xVybraná videa
Příběhy vynálezů Tajemný život přístrojů: křemíkové hodiny: 2 Rádio: 1 2 3
x Dokument představuje stěžejní práce jednotlivých fakult Vysokého učení technického v Brně. Co vzbudilo můj údiv a respekt, byla zdánlivě nevýznamná ´disciplína´ robotického fotbalu. Jeho princip spočívá v tom, že dvě družstva robotů spolu hrají a snaží se dát gól. Vtip je v tom, že oni hrají sami, bez zásahu člověka. Když jsem sledovala, s jakým nasazením spolu ti malí fotbalisté zápolí, vzbudilo to ve mně smíšené pocity. Byla to legrace, ale zároveň mi došlo, že doba robotů je za dveřmi. Natočit Cobru v letu bylo velmi náročné vzhledem k viditelnosti, ale nakonec se to podařilo a při jejím prvním panenském letu nikdo téměř nedýchal...

Robot Orpheus si získal sympatie svého okolí i odvážnými kreacemi před kamerou... Jeho vítězství na Mistrovství světa robotů záchranářů v italské Padově bylo skvělé, ale brněnskému týmu radost maličko zhořkla: jako vítězovémuseli odevzdat veškerou technickou dokumentaci pořadatelům, kteří ji předali všem Orpheovým soupeřům - prý aby šel vývoj robotiky rychleji kupředu.

Dokument postupně představí stěžejní úspěchy všech fakult VUT. Fakulta strojního inženýrství vyvinula vírovou turbínu či letadlo. Fakulta elektroniky a komunikačních technologií roboty a kosmickou družici. Fakulta podnikatelská bude prezentována teorií rizik, Fakulta informačních technologií studiem lidské řeči. Fakulta architektury se představí studentskými aktivitami při návrzích úprav center měst. Fakulta výtvarných umění předvede své performance a video-art. Polymery budou doménou Fakulty chemické, stanice GPS, mostní konstrukce a výzkum v oblasti boje proti povodním náležejí stavební fakultě. Průvodcem pořadu je záchranářský robot Orpheus, mistr světa.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.