xVybraná videa
text k videu
Tahle země byla založena na rasismu a na rasistických principech stále funguje. V USA se věří v bělošskou nadřazenost a v podřízenost černochů. Je to pro nás víc než víra v Boha. (reverend Jeremiah Wright, bývalý duchovní Baracka Obamy) Záležitosti rasy podle mě nemůže tahle země ignorovat. Tím bychom se dopustili stejné chyby, jakou udělal reverend Wright ve svých urážlivých kázáních o Americe. Tedy zjednodušování, stereotypizace a zobecnění negativ až do té míry, že to zcela zkreslí realitu.

Otázky a komentáře, které nyní vyplouvají na povrch, odrážejí zatím nezpracovanou složitost tématu rasy. Jde o část naší unie, kterou jsme zatím nedotáhli k dokonalosti. ROZHOVOR O RASE (režie: Craig Bodeker) Souhlasím se senátorem Obamou. Skutečně nadešel čas, aby vedla Amerika debatu o rase. Nenapadá mě žádné další téma, které by se významem a aktuálností pro Ameriku vyrovnalo tématu rasismu. Také mě nenapadá jiné téma, které by bylo více uměle vytvořené a manipulovanější než konstrukt zvaný rasismus.

Jsem dnes podezíravý vůči tomu pojmu i vůči lidem, kteří jej často používají. "Rasismus" tak, jak se to slovo dnes používá, má zásadně odlišný význam, než jak lidé, kteří v něj věří, tvrdí. A záměrně tyhle lidi označuji za "věřící", protože, jak se pokusím ukázat, věřící v rasismus se domnívají, že se rasismus vyskytuje neustále všude kolem nich. Zároveň ale jen obtížně nacházejí příklady rasismu z praxe. Potíže mají i s definicí termínu rasismus. To byl vlastně jeden z důvodů, proč jsem se tím rozhodl blíže zabývat.

Pojem rasismus přitom média i naše vláda velmi často používají, aby jím označili podle nich nejhorší možné chování. Jde o chování, které se týká nás všech, ale jen vybraná část z nás je z rasismu veřejně obviňována. A kdo je ta část společnosti? Kdo jsou ti oficiálně označovaní rasisté? Lidé jako já. Bílí Američané evropského původu. Stále ještě největší rasová skupina v Americe. Pojem rasismu není objektivní, neváže se k němu žádná jasná definice. Příliš často se používá jen jako nástroj k zastrašení protistrany, jako kladivo na bělochy.

Abych svoje tvrzení demonstroval, rozhodl jsem se vést rozhovory s několika lidmi, kteří v tento "rasismus" věří, a upozorňovat na nesrovnalosti v jejich argumentaci. Najít takové lidi je snadné. Podal jsem inzerát, v němž sháním respondenty, pod názvem "Skončeme s rasismem". Také zastavíme několik náhodných lidí na rušném místě v centru Denveru a zeptáme se jich na jejich názory. Věřím, že nám to pomůže zjistit, jaká je všeobecná představa o pojmu rasismus, a objasníme jeho rozpory. Nemám v úmyslu dělat z kohokoliv hlupáka.

Obecné mínění o rasismu je ale dost zmatené, tak k tomu asi někdy došlo. Setkáváte se s rasismem v každodenním životě? Každý den! Jestli se denně setkávám s rasismem? Každý den! Každý den. Denně se s rasismem setkávám skoro všude. Denně se s ním setkávám. Ano, setkávám se se spoustou rasismu. Ještě stále tady existuje. S rasismem se setkávám skoro denně. S rasismem se setkávám denně. Třeba když vejdete do nějaké firmy a tam jste jediný černý. Nebo jediný Asiat, jediný homosexuál, jediný muslim... prostě to ještě není dost rozmanité.

S rasismem se v denním životě... setkávám. Zažívám ho v takové jemnější formě. Souvisí to hlavně s tím, kde žiju. Někde je to otevřenější, ale zrovna v Coloradu je rasismus spíš skrytá tendence lidí. Už dřív jsem se z Denveru odstěhoval, protože jsem si myslel, že je to tady strašně rasistický, ale pak jsem zjistil, že rasistická jsou všechna města. Takže tím můžeme uzavřít první část: rasismus je všudypřítomný. Teď všem položím druhou otázku: Co je to rasismus? Můžu vám říct... co rasismus není.

Rasismus je, když... to je fakt těžký! Rasismus je to, když se vzájemně dělíme do kategorií. A nevím, proč to děláme, protože když se podíváte na kvantový stupeň a na základní materii vesmíru, tak tam žádné dělení neexistuje. Já jsem ty, a taky jsem tahle židle, stěna, kámen, strom... všechno. Moje definice rasismu operuje s neznalostí, nedostatkem vzdělání a tolerance. Je to, jako bychom mezi sebe dali hranice, přes které už spolu nemůžeme komunikovat. Myslím, že někteří lidé nevolili Obamu hlavně proto, že je to černoch.

A podobně funguje i sexismus, protože část lidí nebude volit Hillary, protože je to žena. Rasismus je to, když se na někoho podíváte s něčím, co jste se třeba naučili v rodině a co je v člověku zakořeněno, tak z toho hlavně vzniká rasismus. Je to třeba dělení lidí podle rasy (v USA se tak vedou statistiky kriminality), to, že je mnoho barevných mužů ve vězení, jsou to ekonomické a třídní nerovnosti mezi rasami.

To je když policajti zatýkají bezdomovce a podobně. Tak to může být taky rasismus, protože třeba nemá pořádný příjem... Ale nemusí potom být policista jiné rasy než zatýkaný, aby to byl rasismus? Ne. Rasismus může být úplně cokoliv. Když on bude gay a já hetero, tak můžu být vůči němu kvůli tomu rasistický. I to patří k rasismu. Tohle jsem měl na mysli, když jsem mluvil o nesrovnalostech.

Nenapadá mě žádné jiné slovo, které by se dnes používalo stejně často a zároveň bylo významově tak neurčité až protichůdné. Je vůbec možné se na někoho zlobit, že je vůči tak všestrannému pojmu trochu podezíravý? Jasná definice rasismu by měla hrát klíčovou roli v každém rozhovoru o rase. Nic takového ale neexistuje. Nebo, lépe řečeno, složitých a subjektivních definicí najdeme stovky. Některé zaberou celý odstavec. Zdá se, že i experti mají s "rasismem" značné problémy.

