xVybraná videa
text k videu
Václav Havel, Praha - Hrad
Dokument "Václav Havel, Praha - Hrad" s podtitulem "Slibuji na svou čest a svědomí" mapuje příchod Václava Havla a jeho přátel na Pražský hrad a jejich působení v Kanceláři prezidenta republiky od 29. prosince 1989 do prvních svobodných voleb v červnu 1990. Snímek připomíná některé důležité politické události spojené s obnovováním a upevňováním demokracie v Československu a jeho prestiže ve světě.

Probírá se tu i téma vyrovnávání se z minulostí a otázka zákazu KSČ, která se tehdy znovu a znovu vracela. Připomínají se zahraniční návštěvy prezidenta Václava Havla, do východního a západního Německa, USA i Sovětského svazu a od pamětníků se dozvíte i neoficiální historky z těchto cest.

V dokumentu mimo jiné zazní vzpomínky Václava Havla, Karla Schwarzenberga, Michaela Žantovského, Alexandra Vondry, Jiřího Křižana, Edy Kriseové, Ladislava Kantora, Petra Oslzlého, Vladimíra Hanzela, Miroslava Kusého. Po dlouhé době vystoupila z ústraní i Věra Čáslavská, která bude vzpomínat na dobu svého působení v blízkosti Václava Havla.

Jaká byla úloha prezidentových poradců? Jak se sestavoval prezidentův pracovní program? Jak se Olga Havlová, i když se jí nechtěla stát, první dámou pro veřejnost opravdu stala a dala postavení manželky prezidenta nový rozměr? Nahlédneme do zákulisí prezidentské kanceláře i prezidentské ochranky. Titul pořadu vychází z adresy, na kterou chodila spousta dopisů od občanů. Jak se na dopisy odpovídalo? Uslyšíte i vyprávění prezidentových sekretářek.

Kromě politických událostí se dokument věnuje i osobním příběhům prezidenta a lidí v jeho okolí, kteří přinesli do uzavřeného prostředí Pražského hradu noblesu, jistou neformálnost a otevřenost. Nebude chybět ani svědectví některých zahraničních osobností, Madeleine Albrightové, Richarda von Weizsäckera, Šimona Perese či Jeho Svatosti dalajlámy.

Pohled na někdejší převratné společenské změny skrze proměny Kanceláře prezidenta republiky doplňují dobové archiválie a dokumenty.

Občan Václav Havel jede na dovolenou
Režisér Jan Novák, který téměř celý život žije v USA a je mj. autorem knihy o Miloši Formanovi (Co já vím?) a bratrech Mašínech (Zatím dobrý), se s kamerou vydal po stopách Václava Havla. Nesledoval však jeho život, ale jednu jedinou cestu vedoucí z Prahy do Bratislavy, a to v srpnových dnech roku 1985. Trvala několik dnů, neboť se Havel zastavoval u svých přátel jako např. V. Chramostová, E. Krieseová apod. Při této "dovolené" byl disident sledován tajnou policií, dvakrát zadržen a vyslýchán. Režisér Novák vybral tuto reálnou, časově ohraničenou událost, aby mohl zejména americkému publiku na konkrétním příkladě ukázat, co obnášel život disidenta v socialistickém Československu. České znění.

Občan Havel přikuluje
Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě Đ například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. České znění.

Cirkus Havel
Od outsidera k moci. Václav Havel, prezident, filozof, divadelník a moderátor unikátního rozhovoru s generací narozenou v roce 1989. Kritická reflexe poměrů současné české společnosti v časosběrném dokumentu o ojedinělém projektu Divadla Husa na provázku. České znění.
x Slibuji na svou čest a svědomí
Půl roku na Pražském Hradě a na cestách, aneb pokračování revoluce jinými prostředky. Dokument ke 20. výročí první volby Václava Havla prezidentem republiky. Připravili M. Vidlák a P. Jančárek
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.