xVybraná videa
text k videu
El Alamein 1942
Na sklonku léta 1942 se schylovalo k rozhodující bitvě o Severní Afriku. Rommelův africký expediční sbor se střetl u malé egyptské pobřežní vesnice El Alamein s britskou 8. armádou vedenou generálem Montgomerym. Němci dlouhým tažením zeslábli, ale stále mysleli na vítězství.

Kursk, operace Citadela 1943
5. července 1943. Dva a půl tisíce německých tanků a útočných děl proti pěti tisícům sovětských tanků. Když bitva skončila, dosahovaly ztráty bojujících armád více než dvou set tisíc mužů.

Prochorovka 1943
11. července 1943. Tankové divize SS vytvořily 50 kilometrový průlom v sovětské obraně. Jižně od Kurska, u vesnice Prochorovka, vrhli Sověti do protiútoku záložní 5. gardovou tankovou armádu.

Normandie 1944
Večer 6. června 1944, na konci dne "D" Spojenci prolomili Hitlerův Atlantický val v šířce 80 kilometrů. Kanadská 2. tanková brigáda opustila pláž a pustila se do Němců dobře ukrytých v bokážích, aby vzápětí čelila i nejzkušenějším zabijákům: 12. tankové divizi SS Hitlerjugend.

Hochwaldský les


První monstra 1916
V zimě 1916 nasadili Britové proti Němcům ve Francii první tank v historii. Mark 1 byl 28 tun těžký a vezl 8 mužů; čtyři stříleli a čtyři udržovali stroj v chodu.

Šestidenní válka 1967
Po leteckém útoku vyrazili Izraelci na Sinaj ve třech tankových průlomech. Rychlost a odhodlání porazit nepřítele z nich udělalo vítěze i přes značné lidské a technické ztráty prvních dnů.

Bitva o Tunis 1942
Sebevědomí Američané vyrazili do své první bitvy druhé světové války vyzbrojeni tehdy nejmodernější dostupnou technikou, tanky Sherman. Rommel posílený 5. tankovou armádou se s nimi střetl 31. ledna 1943.

Francie 1940
Do Belgie, Holandska a Francie se valí přes 2000 německých tanků. Němci předvedli novou strategii: tzv. blitzkrieg, bleskovou válku.

Itálie 1943
Po spojeneckém vylodění v Itálii se nezkušení tankisté kanadského sboru postavili proti bojem zoceleným jednotkám wehrmachtu.

Ludwig Bauer
V roce 1940 jako osmnáctiletý nastoupil k tankistům. Během své pětileté vojenské kariéry byl sedmkrát vážně zraněn, nejdříve na Východní, pak i na Západní frontě. Přežil devět těžkých zásahů svého tanku.

Sinaj 1973
6. října zaútočily přes Suezský průplav stovky egyptských tanků. Arabská koalice Egypta a Sýrie byla odhodlána pomstít potupnou porážku v Šestidenní válce v roce 1967.

Ardeny 1944 - 1.část
16. prosince 1944. Na čerstvé, nezkušené americké jednotky zaútočilo na 140 kilometrů široké frontě více než 1700 německých tanků a 200 000 mužů pěchoty. Postavit se jim mohlo v první chvíli jen 60 Shermanů, 180 protitankových děl a 35 000 mužů pěchoty.

Ardeny 1944 - 2. část
22. prosince 1944 se německý tankový útok směrem k mostům přes řeku Meusu téměř zastavil. Kolony tanků ucpaly úzké ardenské cesty. Strojům docházelo palivo. Mezitím se k Němci obklíčené Bastogni blížila pomoc tankové armády generála Pattona, který svým lidem nařídil přesun bez oddechu mrazivým dnem i nocí.

Bitva u Stalingradu 1942
Klíčové střetnutí na Východní frontě začalo jako útok 300 německých tanků a samohybných děl, kterému se postavil zhruba stejný počet ruských T34 a KV-1.

Perský záliv 1991
24. únor 1991. Spojenecké jednotky zahájily útok na Irák, aby osvobodily okupovaný Kuvajt. Americké tanky překvapily Saddama Husajna, když se valily k irácké hranici do té doby vojensky neprostupnou saudskou pouští.

Pobaltí 1944
V lednu 1944 zaútočila Rudá armáda podél celé Východní fronty. U řeky Neretvy prolomila obranu, vytvořila předmostí a sevřela německé jednotky v obklíčení.

Yom Kippur 1973
6. října 1973, Yom Kippur, židovský svátek usmíření. Izrael měl na hranicích se Sýrií a Egyptem jen mírové stavy bojových jednotek. Na Golanských výšinách Syřané překvapivě zaútočili s 50 000 mužů pěchoty, 600 děly a 1200 tanky. Izraelce zastihli naprosto nepřipravené.
x Druhá světová válka má spoustu slavných bitev, o jejichž výsledku rozhodovaly maličkosti. Třeba chybná rozhodnutí, která začínala u špatného vyhodnocení práce vojenských zpravodajců. Dokazují to i pozapomenuté letecké snímky, které po dlouhé době znovu spatřily světlo světa. Dokumentární série Ztracené důkazy na jejich základě rekonstruuje klíčové okamžiky války v Evropě i Tichomoří.
Související odkaz
Velké historické zvraty
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.