Mezi čitelnější definice patří třeba tato z Wikipedie Pojem obvykle označuje předsudky, násilí, diskriminaci a útlak vzniklý z rasových důvodů. Nezdá se vám na tom něco divné? Ano, stojí tam "obvykle". Pamatuju si doby, kdy definice byly, ze své podstaty, definitivní. Ovšem v definicích rasismu narážíme na slova typu "obvykle". Text na Wikipedii pokračuje: Pojem může mít rovněž proměnlivé a sporné vymezení. Je racionální, aby se slovo se sporným obsahem tak často používalo? A to zejména ze strany novinářů?

Tohle jsou definice z AHD a Websterova slovníku. Opakuje se v nich tvrzení, že rasismus spočívá v přesvědčení, že je jedna rasa nadřazená nebo lepší než rasy ostatní. K tomu se ještě dostanu. Teď se vraťme k našim rozhovorům. Žádný z respondentů neposkytl výstižnou definici své představy o rasismu. Každý ale tvrdil, že se s rasismem denně setkává. Zeptám se jich proto na jejich konkrétní zkušenosti s rasismem. Nechci ty obecné příběhy, které všichni známe, ale něco, co sami zažili. Můžete mi dát příklad rasismu, se kterým se setkáváte?

Konkrétní příklad... uuu, myslím že... konkrétní případ... Tak například, zašel jsem do místní univerzitní knihovny na počítač, který jsem doma ještě neměl, a jeden ze zaměstnanců knihovny na mě zíral. Předstíral, že si jde pro kafe, ale zíral na mě, když jsem byl u počítače. A když jsem odcházel, tak mi on a jeden další řekli: Na shledanou! A měl jsem z toho dojem, jako by říkali: konečně vypadne. Každý den dojíždím do školy. A byl tam se mnou třeba hrozně hlučný černoch. A mě hned napadne: tihle černoši jsou pořád tak strašně hluční.

Okamžitě jsem si uvědomila, že je to nesprávné. Ale je to prostě dáno tou bělošskou kulturou, ve které jsem vyrostla, která je rasistická a se kterou je člověk spojený. Mám barevné přátele a vidím, že se musí denně potýkat s lidmi, kteří jim znepříjemňují život třeba v obchodech. Když někam vejde běloch, nikdo si ho nevšímá. Pak vejde někdo černý a hned se ho ptají, zda mu nemohou nějak pomoct, nebo mu něco najít. Černochovi se vždy věnuje daleko víc pozornosti.

Když někdy vejdu do obchodu, všímám si, že si ženy třeba přehodí kabelku na druhou stranu a koukají na mě přísně. Na jednu stranu je to i zábavné, ale vidět takové reakce od cizích lidí někdy docela zabolí. Když se k vám někdy lidé, které ani neznáte, chovají nenávistně, tak mně osobně je jasné, že je to rasismus. Bydlím v poměrně dost bělošské čtvrti. A když někdy potkám na ulici černocha, tak sice necítím strach, nic takového. Ale řeknu si: hele, černoch. Prostě proto, že je to u nás celkem neobvyklé.

Myslím, že je to svým způsobem taky rasismus. Třeba v práci, když mluvím po telefonu s někým, kdo není černý, tak mi někdy odpoví černošskou slangovou frází. Většinou se zeptám, zda to řekl proto, že jsem černá a zda by totéž řekl třeba Asiatce. Tak třeba při hledání zaměstnání. Když si bude někdo vybírat mezi uchazeči, tak z deseti černých a bílých bude zaměstnavatel uvažovat maximálně o dvou černých versus pěti bílých. O to se týká všech zaměstnání? Všech!

Mám jednu živou vzpomínku. Stál jsem frontu na lyžařský vlek. A lidi tam při čekání plkali. Taky jsem něco řekl. A přede mnou stála rodina. Otec od té rodiny se otočil, a jakmile viděl, že nevypadám úplně jako on, tak jeho tvář úplně zkameněla. A celá ta rodina se mému komentáři najednou přestala smát. Z ničeho nic jim to už nepřišlo tak zábavné. Když jsem byl ještě kluk, přišel jsem se napít k fontánce a dal jsem k ní rty. A učitelka mi řekla - to nedělej, to dělají černoši.

O několik let později jsem sloužil jako poručík v armádě a ocitl jsem se v jednom zákopu s černošským vojákem. A prokopali jsme se hodně hluboko, je horko a z nás obou lije pot. A tak jsem vytáhl svou polní lahev, otevřel ji a napil jsem se. On nato otevřel svou, ale nic v ní není. To je kritická situace. Co uděláte? Podíváte se na toho člověka vedle, který je teď váš druh ve zbrani, a který s vámi bude bojovat a krvácet za vaši zemi, ale který se od vás jinak liší.

Hledíte na něj a vidíte, že má silné rty. Vzpomenete si, co říkala učitelka a vybaví se vám, že jeho rty jsou špinavé. Musíte si položit otázku: je to teď můj spolubojovník? Nebo je to černoch? A jak jste se v tu chvíli rozhodl? Podal jsem mu svoji lahev. A on byl z Jižní Karolíny, takže dobře věděl... zeptal se, zda si má odlít do hrnku. Odpověděl jsem mu, že to nemusí, protože je to můj spolubojovník.

On si olíznul rty, protože je měl vysušené, a napil se. Pak mi ji podal zpátky a pozorně mě sledoval. A já jsem se z té lahve hned napil. Tak to jste si vyměnili sliny. Přesně tak, pili jsme ze stejné lahve. V tu chvíli jsem si uvědomil, kolik rafinovaného rasismu má člověk v hlavě. Jsem z Jihu, tak mi možná chvílemi trochu ujede přízvuk. Říkají vám lidé, že vypadáte trochu jako Bill Clinton? Hlavně černoši. 

Mohla byste uvést příklad rasismu, s nímž se setkáváte? Když se člověk ocitne třeba při dopravní nehodě, nebo když jde k soudu... tak tam má běloch navrch, černochovi nikdo nepomůže. Cítím rasismus v tom, jak na mě a moje děti lidé reagují. S manželem jsme smíšený pár, a když někam jdeme, cítím, že na nás reagují jinak než na pár jedné rasy. Někteří déle koukají, jiní jsou až moc přátelští, a tím se snaží se v té situaci sami cítit lépe. Já chodím s bílými ženami. A bílí chlapi na mě kvůli tomu civí.

