xVybraná videa
text k videu
Vcházíme do jiného světa, když se po jízdě úzkou cestou, podél skalních svahů a vodopádů, dostaneme úzkém údolí k původnímu klášteru kartuziánského řádu La Grande Chartreuse. Mniši zde, pod mohutným horským masívem, vedou ještě i dnes život v úplném odloučení od světa. Panuje zde naprosté ticho, vzduch je drsný, nahoře leží sníh v době, kdy se jinde už zelenají louky.

Host, který jde po stopách Bruna a historie jeho řádu má přístup pouze k muzeu De la Carriere, které vedou laičtí bratři a které ukazuje množství materiálu o vzniku řádu, životě a působení jeho mnichů. Něco málo z ticha prožívaného s Bohem, které zde prožívají bratři mniši, nám může nabídnout i tento pozoruhodný snímek režiséra Philipa Gröninga. "Jeden rok a den" života komunity kláštera je jeho jediným, ale smysluplnýma a pro pozorného diváka bohatým, obsahem.
x Dokumentární film o životě v Grande Chartreuse, mateřském klášteře kartuziánských mnichů legendárního řádu tzv. mlčenlivých. Je vůbec prvním filmem, který mohl být točen v prostorách kláštera. Bez hudby, rozhovorů či komentářů film pozoruje každodenními rituály protknutý všední den v němém klášteře. Avšak i komunikace zde má své místo, byť v odlišné podobě: má formu vnitřního dialogu s Bohem, religiózní meditace či krátkých poznámek napsaných na malé kousky papíru, které si mniši mezi sebou vyměňují. Film získal celou řadu německých a mezinárodních ocenění Đ mezi jinými European Film Prize 2006 "Prix Arte" za nejlepší dokument.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.