xVybraná videa
text k videu
Roger Scruton, v jeho provokativním BBC dokumentu o současném umění a architektuře a hudbě "Proč záleží na kráse" tvrdí, že ztrácíme krásu a spolu s ní smysl našeho života. Tvrdí, že krása "je hodnota, jako je pravda a dobro," a odsuzuje skutečnost, že svět se obrátil zády na kráse.

V této hodinové eseji nás chce přesvědčit, že "krása je univerzální hodnota", kritizuje duchovní poušť kterou jsme pro sebe udělali a nabízí nám možnosti cesty "domů." Říká, že toto vše začalo Marcelem Duchampem, "který podepsal pisoár" fiktivním jménem ... a umístil jej do soutěže - Scruton připouští, že toto bylo "vyrobeno", aby "pisoár" satirizoval svět umění. Ale že nyní, spolu s jeho odkazem, který vyvolal, to bylo interpretované jiným způsobem.

"Ukázal nám, že cokoli vystaveno se může stát umění. "A pokračuje v interprertaci, ... do jisté míry oprávněně, že když něco, co je šokující a opakuje se, stane se to prázdným a nudným ... ".

"Vzhledem k tomu, že umění potřebuje kreativitu" Scruton poukazuje (v pozadí krásné barokní hudby) na výtvory současného umění, které "nám ukazují situaci tady a teď," ... se všemi jeho ošklivostmi… Práce, které vykreslují svět se všemi jeho nedokonalostmi (jako cukrové instalace Jeffa Koonse a dalších) ... že takové práce jsou v konečném důsledku nedokonalé, protože i když můžou nabídnout pohled do reality, včetně ošklivosti, nedosahují základní lidské potřeby. Scruton provokuje: ... "je výsledkem tohoto opravdu umění?"

V jistém smyslu, ve jménu dovednosti, vkusu a kreativity, rozhodně odmítá existencionalismus a umění provedené avantgardou minulého století - a tvrdí, že tyto pokusy mají všude "kult ošklivosti."

Na konci dokumentu, Scruton představí opravdu krásnou Pergolesiho skladbu "Stabat Mater" vychvalující skutečné ctnosti v této jednoduchosti a přímosti, a ... krásným uměleckým dílem. Hodně z vizuálního umění, které Scruton ve filmu uznává, jsou tradiční figurální sochy a ne malé neo-klasické betonové kopie.
x Dokument televize BBC. "Filozof Roger Scruton představuje provokativní esej o významu krásy v umění a v našem životě.

V 20. století, argumentuje Scruton, se umění, architektura a hudba odvrátili od krásy, takže kult ošklivosti nás vede do duchovní pouště.

S myšlenkami filozofů od Platóna po Kanta, a tím, že mluví s umělci jako je například Michael Craig-Martin a Alexander Stoddart, Scruton analyzuje, kde se stala chyba. Prezentuje své naléhavé argumenty pro obnovení krásy a jejím tradičním místu v jádru naší civilizace. "
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.