Nedávno jsem zašel do klubu a šel jsem tancovat. A běloši mi hned začali říkat, že skvěle tančím. Ale mě tohle nezajímá, byli tam i jiní dobří. Pak tam jeden běloch sám zamířil na parket a začal se nakrucovat, jak kdyby byl nějaký skvělý tanečník. Jen aby se předvedl. Ale mě to nezajímá, ať mi dají pokoj. Budu randit, s kým já uznám za vhodné. A prostě preferuju bělošky. Příkladem rasismu jsou třeba ty současné debaty o imigraci. Část z nás by chtěla postavit zeď na hranicích s Mexikem, ve kterém žijí snědí lidé.

Ale na hranici s Kanadou se nic takového neplánuje. A v Kanadě žijí převážně běloši. Proč je to tak? Když jsem se dotázal respondentů, kteří mi tvrdili, že na rasismus denně narážejí, na nějaké konkrétní příklady, dva z nich nevymysleli vůbec nic. Uuu, konkrétní případ... Někdy má běloch prostě navrch... Další čtyři automaticky přešli do obecné roviny. Pro barevné je těžké žít každodenní život a vycházet s lidmi, na které narážejí... Tak třeba pokud jde o oblast zaměstnání... Černoši vyvolají všude víc pozornosti...

Nikdo nechce budovat pohraniční zeď mezi námi a bílými Kanaďany... Ostatní lidé ale s nějakými příklady přišli. Zde jsou Jeden ze zaměstnanců knihovny na mě zíral. Předstíral, že si jde pro kafe, ale zíral na mě, když jsem byl u počítače. A když jsem odcházel, tak mi řekli: Na shledanou! A měl jsem z toho dojem, jako by říkali: konečně je pryč. Okamžitě jsem si pomyslela: ti černoši jsou tak strašně hluční. Všímám si, že některé ženy si po mém příchodu přehodí kabelku z jednoho ramene na druhé.

Někdy si prostě pomyslím: hele, tam jde nějaký černoch. Někteří bílí spolupracovníci mi někdy něco řeknou v černošském slangu. Ten muž se na mě otočil, a jakmile viděl, že jsem jiný, tak se celá jejich rodina přestala smát. Já randím s běloškami. A bílí chlapi na mě často zírají. Někdy mi v klubu řeknou, že skvěle tančím. Mě to ale od nich nezajímá, dobrých tanečníků tam bývá víc. Šel jsem se napít k fontánce, přiložil jsem k ní rty a učitelka mi říká: to nedělej, to dělají černoši.

Lidé na nás reagují odlišně. Někteří moc dlouho koukají, jiní jsou přespříliš přátelští. Tohle je patnáct nejlepších příkladů, které jsem od všech respondentů dostal. Žádnou jejich rozumnou zkušenost jsem nezatajil. Chci zdůraznit, že tyhle příklady pocházejí od lidí různých ras, kteří tvrdí, že na rasismus denně narážejí. Nerad to říkám, ale žádný z těchhle příkladů údajného rasismu v podstatě nic neznamená. Můžeme to, že někdo na někoho dlouze zírá, srovnávat se skutečnou perzekucí?

Nebo vyrovná se snad to, že je někdo k jinému "přespříliš přátelský", třeba diskriminaci v zaměstnání? Když jsem si uvědomil tyhle nesrovnalosti, začal jsem pátrat po dalších. Jaké další nesrovnalosti najdeme za tímhle "kladivem na bělochy" zvaném rasismus? Pokud se vrátíme k všeobecné definici rasismu, zjistíme, že podle ní rasista věří, že jedna rasa je lepší než jiné. Jsou černoši lepší... než běloši v basketbalu? Jak byste reagoval na poznámku, že černí jsou obecně lepší hráči basketbalu než bílí?

Řekl bych, že to je rozhodně pravda. Je NBA tvořena z 90% černochy? To rozhodně je. A proč tomu tak je? Myslím, že my černí jsme obecně lepší atleti. Jo, řekla bych, že černoši překonávají bělochy v basketbalu. Soudíte tak kvůli očividně lepším výsledkům? Ano, kvůli lepším výsledkům. Osobně doufám, že kdyby uměl běloch to, co většina černochů, tak ho do mužstva přijmou. Nejsem s tímhle tématem dokonale seznámená, nevím, jak je to s rasovou převahou v basketbalu. Ale myslím si, že to souvisí s obecnou schopností černochů hrát dobře basketbal.

Tak tohle nebylo těžké. Většina lidí nemá problém potvrdit, že černoši hrají basketbal lépe než běloši. A to přesto, že takové tvrzení teoreticky naplňuje definici rasismu. Vidíte tu nesrovnalost? Zřejmě je OK tvrdit o jedné rase, že v něčem nad ostatními vyniká, dokud tou lepší rasou nejsou běloši. Pokud mě podezíráte z paranoi, podívejme se, kolik lidí dokáže přiznat, že běloši v některých oblastech vynikají nad ostatními rasami stejně, jako černoši vynikají v basketbalu.

Je černochů v basketbalu více než by odpovídalo průměru populace? Ano. Myslím, že je to proto, že hrají lépe. Platí třeba, že běloši jsou naopak lepší v mezilidských vztazích? To ne. Jestli mě napadají oblasti, ve kterých běloši vynikají, a proto jim početně dominují? Tak to je fakt těžké. Možná nějaký takový obor existuje, ale mě nic nenapadá. Jestli jsou běloši lepší, pokud jde o to, udržet si zaměstnání a pravidelně platit složenky? Tam hrají ale roli jiné faktory, jako socioekonomický status, rasismus, kultura... všechno možné.

Jde o to, že když se vás zeptám, zda jsou černoši lepší hráči basketbalu, dáte mi jednoslovnou odpověď. Když se ale zeptám, zda běloši jsou svědomitější v chození do práce, dostanu dlouhou komplikovanou odpověď. Nemáte třeba pocit, že uplatňujete na bělochy a černochy dvojí standard? Ne. Přestože odpověď na jednu otázku je ano, černoši jsou lepší hráči, protože tomu nasvědčují jejich výsledky. Ale přestože podle ukazatelů jsou běloši lepší v udržení si zaměstnání, tak to není jednoznačné a musíme zvážit okolnosti.

