xVybraná videa
text k videu
Atlantida - Důkaz
O zániku města TERa a celé velmi vyspělé minojské civilizaci vlivem jedné z největších erupci v lidské historii. TERA bylo významné město Mínojské civilizace, ktere se rozprostíralo na území dnešního ostrova Santorini. Město Tera leželo na střetu litosferickych desek a proto erupce byla vyvolaná právě jejich posunem.

Následná obrovská erupce zničila cele město a okolní ostrovy postihla vlna tsunami. Pokud vas zajímá, co se vlastně stalo s Minojskou civilizací a co bylo na místě dnešního krásného řeckého ostrova Santorini, tento dokument je tu přesně pro vás.

Aristoteles tvrdil, že bájná Atlantida, nádherná země, která se kvůli rozmařilosti svých obyvatel propadla do mořských hlubin, leží pouze v Platónově hlavě. Fantazie o Platónově ostrovu nikdy nevyprchaly. Atlantida byla už byla virtuálně lokalizována do nejrůznějších koutů světa a báje se chopili dokonce i nacionalisté: na Atlantidu si činilo nárok hned několik zemí. Ti, kteří sledovali spíš náboženské cíle, ji umístili do Palestiny.

Jiným se zamlouvala její poloha u Špicberků, na Kavkaze nebo v Persii, na Kanárských či Azorských ostrovech. Podle některých ležela Atlantida v Anglii nebo dokonce v Africe. Koncem 19. století se Atlantida stala oblíbeným tématem, které uchvátilo pozornost veřejnosti.

Někteří romanopisci vsadili obraz Atlantidy do velkolepého kosmického prostředí, kde se hraje o osud lidstva. Ve 20. století se námětu chopila filmová studia a chrlila scénáře o bájné Atlantidě. Za druhé světové války chybělo málo, a Evropu stihl stejný osud jako ztracený světadíl, ale ani po válce Atlantida neztratila nic ze svého kouzla.
x Stovky let archeologové hledali legendární město Atlantidu v severní Africe, Evropě a dokonce v Karibiku. Přitom se možná celý ten čas skrývala neobjevená v Jižní Americe. Tento film přináší novou překvapující teorii o záhadném městě ze starobylé řecké legendy. Kamery Discovery Channel zaznamenávají ztracenou civilizaci pohřbeny pod bolivijské náhorními plošinami. Bohatě vizuální a napínavý dokument vám odhalí zcela nový příběh starobylé historie, příběh ve kterém se Amerika stala kolébkou civilizace lidí, kteří cestovali na východ dávno předtím, než Kolumbus přeplul Atlantik.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.