xVybraná videa
text k videu
Auto je v plamenech. A za volantem není žádný řidič. A kanály jsou všechny zakalené tisícemi osamocených sebevražd. A vane temný vítr. Vláda je zkorumpovaná, a my jsme mnozí opilci se zapnutým rádiem a zataženými závěsy. My všichni jsme uvězněni v břiše této hrozné mašinérie, a ten stroj krvácí k smrti. Slunce zapadlo a bilboardy se usmívají. A vlajky jsou všechny mrtvé. Na špičkách svých stožárů.

Bylo to asi takto; budovy se převalily do sebe, matky rozdrtily své děti, tlačily hromadu trosek a trhaly si vlasy. Obzor byl překrásný, v plamenech, pokroucený kov, vyčuhující vzhůru, všechno zaplavené řídkým oranžovým oparem. Řekl jsem, polib mě tady překrásná, toto jsou skutečně poslední dny, a chytila ​​mou ruku a upadli jsme, jako sen nebo vzrušení.

život mimo rovnováhu
Rád bych se podělil o odhalení, které jsem zde udělal během mého pobytu. Napadlo mě to, když jsem se pokoušel určit váš druh. Uvědomil jsem si, že vy vlastně nejste savci. Každý savec na této planetě instinktivně rozvine přirozenou rovnováhu s okolním prostředím, ale vy lidé ne. Vy přijdete na nějaké území, a množíte se, a množíte, dokud nezkonzumujete všechny přírodní zdroje. Jediný způsob jak můžete přežít je rozšířit se na jiné území.

Na této planetě existuje další organismus, který následuje tento vzor. Víš co to je? Virus. Lidské bytosti jsou chorobou, rakovinou této planety, jste epidemií. Předpověď: kolaps Ale ... V jedné věci se agent Smith spletl. Lidstvo není rakovinou. Civilizace je. Myslím si, že to všechno vede zpět k hlavním stránkám civilizačního procesu a jeho základy v domestikaci, například, že to skutečně jde tímto směrem. takže co je vlastně civilizace?

1. Usedlost míst s 5000 a více lidmi 2. Dělba práce na plný úvazek. 3. Hromadění nadbytku. 4. Hierarchická třídní struktura 5. Politické organizování na státní úrovni Kde vše závisí na zemědělství "... nejhorší omyl v historii lidské rasy" Není překvapující, že více lidí začíná o tom přemýšlet jako o problému který zahrnuje civilizaci a definici, ve skutečnosti, to chápání čím je vlastně civilizace, v obou případech z hlediska precedentu; z hlediska jejího původu a jejího směru.

Minulé kolapsy
Mayové měli nejrozsáhlejší písmo v Novém světě, měli detailní vědomí o astronomii, velká města, nádherné monumenty a umění, a bylo jich mnoho - pravděpodobně bylo Mayů až 50 milionů. Ale v době kdy Cortez, španělský dobyvatel masíruje přes Yucatán poloostrov, minul jen o několik kilometrů tato opuštěná města pokryté pralesem bez vědomí, že ta města tam vůbec byly, protože tam nebyli žádní lidé. A kolaps Mayů, který se přihodil asi mezi 809 - 810 našeho letopočtu.

Možná až 90% Mayů zemřelo nebo byli izolováni, a všichni ti králové byli svrženi, a města byly opuštěné. Zčásti zmizely kvůli nechtěným environmentálním škodám jejich vlastního přičinění, především klčujúc lesy, na kterých závisely kvůli obydlí a palivu. A když už bylo více a více lidí bojujících o méně a méně půdy, přirozeně se ten boj zesílil a nakonec tato kombinace přelidnění na příliš málo zdrojů přišla v době kritickeého sucha.

Takže asi během jednoho století, zkolabovala společnost Mayů a srdce země Mayů bylo prakticky vyprázdněné od lidí. Mohli se vyhnout vyhynutí, kdyby udělali některé z očividných věcí, jako je omezení růstu jejich populace, nevyrúbaním všech svých stromů, seskupit se v politické unii, namísto vzájemných bojů. Bylo by pro ně očividné, že se odlesňujeme svahy, a že jejich domy na spodku svahů jsou zasypávala 3 metry sedimentů.