Tohle se vám nezdá jako dvojí standard? Ne, vůbec ne. Takže obecný přístup je takový, že můžeme uznat vynikající výsledky jedné rasy v nějaké oblasti, ale nikdo z respondentů nedokázal jmenovat žádný obor, o němž by prohlásil, že v něm vynikají běloši. Tohle je jednoznačná nesrovnalost. Když v něčem vynikají barevní, umíme ocenit jejich mimořádné schopnosti. Ale když v něčem vynikají běloši, obvykle je opět odsoudíme za rasismus. Tento dvojí standard můžeme použít jako jasný doklad o tom, že společenský rozměr slova rasismus obsahuje zejména zaslepenou proti-bělošskou ideologii.

Pokusím se to dokázat tím, že se dotáži na konkrétní oblasti, v nichž mají běloši mimořádně dobré výsledky. Proč mají bílí studenti lepší výsledky ve standardizovaných IQ testech než černošští studenti? To je tím, že ty testy jsou pro bělochy speciálně vytvářené. Pokud jste bílý student, tak máte dneska vyhráno. Jako běloch vždycky úspěšně vystudujete. A to přesto, že většina bělochů se ve škole ani nic nenaučí. Maximálně si zapamatují odpovědi, a ty pak napíší do testů. To záleží na tom, kdo ty testy vytváří.

Pokud je píší a hodnotí běloši, tak je jasné, že bělochům vyjde vyšší IQ. Myslím, že existují důkazy o tom, že ty testy jsou kulturně nevyvážené a nahrávají bělochům. Každá otázka v nich je kulturně zatížená a jde na ruku kultuře bělochů. Většinu testů vytváří někdo jiný než černoši. Nejdřív se musíte podívat, kdo ty testy píše. Pravděpodobně budou kulturně nevyvážené. Vidíte? Najdete obor, v němž běloši nad černochy vedou, a většina lidí vám řekne, že to není kvůli jejich schopnostem, ale protože hodnocení není objektivní.

Myslím, že to dokazuje, že povědomí o rasismu je proti bělochům zaměřené. Jediným důvodem, proč běloši dobře píší IQ testy, je to, že vlastně podvádíme. Jak byste zareagoval na argument, že běloši píší IQ testy, ale Asiaté z nich mají nejlepší hodnocení? To mě až zas tak nepřekvapuje. Každá kultura má nějaká nadání. A psát dobře testy je určitý talent. Osobně nevěřím, že by to, že naše děti v testech dopadají špatně, nemělo co do činění s rasismem. To by bylo hrozně naivní - tvrdit, že to nesouvisí s rasismem.

Tím se ale nijak nevysvětluje, proč ty údajně pro bělochy sestavené testy nejlépe vyhovují Asiatům. To je fakt. Nevím, zda je v tom nějaký systém a zda lze najít způsob, jak uspět. Jen tvrdím, že je to nesprávné. Vy tvrdíte, že ty testy jsou psané pro bělochy. Proč tedy v těchto IQ testech pro bělochy dosahují nejlepších výsledků Asiaté? Nevím, neznám statistiky úspěšnosti. Řekla bych, že to může souviset s podobnými výukovými metodami. Tipla bych si, že je to tím. I kdyby takové podobnosti existovaly, tak stále jsou to testy psané pro lidi z bělošské kultury, jak říkáte.

Proto by v nich běloši přece museli být nejlepší. Mělo by to tak být. Pokud jsou to testy pro bělochy, proč je v nich Asiaté pravidelně porážejí? Asiaté za sebou mají šest tisíc let historie s vlastním písmem. Ale vy jste mi tvrdil, že jsou to testy psané na míru bělochům. Jsou psané na míru lidem, kteří přemýšlí určitým způsobem. Takže Asiaté a běloši přemýšlejí jinak než černoši a latinos? Existují prostě různé způsoby přemýšlení. Různé skupiny lidí přemýšlí různě. A v rámci všech kultur existují shody.

Abych se vrátil k původní otázce. Vy tvrdíte, že jsou to testy pro bělochy. Já říkám, že Asiaté jsou v nich lepší. Myslím, že teď nemáme čas na to, abychom to dokonale probrali. Takhle vypadá dnes rozšířený náhled na rasismus, který navzdory všeobecné představě nemá žádnou logiku. Když se zeptáte dnešních "věřících v rasismus", čím to, že běloši mají lepší výsledky v IQ testech než třeba černoši, většinou dostanete odpověď, že za to může kulturní předpojatost tvůrců testů.

Když jste tak neomalení a namítnete jim na to, že zástupci žluté rasy už několik desetiletí vycházejí z těchto testů o něco lépe než běloši, což teorii o kulturní neobjektivitě testů vyvrací, většinu odhodlaných antirasistů tahle otravná fakta nevyvedou z míry. Když se jich na totéž zeptáte zítra, odvypráví vám tutéž neplatnou teorii o kulturní neobjektivitě testů. Podle mě to ilustruje fakt, že pro většinu těchto lidí je jejich víra v rasismus něco jako dogma. Pro mě je tato logika nadále nepřijatelná.

Položím nyní respondentům nějaké další otázky na téma rasismu. Mým cílem je najít více takových nesrovnalostí. Jestli je důležité, aby se bílé děti učily o černošské kultuře? Naprosto! Jediné, co se pořádně učíme, je historie Američanů evropského původu. Historie černochů se tolik neučí. Takže když jeden celý měsíc slavíme jako "měsíc černošské historie" (v USA je to únor), to je příklad bělošského vzdělávání? Zajímalo by mě, jací lidé ten měsíc skutečně oslavují.

Nemyslíte si, že televizní stanice dostatečně propagují tenhle "měsíc černošské historie"? Víte, co to podle mě je? Obyčejná masturbace... Černoši a Hispánci se o naší kultuře učí, ale nás nic nenutí učit se o té jejich. Vážně si to myslíte? Myslím, že ne. Jestliže 66% diváků u televize je evropského původu, proč nemají alespoň jednu stanici, která by se věnovala jen bělošské kultuře, když ostatní velké minority svůj kanál mají? To je fakt těžká otázka.

