xVybraná videa
text k videu
Je takové rčení, že štěstí znamená držet květiny oběma rukama. Pro ty z nás, kdo milujeme květiny, jsou srdcem a duší zahrady. Od poupěte do květu těší naše vnímání, cit pro barvu, vůni i náladu... Symboliku květin uznávala celá historie. Ofélie ve svém šílenství rozhazovala macešky jako myšlenky a rozmarýn jako vzpomínky. Dámy a jejich milenci povýšili řeč květin na umění. První jarní květ představoval naději, kamzičník avizoval galantnost a vistárie vzkazovala „lpím na tobě".

Audrey znovu začala obdivovat květiny, jako protipól k pohromě expanze průmyslu ve městě. Více než kdy jindy to není jen jarní kvítek, představující naději, je to jakákoliv květina v květinové zahradě, kde, podle Sira Francise Bacona: „Dech květin je daleko sladší, když přichází a odchází jako hudební trylky."

V Tintinhullu na anglickém venkově v Somersetu je stylová zahrada proslulá svou skladbou a promyšleností okrajových květinových záhonů. Tyto smíšené záhony, jeden z nejsložitějších prvků při plánování zahrady, jsou určující znak květinové zahrady. Okrajové záhony v Tintinhullu představují s elegancí, které bylo málokdy dosaženo, anglický přirozený styl. Rostliny, které vypadají, že je stvořila příroda takové, jaké jsou - přirozeného a potěšujícího vzhledu - sem byly ve skutečnosti plánovitě vysázeny a jsou pečlivě pěstovány, čímž bylo dosaženo jemné směsice barev a textur květů a listů.
x Pojďte s námi navštívit místo, kde se snoubí příroda a duch člověka. seznamte se s vybranými veřejnými zahradami v Americe. Nejdříve Mt. Vernon ve Washingtonu. Pořadem provází Audrey Hepburn, komentář k historii Michael York. Unikátní dokument o údržbě zahrad.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.