Moji studenti z UCLA byli ochromeni tou otázkou, Proč pro boha tyto minulé společnosti neviděli, co dělali? Ale já jim odrážím, "Pokud o 70 let tu ještě budou lidé, kteří se podívají zpátky na USA v roce 2005 a oni také budou říkat: proč nepřemýšleli o svých problémech s vodou a globálním oteplováním a toxickým odpadech? Jak mohli být takoví slepí?

Ropný zlom jako urychlující prvek
Otázka, že kdy nám vlastně dojde ropa, je absolutně nesprávná otázka, kterou bychom se měli ptát. Měli bychom se ptát, "Kdy bude produkce na svém vrcholu?" Zpět v 1950tych, M. King Hubbert, ropný geolog, který pracoval pro Shell a pro kopu jiných společností a učil na UCLA a MIT a také na jiných univerzitách, realizoval, že pro každou ropnou provincii, když se vytěží už polovina té ropy, stává se ta zbývající těžko dosažitelnou, a tak se množství těžby začíná vybíhat do špičky, produkce vrcholí.

Bez těchto fosilních paliv by nedošlo k průmyslové revoluci. A bez nich zkolabuje. Kdyby všechny ty služby vykonávané pro nás dennodenně fosilními palivy měly být znovu prováděny lidskou silou svaly, svícení v našich domech, čištění šatů, vysávání koberců, tlačení nás po cestách, abychom se dostali tam, kde se chceme dostat, pokud by to všechno muselo být znovu prováděny lidskými svaly, potřebovali bychom 300 lidí, tvrdě pracující, aby nás udrželi v tomto stylu, na který jsme si zvykli.

Věřím tomu, že tato událost, vyvrcholení produkce ropy v USA v 1970, si zaslouží být považována za nejvýznamnější ekonomickou událost 20teho století. Ale když bude vrcholit globální produkce ropy a začne svůj nezbytný úpadek, my ji nebudeme schopni nahradit importem z jiných planet. Budeme si muset vystačit s tím, co máme, a to co máme se bude snižovat, ubývat s každým následujícím rokem. Momentálně svět využívá něco kolem 84 - 85 milionů barelů ropy denně.

V roce 2010 budeme muset přijít k 30 milionům barelem denně nové produkční kapacity, jen abychom zůstali stabilní. Zapomeňte na zvyšující se poptávku, a pokud počítáte is tím, pak zde hovoříme o 45 nebo 50 mil.. barelů denně. Je možné dávat pozor následujících 5 let a říct, "Nuž, víte, co je v potrubí? Co je na dopravním pásu? A když se podíváme, nenajdeme tam toho dostatek. Takže jak počítal Scroboszky, že možné globálně vyvrcholení produkce ropy nastane v letech 2007-2008.

Ceny prudce stoupnou. Budeme mít virtuální kompletní nedostatek. Stále budeme mít v zemi ropu, ale je mylné si myslet, že bude přechod nebo zpomalení ekonomiky, která je tak závislá na ropě. A to nás přivádí k technologickým řešením. Lidé si myslí, že solární panely budou fungovat a že větrná energie a jiné druhy alternativní energie a obnovitelné energie budou zásobovat všechny naše potřeby a že budeme pokračovat v tomto překrásném životním stylu, kde jsme ovládli přírodu a kde budeme mít všechny tyto úžasné přístroje a technologii které jsou závistí civilizovaného světa.

Ve skutečnosti to takto nebude fungovat. Toto je skutečně ta velká otázka: budeme schopni udržet věci v pohybu jako dosud s těmito náhradami? A odpověď je ne. A špinavým tajemstvím Americké krizové situace je že naše ekonomika je nyní založena skoro výhradně na vytváření městských aglomerací, jejich zásobování, a jejich zařizování. Bez energie se nebude nic dít. Energie je 100% hospodářství. Nemůžete ceznoc vyměnit energetickou infrastrukturu společnosti.

Trvá to desetiletí a stojí to množství peněz, ať už je to atomová energie nebo solární nebo větrná nebo jakákoli kombinace výše zmíněných, mluvíme o trilionech dolarů nových investic, které by byly potřebné. I kdyby byly maximalizované, s plánovaným přístupem, a pokusem o přechod na tento druh energie a stažení fosilních paliv, ono to skutečně nebude fungovat, protože ropa je jedinečná se svým náročným obsahem a flexibilitou použití, a celá naše infrastruktura se točí kolem ropy, takže musíme přemýšlet a jednat na radikálním snižování využívání ropy a nepředstavovat si, že je tam nějaký "vzdušný zámek" nějaké technoriešenie hned za rohem.