 Chcete mi tvrdit, že se ve školách nevyučuje historie otroctví v Africe? To ano, ale... Příliš studujeme fakta o tom, co se skutečně dělo. Neučíme se příběhy. Můžete jmenovat veřejně známého člověka, který je podle vás rasista? Když už tedy máme v zemi tolik všudypřítomného rasismu, myslel jsem si, že bude pro respondenty snadné jmenovat někoho známého, kdo je podle nich rasistou. Ukázalo se to ale docela obtížné. Dělal jsem zhruba padesát rozhovorů s lidmi, kteří údajně vidí rasismus denně. A nikdo z nich mi neřekl jméno nějakého veřejně známého rasisty.

Tak jsem se rozhodl jim dát sám několik návrhů, abych vyprovokoval další konverzaci. Myslím, že Jesse Jackson (americký černošský leader) rasista rozhodně není. Bojuje proti rasismu, za mír a spravedlnost. Dělá pro tyhle hodnoty maximum. Chce, aby lidé žili v pospolitosti. Pokud jde o to, zda nepoužívá rasismus ve své funkci baptistického duchovního... Já si pořád myslím, že je to dobrý člověk. Asi udělal pár věcí, na které není moc hrdý. Ale zase stojí za svými zásadami. Jesse Jackson podle mě není rasista.

Myslím, že prostě jen obhajuje postavení Afroameričanů, svých lidí. Myslím, že má významnou roli. A nikdy mě nenapadlo, že by mohl být považován za rasistu. Tedy věříte, že hájit zájmy černochů je bohulibá činnost? Naprosto. Můžete mi jmenovat někoho, kdo takto hájí zájmy bělochů? Jestli mě napadá někdo, kdo hájí bělošská práva... no tedy. Někdo, kdo by se zabýval konkrétně právy bělochů... Všimli jste si? Obhajovat práva jedné rasy je chvályhodné. Dokud ta jedna rasa nejsou právě běloši.

Někoho zřejmě uráží už jen myšlenka, že by měl někdo hájit bělošská práva. A uráží to asi především ty, kteří rádi označují druhé za rasisty. V Minneapolis stojí Nicollet Mall (obchodní pasáž), a mám z nich pocit, že se snaží, aby jim tam nechodili černoši. Já sám jsem byl jednu dobu úplně bez peněz. Ale nikdy jsem nežebral. A teď se tam producírují běloši, co chtěj po lidech za něco peníze. To mě štve. Štvalo by mě to, i kdyby to byli černoši. Zrovna včera jsem tam jednoho takového potkal.

Tak jsem mu řekl, že nedaleko je sociálka, ať jde tam. Tohle mě štve. Protože já neporušuju zákony, snažím se živit prací a stejně se mnou lidi jednají jak s druhořadým občanem. Kdo s vámi tak jedná? Hlavně bílí chlapi. Osobně si myslím, že naše kultura je rasistická. Kdo z toho těží? Hlavně bílí chlapi. Zmiňoval jste rasismus. Kde byl rasismus v tom vašem zážitku? Rasismus byl v tom, že si mě všímal víc než ostatních lidí. Tím spíš, že mě tam doprovázela moje bílá přítelkyně.

To myslíte ten taneční klub? Zažil jste někdy, že by černoch v podobné situaci obtěžoval bělocha? Ano, ale daleko méně. Je to méně časté. Jestliže barevní zastrašují nebo obtěžují bělochy, je to rasismus? Viděl jsem už hodně černochů, díky kterým se běloši najednou cítili nesví. Nevím, jestli je v tom zrovna rasismus. Možná je to spíš snaha získat zpátky to, co jim bylo odňato. Myslím, že v Americe se to, co se stane bělochům, nikdy neposuzuje jako zločin z nenávisti.

Bere se to spíš jako odplata za to, co jiným provedli oni. Štveš mě, štval's moje rodiče. Ale já už jsem v téhle zemi vyrostl a mám dobrou šanci, vzít si vše zpátky. Viděli jste další část dnešního všeobecného povědomí o rasismu. Shrnu to, když se běloši chovají špatně k barevným, je to vždy rasismus. Ovšem pokud se bílí ocitnou v pozici oběti, musíme odstoupit a vidět celou věc "v perspektivě". To je naprosto evidentní dvojitý standard. Myslíte si, že obavy bělochů z černochů jsou oprávněné?

Řekla bych, že jo. Bojí se jich, protože dneska už je společnost víc mezi-rasová. Nevím, fakt netuším. Ke každému se váží nějaké stereotypy. Nevím, neumím na to odpovědět. Páchají černoši více zločinů než běloši? Nevím. Na to neumím odpovědět. Kdyby mi někdo tvrdil, že Afroameričané páchají více kriminality než běloši, tak mě to neurazí, protože vím, že je to pravda. Dá se to vypozorovat i ze zpráv. Hlavně černoši se účastní různých vloupaček, přestřelek a obchodu s drogami.

Takže bych s tím tvrzením asi musela souhlasit. Většina lidí má vůči černochům stereotypní předsudky, že jsou to všechno kriminálníci... Proč mají černoši tak špatnou pověst? Protože pácháme víc kriminality. Dvakrát se o věcech nerozmýšlíme, děláme je opakovaně a někdy i čím dál horší. Afroameričané se často dostanou do gangů, dostanou se k drogám, prostě mají blíž k pouličnímu životu. Když bude někdo tvrdit, že je to tím, že mají černoši silnější tendenci k tomu, páchat kriminalitu, než běloši, dá se to tvrzení něčím konkrétním podpořit?

Trochu se obávám, že ano. Nemám pocit, že bych musel hned říkat něco o rasismu, jen proto, že jsem Afroameričan. Jak byste reagoval, kdyby vám někdo řekl, že černá menšina páchá polovinu zločinů v téhle zemi a je tedy logické dávat si před černochy zvlášť pozor? Sakra. No je pravda, že dost kriminality pácháme, ale zase ne každý Afroameričan je kriminálník. Je i dost dalších etnických skupin, které páchají zločiny.

