xVybraná videa
text k videu
Přibližně čtyřicetiminutový dokument natočil tým Epicentra v Gruzii v roce 2000. Autoři se snažili vystopovat historické kořeny vztahu Gruzie a Ruska od roku 1801, kdy Rusko porušilo tzv. Georgievský traktát a poprvé zemi na jižních svazích Kavkazu okupovalo.

Historický exkurz se opírá o unikátní archivní a filmové materiály počínaje záběry z pokusu Gruzie vytvořit v roce 1918 demokratický stát přes invazi Rudé armády vedené Odžonikidzem, léta represí, prvních protisovětských povstání, 2. světovou válku, Stalinovu smrt, poslední velký masakr 9. dubna 1988 na Rustaveliho třídě v Tbilisi až k válce v Abcházii. Film se snaží odhalit kořeny důvodů, proč dnešní Rusko odmítá stáhnout svá vojska z území samostatného státu.

Gruzie, nejstřeženější tajemství Kavkazu
Uhrančivá přitažlivost památek a přírodních krás u břehů Černého moře. Francouzský dokumentární cyklus.
Říká se, že přírodním krásám Černomoří podlehl sám Bůh a často tam prodléval. Gruzíncům věnoval nádherné přírodní scenérie jako znak díků za pozvání k oslavě rozdělení souše na jednotlivé země. Od té doby střeží Gruzie umělecký odkaz svých předků a pěstuje své jedinečné tradice.

Země má až uhrančivou přitažlivost, její motto: "síla je v jednotě" odráží moudrost národa, který přetrpěl řadu invazí a ozbrojených konfliktů. Ačkoli je Gruzie rozlohou nevelká, uchovala si neuvěřitelnou rozmanitost živočišných druhů. Je to pravá kavkazská země se středomořskou atmosférou, kde žije národ prodchnutý evropanstvím a západním duchem.
x Dvě stě let trvala ruská nadvláda nad Kavkazem a zdaleka ještě neskončila. "Jsme jediným postsovětským státem, v jehož vládě není žádný komunista, a to se musí změnit!" říká v původním dokumentu České televize z roku 2001, agentury Epicentrum a společnosti Člověk v tísni, Jevgenij Džugašvili, vnuk nejobludnějšího Gruzínce v historii - J. V. Stalina. Manévry NATO na černomořském pobřeží v roce 2001 byly jen epizodou v obtížné cestě za skutečnou nezávislostí, kterou autoři dokumentují mj. i unikátními filmovými archivy z brutálně potlačených demonstrací v r. 1956 a 1989, nebo z nesmyslné války s Abcházií v devadesátých letech. "Ševarnadze je špatný prezident, nesmíme však již dopustit, aby o nás rozhodoval nějaký strejda v Kremlu!" říká zde gruzínský publicista Ivljan Haidrava. Píše se rok 2008 a tato slova jsou stále velmi aktuální.
Související odkaz
War 08:08:08 Umění zrady
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.