Dnes jsou věci tak pod nátlakem v ekonomice, která závisí absolutně na větším a větším růstu a dluhu, a tento druh rozvoje byl možný jedině neomezenými dodávkami ropy. Developeři! Developeři! Developeři! Developeři! Developeři! Developeři! Developeři! Developeři! Pokud se toto stane příliš těsným na pojetí růstu, budeme mít zastavení růstu, a to se prokáže ve ztrátě množství pracovních míst, bude to kolaps určitých druhů průmyslu, a pak přijde všeobecný ekonomický kolaps.

Co uvidíme bude pravděpodobně okamžitý druh deprese, a to bude zahrnovat vymírání; my jsme přelidnění, iv této zemi. A jakákoliv část světa, která je velmi závislá na ropě, bude na tom hůř než země třetího světa. A vytvoří ohromný domácí politický zmatek v pokusu držet se těchto nároků, o které se nebude možné držet. Takže já si myslím, že to bude velký prokletý bordel. Myslím si, že to pravděpodobně povede k násilí.

Může to do určitého bodu vést k rozpuštění našich demokratických institucí ve Spojených státech, av té době už nemusíme zpoza naši zemi. tři porce před revolucí Jídlo a zemědělství. Fakticky právě teď žereme ropu a zemní plyn. Nepřemýšlíme o tom takto, a možná to ani tak nechutná, ale pesticidy, herbicidy, hnojiva - všechny jsou vyrobeny z fosilních paliv, z ropy a zemního plynu. A jídlo je pak zpracovány a transportovány.

Typické jídlo na našem talíři cestovalo 2000 až 2500 kilometrů, aby se k nám dostalo. Kilometry fosilních paliv. Takže budeme čelit výzvě stravovat se sami, bez množství dostupné ropy. Inu, máme přelidnění, kdy jsme nesmírně překročili úživnosť ekosystému. A virtuální žereme ropu. Kdy je produkováno takové množství jídla, a děláme tolik věcí s energií, abychom nahradili lidskou práci, nebudeme schopni bezprostředně přejít na udržitelný životní styl a postarat se o tolika lidí jako to děláme nyní.

Zdá se, že domestikace pohání růst populace již od začátku, protože neexistovala předtím. Antropologové si všimli, že populace začala prudce stoupat se zavedením zemědělství, a takže pokud tomu utáhnete kohoutek, jinými slovy, dívat se na populaci jako na následek, ne jako příčinu. Můžete poskytnout nějaké přesvědčivé argumenty, že svět se stupňuje ke kombinaci událostí, které značně zúží populaci.

Náš další příběh: následná kultura
Toto neodůvodněné uspokojení, které nás ovládlo, dalo nám nějak myšlenku, že zde je garantovaně šťastný konec ke každému hrozné kritické situaci, v níž se najednou najdete - že život je jakoby nějaká TV pořad. Nebo Bruce Willis film. Že zde je nějaký ten šťastný konec. Ale podle mě, velký šok pro američanů bude zjistit, že neexistuje hladký přechod mezi koncem éry levné ropy a něčím co bude následovat.

Ve skutečnosti to bude velmi rozházené a velmi bouřlivé, a bude to zahrnovat množství stresu, a utrpení, a úpadku, a cokoli z toho vyplyne, objeví se ze skutečně velké podstaty pálení duše, co si myslím, že se bude podobat tomu, čím jsme prošly v občanské válce. Právě teď jsme v situaci, kdy toho na národní úrovni nemůžeme dosáhnout. Nepotřebujeme nové zákony, nepotřebujeme jiného prezidenta. Co potřebujeme je nová kultura.

Takže ten druh zmemy, který musí nastat, pokud chceme přežít a mít udržitelnou kulturu bude pravděpodobně nový systém hodnot, kde lidé rádi ocení přírodu a jeden druhého namítal pokusů získat moc a uspokojit svou chuť pro materiální věci. Musí zde být alternativy, jinak budou lidé říkat, "Nuže, toto jsou zajímavé myšlenky. Dává to smysl, ale pak co?" Jak se dostaneme z A do B? Jak vystoupím z tohoto života a do jiného, ​​který není založen na těchto základech?