Kdybyste byl daňový poplatník... Kdybych byl daňový poplatník... a slyšel byste, že policisté zmlátili člověka, který se vloupal k někomu do domu. Co byste si o tom myslel? Nevím, na jednu stranu ten člověk provedl něco špatnýho, na druhou stranu ho fízlové nemůžou jen tak zmlátit. Co kdyby se ten někdo vloupal do vašeho domu? Takovýho bych na místě zabil. Co kdyby vám někdo řekl, že představujete typ kriminálníka. Jsem kriminálník. Porušuju zákony od jedenácti.

Jenže tvrdíte, že policisté jsou rasisti, a zároveň o sobě prohlašujete, že jste zločinec. Jo, možná jsem kriminálník, ale zároveň oni nás pořád prudí bez ohledu na to, co děláme. Já myslím, že většinu násilí páchají bílí chlapi. Většina sériových vrahů je bílá. To nebývají černoši. Většina sériových vrahů byla evropského původu. Plus nějací Hispánci. A co kategorie ozbrojených loupeží a znásilnění. Tam je většina pachatelů černá?

Nemyslím si. Typickou diskuzní taktikou lidí věřících v rasismus je popírání všeobecně známých faktů. Když to na mě Martin začne takhle zkoušet, přesouvá tím důkazní břemeno na mou stranu. Podle Ministerstva spravedlnosti USA v roce 2005 černoši znásilnili či sexuálně napadli bílou ženu celkem 37 000 krát. V průměru je to sto případů na den. V tomtéž roce bylo případů znásilnění spáchaných bílým mužem na černé ženě méně než 10 celkem za celé období. Tahle šokující statistika patří k mnoha z těch, o kterých americkou veřejnost nikdo neinformuje.

Denně jsme bombardováni sděleními, která nás přesvědčují, že rasismus je špatný. Pokud však diskriminace lidí na základě jejich barvy kůže je rasismem a odsouzeníhodným jednáním, není náhodou i cílený výběr žen jedné rasy ke znásilnění také odsouzeníhodný? A není to náhodou o mnoho horší? A to je další nesrovnalost. Podle klasické interpretace rasismu bych měl být neustále v pozoru, zdá náhodou někde nějaký běloch neutlačuje nebělocha kvůli jeho barvě kůže.

Ovšem v žádném případě bych se neměl začít zajímat o to, proč jsou bílé ženy stokrát denně znásilněny kvůli své barvě kůže. A proč se to děje v Americe právě teď. Víme dobře, jak dopadají lidé, kteří se začnou o tato fakta zajímat. Dostanou nálepku hatera a jejich názory se nesmějí na veřejnosti objevovat. Vidíte ty rozpory? Několikrát jste použil pojem "barevní lidé". Kdo naopak podle vás barevný není? Řekl bych, že běloši nejsou barevní. Vy si myslíte, že je nemožné, aby byl černoch rasistou?

Přesně tak. Kolik z nás by termín rasismus nadále používalo, pokud bychom zjistili, že pro mnoho lidí znamená rasista jen jednu možnou věc. Zlého bělocha. Byli jste někdy rasističtí? Ráda si říkám, že snad ne. A doufám, že ne. Myslím, že všichni, kteří v téhle kultuře vyrosteme, jsme přinejmenším trochu rasisté. A jestli si vlastní rasismus uvědomuji? Uvědomuji. Ale myslím, že hodně lidí to o sobě neví. Jde o to, že... Nechcete být rasistou, když jste černý.

Nejsem rasista, vůbec ne. Tedy alespoň si toho nejsem vědom. Ne. Nikdy. Na stupnici od jedné do deseti, kde desítka je maximum, kolik rasismu je dnes podle vás v Americe? Označila bych to asi devítkou. Takže si myslíte, že rasismus je tady všude okolo? VĚŘÍM, že ano. Ale osobně jsem ho nezažila. V rozhovoru o rase se nemůžeme vyhnout jednomu citlivému tématu. Je to ale téma klíčové, pokud chceme být objektivní. Amerika nikdy nebyla bílým národem. Nikdy? Nikdy! Nikdy nebyla bílým národem. Byli Američané někdy bílým národem? Jestli se chcete bavit o tom, komu tahle země patřila, tak Indiánům ("původním Američanům").

Běloši sem přišli a zemi jim vzali. Evropané jim ukradli jejich zemi. Oni sem vtrhli a ukradli zemi někomu, kdo je s láskou přivítal. Obelstili je. Evropané tady utlačovali a masakrovali indiánské kmeny. Tohle byla jejich země. Nevím, jak se sem Indiáni původně dostali... a jestli s někým kdysi dávno taky nebojovali. Co byste řekl na argument, že každý zakládající občan Spojených států amerických byl běloch. To je celkem těžká otázka. Jak byste nazvali národ, jehož každý občan byl běloch, a do jehož země mohli přicházet jen bílí křesťané?

Nazvali byste jej bělošským národem? Proč je to důležité? Protože tady nacházíme další nesrovnalost. Další nedostatek dnešní anti-bělošské společenské ideologie rasismu. Protože když jste jednou nuceni přiznat, že USA byly založeny jako bělošská země, musíte zároveň uznat, že původní principy naší země, které byly jedinečné, vznikly v hlavách bělochů, a ne v nitru multikulturní duhy. A tahle skutečnost dokáže "věřící v rasismus" pořádně vytočit. Je zřejmě v pořádku vinit bělochy za neurčitou historickou diskriminaci.

Ale uznat bělošské zásluhy prakticky za cokoliv, to je velký zločin. Vaši předci sem přišli dělat svoje špinavé činy, vzali si území, zradili místní obyvatele a mnoho z nich povraždili. Tohle je docela fascinující moment. Paul mi naprosto bez problémů začne rázně do očí vyčítat, že sem moji předci přišli, aby tady vykonali svou "špinavou práci". Skutečnost, že je to tvrzení fakticky nesmyslné, ještě proberu. Jde ale hlavně o to, že Paulovi nedělá naprosto žádný problém uplatňovat kolektivní rasovou vinu na všechny bělochy, a to údajně za to, jak evropští kolonizátoři jednali s Indiány.

Vidíte ten rozpor? Vinit kolektivně celou bílou rasu za něco, co hrstka prapředků před několika sty lety dělala, je společensky přijatelné. Bylo by stejně akceptovatelné, kdyby někdo veřejně uplatňoval kolektivní vinu na všechny černochy, třeba jen za všechny zločiny, kterých se černošská minorita dopustila za posledních deset let? To by rozhodně byl rasismus. Vidíte to? A jen na okraj, svoje nejstarší předky na americkém kontinentu jsem vystopoval až od 70. let 19. století. Tedy až po občanské válce. Jsem si dost jistý, že žádný z mých předků nikdy nezavraždil Indiána, ani žádnou lidskou bytost nevlastnil. Nikdy.

