xVybraná videa
text k videu
Řím
Pohled na Římskou říši od jejích počátků, přes období největšího rozmachu až po její bolestný pád. V čele Říma stanulo několik velice významných osobností, díky nimž se řím stal na více než 500 let nejsilnější a nejpokrokovější civilizací.

Svět Da Vinciho
Po pádu Říma upadla celá Itálie do beznadějné letargie. Až v 11. století se začala znovu probojovávat do popředí. Její revitalizace byla sice pomalá, nicméně účinná a působivá. Města a jejich obavatelé se zvolna dostávali na úroveň, kterou kdysi měli.

Kartágo
Jedna z největších civilizací starověku. Tak jako staří Egyťané, dokázali i obyvatelé Kartága postavit obdivuhodné, kolosální stavby, které odolaly času po mnohá staletí a překonaly i veškerý negativní vliv samotného lidstva.

Egypt
Dokument o největších stavbách, jejichž původ vyvolává doposud mnoho otázek, na které jsme ještě stále nenalezli jednoznačné odpovědi.

Řecko: Doba Alexandra Velikého
Řecko bylo první vyspělou kulturou na evropské půdě. Položilo nejen základy filozofie, matematiky, medicíny, astronomie, architektury a fyziky, ale také umění a anatomie. Jedním z jeho nejvýznamnějších panovníků byl Alexander Makedonský (řečený Veliký). Vojenským tažením si podmanil většinu známého antického světa. Hranice své říše posunul až k indickému subkontinentu. Jeho odkaz je předmětem neustálého sporu mezi Makedonií a Řeckem.

Rusko
Rusko byl státní útvar existující až do I. světové války a jedná se o jednu z územně nejrozsáhlejších říší v dějinách lidstva. Název byl zaveden po vítězství v severní válce. Na jeho území vznikaly komplikované obří stavby, které měly symbolizovat velikost a moc celého státu.

Byzantská říše
Byzantská říše se také nazývá Východořímská říše. Hlavním městem byla Konstantinopole, kterou Slované nazývali Cařihrad. Ta byla kromě obchodního a politického centra také sídlem nejvyššího představitele křesťanské církve - patriarchy. Po dlouhá staletí vládla svou obrovskou silou a dobývala daleká území. Při vytváření jedinečných staveb byly používány netradiční způsoby. Technologickými novinkami uchvacovala celý zbytek světa. Napoleon: Ocelové monstrum Francie přinesla množství brilantních inovací, které ve velké míře inspirovaly stavby po celé Evropě. Majestátní chrám Notre Dame v Paříži se stal jakýmsi modelem pro podobné stavby v ostatních zemích.

Velká Británie
Po dlouhá staletí vládla svou obrovskou silou a dobývala daleká území. Při vytváření jedinečných staveb byly používány netradiční způsoby. Technologickými novinkami uchvacovala celý zbytek světa.

Napoleon
Ocelové monstrum Francie přinesla množství brilantních inovací, které ve velké míře inspirovaly stavby po celé Evropě. Majestátní chrám Notre Dame v Paříži se stal jakýmsi modelem pro podobné stavby v ostatních zemích.

Aztékové
Příběh říše Aztéků je opředený mnoha mýty a legendami. Za méně než 200 let se jim však podařilo přetransformovat se z kočovného kmene na jednu z největších civilizací Nového světa. Svoje hlavní město postavili na místě, na jakém se to ještě nikdy nikomu nepodařilo Đ uprostřed jezera.

Mayská říše
Říše Mayů se ve své době rozprostírala na území dnešní Guatemaly, Mexika, Hondurasu, Salvadoru a Belize. Budovali města s nádvořími, paláce, chrámy i hřiště pro míčové hry. Město bylo považováno za kulturní středisko, ne jen za prostor určený k žití. Chrámy stavěli stupňovitě, podobně jako egyptské pyramidy.

Persie
Zakladatelem Perské říše byl Kýros II. V Persii byly budovány paláce vladařů, pevnosti, opevněná sídliště, mešity a minarety, apadamy (staroperské paláce se čtvercovým sálem), stanové kuželové stavby na kruhovém půdorysu ze dřeva a rákosí, hroby králů a skalní hroby. Peršané patřili mezi první v užití matematiky, geometrie a astronomie v architektuře.

Čína
Čínský sloh byl velmi svérázný. Číňané stavěli silnice, mosty, průplavy, věže, pagody, slavobrány. Mosty byly kamenné a vynikaly nejen délkou ale i smělým rozpětím oblouků, krásou a velkolepostí. Velký význam má Velká čínská zeď. Důmyslné průplavy, z nichž nejznámější je Jün-ho (Císařský průplav), protínají Čínu od severu na jih.
x Pohled do doby, kdy mohutná impéria byla v prvopočátcích svého rozpuku. Seriál s českým dabingem.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.