Nejsme schopni praktikovat to, co fungovalo po tisíce let, udržet lidi pohromadě a uspokojit naše základní potřeby. Já osobně to očekávám. Nyní, jak se tam dostanu? Může se stát, že k tomu budeme přinuceni konečným nedostatkem energie, který vyvolá vyvrcholení produkce ropy, ale lidé mohou začít nyní vytvářet modely udržitelnosti. Globalizace vždy byla o ničení lokálních ekonomik. Vždycky to bylo o levné energii pro transport zdrojů a výrobu výrobků na čím dál větší vzdálenosti.

Musíme přehrát tento film o globalizaci, ve kterém jsme žili během posledních dvaceti let pozpátku. Musíme zjistit, kdo má talenty a dovednosti a schopnosti a znalosti zde lokálně, jak vypěstovat jídlo, ušít si boty, oblečení a musíme se spřátelit s těmito lidmi, a zajistit, aby zůstali v byznysu. Víte, myslím lidi, kteří s tím měli alespoň nějaké zkušenosti. Například, já jsem žil v obytné komunitě 15 let, a neříkám, že to byla kmenová společnost, dělali jsme všechny ty rozhodnutí spolu a dělali jsme spoustu věcí a projektů a byla to výborná zkušenost.

A v malé míře to nějak vykresluje, co bych rád viděl, víte, podobně smýšlejících lidí, kteří se na sebe spoléhají a starají se o jeden druhého a toto je skutečně možná komunita. Jedna z velkých smutných lekcí, mezi mnoha ubývajícími návraty technologie, které jsme se naučili během posledních sto let je, že to virtuální není dostatečnou náhradou pro to autentické. Vše co jsme ztratili je prostě takovým motivem.

A vidíme to v těch nostalgických věcech; na určitém stupni tady je uvědomování si, které je velmi rozšířené, že jsme vlastně toho tolik ztratili. Jsme prostě ukrojení. Když se život stává více a více umělým a zprostředkovaným a odhmotnění, a techno kultura se jednoduše stává velmi ochuzena a studenou a prázdnou a možná takovou jednoduše je. A každý to cítí. Vlastně já to skutečně můžu říct jen za sebe, jaký cíl mám já, a to ... skutečně to má mnoho společného s tím co chápeme jako původní anarchie kmenové společnosti.

Ono je to úplně, velmi radikálně decentralizovaný svět obličeje v tvář, skutečné komunity, skutečně nepolitické, kde lidé žijí v intimních vztazích se zemí a navzájem zcela přímým způsobem, nezprostředkovaný způsobem. Toto fungovalo tak dlouho, a toto je skutečně ten základ. A samozřejmě, ani to netřeba připomínat, že to je naprostý opak globalizace a celého toho trendu v naší společnosti a toho světa, je to úplný opak. Předvést kontrast mezi tím, co život momentálně je a čím by mohl být.

Pohroužit se do bezvědomí akce a vědět, že to uskutečňujeme. Bude to náruživost předtím nepoznaná v každodenním životě. Vyměnit si lásku a nenávist, život a smrt, terror a záchranu, nevoli a přitažlivost. potvrzení svobody tak bezstarostné a nekvalifikované, že se rovná úplnému popírání jakéhokoliv druhu omezení a limitace. abychom našli naději v příchozím kolapsu abychom znovu našli rovnováhu a plnost života, ze kterého jsme se těšili

Yu Koyo Peya: Výraz od kmene Ipil z vrchů Papuy Nové Guineje znamenající "země končí".
x Dokument Tylera Kimbleho shrnuje kritické teze poukazující na chování civilizace a argumenty týkající se jejího kolapsu. Přemýšlí, jak uniknout z této kolabující civilizace. Ve filmu se vyjadřuje John Zerzan.

Dokument Martina Přívratského na pomezí portrétu a filmové básně. Los Angeles je město, které ovlivňuje svět v mnoha oblastech a žánrech. Každý den přichází do L.A. tisíce nových lidí odhodlaných prorazit a stát se úspěšnými, na druhou stranu každý den tisíce zklamaných lidí město opouští. Film propojuje rozhovory, dokumentární a časosběrné záběry a spolu s originální hudbou vytváří atmosféru, která působí na každého, kdo do města Andělů přijede poprvé. (c) 2014 Tomorrow Creative
Související odkaz
Odhalení
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.