A rád bych upozornil, že takových Američanů je obrovské množství. Žádní z našich předků nepraktikovali etnickou čistku jiného národa, ani nepodporovali otroctví. Přesto jsme za to často viněni. Vyčítají nám zločiny, které naši předci ani nikdy nespáchali. A zároveň ti samí lidé často ignorují obrovské množství zločinů, které jiné rasové skupiny páchají v současnosti. Když už přišla řeč i na Evropany, kteří ukradli Indiánům půdu, musím se zeptat, o kterých Indiánech je řeč? Běloši rozhodně nejsou jediní, kteří v historii zabíjeli jiné pro získání půdy.

Vraždily se indiánské kmeny vzájemně mezi sebou, aby získaly novou půdu? Indiáni mezi sebou? Ano, válčili. Zkoušely se jednotlivé kmeny vzájemně vyhladit? Jsem si celkem jistý, že i to se dělo. Ano, američtí Indiáni bojovali i navzájem mezi sebou. Páchali vzájemnou genocidu? Rozhodně ano. Byly tam velmi válčící i naopak mírumilovné kmeny. Ano, ale měli pro válku rovné podmínky. Chci říct, že jednotlivé kmeny měly podobné způsoby boje a podobné zbraně. Pak tam přišli běloši a ti měli úplně jinou technologickou úroveň.

Ano, myslím, že jednotlivé kmeny se permanentně napadaly. Ale v něčem to bylo jiné a snažím se teď přijít na to, v čem... Dvojí standard: sada principů, která je odlišně, obvykle přísněji, uplatňována vůči jedné skupině lidí. "Věřící v rasismus" uplatňují svoje standardy různě vůči bělochům a ostatním rasám. Takže to, co pak běloši provedli Indiánům, bylo totéž, co si do té doby prováděli Indiáni navzájem? Ano. Ochutnali vlastní medicínu. Prakticky kterákoliv rasová či etnická skupina, která vás napadne, má dnes svoje veřejné obhájce.

Existuje jediná výjimka, a tou jsou běloši. Nevěříte? Zajděte na jakoukoliv univerzitu a spočtěte, kolik kurzů a podporovaných studentských organizací je tam věnováno všem ostatním rasám a etnikům. V zemi jich jsou tisíce. Organizace věnované konkrétní rase. Jediné, co nikde na škole nenajdete, je jakákoliv organizace zabývající se bělochy. Skutečně žádná neexistuje. A to je dost velká nesrovnalost. Řekněme si to otevřeně, Hispánci mohou hlásat hrdost na svůj původ, aniž by byli obviněni, že jsou nepřátelští vůči jiné skupině.

Taktéž Židé mohou podporovat vlastní zájmy, aniž by byli anti-něco. To samé černoši. Ovšem u bělochů je to jinak. Zdá se, že běloši nemohou být pro-white, aniž by tím neuráželi všechny ostatní. A to je celkem velká nesrovnalost. Už chápete, proč jsem podezřívavý vůči všeobecné představě o pojmu rasismus? Jediné dva postoje, které může běloch k vlastní rase zaujmout, jsou nezájem nebo naopak pocit nadřazenosti. Jaké jsou důsledky všech těchto nedostatků? Jaké má důsledky skutečnost, že jen běloši nemohou svou rasu hájit?

Stává se v současné Americe z bělochů menšina? Jde o to, zda tam zahrnete i hispánskou populaci. Pokud to chápu správně, tak oni ani nejsou samostatná rasa. Takže technicky vzato asi nestává. Jestli mají bílí nacionalisté pravdu, když tvrdí, že už je toho dost a běloši už padají pod 66% celkové populace, zatímco naši otcové zakladatelé byli 100% bílá skupina...? Asi ne, nemyslím si, že mají pravdu. Prostě se mi tyhle jejich organizace moc nelíbí. Ale do určité míry asi dokážu pochopit, že... mají pocit, že se něco ztrácí. Z bělochů už bude brzo menšina. Myslíte, že se to bělochům líbí?

No, tady už bude za chvíli víc Mexičanů než bělochů. Tak možná jednoho dne se z lidstva stane kompletně promíchaná rasa. Nikdo už nebude vědět, kým vlastně je. Myslíte, že to tak bude dobře? Myslím, že to tak bude bezvadný. Podle mě se v Americe každý časem asimiluje a všichni se smíchají... a je to tak dobře. Tak to je. Existuje tu tolik ras a tolik kulturních zázemí. Je to tak dobře. Lidé by to měli přijmout. Tohle je melting pot (tavící kotlík). Není to tak, že by tu všichni byli z Anglie, Francie nebo Německa.

Máme rok 2008. Čas na změnu. Amerika už nebude stereotypní země bělošských rodin. Všechno se to promíchá. Pokusím se interpretovat pozici těch, co sem ilegálně přišli z Mexika. Ačkoliv většinou jsou to míšenci, mnoho z nich se spojuje pod praporem organizace La Raza (rasa). Tato organizace následně obviňuje z rasismu Američany. To nedává absolutně žádný smysl. Jinak řečeno, pokud jako bílí Američané budeme protestovat proti našemu nahrazení mexickými imigranty, jsme označeni za rasisty. Naopak za rasisty nejsou označeni ti, kteří se otevřeně a aktivně snaží měnit rasovou demografii země.

Zdá se slovo rasista stále jako smysluplné označení? Nebo je to spíš nástroj k něčí šikaně? Proč si myslíte, že je ve fastfoodu teď tolik Hispánců? Spousty jich sem proudí ilegálně. Co si myslíte o imigraci z Mexika? Když sem přicházejí žít, měli by se řídit zákony. A když ne, tak ať vypadnou ze země. Dobrá otázka. Podle mě je jich tu už dost. Zkuste si představit, jak to tady bude vypadat za patnáct let. Mezi černochy a Hispánci existuje obrovský potenciál pro vzájemné rasové napětí.

