky. Druhý pohled reprezentují ve filmu ankety s občany a občankami USA, kteří nemají o míře zadlužení či o postupech půjčování peněz do státní pokladny vůbec tušení. Film byl představem na filmovém festivalu Jeden Svět 09.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.