xVybraná videa
text k videu
Deník babičky Němcové, obyčejné ženy ze Zbraslavi, se z popisu rodinného života, pozorování počasí a politických událostí přemění v surreální vnímání věčnosti. Vítězný snímek Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2009. Režie J. Gogola ml.

Od roku 2003 si Alena Němcová z pražské Zbraslavi píše deník. Její záznamy o počasí, snech, cvičení, vaření, televizních pořadech a dalších rodinných a světových událostech se o šest let později staly základem snímku, který zvítězil v sekci Česká radost na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2009. Podle hodnocení festivalové poroty „film jedinečným způsobem tematizuje průzračnost i neproniknutelnost povrchu světa a lidské zkušenosti. Porota oceňuje téměř zenovou vyváženost pohybu a klidu i prostoupení niterného soukromí s vnějšími událostmi.“

Režisér Jan Gogola ml. patří mezi nejoriginálnější české dokumentaristy současnosti. Jeho snímky jsou charakteristické specifickým přístupem ke snímané realitě, který systematicky a neprvoplánově narušuje zavedené dokumentaristické přístupy.

Ve snímku Mám ráda nudný život Gogola volně navazuje na svůj dokument z roku 1999 Deník babičky Němcové, v němž filmově zpracoval deníkové záznamy Aleniny tchyně Jiřiny. „Každý deník je svým způsobem deník věčnosti,“ říká v jednom z rozhovorů Gogola, „a mě samozřejmě mě zaujalo to, že v jednom domě, v jedné rodině dvě babičky Němcové v průběhu několika let měly, respektive mají, tutéž potřebu vytvářet, zapisovat deník věčnosti.“

Film získal na MFF v Krakově 2010 cenu FIPRESCI.
x Zápisky Aleny Němcové o počasí, snech, cvičení, vaření a dalších rodinných a světových událostech vstupují do filmu, který v řečišti surreálně tekoucí všednosti a ve snaze přeměnit, nikoli pouze zachytit realitu postihuje různé světy, přebývající v jednom domě.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.