Oni využívají naše sociální služby, nemocnice a podobně, a přitom naší společnosti ničím nepřispívají. Přijdou sem a ani se nedomluví anglicky. Kdybychom my šli do jejich země, museli bychom se adaptovat. Pokud se někdo tolik chce dostat do USA, tak ať přijdou, jsem pro. Pustila bych je sem. Podle některých lidí by se hranice měly ještě víc otevřít a nechat sem imigrovat ještě více Mexičanů. To teda ne. Já jsem pro zabouchnutí dveří a postavení pořádné zdi.

Problém s Mexičany je ten, že oni jsou ještě arogantnější než běloši. Podle vás jsou Mexičané větší rasisté než běloši? Ano. Hlavně ti, co mají obrovské přezky na opascích a rozgajdané boty. USA pouštějí ročně do země čtvrt milionu imigrantů, víc než jakákoliv jiná země světa, myslíte si, že je to z naší strany ještě nedostatečně štědré gesto? Osobně si myslím, že je jich tu příliš už teď. Pokud byste mohl dát jeden rozkaz, pokud jde o imigrační politiku USA, jak by zněl?

Všechny bych je poslal zpátky. Všech 20 milionů, co tu žijí? Jo. Jde hlavně o to, jaká máme práva jako... američtí občané. Vy ani nemáte občanství, že? Ne, nemám. Pokud byste se stal prezidentem, jak byste naložil s těmi 20 milióny ilegálů, co tu žijí? Okamžitě by byli pryč. Žádný problém. Vyhodil bych je. Pokud bych já řekl něco podobného, je mi jasné, co by následovalo.

Někdo by mě označil za rasistu. Odkud se všichni ti lidé, co věří v palčivost rasismu, berou? Proč tolik inteligentních lidí přehlíží všechny nelogické věci v tématu rasy. Znám odpověď. Byl jsem totiž jedním z nich. Jako mnoho jiných, naučili mě těm věcem věřit. Den svého prvního rasistického tréninku si pamatuji velmi dobře. Chodil jsem do páté třídy jedné základní školy na Středozápadě. Za učitele jsme měli pány Leeho a Drivelanda. Jednoho dne třídě oznámili, že si zahrajeme hru.

Šlo o hru se slovními asociacemi. Učitel napsal nějaké slovo na tabuli a každý z nás měl vykřiknout první věc, která ho napadla. Měla to být zábava. Pan Lee napsal na tabuli první slovo: BÍLÝ. Vykřikovali jsme slova jako ČISTÝ, ČIRÝ a UPŘÍMNÝ. Pan Lee je zapisoval na tabuli. Přidávali jsme další slova. DOBRÝ, SPRAVEDLIVÝ a JASNÝ. Pak přišel na řadu druhý z učitelů. Napsal na tabuli slovo ČERNÝ a drsně ho vyslovil. Odpověděli jsme slovy jako DĚSIVÝ, TEMNÝ a ŠPATNÝ.

Zapisoval si je a my jsme zatím vymýšleli další. PRÁZDNÝ, ZLÝ, ŠPINAVÝ. Pak se nám všem dostalo největší překvapení našeho dětství. Učitelé se podívali nejdřív na tabuli, pak na nás, a pan Lee nám oznámil: Všichni jste rasisté! To nás omráčilo. Když se jeden ze spolužáků ozval, že rasista není, odpověděl mu učitel něco v tom smyslu, že tahle slova jsme sami vymysleli, a že jsou námi oba dva znechuceni. Hra skončila a ve třídě panovalo ticho. Několik dětí tiše plakalo.

Naši učitelé nám poprvé ukázali výchovu tichem. Oba byli z našeho rasismu znechuceni a já jsem se za sebe nikdy v životě nestyděl víc než tehdy. Zapřísahal jsem se, že se změním. A že budu už navěky vědět, že jsem rasistou od narození. A já se vás teď ptám. Pokud by rasismus byl skutečně ožehavé téma, proč by učitelé na veřejných školách podvodem učili malé děti, aby v něj uvěřily? Člověka to donutí k zamyšlení o tom, co je vlastně skutečné. Jsou rasy skutečné?

Nebo jsou jen sociálním konstruktem? Myslíte si, že rasa je ještě něco jiného, než barva kůže člověka? Podle mě je rasa v barvě kůže. Teorie o rase není nic jiného než sociální konstrukt. Celé je to nesmírně nechutné téma. Dívat se na lidi a posuzovat je podle toho, jakou mají barvu a somatotyp. Vědci potvrdili, že jsme všichni úplně stejní. Podle vás jsou tedy rasy pouze sociálním konstruktem? Jednoznačně. Vyslechli jsme další část všeobecné představy o rasách.

Fakt, že rasy sdílejí 90-98% DNA znamená podle některých lidí, že rasy nejsou skutečné, ale jen sociálním konstruktem. Je to ode mě sice nezdvořilé, ale musím upozornit na skutečnost, že takové tvrzení nemá logiku. Muži a ženy sdílejí víc DNA než různé rasy. A nikdo důvěryhodný nebude tvrdit, že pohlaví jsou sociálním konstruktem. Vůbec nejzářnějším příkladem sociálního konstruktu, který mě osobně teď napadá, je... rasismus. Viděli jste Rozhovor o rase.

Režie: Craig Bodeker. My taky musíme pracovat. Sice máme program afirmativní akce (pozitivní diskriminace), ale ta nefunguje dost. Nejraději přijímají černošky. Můžou si odškrtnout, že vzali menšinu a ženu k tomu. Černoch ostrouhá. Dvě mouchy jednou ranou. Já jsem se narodil jako žena a žiju víceméně jako muž asi už deset let. Zmínil jste, že máte dítě. Čtrnáctiletého syna. Vlastního? Porodil jsem ho, než jsem šel na operaci.

V městech jako New Orleans nebo Chicago, která jsou převážně černošská, dochází k tomu, že místní volí skoro výhradně černošské kandidáty. Je to důkaz o jejich rasismu? Myslím, že jen chtějí vidět vlastní rasu úspěšnou. Vy jste říkal, že se denně setkáváte s rasismem. Můžete mi dát nějaký příklad? Příklad. No... já ho vlastně tady až zas tak často nezažívám.
x Nezávislý dokument o antirasistickém pokrytectví, režie Craig Bodeker. S českými titulky a kompletním přepisem.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.